REVIEWS

FAR CRY 3: BLOOD DRAGON

Τι κοινό έχουν τα φώτα νέον, η ηλεκτρονική μουσική, πασπαλισμένη με λίγες ροκ κιθάρες, οι μηχανικοί υπερστρατιώτες, οι μεταλλαγμένοι δράκοι και η Amiga; Απάντηση: όλα αυτά υπήρχαν στη «τιμημένη» δεκαετία των 80’s. Εντάξει, ας  μην υπερβάλλω, δεν υπήρχαν όλα ακριβώς έτσι, αλλά άνετα θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται σε μια υποθετική βιντεοταινία της εποχής εκείνης, η οποία θα προσέγγιζε εντελώς ρεαλιστικά το πως θα ήταν ο κόσμος μας το (πολύ) μακρινό…2007! Οχι, δεν είμαι πιωμένος και ούτε ο οβελίας μου έκατσε στο στομάχι. Τα παραπάνω αποτελούν μια συνοπτική περιγραφή για το τι ακριβώς μπορείτε να περιμένετε από ένα παιχνίδι σαν το Far Cry 3: Blood Dragon της Ubisoft. Αν μάλιστα είστε άνω των πρώτων –άντα (και κατά προτίμηση μετά τα μισά του), ετοιμαστείτε για ατέλειωτο γέλιο και πολλά λίτρα νοσταλγίας από τα παιδικά σας χρόνια, τότε που η ενοικίαση μιας ταινίας στο βίντεο αποτελούσε ιεροτελεστία.

Far Cry 3 Blood Dragon Shot1Οι cut-scenes είναι βγαλμένες από την εποχή της Amiga!

Τι ακριβώς είναι λοιπόν το Far Cry 3: Blood Dragon; Κατ’ αρχήν δεν πρόκειται για κάποιο συνηθισμένο DLC, αλλά για ένα αυτόνομο FPS παιχνίδι, με δικό του σενάριο, γραφικά, χαρακτήρες και μουσική, που όμως πατά γερά πάνω στους μηχανισμούς του Far Cry 3. Αυτό σημαίνει ότι το open-world στοιχείο παραμένει έντονο, διατηρούνται στοιχεία του gameplay όπως η απελευθέρωση εχθρικών βάσεων και το κυνήγι άγριων ζώων, μόνο που ο χάρτης που κινείστε είναι σαφώς μικρότερης κλίμακας και αρκετοί από τους μηχανισμούς του πρωτότυπου παιχνιδιού έχουν απλουστευθεί: δεν υπάρχει skill tree (οι αναβαθμίσεις γίνονται αυτόματα), τα όπλα μας προσφέρονται άμεσα χωρίς να απαιτούνται προϋποθέσεις για την κατασκευή τους και η ύπαρξη των χρημάτων «αναλώνεται» μόνο στην αγορά πυρομαχικών, consumables (health packs/armor κλπ) και βελτίωσης των υπαρχόντων όπλων. Βέβαια, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να εξερευνήσετε το χάρτη για να ανακαλύψετε τυχόν collectible items ή να ολοκληρώσετε κάποιες δευτερεύουσες αποστολές που ξεκλειδώνουν επιπλέον attachments για τον εξοπλισμό σας, αλλά η διαδικασία αυτή είναι εντελώς προαιρετική και μπορείτε άνετα να τερματίσετε το παιχνίδι, χωρίς να ασχοληθείτε καθόλου. Αλλά πιθανότατα δεν θα το κάνετε αυτό, γιατί το Far Cry 3: Blood Dragon έχει το τρόπο του να σε αναγκάζει να το σκάψεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Και ο τρόπος αυτός είναι η μοναδικότητα του. Το παιχνίδι σατιρίζει μέχρις εσχάτων την κουλτούρα των 80’s και το κάνει με στυλ: από τον badass πρωταγωνιστή που εμφανισιακά φέρνει λίγο από Kurt Russell και Terminator με το ψαρωτικό όνομα, Rex Colt, και τον αρχικακό Sloan με τα μηχανικά σαγόνια και τον παντελώς πρωτότυπο σκοπό του να καταστρέψει το κόσμο εώς την εντελώς καμμένη πλοκή του σεναρίου με τις κάφρικες ατάκες και το, και καλά, φουτουριστικό στήσιμο του περιβάλλοντος (μην ξεχνάτε ότι το παιχνίδι διαδραματίζεται το 2007). Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του παιχνιδιού είναι ότι αυτό το επιτηδευμένα γελοίο στυλ λειτουργεί πάρα πολύ καλά και σε κάνει να χαμογελάς καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Βέβαια, σε αυτό συμβάλλουν και οι ήδη γνωστοί και άρτια υλοποιημένοι shooting και stealth μηχανισμοί του Far Cry 3, οι οποίοι φυσικά αποτελούν το σκελετό του Blood Dragon, έχοντας όμως μια πιο… in-your-face φιλοσοφία.

Far Cry 3 Blood Dragon Shot2Οι δράκοι μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι εχθροί μα και πανίσχυροι σύμμαχοι.

Ετσι λοιπόν, ο Rex Colt δεν είναι «φλώρος» όπως ο Jason Brody, αλλά ένας σκληροτράχηλος cyber-commando που ούτε καν λαχανιάζει ακόμα και αν τρέξει μαραθώνιο, δεν χαμπαριάζει αν πέσει από 50 μέτρα ύψος, ενώ έχει τη δυνατότητα να…επιδιορθώνεται μοναχός του. Στο stealth κομμάτι είναι ικανός με takedowns να εκτελέσει στρατιές από τους άτυχους εχθρούς του χωρίς κανένας να τον πάρει μυρωδιά, ενώ ξεριζώνοντας τις…cyber καρδιές (!) τους, μπορεί να δελεάσει τους πανίσχυρους Blood Dragons (που πετάνε…laser από τα μάτια!) για να προκαλέσει την καταστροφή, προς όφελός του. Οσον αφορά τα όπλα, ο Rex έχει μεν τον περιορισμό των τεσσάρων ταυτόχρονα, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να κουβαλά πάνω του πανίσχυρα machine guns, assault rifles και sniper rifles, με κάμποσα πυρομαχικά και χειροβομβίδες, που σπέρνουν το πανικό. Γενικότερα σε κάθε αποστολή μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε οδό θελήσετε (είτε τη σιωπηλή είτε τη «Rambo»), χωρίς καμία από τις δύο να στερείται απόλαυσης.

Το κακό με το Far Cry 3: Blood Dragon είναι ότι, όντας downloadable και όχι full-priced τίτλος, διαρκεί σχετικά λίγο. Αν κάνετε το λάθος και ασχοληθείτε μόνο με τις κύριες αποστολές του παιχνιδιού, τότε δεν θα σας πάρει πάνω από τέσσερις ώρες για να δείτε τους τίτλους τέλους, ενώ αν πράξετε ορθά και δεν αφήσετε καμία εκκρεμότητα, ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται. Εκτός λοιπόν από την υπόθεση «παρωδία των 80’s» που διακατέχει τον τίτλο, το Far Cry 3: Blood Dragon είναι ένα από τα πιο πλήρη και διασκεδαστικά FPS που έχετε παίξει ποτέ. Μπορεί να μην διαθέτει το μέγεθος του «μπαμπά» του, το μουντό, φωσφοριζέ περιβάλλον και η επανάληψη στα μοντέλα των εχθρών ίσως να σας κουράσει λιγάκι, αλλά η καταιγιστική του δράση, οι ανεπανάληπτες ατάκες που ακούγονται κατά ριπάς, οι συνεχείς αναφορές σε μια αξέχαστη δεκαετία, η έξυπνη διακωμώδησή της και οι αναμενόμενα στιβαροί του FPS μηχανισμοί, θα σας κρατήσουν καθηλωμένους στην οθόνη σας μέχρι να ξεκοκαλίσετε τελικά όλο το χάρτη. Τέλος θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στο πραγματικά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ soundtrack των Power Glove, το οποίο συνεργάζεται άψογα με τη δράση και συνεισφέρει τα μάλα στη δημιουργία της κατάλληλης 80’s ατμόσφαιρας. Είναι τόσο καλό που ακούγεται άνετα και αυτόνομα, πράγμα σπάνιο στη σημερινή εποχή των «copy-paste» ορχηστρικών θεμάτων.

Far Cry 3 Blood Dragon Shot3Lights, big guns and…let the massacre begins!

Συμπέρασμα: αν ενδιαφέρεστε για ένα FPS που δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, αλλά μπορεί να προσφέρει μερικές ώρες απολαυστικής δράσης με λίγα χρήματα, δύσκολα θα βρείτε καλύτερη επιλογή από το Far Cry 3: Blood Dragon. Και αν γεννηθήκατε πριν το 1982, τότε ο τίτλος αποκτά άλλη αξία…

 

Pros

 • Εξυπνη διακωμώδηση των 80’s σε κάθε…pixel του
 • Δυνατό, καλοστημένο shooter, βασισμένο σε ένα πολύ καλό παιχνίδι (Far Cry 3)
 • Καταπληκτική μουσική υπόκρουση

Cons

   

Cons

 • Μικρή διάρκεια, κάτι αναμενόμενο για downloadable τίτλο
 • Μια σχετική επανάληψη στα μοντέλα των χαρακτήρων και στο περιβάλλον
 • Οι μη σχετικοί με τα 80’s (κυρίως λόγω ηλικίας) μάλλον δεν θα “πιάσουν” το νόημά του

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

6 Comments

 1. Thumbs up! Μπορεί να μην έπαιξα ακόμη το FC3, όσο και να το θέλω, αλλά αυτό το χτύπησα και είναι γαμάτο. Από το intro ανατρίχιασα, περιττό να πω τι έγινε όταν ξεκίνησα να παίζω. Btw, έπρεπε να κάνεις ειδική αναφορά στο tutorial, απλά από τα λίγα. :p 😉

 2. πραγματικα, ‘μιλησε’ στην καρδια μου το συγκεκριμενο FC!
  μουσικαρα, FPS οπως θα επρεπε να ειναι ενα fps… αν και ‘με αποστολες’…. που γενικα δεν ειναι το στυλ μου(προτιμουσα linear πραματα στα fps μου), αλλα τελικα αποδειχτηκε οτι και γω γοητευτηκα απο τον open-world χαρακτηρα του, με αξιοπρεπη γραφικα (νταξ τα γραφικα τα σπανε για τα δεδομενα μου, αλλα σε συγκριση με αλλα fps δεν μου αρεσαν ΤΟΣΟ), οι χαρακτηρες ειναι ξεκαθαρα απομειναρια των σουξε του χολιγουντ των 80s,η τιμη απολυτα λογικη για την διαρκεια του (ισως στο μελλον δουμε και προσφορα στο steam) και τελος ξενερωτο το στοιχειο οτι ‘απαιτει’ Uplay για να παιξει….

  απο απαιτησεις, δεν χρειαζεται το υπερμηχανημα. οποτε και θα ευχαρηστηθει η πλειοψηφεια μας!

  ΥΓ: ΜΟΝΟ ΕΜΑΝΑ ΘΥΜΗΣΕ ΑΡΩΜΑ TRON?

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL