REVIEWS

CONTRAST

Το Contrast είναι από τα παιχνίδια που είναι καταδικασμένα τα τραβούν τη προσοχή. Λίγο το noir στυλ και η deco καλλιτεχνική του προσέγγιση, λίγο το jazz soundtrack και ακόμα περισσότερο το πρωτότυπο του θέματος, δηλαδή η εναλλαγή μεταξύ του «πραγματικού», τριών διαστάσεων κόσμου, με το δισδιάστατο κόσμο των σκιών, συντελούν σε ένα αποτέλεσμα που υπό Κ.Σ. είναι ικανό να συγκινήσει πολλές καρδιές. Αρκεί όλα αυτά να μην υλοποιούνται στο πόδι. Δυστυχώς, η Compulsion Games, στη προσπάθειά της να τηρήσει και τη (μεγάλη προφανώς) συμφωνία με τη Sony για κυκλοφορία του παιχνιδιού σχεδόν ταυτόχρονα με το λανσάρισμα του PS4, έπεσε στη παγίδα να μην ολοκληρώσει τις ούτως ή άλλως έξυπνες ιδέες της και να μην τους επιτρέψει να λάμψουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Contrast ξεκινά με τις καλύτερες υποσχέσεις. Το κεντρικό μενού ντύνει μια jazz μουσική υπόκρουση συνοδευόμενη από τη φωνή της Laura Ellis και μετά το πολυπόθητο “New Game”, μια ιστορία που ξεφεύγει από τα τετριμμένα παίρνει σάρκα και οστά. Βρισκόμαστε στην Αμερική της δεκαετίας του 1920 όπου πρωταγωνίστριες είναι δύο θηλυκές υπάρξεις: η πιτσιρίκα Didi, η οποία διαθέτει μια ξεχωριστή (και αρκετά αθώα) αντίληψη για το κόσμο και τις σκιές και η μυστήρια ενήλικη φίλη της, Dawn, την οποία μόνο η Didi βλέπει και διαθέτει την ικανότητα να αλληλεπιδρά τόσο με τα φυσικά αντικείμενα όσο και με τις σκιές τους.

Contrast Snap1Η Didi έχει πολλά να δει αλλά και να κάνει…

Σύντομα διαπιστώνουμε ότι η οικογένεια της Didi είναι ελαφρώς προβληματική: διαθέτει μια μητέρα η οποία θέλει απεγνωσμένα να γίνει μεγάλη τραγουδίστρια, γεγονός που οδηγεί στο να την αφήνει συχνά μόνη της τα βράδια, ο πατριός της έχει μπλέξει με τη μαφία και με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθεί να ξεπληρώσει τα χρέη του, ενώ ο πραγματικός πατέρας της μικρής είναι άφαντος (;) και χωρίς να έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για εκείνη.

Το παράξενο αυτό ζευγάρι θα μπλέξει σε μια σουρεαλιστική περιπέτεια, όπου η Didi στη προσπάθειά της να βρει λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν την οικογένειά της θα ανακαλύψει ορισμένες καλά κρυμμένες αλήθειες, ενώ η Dawn, την οποία ελέγχουμε εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα αναλάβει να τη βοηθήσει σε κάθε της βήμα. Χωρίς αμφιβολία, στο κομμάτι της πλοκής το Contrast τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά, χάρη στους καλογραμμένους διαλόγους, των υψηλών προδιαγραφών voice-acting και στο πολύ εμπνευσμένο τρόπο που αυτοί απεικονίζονται στο παίκτη, μέσω ενός πανέμορφου «θεάτρου σκιών», μοναδικής αισθητικής.

Contrast Snap3Οι σκιές ζωντανεύουν εκπληκτικά στο παιχνίδι.

Τι είδους παιχνίδι είναι όμως το Contrast; Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο puzzle/platform παιχνίδι (οι πολεμοχαρείς ας κοιτάξουν αλλού), όπου σε κάθε περιοχή του παιχνιδιού που επισκέπτεστε, σκοπός σας είναι να λύσετε τους γρίφους που σας παρουσιάζονται για να παρακολουθήσετε τη συνέχεια της πλοκής. Κατά 95% οι γρίφοι έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα της Dawn να χειρίζεται αντικείμενα του περιβάλλοντος (από κουτιά και καροτσάκια μέχρι καρουζέλ) και τις σκιές που αυτά προβάλλουν δια μέσου μιας κοντινής πηγής φωτός. Ετσι, προκειμένου π.χ. να περάσετε κάποιο εμπόδιο που δυσκολεύει τη Didi ή να φτάσετε σε κάποιο υπερυψωμένο πέρασμα, θα χρειαστεί να μετακινήσετε αντικείμενα του περιβάλλοντος και ανάλογα με το μέγεθος της σκιάς τους, κατά κάποιον τρόπο δημιουργείτε πλατφόρμες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας, διακτινίζοντας άμεσα τη Dawn στη διάσταση των σκιών (ή και πίσω) με το πάτημα ενός πλήκτρου. Στο χαρτί ίσως αυτό να σας φαίνεται λίγο πολύπλοκο, στη πράξη όμως δεν είναι και η υλοποίηση από τους ανθρώπους της Compulsion Games έχει επιτευχθεί αρκετά ομαλά και θα είστε σε θέση να μεταφέρεστε αποτελεσματικά, από τη μία διάσταση στην άλλη, ελάχιστα λεπτά αφότου μάθετε το τρόπο.

Η ποικιλία και η ευρηματικότητα των γρίφων είναι υπέρ του δέοντος ικανοποιητική και μερικές φορές εντυπωσιακή, ιδίως όταν στη συνταγή προστίθονται και αντικείμενα που μπορείτε εξίσου να κουβαλήσετε μαζί σας στις σκιές, αν και εντέλει το επίπεδο δυσκολίας τους θα το χαρακτήριζα μάλλον χαμηλό, με εξαίρεση κανά δύο σημεία προς το τέλος του παιχνιδιού που θα πρέπει να βάλετε τη φαντασία και τη παρατηρητικότητά σας να δουλέψει λίγο παραπάνω.

Contrast Snap2Ναι, το Contrast περιλαμβάνει ΚΑΙ γρίφους με κιβώτια.

Ομως, τα σοβαρά προβλήματα ξεκινούν στο κομμάτι του χειρισμού, που ήθελε αρκετή δουλειά ακόμη κυρίως στη διάσταση των σκιών, όπου συχνά η Dawn κωλύεται να υπακούσει επακριβώς στις εντολές σας, κάτι που κοστίζει στην ακρίβεια των αλμάτων σας – αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό είναι κάτι τέτοιο σε ένα platform παιχνίδι. Επίσης σε μερικά σημεία που η εναλλαγή μεταξύ των διαστάσεων πρέπει να γίνει αρκετά γρήγορα, το παιχνίδι αποτυγχάνει να ακολουθήσει, μάλιστα κάποια ενοχλητικά glitches στη μηχανή γραφικών αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, έχοντας ως συνέπεια αρκετούς άδικους θανάτους και επιστροφή στο πλησιέστερο checkpoint. Ευτυχώς τουλάχιστον που τα checkpoints είναι τακτικά και έτσι δε χρειάζεται να επαναλάβετε μεγάλα τμήματα του παιχνιδιού, αλλά σε κάθε περίπτωση η επανάληψη των ίδιων και των ίδιων κινήσεων εξαιτίας της ανεπάρκειας του χειρισμού, μόνο θετικό στοιχείο δεν αποτελεί για την εικόνα του παιχνιδιού.

Contrast Snap4Σε κάτι τέτοιες υπέροχες εικόνες μπορεί να αντιμετωπίσετε τα πιο “χαζά” glitches…

Ομως θα μπορούσα να του συγχωρήσω αυτά τα λάθη, καθώς όπως πιθανότατα έχετε αντιληφθεί, το παιχνίδι απλά σκίζει στο τομέα της ατμόσφαιρας, αν δεν ήταν τόσο, μα τόσο μικρό σε διάρκεια: μόλις τρεις ώρες! Ναι καλά διαβάσατε, τόσο μου πήρε να ολοκληρώσω το παιχνίδι, συνυπολογίζοντας τις αποτυχημένες μου απόπειρες και τις όποιες άνισες «μάχες» που έδωσα με το χειρισμό του. Ιδίως η τρίτη και τελευταία πράξη είναι απελπιστικά μικρή σε διάρκεια και είναι ηλίου φαεινότερο ότι τη πετσόκοψαν προκειμένου να κυκλοφορήσει εγκαίρως.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό για μια τόσο πανέμορφη δημιουργία να περιορίζεται σε τόσο στενά πλαίσια, καθώς το Contrast είχε όλα τα φόντα για να «τραντάξει» την indie σκηνή και όχι μόνο, αλλά δυστυχώς έπεσε θύμα των deadlines και της…νέας γενιάς κονσολών. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν είχε ακόμα μερικούς μήνες ανάπτυξης στη διάθεσή του, τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για ένα αριστουργηματικό από κάθε άποψη τίτλο. Στη παρούσα φάση, το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να του δώσετε μια ευκαιρία σε κάποιο Steam Sale.

debe

Pros

  • Noir surreal ατμόσφαιρα. Θέλετε κάτι άλλο;
  • Πανέξυπνη ιδέα μετάβασης μεταξύ 3D και 2D, με το κόσμο των σκιών να πρωταγωνιστεί
  • Προσεγμένη ιστορία με υψηλού επιπέδου γράψιμο και διαλόγους

Cons

  • “Δυσκοίλιος” χειρισμός που μπορεί να σας εκνευρίσει
  • Μερικά εμφανή glitches στη μηχανή γραφικών
  • Υπερβολικά μικρή διάρκεια για τα χρήματα που ζητά (μόλις 3 ώρες), στα όρια του μισοτελειωμένου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 65%

65%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

5 Comments

  1. Για μια ακόμα φορά άψογος.
    Κρίμα να βλέπεις τόσο ωραίες ιδέες να μένουν ατελείς, λόγω των τρισκατάρατων deadlines και της ανάπτυξης για ότι πλατφόρμα κυκλοφορεί, ταυτόχρονα. Με τις ανάλογες επιπτώσεις και στο (ποιό; ) optimization… Όπως ορθά είπες, για αγορά σε sale…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL