REVIEWS

DECAY OF LOGOS

To Dark Souls των φτωχών;

Ξέρετε πόσα παιχνίδια στο Steam κατηγοριοποιούνται με το tag “Souls-like”; 86. Το κλασικό πλέον Dark Souls της From Software μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ένας από τους πιο influential τίτλους της δεκαετίας που σιγά σιγά τελειώνει καθώς είναι ολοφάνερο πλέον ότι έχει εμπνεύσει εκατοντάδες developers σε όλο τον κόσμο. Θέλετε τώρα να μάθετε πόσα από αυτά τα παιχνίδια έχουν θετική αξιολόγηση στο Steam; Λιγότερα από τα μισά. Τι μας λέει αυτό; Ότι, όπως ισχύει για το καθετί μοιάζει βατό στη θεωρία αλλά βουνό στην πράξη, το να εμπνευστείς από το Dark Souls και να δημιουργήσεις ένα παιχνίδι που πραγματικά μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υψηλές προσδοκίες δεν είναι καθόλου, μα καθόλου όμως, εύκολο.

H περιπέτεια ξεκινά ως μια απλή ιστορία εκδίκησης.

Αν ρίξετε μια ματιά στη σελίδα του Decay of Logos στο Steam και συγκεκριμένα στα user reviews θα δείτε ότι το παιχνίδι της Amplify Creations ανήκει στην κατηγορία των τίτλων που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες και είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να συμφωνήσω με την ετυμηγορία του κοινού. Οι καλές προθέσεις και η ειλικρινής προσπάθεια των developers να δημιουργήσουν ένα καλό souls-like παιχνίδι είναι ολοφάνερα, η διάθεσή τους να πειραματιστούν με τη φόρμουλα και να εισάγουν ορισμένα νέα στοιχεία εκτιμάται αναλόγως, όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι απλά δεν κατάφεραν να μεταφέρουν πιστά στο παιχνίδι τους ένα από τα πιο κομβικά χαρακτηριστικά του Dark Souls, το ενδιαφέρον και διασκεδαστικό combat system. Χωρίς αυτή τη ραχοκοκκαλιά το υπόλοιπο σύνολο απλά δεν μπορεί να σταθεί.

Οι ομοιότητες με το Dark Souls είναι εμφανείς, δυστυχώς όμως το combat system πάσχει σε αρκετά σημεία.

Η μάχη στο Decay of Logos επιχειρεί να αντιγράψει το πρότυπο του Dark Souls αλλά αποτυγχάνει σε ορισμένα καίρια σημεία. Τα animations των κινήσεων της πρωταγωνίστριας και των εχθρών δεν είναι τόσο ομαλό όσο θα έπρεπε ώστε ο παίκτης να μπορεί να “διαβάσει” σωστά τις κινήσεις και να δράσει αναλόγως. Τα hit boxes πολλών εχθρών, ιδίως των bosses, δεν ανταποκρίνονται στον όγκο τους και την εμβέλεια που θα έπρεπε να έχουν οι επιθέσεις τους με βάση το τρισδιάστατο μοντέλο, με αποτέλεσμα άλλοτε το damage να έρχεται από το πουθενά και άλλοτε μια επίθεση να μην βρίσκει στόχο ενώ οπτικά απεικονίζεται το ακριβώς αντίθετο. Οι περισσότεροι εχθροί δεν αποτελούν μεγάλη πρόκληση, με εξαίρεση ορισμένα απίστευτα ενοχλητικά τέρατα που βασίζονται αποκλειστικά στο stun lock του παίκτη, ξυπνώντας μου έντονες μνήμες από τους καταραμένους αγριόχοιρους του Gothic 3. Και τα bosses, ένα από τα πιο δυνατά σημεία των Dark Souls, αποδείχθηκαν απλά απογοητευτικά στο Decay of Logos, με περιορισμένο ρεπερτόριο κινήσεων και χαμηλό επίπεδο πρόκλησης.

Οι μάχες με τα bosses είναι ως επί το πλείστον από μέτριες έως απογοητευτικές.

Η αποτυχία του συστήματος μάχης είναι περισσότερο στενάχωρη γιατί στα υπόλοιπα δομικά στοιχεία ενός souls-like οι developers παίρνουν πολύ καλύτερο βαθμό. Καταρχάς το παιχνίδι διαθέτει ένα ιδιαίτερο οπτικό στυλ που έχει υλοποιηθεί με μεράκι και συνεισφέρει μαζί με τον σχεδιασμό των επιπέδων σε ένα ευχάριστο εικαστικό αποτέλεσμα. Έπειτα, το ενδιαφέρον και γενικά καλογραμμένο lore του κόσμου αποκαλύπτεται σταδιακά μέσω λιγομίλητων NPCs και ορισμένων αντικειμένων που περιέχουν μια “ηχώ” παρελθόντων γεγονότων, ωθώντας τον παίκτη να συμπληρώσει το παζλ της ιστορίας κομμάτι-κομμάτι. Η λογική των (απλοϊκών) puzzles που μπλοκάρουν ενίοτε την πορεία σας εξηγείται με σαφήνεια και τα επίπεδα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο που να ενθαρρύνουν την εξερεύνηση και τον πειραματισμό. Έχει γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν και shortcuts στο γνώριμο στυλ του Dark Souls όμως κανένα από αυτά δεν αποδείχθηκε απολύτως απαραίτητο διότι η πορεία στο παιχνίδι είναι γενικά γραμμική, χωρίς πολύ backtracking.

Στα δυνατά σημεία του παιχνιδιού περιλαμβάνονται σίγουρα η αισθητική του κόσμου.

Και κάπως έτσι φθάνουμε στην δύσκολη στιγμή της τελικής αξιολόγησης. To Decay of Logos κοστίζει 19,99€, προσφέρει περίπου είκοσι ώρες gameplay, μετά τα πρώτα δύο patches παραμένουν ακόμη μερικά bugs και υπάρχει εμφανής έλλειψη του λεγόμενου “polish”. Το παιχνίδι αποτυγχάνει στον τομέα της μάχης και επιτυγχάνει (πάντα για τα μέτρα ενός indie game) στο world building και την ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει. Με την πάροδο του χρόνου και εάν οι developers συνεχίσουν να βελτιώνουν το παιχνίδι μέσω patches, το Decay of Logos θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά σε έκπτωση για τους παίκτες που παίζουν souls-like games για την εξερεύνηση και όχι για τη μάχη, αφού όμως έχουν πρώτα παίξει τους υπόλοιπους καλύτερους εκπροσώπους του είδους. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα πρότεινα να κρατήσετε τα χρήματά σας για άλλους πιο ολοκληρωμένους τίτλους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 63%

63%

Σεβαστή προσπάθεια, απογοητευτικό αποτέλεσμα

Το Decay of Logos δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κυρίως λόγω του προβληματικού combat system, παρά την καλή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος κόσμου.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL