REVIEWS

DEADLY PREMONITION

Δεν θα ξεκινήσω με κάποιο συνηθισμένο πρόλογο για το πως περιήλθε στη αντίληψή μου το Deadly Premonition ή για το πόσο ιντριγκαδόρικο είναι το εξώφυλλο της αρχικής έκδοσης. Αντ’ αυτού θα σταθώ στο πόσο σκληρό ήταν το «περίβλημα» του παιχνιδιού, και την προσπάθεια που χρειάστηκε για να το διαπεράσω και να απολαύσω τον καρπό που κρυβόταν μέσα. Το αρχικό, αν και μάλλον αναμενόμενο σοκ (Ιάπωνες γαρ), έγκειται στο ότι απουσιάζουν παντελώς ρυθμίσεις που θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε ένα PC game. To παιχνίδι τρέχει μόνο σε ανάλυση 1280×720, και παρότι τα fps δεν είναι κλειδωμένα στα 30, παρατηρούνται συχνές, άλλα όχι πάντα αισθητές, πτώσεις.

Ευτυχώς ο Durante (γνωστός από το fix του στο Dark Souls) έβαλε κι εδώ το χεράκι του, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα. Αν συναντήσετε πτώσεις στα καρέ, πραγματοποιήστε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας (μία και μοναδική φορά αρκεί). Το θέμα που με ταλαιπώρησε περισσότερο απ’ όλα όμως ήταν τα συχνά crash to desktop. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ορίσετε τη συμβατότητα του .exe αρχείου του παιχνιδιού σε Win 98 και παράλληλα να ενεργοποιήσετε δικαιώματα διαχειριστή στο αντίστοιχο .exe του Launcher! Αυτό όμως δεν επιτρέπει στο παιχνίδι να ξεκινήσει σε full screen οπότε από το .ini του DPfix επιλέγετε borderless window στην native ανάλυση της οθόνης σας. Πάμε και στο τρίτο και τελευταίο «αγκάθι». Κατά την οδήγηση έκανε την εμφάνισή του ένας επαναλαμβανόμενος ενοχλητικός ήχος που έμοιαζε με ολίσθηση αυτοκινήτου στην άσφαλτο. Από τον πίνακα ελέγχου των Windows, επιλέγετε από τις ρυθμίσεις των ηχείων στερεοφωνικό ήχο! Καλώς ήρθατε στο Greenvale…

Και αφού ξεπεράσαμε τις προαναφερθείσες δυσκολίες, πάμε να εξετάσουμε τη φύση του τίτλου. Τι είναι το Deadly Premonition; Κατά την άποψη των κριτικών (κυρίως) και του gaming κοινού πιθανόν πρόκειται για την πιο αμφιλεγόμενη δημιουργία στο είδος του survival horror κάτι που επιβεβαιώνεται και έως ένα βαθμό από το ρεκόρ Guinness που κατέχει. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις πιο μοναδικές δημιουργίες που είχα την τύχη να ασχοληθώ τα τελευταία χρόνια. Στον πυρήνα του, είναι ένα παιχνίδι ψυχολογικού και παραφυσικού τρόμου αλλά καταφέρνει με ευκολία να συνδυάζει μυστήριο, κωμικά στοιχεία και σουρεάλ καταστάσεις με σωστή δοσολογία. Όλα αυτά υπό το πρίσμα ενός ανοιχτού προς εξερεύνηση κόσμου προς εξερεύνηση και των αληθοφανών συνηθειών των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν.

DP 1Coffee, coffee in the cup, why should I put up with this crap?

Deadly Omens

Το Deadly Premonition αντλεί επιρροές τόσο από την cult σειρά Twin Peaks του David Lynch, όσο και τα Silent Hill. Αυτό γίνεται αισθητό από την ατμόσφαιρα του τίτλου, τους διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων καθώς από τους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες με πρώτο και καλύτερο τον πρωταγωνιστή, πράκτορα του FBI Francis York Morgan, ο οποίος φαίνεται να πάσχει από σύνδρομο διχασμένης προσωπικότητας με τη διαφορά ότι αναγνωρίζει την ύπαρξή του alter ego του (ονόματι Zach) και συνομιλεί με αυτόν πολλές φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού! Η αρχή του παιχνιδιού βρίσκει τον York  να μεταβαίνει στο Greenvale, μια φανταστική κωμόπολη της Αμερικής, όπου του έχει ανατεθεί η εξιχνίαση της δολοφονίας μιας νεαρής κοπέλας με τελετουργικό τρόπο. Η ιστορία είναι διαποτισμένη από ένα αρκετά έντονο παγανιστικό και ενίοτε αποκρυφιστικό ύφος με παρουσία μαντείας, με θέματα όπως την αθανασία, τη φύση ως θεματικό μοτίβο κ.α.

DP 2Από την ατμοσφαιρική εισαγωγή του παιχνιδιού…

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη σκηνοθεσία η οποία όχι μόνο είναι αρτιότατη και μοναδική, αλλά καταφέρνει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη. Η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το σουρεάλ με το γελοίο είναι εύκολο να κοπεί και αυτό είναι κάτι που οι Ιάπωνες της Access Games (με επικεφαλής τον SWERY65 ή κατά κόσμο Hidetaka Suehiro) φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά, κρατώντας τις ισορροπίες και μεταδίδοντας τα κατάλληλα συναισθήματα με απολύτως επιτυχημένο timing, με εξαίρεση ίσως 2-3 μικρές παραφωνίες. Ο τίτλος είναι χωρισμένος σε επεισόδια έτσι ώστε να αποδώσει πληρέστερα την αίσθηση τηλεοπτικής σειράς. Το μοίρασμα της δράσης είναι κάπως άνισο καθώς στο πρώτο μισό το παιχνίδι επικεντρώνεται αρκετά στην έρευνα, τη στοιχειοθέτηση και την γνωριμία με τους κατοίκους του Greenvale. Στο δεύτερο μισό οι εξελίξεις είναι ταχύτερες, η δράση πιο έντονη και φυσικά δίνεται περισσότερος χώρος για το χτίσιμο και την κορύφωση των αποκαλύψεων στην ιστορία.

DP 5Κατά την ανακεφαλαίωση των επεισοδίων θα σπάσει ο 4ος τοίχος και θα δοκιμαστεί η μνήμη του παίκτη σχετικά με τα γεγονότα.

Did you see that, Zach?

Για τον εικαστικό τομέα δεν έχουμε και πολλά να πούμε. Το ιστορικό της εταιρίας ανάπτυξης δείχνει μια εταιρία μικρού δυναμικού με περιορισμένο budget κάτι που αποτυπώνεται και στα στάνταρ παραγωγής. Τα γραφικά δεν είναι άσχημα μεν αλλά σίγουρα όχι αυτά που θα περίμενε να δει κανείς σε μια σύγχρονη παραγωγή (θυμίζω ότι το παιχνίδι πρωτοεμφανίστηκε το 2010). Γενικά τα textures παραπέμπουν σε τίτλο εποχής ΄05-΄06. Καλύτερα είναι τα πράγματα στα μοντέλα των χαρακτήρων και των πλασμάτων. Επίσης, καλή δουλειά έχει γίνει στην σκίαση και στις αντανακλάσεις των διαφόρων επιφανειών. Το animation κρίνεται ικανοποιητικό αν και θα μπορούσε να είναι καλύτερο σε ορισμένους χαρακτήρες. Τέλος, οι εσωτερικοί χώροι είναι αρκετά πιο λεπτομερείς από τους εξωτερικούς.

DP 4Ησυχία, ομίχλη και αλλόκοτη βλάστηση… κακός οιωνός.

Στον ηχητικό τομέα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Οι ερμηνείες της πλειοψηφίας των χαρακτήρων είναι πειστικές και απόλυτα ταιριαστές στον καθένα εξ αυτών. Το lip sync δεν είναι ιδιαίτερα καλό αλλά την εντύπωση μετριάζει κάπως η «γλώσσα» του σώματος, οι κινήσεις και οι διάφορες εκφράσεις των προσώπων που συνοδεύουν το voice acting των χαρακτήρων. Το δε soundtrack που με συνόδευε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας είναι από τα ωραιότερα που έχω ακούσει εδώ και χρόνια. Από παγανιστικούς ύμνους και μελαγχολικές μελωδίες στο πιάνο, μέχρι δυσοίωνες συνθέσεις  και σκοτεινά jazz περάσματα.

The root of all evil

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλος και ανοιχτός προς εξερεύνηση. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 20 ώρες για να εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή με αυτοκίνητο. Το Greenvale είναι μια τυπική επαρχιακή αμερικάνικη κωμόπολη. Εδώ θα βρείτε μεταξύ άλλων, εστιατόριο, μπαρ, πρατήριο καυσίμων, θέατρο, νοσοκομείο, ξενοδοχείο και πολλές ακόμα εγκαταστάσεις που θα συναντούσατε και σε μια πραγματική πόλη. Όσον αφορά στους κατοίκους του Greenvale, είναι αξιοθαύμαστο το πώς έχουν ενσωματωθεί ξεχωριστές ρουτίνες για τον καθέναν από αυτούς. Αναλόγως του καιρού και της ώρας θα τους συναντήσετε σε διαφορετικά μέρη, να ψωνίζουν τρόφιμα, να πίνουν στο τοπικό μπαρ, να τρώνε με τις οικογένειές τους κτλ. Τα περισσότερα μαγαζιά επίσης έχουν διαφορετικά εύρη ωραρίων μεταξύ τους, παραδείγματος χάριν το ξενοδοχείο είναι πάντοτε ανοιχτό, το μαγαζί με τα όπλα λειτουργεί από τις 20.00 μέχρι τις 6.00, κ.ό.κ. Από τις δε οικίες είναι προσβάσιμες (συγκεκριμένες ώρες και με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης βρίσκεται εντός) μόνο όσες ανήκουν σε χαρακτήρες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση, κάτι που θεωρώ ρεαλιστικό. Επειδή όπως αντιλαμβάνεται κανείς, θα ήταν αρκετά χρονοβόρα και επίπονη η προσπάθεια να εντοπίσουμε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα την κατάλληλη στιγμή που επιθυμούμε, το παιχνίδι διαθέτει χάρτη όπου με την βοήθεια των Ctrl και Spc μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα τα σημαντικότερα σημεία και αν βρίσκεται εκεί κάποιος NPC. Φυσικά μπορούμε να περιηγηθούμε ελεύθερα σε αυτόν και να μελετήσουμε την επόμενη μας κίνηση, τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε για να μεταβούμε στον προορισμό μας κλπ.

DP 3Απόψε το μενού έχει γάλα και rock ‘n roll!

 Aνάμεσα στην κεντρική ιστορία παρεμβάλλεται μια σεβαστή ποικιλία δευτερευόντων αποστολών και mini games που μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους για επιπλέον ώρες: αναζήτηση αντικειμένων, ψάρεμα, αγώνες ενάντια στο χρόνο με αυτοκίνητο, βελάκια κ.α. Προφανώς τίποτα από αυτά δεν είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της ιστορίας αλλά προσφέρουν μερικές επιπλέον πληροφορίες γύρω από τη ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων του Greenvale, βοηθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον παίκτη να αποκομίσει πληρέστερη συνολική εικόνα. Κάποια εξ αυτών οδηγούν και σε μερικά πολύ χρήσιμα αντικείμενα που θα κάνουν την εμπειρία σας πολύ πιο άνετη. Προσωπική συμβουλή: ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να ασχοληθείτε εκτενώς με τα side quests, τουλάχιστον ολοκληρώστε αυτά του George και της Emily.

DP 6Το φερέφωνο του κ. Stewart μεταφέρει τα αινιγματικά λόγια του…

Τα πλάσματα του παιχνιδιού αν και καλοσχεδιασμένα για το είδος, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία και τουλάχιστον στο normal επίπεδο δυσκολίας δε θα σας δημιουργήσουν προβλήματα κατά την αντιμετώπισή τους. Τα bosses από την άλλη μεριά, είναι μοναδικά και θα χρειαστεί να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να τα νικήσετε. Αν και αργούν σχετικά να κάνουν την εμφάνισή τους, είναι αξιομνημόνευτα και δεν απογοητεύουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα από όπλα, τόσο για μάχη εκ του σύνεγγυς όσο και για εξ αποστάσεως. Τα πρώτα σπάνε μετά από παρατεταμένη χρήση και θα πρέπει να αντικατασταθούν ενώ τα δεύτερα δε φθείρονται. Το οπλοστάσιο του York περιλαμβάνει από λοστούς, φτυάρια, και ξίφη μέχρι και αυτόματα τουφέκια και κοντόκανες καραμπίνες. Γενικά το παιχνίδι είναι αρκετά γενναιόδωρο στις ανταμοιβές σε χρήματα και πυρομαχικά οπότε δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για έλλειψη τους. Όλα τα αντικείμενα, ανεξαρτήτως κατηγορίας πιάνουν χώρο στο inventory (συγκεκριμένα, κάθε ξεχωριστό αντικείμενο καταλαμβάνει από ένα slot) οπότε μπορούμε να έχουμε μαζί μας ανά πάσα στιγμή περιορισμένο αριθμό από το καθένα από αυτά. Ο χειρισμός του Deadly Premonition είναι σε γενικές γραμμές καλός και η απόκριση του χαρακτήρα άμεση στις εντολές σας. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί τόσο με gamepad όσο και με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσωπικά βρήκα τον δεύτερο τρόπο χειρισμού πιο άμεσο και άνετο.

DP 7Δεν είναι αξεσουάρ εξορκιστή, αλλά ξεπαστρεύει οτιδήποτε κινείται σε δάπεδα, τοίχους και οροφές!

Στο HUD εκτός από την κλασική μπάρα ενέργειας του York υπάρχει και μια δεύτερη μπάρα που αντιπροσωπεύει τους παλμούς της καρδιάς του. Η πρώτη, όπως είναι αναμενόμενο μειώνεται όταν πληγούμε από εχθρική επίθεση ενώ η δεύτερη όταν επέρχεται κόπωση του χαρακτήρα είτε από τρέξιμο είτε από αύξησης της αγωνίας για τα τεκταινόμενα. Επίσης, έχουν ενσωματωθεί για πρώτη φορά στο είδος παράμετροι πείνας και κούρασης για αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε τρόφιμα στη διάθεση μας και να κοιμόμαστε όταν χρειάζεται.

DP 8Τετ-α-τετ με τον διαβόητο Raincoat Killer!

…So says Mr. Stewart.

Συνοψίζοντας, αυτό που διαπιστώνουμε είναι το πόσο εύκολα κάτι μπορεί να λοιδορηθεί από το γεγονός ότι δεν ταιριάζει  στο καλούπι το οποίο έχει δημιουργήσει η AAA gaming βιομηχανία και όπου εκεί δεν χωράει οτιδήποτε πέρα από εντυπωσιακά υπερθεάματα. Το Deadly Premonition σε καμία περίπτωση δεν είναι τέλειο, αψεγάδιαστο, μοντέρνο ή σουλουπωμένο. Έχει όμως καρδιά και δική του ταυτότητα, χωρίς να αναλώνεται σε φτηνές παντομίμες, κάτι που εύκολα θα μπορούσε να κάνει με βάση τις επιτυχημένες επιρροές του. Η director’s cut έκδοση συνεισφέρει με έξτρα σκηνές που δίνουν πόντους στην αφήγηση και βοηθούν στο ξετύλιγμα του κουβαριού. Αναλόγως τις απαιτήσεις σας, κάποιοι ίσως να δείτε μια προσπάθεια διακωμώδησης των παιχνιδιών των πακτωλών χρημάτων, κάποιοι άλλοι πιθανόν να δείτε την καλύτερη σειρά που (δεν) είδατε ποτέ! Η Θεά στέκεται στην άκρη του Δάσους και σας γνέφει να την ακολουθήσετε…

Review system: CPU: Intel i5-750/ RAM: 4GB DDR3 1333Mhz/ GPU: ASUS HD 5850/ OS: Windows 7 64 bit

Pros

 • Σκοτεινή ατμόσφαιρα και αισθητική
 • Άρτια σκηνοθεσία που συνδράμει τα μέγιστα στο χτίσιμο του σασπένς, με τις κατάλληλες ανάλαφρες νότες ενδιάμεσα
 • Πανέμορφο, αισθαντικό soundtrack
 • Απόδοση διαλόγων και ερμηνείες
 • Μοναδικό cast χαρακτήρων
 • Μεγάλη διάρκεια
 • Δυνατή ιστορία που κρύβει αρκετές ανατροπές

Cons

 • Μικρή ποικιλία εχθρών
 • Χαμηλός βαθμός δυσκολίας (στο normal επίπεδο)
 • Ξεπερασμένος οπτικός τομέας
 • Το horror στοιχείο συνηθίζεται σχετικά γρήγορα και κατ’ επέκταση αποδυναμώνεται αργότερα
 • Θέματα τεχνικής φύσεως, ξεπερνιούνται αλλά απαιτείται κάποια προσπάθεια από μεριάς χρήστη
 • Δεν δίνονται επαρκείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 81%

81%

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

17 Comments

 1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ρηβιού και μου θύμισε πως κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθώ με αυτό το απροσάρμοστο διαμαντάκι 🙂

  Πολλά συγχαρητήρια για το κείμενο, διαβλέπω λαμπρή καριέρα για σένα εδώ, στους τρυφερούς κόλπους της Μαύρης Λόντζας.

 2. Ρήγας Κουϊτίδης, Τέρενς Κουίτ, όχι, πείτε μου ποιο άλλο site μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βγάζει μέσα από τους κόλπους του τέτοια νέα αστέρια. 🙂

  Συγχαρητήρια στον… Τέρενς για το ποιοτικότατο αυτό παρθενικό review του!

 3. Ρήγας Κουιτίδης, Τέρενς Κουίτ… δηλ. τι απομένει να δούμε; Κουί Τάιμ και Νες κουίτ!; Oh wait… 🙂
  Τόνυ έγω πιστεύω ότι είναι ο chek2fire.
  Infamous δε σε βλέπω σε εγρήγορση, έπρεπε ήδη να έχει ανοίξει θρεντ “Ποιος είναι πραγματικά ο Terence Quit”. Disappointed.

 4. Χμμ, απ΄οτι βλέπω και στο steam το τελευταίο επίσημο patch είναι το ίδιο με του GoG. Ναι το DP fix είναι must (λειτουργεί και σαν patch, εν μέρει), αυτό με τα crashes έτυχε και σε παιδιά που δεν είχαν περάσει το συγκεκριμένο fixάκι, άρα η σωστή σειρά λογικά είναι patch 1.01, fix και μετά AN υπάρχουν θέματα, τα workarounds της δεύτερης παραγράφου.
  Τόνυ άστα αυτά, ακόμη περιμένω να μου στείλεις κάνα κομάτι από το μουσακά του solaufein. Δεν πιστεύω να είσαι παρτάλι και να τον έφαγες όλο… 🙂

  Also: life is beautiful in the spoiled mushroom kingdom (”https://www.youtube.com/watch?v=aLGaF52PtXM”)
  Mind blown trolling κλπ κλπ

 5. Επιτέλους βρήκα το χρόνο και ξεκίνησα να ασχολούμαι σοβαρά και αποκλειστικά με αυτό το υπέροχα διεστραμμένο διαμαντάκι. Όλα όσα γράφει ο Συναγωνιστής Τέρενς είναι αλήθεια. Μιλάμε για κάτι πραγματικά διαφορετικό που δεν σε αφήνει με τίποτε να ξεκολλήσεις από την οθόνη!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL