REVIEWS

GUNS, GORE & CANNOLI 2

Πριν τρία χρόνια περίπου, η Βελγική Crazy Monkey Studios είχε κυκλοφορήσει ένα συμπαθέστατο 2D run ‘n’ gun shooter, με σαφείς επιρροές από το κλασικό Metal Slug της SNK, με τον αρκετά ασυνήθιστο τίτλο Guns, Gore & Cannoli. Το εν λόγω παιχνίδι άνηκε στις πρώτες επίσημες κυκλοφορίες των Βέλγων και τηρουμένων των αναλογίων, ήταν μια καλή προσπάθεια, που όμως υστερούσε σε κάποια καίρια σημεία, όπως στην έλλειψη online co-op και στο κάπως δυσκίνητο χειρισμό για παιχνίδι του είδους.

Η λογική έλεγε ότι τα ελαττώματα αυτά θα μπορούσαν να διορθωθούν μέσω κάποιου μεγάλου patch, το οποίο τελικά δεν ήρθε ποτέ, παρ’ όλη τη σχετική ζήτηση από το κοινό του παιχνιδιού στο Steam forum και όχι μόνο. Βέβαια αυτό δεν μας έκανε να πέσουμε από τα σύννεφα, καθώς λίγο-πολύ τα περισσότερα indie studios σπάνια έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναπροσαρμόζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό το παιχνίδι τους. Από την άλλη όμως, είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις μικρά studios να αφουγκράζονται τις (λογικές) επιθυμίες του κοινού, να στρώνονται στη δουλειά και να βελτιώνουν το επόμενο προϊόν τους. Το sequel λοιπόν του Guns, Gore & Cannoli περιέχει όλα όσα ακριβώς έπρεπε να είχε το πρώτο παιχνίδι και κάτι παραπάνω.

Guns Gore Cannoli 2 Shot1 smallΑπολυμάνσεις, ο Βίνης.

Όπως και στο πρώτο Guns, ήρωας είναι ο μαφιόζος Vinnie Cannoli, που όπως τρανά υποδηλώνει το επώνυμο του, έχει μια τεράστια όρεξη για cannoli. Η συγκεκριμένη αδυναμία του όμως θα του φέρει πολλούς μπελάδες, καθώς 16 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να βρίσκεται στην αρχή του τέλους του (1944), ένας μυστηριώδης τύπος ονόματι The Dark Don έχει εξαπολύσει ένα ανθρωποκυνηγητό σε βάρος του. Ο ξεροκέφαλος και πεισματάρης μέχρι θανάτου Vinnie δεν πρόκειται να αφήσει αυτό να περάσει έτσι εύκολα: θα ταξιδέψει έως τη μπαρουτοκαπνισμένη Ευρώπη και θα τα βάλει με όποιον αφελή τολμήσει να βρεθεί στο δρόμο του, προκειμένου να ξεσκεπάσει το μασκαρά. Δεν χρειάζεται να εμβαθύνουμε περαιτέρω στην αφελή υπόθεση του παιχνιδιού, καθώς απέχει αρκετά από το χαρακτηριστεί διήγημα του Arthur Miller και αποτελεί απλώς την αφορμή για να βάλει στο ίδιο καζάνι μαφιόζους, μεταλλαγμένους ποντικούς, πελώρια ζόμπι και μπόλικους Ναζί. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Crazy Monkey Studios δείχνει να υποστηρίζει με σθένος την υπόθεση, γεμίζοντας το παιχνίδι με χιουμοριστικά cut-scenes που δεν στερούνται ποιότητας και αξίζει να τα παρακολουθήσει κανείς, καθώς θυμίζουν υπερβολικά b-movie καταστάσεις.

Guns Gore Cannoli 2 Shot2 smallΜία τυπική σκηνή στο παιχνίδι. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι εχθροί πολεμούν μεταξύ τους, οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.

Στο ψητό τώρα, το Guns, Gore & Cannoli 2 δεν ξεφεύγει από το κλασικό ασταμάτητο shooting μοτίβο του είδους, όμως έχει αλλάξει ολοκληρωτικά στο τρόπο που το αποδίδει. Οι Βέλγοι, αφού πρώτα αύξησαν το ποσοστό του zoom out της κάμερας για καθαρότερη εικόνα των τεκταινόμενων, ξήλωσαν την περιορισμένη, οκτώ κατευθύνσεων, στόχευση του Vinnie και την αναβάθμισαν σε πλήρη (360 μοιρών) στόχευση, διευκολύνοντας σημαντικά το παίκτη στην εκκαθάριση των εκάστοτε απειλών. Επίσης ο Vinnie, παρ’ όλο που τα χρόνια πέρασαν, είναι πολύ πιο ευκίνητος, με την έξτρα δυνατότητα του διπλού άλματος και της κωλοτούμπας, ενώ το οπλοστάσιο του σχεδόν διπλασιάστηκε, με δεκατρία όπλα στο ενεργητικό του, που χωράνε όλα στο κοστούμι του χωρίς κανένα πρόβλημα. Συνέπεια όλων αυτών είναι το παιχνίδι να έχει αποκτήσει έναν πολύ πιο στιβαρό και άμεσο έλεγχο, δίνοντας παράλληλα την ανακουφιστική αίσθηση ότι το παιχνίδι δεν βάζει σε καλούπια τον παίκτη για το πως θα ξεφύγει από μια κατάσταση, αντίθετα του παρέχει πλέον όλα τα μέσα για να βγει από αυτήν όπως εκείνος επιθυμεί. Η μόνη δυσκολία που ίσως αντιμετωπίσει κάποιος είναι η περίπτωση να παίζει με gamepad και να προσπαθεί, μέσα στο χαμό, να επιλέξει το όπλο της αρεσκείας του με το weapon reel. Αυτό διορθώνεται εύκολα αν παίζετε με πληκτρολόγιο/ποντίκι, καθώς μπορείτε να αντιστοιχίσετε κουμπιά του πληκτρολογίου σε κάθε όπλο και πιστέψτε μας, αυτό θα σας χρειαστεί αν παίζετε solo και φτάνετε προς το τέλος του παιχνιδιού.

Άλλωστε, η δράση στο Guns, Gore & Cannoli 2 είναι τουλάχιστον ένα σκαλί πιο έντονη από το πρώτο παιχνίδι, με τους εχθρούς ενίοτε να γεμίζουν την οθόνη, ιδίως αν παίζετε σε μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας από το Normal, οι οποίοι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι σαν αντίπαλοι. Αν και συνήθως συμπεριφέρονται ηλιθιωδώς στη θέα ενός tommy gun, σκοπεύουν σωστά, καλύπτονται όσο τους το επιτρέπει το περιβάλλον, ενώ όσοι εχθροί δεν έχουν ανθρώπινη μορφή, προσπαθούν να σας λυγίσουν με το βάρος του αριθμού τους/όγκου τους. Έτσι λοιπόν θα χρειαστεί συχνά να επιλέγετε το κατάλληλο όπλο για την περίσταση, με το shotgun να είναι ιδανικό για κοντινές αποστάσεις και τα zombies που έρχονται κατά πάνω σας, τα μυδραλιοβόλα για τους εχθρούς από απόσταση, ενώ τα πιο ισχυρά (rocket/grenade launcher) για τους ογκώδεις εχθρούς και τα bosses, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πειραματιστείτε λίγο παραπάνω. Όπως είπαμε, επιλογές υπάρχουν και ορισμένες φορές ένα όπλο είναι περισσότερο αποτελεσματικό ενάντια σε κάποιο είδους εχθρό από εκείνο που αρχικά φαντάζεστε (π.χ. Mauser, ιδανικό για one-shot headshots).

Guns Gore Cannoli 2 Shot3 smallΑπόβαση στη Νορμανδία με τον μαφιόζο μπροστάρη. Nuff ‘said.

Βέβαια, εκεί που λάμπει το παιχνίδι είναι στη περίπτωση του συνεργατικού παιχνιδιού, που αυτή τη φορά ενσωματώνει τη δυνατότητα on-line co-op έως τεσσάρων παικτών που τόσο έλειπε στο πρωτότυπο. Μιας και όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, το παιχνίδι δεν είχε κυκλοφορήσει επίσημα και άρα δεν υπήρχαν αρκετοί άλλοι παίκτες διαθέσιμοι, δοκιμάσαμε το online mode με τον φίλτατο Borracho μέσω private match. Δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα σύνδεσης, το παιχνίδι κυλούσε σαν γάργαρο νερό και θαρρεί κανείς ότι παίζαμε δίπλα-δίπλα σε hotseat. Περιττό να αναφέρουμε ότι σε αυτό το mode, το Guns, Gore & Cannoli 2 γίνεται άκρως απολαυστικό, με τη δράση να φορτσάρει, παρουσιάζοντας περισσότερους εχθρούς ταυτόχρονα στην οθόνη, αλλά έχοντας και την απαίτηση συνεργασίας μεταξύ των παικτών ούτως ώστε να βγουν ζωντανοί. Μάλιστα οι Βέλγοι για να αποφύγουν τυχόν γκρίνιες, ιδίως όταν παίζει κανείς με αγνώστους, έκαναν το εξής: κάθε όπλο και κάθε cannoli (=health) που εμφανίζεται στην οθόνη είναι μοναδικό για κάθε παίκτη, οπότε δεν χρειάζεται να τρέχετε πανικόβλητοι να προλάβετε εκείνο το rocket launcher που σας χαμογελά πριν το αποκτήσει ο awesomelover69, ενώ όταν ένας παίκτης χάνει, για να αναστηθεί αφαιρείται ένα ποσοστό από τη health μπάρα των υπόλοιπων παικτών. Με αυτό το πολύ έξυπνο τρόπο, αφενός εκμηδενίζεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών (συνεργατικό παιχνίδι παίζουμε, όχι deathmatch) αφετέρου εντείνεται η συνεργασία, αφού τυχόν ήττα κάποιου συμπαίκτη σας έχει άμεση επίπτωση και στο δικό σας χαρακτήρα.

Guns Gore Cannoli 2 Shot4 smallNazis. I hate these guys…

Ομολογουμένως, η βελτίωση που υφίσταται μεταξύ των δύο Guns, Gore & Cannoli είναι τουλάχιστον θεαματική, υστερεί όμως ξανά στο νευραλγικό κομμάτι της διάρκειας: αν παίζετε solo δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από τέσσερις ώρες για να δείτε τους τίτλους τέλους, αρκεί βέβαια να έχετε τα ανάλογα αποθέματα υπομονής, κυρίως στη τελευταία πίστα του παιχνιδιού, που μάλλον κάπου το παράκαναν με τον αριθμό των εχθρών. Βέβαια, αυτή τη φορά, λόγω του online co-op, η αντοχή του στο χρόνο παρουσιάζεται σαφώς αυξημένη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα ενοχλούσε κανέναν αν το παιχνίδι ήταν λίγο μεγαλύτερο. Ευτυχώς που δεν υστερεί καθόλου σε ποικιλία στα περιβάλλοντα, καθώς θα επισκεφθείτε από πόλεις-φαντάσματα και υπόγειες βάσεις μέχρι βουνά και ακτές της Νορμανδίας, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν στρατηγικά τοποθετημένα τα ανάλογα «υλικά» για να προκαλέσετε ακόμα μεγαλύτερο πανικό. Το σίγουρο είναι ότι δεν πλήξετε.

Ολοκληρώνοντας τη παρουσίαση με το τεχνικό τομέα, το Guns, Gore & Cannoli 2 βελτιώνει και αυτό με τη σειρά του το ήδη προσεγμένο artwork του πρώτου παιχνιδιού, προσθέτοντας περισσότερες λεπτομέρειες στα περιβάλλοντα, ομαλότατο animation να συνοδεύει τους πανέμορφα σχεδιασμένους χαρακτήρες, γεμάτο με έξυπνες χιουμοριστικές πινελιές που έρχονται σε αντίθεση με το εξίσου έντονο gore. Παρατηρήθηκαν όμως κάποιοι «λόξιγκες» στο frame rate σε ανύποπτες στιγμές, χωρίς εμφανή λόγο, ευτυχώς όμως δεν συνέβαιναν συχνά και πιθανόν να λυθούν με κάποιο μικρό patch. Στα του ήχου, το παιχνίδι αρκείται να καλύψει τις απαιτήσεις ενός shooter, με τους πυροβολισμούς, τις εκρήξεις και τις κραυγές πόνου να έχουν τη μερίδα του λέοντος, με κάποιες όμορφα τυπικές μελωδίες ως μουσικό «χαλί» για τις λίγες στιγμές που τα σιδερικά σωπαίνουν.

Guns Gore Cannoli 2 Shot5 smallΕξαιρετική η υλοποίηση του online co-op.

Συνεπώς, το Guns, Gore & Cannoli 2 είναι ένα απολαυστικότατο shooter που συνιστάται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους και μη, ενώ αποτελεί παράδειγμα για το πως πρέπει να φτιάχνεται ένα σωστό sequel. Και αν λάβουμε υπόψη το τελευταίο cut-scene, ίσως αυτή να μην είναι η τελευταία φορά που θα δούμε τον Vinnie Cannoli στις οθόνες μας.

Pros

  • Απλό, τίμιο shooter τύπου “Metal Slug” και ξεκάθαρα fun-to-play, με εύστοχα ανανεωμένο μοντέλο χειρισμού
  • Βελτιωμένα γραφικά, animation, ήχος… βασικά όπως θα έπρεπε να είναι κάθε sequel
  • Δυνατότητα online co-op έως τεσσάρων παικτών που λειτουργεί αψεγάδιαστα

Cons

  • Ξανά, αρκετά μικρή διάρκεια δράσης
  • Κάποια άδικα difficulty spikes, ιδιαίτερα προς το τέλος του παιχνιδιού, που μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL