REVIEWS

HARD WEST 2

Άγρια, Σκληρή Δύση

Περίμενα για πολύ καιρό ένα sequel για το Hard West, το “lovecraftικό western” όπως πολύ επιτυχημένα το χαρακτήρισε ο Στέφανος Κουτσούκος στο review του για το site. Παρόλο που το setting (wild west με μία horror/demonic χροιά) και το gameplay (turn-based tactics) ανήκαν εξαρχής στα αγαπημένα μου, εντούτοις πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να έρθει η σειρά του στο backlog. Εντέλει αποδείχθηκε ότι έπρεπε να του είχα δώσει προτεραιότητα διότι, παρά τα διάφορα bugs και το σχετικά χαμηλό επίπεδο παραγωγής, απόλαυσα το παιχνίδι από την αρχή ως το τέλος. Αυτή τη φορά το καθήκον του development έπεσε στην Ice Code Games και το μόνο που μένει είναι να δούμε αν το sequel κατάφερε να εξελίξει τη σειρά. Φορέστε τα εξάσφαιρά σας και πάμε!

Η πλοκή του παιχνιδιού παρουσιάζεται με όμορφα σχεδιασμένες εικόνες σε μορφή κόμικ με συνοδεία αφήγησης.

Η ιστορία μας ξεκινά κάπου στην Σκληρή Δύση με μια ομάδα από outlaws να προσπαθούν να ληστέψουν ένα τρένο που (υποτίθεται πως) μεταφέρει έναν σπουδαίο θησαυρό. Δυστυχώς για τους (αντι-)ήρωές μας όμως ο θησαυρός τελικά αποδεικνύεται άνθρακας ή, πιο σωστά, θειάφι. Αφού καταφέρουν να διασχίσουν το τρένο μετά από σκληρή μάχη έρχονται αντιμέτωποι με μια μυστηριώδη φιγούρα η οποία αποκαλύπτεται ως ο αρχιδαίμονας Mammon! Ο αρχηγός της συμμορίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει τους δικούς του προκαλεί τον δαίμονα στον απόλυτο τζόγο: Να παίξουν σε μια χεριά πόκερ την μοίρα τους, με έπαθλο την σωτηρία και τίμημα… τις ψυχές τους. Δυστυχώς για αυτόν ο ήρωάς μας δεν είχε ακούσει το γνωμικό περί “συμφωνίας με τον διάβολο”, κάνει το τέλειο παιχνίδι αλλά ο δαίμονας (φυσικά) κλέβει και τους παίρνει τις ψυχές! Λίγο μετά ο αρχηγός σώζεται από ένα μέλος της συμμορίας του και ξεκινά να αναζητήσει τους υπόλοιπους συντρόφους του με έναν τελικό στόχο: Να πάρει εκδίκηση από τον δαίμονα και να ανακτήσει την ψυχή του!

Όπως συνηθίζεται στα παιχνίδια του είδους, η εξερεύνηση εξελίσσεται μέσω ενός overworld και μεταφέρετε σε ξεχωριστούς χάρτες όταν ξεκινά μια μάχη.

Ο σχετικά έμπειρος παίκτης των turn-based tactical games δεν θα δυσκολευθεί να προσαρμοστεί στο gameplay του Hard West 2 είτε έχει παίξει το πρώτο παιχνίδι είτε όχι καθώς η δράση ακολουθεί το γνώριμο στυλ των σύγχρονων XCOM. Η εξερεύνηση, ο εξοπλισμός των χαρακτήρων, η ανάληψη quests και τα στοιχεία roleplaying εξελίσσονται στον world map της περιοχής στην οποία βρίσκεστε, ενώ η tactical combat διεξάγεται σε ξεχωριστούς χάρτες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την εκάστοτε αποστολή. Το interface της μάχης ακολουθεί και αυτό τον δρόμο των XCOM με τα γνώριμα κίτρινα πλαίσια που δείχνουν μέχρι πού μπορείτε να κινηθείτε αλλά και την ability bar στο κάτω μέρος της οθόνης με τις ενέργειες τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ο χαρακτήρας σας.

Το combat system θα φανεί γνώριμο στους φανς του είδους, με πολύ μικρό χρόνο προσαρμογής και εξοικείωσης.

Οι πιο σημαντικές καινοτομίες του συστήματος μάχης συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: Τύχη, σπόντα και Bravado! Η Luck ενός χαρακτήρα ανεβαίνει μετά από διάφορα συμβάντα (π.χ. με μια άστοχη βολή) και αυξάνει τα ποσοστά ευστοχίας της επόμενης. Η σπόντα αναφέρεται στη δυνατότητα να εξοστρακίσετε τις βολές σας σε διάφορα αντικείμενα του χάρτη ώστε να μπορέσετε να χτυπήσετε εχθρούς που βρίσκονται σε cover, ενώ το Bravado δίνει τη δυνατότητα στους χαρακτήρες να αναπληρώσουν όλα τα action points τους αν σκοτώσουν κάποιον αντίπαλο. Τα χαρακτηριστικά αυτά δίνουν στην μάχη μια γεύση και από puzzle αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων έρχεστε αντιμέτωποι με πολυάριθμους εχθρούς και πρέπει να βγάλετε από τη μύγα ξίγκι, επιλέγοντας προσεκτικά στόχους και abilities ώστε να δίνετε στις μονάδες σας πολλαπλές ανανεώσεις των action points.

Η σωστή χρήση των abilities και των όπλων με AOE (όπως η καραμπίνα) είναι καθοριστικά για την μεγιστοποίηση του damage που κάνετε σε κάθε γύρο.

Όταν τα παραπάνω χαρακτηριστικά δουλεύουν όπως πρέπει, το παιχνίδι σε κάνει να αισθάνεσαι ως ο απόλυτος badass καθώς θερίζεις με τους τέσσερις χαρακτήρες της ομάδας σου ολόκληρες ορδές εχθρών σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μπαλέτο βίας και αίματος. Ο παράγοντας του RNG υπάρχει σε κάποιο βαθμό αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η σωστή στρατηγική θα τον ελαχιστοποιήσει. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις αποστολών στις οποίες πιστεύω ότι δεν έχει γίνει σωστό balancing και η επιβίωση βασίζεται περισσότερο (ή και αποκλειστικά) στο save scumming παρά στις σωστές κινήσεις. Ειδικά μια αποστολή που κλείνει ένα από τα chapters της campaign θεωρώ πως είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί χωρίς πολλαπλά Save/Load αφού η δυσκολία της εκτοξεύεται και οι εχθροί έρχονται κατά κύματα από όλες τις κατευθύνσεις. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρω ότι η έκδοση στην οποία γίνεται το review είναι pre-release, επομένως δεν αποκλείω να υπάρξει περαιτέρω balancing με κάποιο day one patch.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες (και συχνά από τις πιο δύσκολες) αποστολές είναι οι επιθέσεις ή η άμυνα σε κινούμενο τρένο!

Η φάση της εξερεύνησης στον world map έχει το δικό της ενδιαφέρον αλλά δεν προσφέρει το βάθος παιχνιδιών όπως το XCOM καθώς δεν υπάρχει resource management, χτίσιμο βάσης ή κάτι αντίστοιχο. Υπάρχουν ωστόσο ελαφριά στοιχεία RPG καθώς σε διάφορα σημεία του main quest και των sidequests θα κληθείτε να πάρετε αποφάσεις που θα επηρεάσουν το Loyalty των μελών της ομάδας σας. Το αυξημένο loyalty οδηγεί σε σταδιακή αποκάλυψη του backstory του χαρακτήρα αλλά και στην ενεργοποίηση επιπλέον επιλογών για την επίλυση των quests. Κατά τα άλλα ο world map χρησιμεύει κυρίως για την ανακάλυψη επιπλέον sidequests, για το healing της ομάδας σε κάποιο γιατρό και για την αγοραπωλησία νέου εξοπλισμού και προμηθειών. Το δε “levelling up” των χαρακτήρων γίνεται για μια ακόμη φορά με το σύστημα των τραπουλόχαρτων που είδαμε πρώτα στο Ηard West: Διάφορες αποστολές δίνουν ως ανταμοιβή τραπουλόχαρτα και ο συνδυασμός τους βάσει των κανόνων του πόκερ ξεκλειδώνει πιο ισχυρές abilities.

Ο κάθε χαρακτήρας αναβαθμίζει τις abilities του μέσω τραπουλόχαρτων. Για να ξεκλειδώσετε όλα τα traits θα χρειαστείτε Royal Flush ή και… Five of a Kind!

Όσον αφορά στο επίπεδο παραγωγής, ένα από τα μειονεκτήματα του πρώτου παιχνιδιού, η αλήθεια είναι πως το Hard West 2 παρουσιάζεται σημαντικά βελτιωμένο, με όμορφα γραφικά και ήχο και καλαίσθητο interface. Οι in-game cutscenes πάντως παραμένουν “φτωχές”, με ξύλινο animation και πρόχειρη παρουσίαση. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, μια που το πρώτο Hard West είχε τα θεματάκια του με bugs. ότι παρά το γεγονός ότι έπαιξα μια prerelease έκδοση δεν αντιμετώπισα κανένα σοβαρό bug και κανένα crash. Το μόνο αξιοσημείωτο bug ήταν οπτικό: όταν χρησιμοποιούσα throwable weapons όπως ο δυναμίτης, το animation δεν ακολουθούσε σωστά την τροχιά του αντικειμένου προς τον στόχο. Υποθέτω πως θα έχει διορθωθεί για την τελική έκδοση αλλά έπρεπε να το αναφέρω καλού κακού.

Φροντίστε να αυξήσετε το loyalty των συντρόφων σας, τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά.

Συμπερασματικά, έμεινα ευχαριστημένος με το Hard West 2. Δεν θα έλεγα ότι καινοτομεί ιδιαίτερα σε σχέση με τον προκάτοχό του αλλά βελτιώνει πολλά από τα μειονεκτήματά του και προσφέρει μια γεμάτη campaign που μπορεί να φθάσει τις 30+ ώρες αν ασχοληθείτε με όλα τα διαθέσιμα sidequests. Η ποικιλία σε αποστολές, χάρτες και objectives είναι ικανοποιητική και τα στοιχεία RPG δίνουν στον τίτλο μια έξτρα ώθηση, έστω και αν δεν είναι τόσο εκτενή ώστε να αυξήσουν το replayability σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, το balancing σε ορισμένες αποστολές είναι ένα στοιχείο που με απασχολεί διότι το συνεχές save/load μέχρι να πετύχεις τον ιδανικό συνδυασμό τακτικής και RNG δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Τέλος, η αφαίρεση κάποιων στοιχείων από το πρώτο Hard West (π.χ. resource management, stealth) μπορεί να εκληφθεί ως streamlining ή απλοποίηση αναλόγως της οπτικής γωνίας. Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψαν ιδιαίτερα αλλά η αλήθεια είναι ότι αφαιρούν κάποιο βάθος από το gameplay. Η γενική εντύπωση πάντως παραμένει ξεκάθαρα θετική και πιστεύω πως το Hard West 2 είναι μια καλή αγορά για τους fans των turn-based tactical games.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Καυτό

Ένα επιτυχημένο sequel που δεν καινοτομεί αλλά σαφέστατα βελτιώνει το προηγούμενο παιχνίδι.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

12 Comments

 1. [QUOTE=”maladroid, post: 604876, member: 102613″]
  Αλέξανδρε, προσπάθησα να αποφύγω τα σημεία του review που ίσως είχαν spoilers, οπότε δεν ξέρω αν το αναφέρεις μέσα: αν ξεκινήσει κάποιος με το HW 2 θα χάσει σημαντικά πράγματα από την πλοκή και το lore;
  [/QUOTE]

  Όχι, η ιστορία είναι εντελώς standalone.

 2. Προφανώς αγοράσθηκε Day 1, να πιούν ένα Τσώνη Πλάκ τα παιδιά να ευθυμήσουν.

  Είχα απολαύσει το ντέμο και χαίρομαι που διαβάζω πως παίρνει την Ναυαρχική Σφραγίδα Ποιότητας. Μετά την ψυχρολουσία του Weird West, είναι ότι πρέπει για να ρεφάρω!

 3. [QUOTE=”maladroid, post: 604876, member: 102613″]
  Αλέξανδρε, προσπάθησα να αποφύγω τα σημεία του review που ίσως είχαν spoilers,
  [/QUOTE]

  Ξέχασα να αναφέρω σχετικά με αυτό ότι τα reviews προσπαθώ να είναι spoiler free. Οι μόνες αναφορές στις λεπτομέρειες της πλοκής γίνονται κατά κανόνα στην δεύτερη παράγραφο των reviews μου και πουθενά αλλού, οπότε αν δεν θέλετε να ξέρετε τίποτα για την ιστορία παραλείπετε την δεύτερη παράγραφο και είστε οκ.

 4. Έχοντας τελειώσει το πρώτο πρόσφατα, μπήκε με συνοπτικές διαδικασίες στην wishlist. Περίμενα να υπάρχει μια εξέλιξη λίγο στο gameplay, αλλά από το review καταλαβαίνω πως το βάρος έπεσε κυρίως στον τεχνικό τομέα. Ευπρόσδεκτο φυσικά κι αυτό.

 5. [QUOTE=”manofsorrows, post: 604913, member: 102905″]
  Έχοντας τελειώσει το πρώτο πρόσφατα, μπήκε με συνοπτικές διαδικασίες στην wishlist. Περίμενα να υπάρχει μια εξέλιξη λίγο στο gameplay, αλλά από το review καταλαβαίνω πως το βάρος έπεσε κυρίως στον τεχνικό τομέα. Ευπρόσδεκτο φυσικά κι αυτό.
  [/QUOTE]
  Μια που έπαιξες το πρώτο παιχνιδάκι πρόσφατα, σε συνδυασμό με το παλιό ριβιου του 2015 που αναφέρει ότι αν και γαμάτο είναι χαμηλου μπάτζετ, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν στεκει καλά το πρώτο σήμερα.

  Και τα δύο ριβιου με ψησανε να τα δοκιμάσω αμφότερα, όμως αν και θέλω να έχω την εμπειρία του παλιού (ειδικά για τα resource management που αφαιρέθηκαν από το δεύτερο) με κάνει διστακτικό το ότι είναι low budget πενταετίας+

  Το στέκει είναι υποκειμενικό οπότε να διευκρινιστεί ότι είναι για κάποιον που δε παίζει παιχνίδια πάνω από πενταετία (αν δεν είναι hidden gems)

 6. [QUOTE=”Thaxll’ssillyia, post: 604918, member: 104480″]
  να διευκρινιστεί ότι είναι για κάποιον που δε παίζει παιχνίδια πάνω από πενταετία
  [/QUOTE]
  Είναι αυτό που λέμε “ρωτάω για ένα φίλο” ή… *γκασπ”

  Δοκίμασες να το μοντάρεις με βακτριανές;;;

 7. [USER=104480]@Thaxll’ssillyia[/USER]
  Τώρα βρήκες τον άνθρωπο που είναι το αντίθετο. Αν κι έχω νέο σύστημα σχετικά, παίζω παιχνίδια άλλων δεκαετιών και τα απολαμβάνω κιόλας, πχ Stonekeep (1995). Ωραία τα όμορφα γραφικά, αλλά στην “τηγανίτα” μετράει για εμένα κυρίως η ατμόσφαιρα και το gameplay. Και το Hard West τα πάει πολύ καλά σε αυτό, χωρίς να χρειάζεται πολλά φρου φρου κι αρώματα. Την δουλειά τους την έκαναν τα γραφικά. Δεν με ενόχλησαν καθόλου. Δες τις εικόνες και κανα βιντεάκι στο steam πχ και κρίνε αν σε ενοχλεί. Τα γραφικά στο νέο μου φάνηκαν 2 κλάσεις πάνω πάντως! Από την στιγμή επίσης που δεν συνδέονται σεναριακά, ίσως να δεις κατευθείαν το 2. Το resource management δεν νομίζω να μου λείψει και πολύ σε σχέση με το ένα. Πιο σημαντικό είναι το hand management όταν αποκτήσεις τις κάρτες.

 8. [QUOTE=”manofsorrows, post: 604940, member: 102905″]
  [USER=104480]@Thaxll’ssillyia[/USER]
  Τώρα βρήκες τον άνθρωπο που είναι το αντίθετο. Αν κι έχω νέο σύστημα σχετικά, παίζω παιχνίδια άλλων δεκαετιών και τα απολαμβάνω κιολας, πχ Stonekeep (1995). Ωραία τα όμορφα γραφικά, αλλά στην “τηγανίτα” μετράει για εμένα κυρίως η ατμόσφαιρα και το gameplay. Και το Hard West τα πάει πολύ καλά σε αυτό, χωρίς να χρειάζεται πολλά φρου φρου κι αρρώματα. Την δουλειά τους την έκαναν τα γραφικά. Δεν με ενόχλησαν καθόλου. Δες τις είκονες και κανα βιντεάκι στο steam πχ και κρίνε αν σε ενοχλεί. Τα γραφικά στο νέο μου φάνηκαν 2 κλάσεις πάνω πάντως! Από την στιγμή επίσης που δεν συνδέονται σεναριακά, ίσως να δεις κατευθείαν το 2. Το resource management δεν νομίζω να μου λείψει και πολύ σε σχέση με το ένα. Πιο σημαντικό είναι το hand management όταν αποκτήσεις τις κάρτες.
  [/QUOTE]
  Θενξ για τη λεπτομερή απάντηση, με καλυψες

 9. Τελειωσα απολαυστικα το Hard West και πηγα φορτσατα στο 2.

  Δυστυχως απογοητευτηκα και το παρατησα προσωρινα για ενα κυριο λογο: Τα loading times.

  Παιζοντας με το τελευταιο πατς (το οποιο υποσχεται οτι οι χρονοι φορτωσης βελτιωθηκαν) καθομουν και κοιτουσα την οθονη για 20-25 δευτερολεπτα για καθε Load/exit επιλογη με μισοαδειο ssd δισκο.

  Αυτη η (απαραδεκτη) καθυστερηση σε συνδυασμο με τα απαιτητικα χρονικα ορια σε μερικες πιστες, μου βγαζουν το λαδι στην αναμονη, οπου αντι να πειραματιζομαι με τακτικες κοιτω την οθονη που φορτωνει…

  θενξ μπατ νο θενξ…ισως το δοκιμασω στο μελλον αν φτιαξουν τα τεχνικα προβληματα τους

  κριμα γιατι συνεχιζει και αυτο την ατμοσφαιρα του πρωτου -αν και λιγο πιο λαιτ-

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek