REVIEWS

HELLDIVERS

Έχοντας πολύ πρόσφατη την εικόνα από το Broforce, το πρώτο πράγμα που φέρνει στο μυαλό η ενασχόληση με το Helldivers είναι ότι κάποια είδη παιχνιδιών έχουν από τη φύση τους ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο να μπορέσουν να προσελκύσουν το κοινό. Ο τίτλος της Arrowhead Game Studios (studio που βρίσκεται πίσω και από το Magicka) ως twin stick shooter ανήκει σε αυτά. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο στο οποίο κάνουν στην άκρη οι “τεχνικές” αναλύσεις και κυρίαρχο ρόλο αναλαμβάνει ο ενθουσιασμός και το συναίσθημα.

Ο παίκτης ανήκει στην επίλεκτη μονάδα των Helldivers και σκοπός του είναι να προστατέψει την γη από τις γαλαξιακές απειλές. Ναι, φαίνεται εξαιρετικά κοινότυπο (και αναμενόμενο είναι η αλήθεια για ένα παιχνίδι που υπόσχεται άφθονο μακελειό) όμως είναι αξιοθαύμαστο πως καταφέρνει ταυτόχρονα να δείχνει σοβαρό, ασόβαρο, επικό και άκρως καυστικό. Οι ομοιότητες με πρόσωπα και καταστάσεις δείχνουν να μην είναι καθόλου τυχαίες και ο τίτλος “φυτρώνει” ακριβώς εκεί που συναντιόνται το Star Wars με το Rambo.

Helldivers 01Μια άποψη από το κεντρικό Hub του παιχνιδιού

Οι αποστολές χωρίζονται σε 3 διαφορετικές περιοχές καθεμία από τις οποίες έχει τους δικούς της εχθρούς και τη δική της θεματολογία. Έτσι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με cyborgs και έντομα μέσα σε ζούγκλες και ερήμους. Οι περιοχές δυστυχώς δεν είναι πολλές και μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, οι εχθροί όμως ευτυχώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία. Γενικότερα πάντως αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο ο τίτλος θα μπορούσε να τα είχε πάει πολύ καλύτερα.

Η λογική που ακολουθεί το παιχνίδι είναι ακριβώς αυτή που θα περιμέναμε με βάση το είδος στο οποίο εντάσσεται και εστιάζει στην άνοδο levels και τη συλλογή πόντων για την αναβάθμιση του εξοπλισμού μας. Κατά τη διάρκεια των μαχών έχουμε στη διάθεσή μας 2 όπλα, χειροβομβίδες καθώς και πληθώρα extra αντικειμένων (μπορούμε όμως να έχουμε όμως μέχρι 4 κάθε φορά και ονομάζονται stratagems) που κυμαίνονται από πυρομαχικά και turrets μέχρι γιγαντιαία ρομπότς στα οποία εισερχόμαστε ως χειριστές. Οι αποστολές έχουν όλες την ίδια δομή καθώς εισερχόμαστε σε κάποιον πλανήτη στον οποίο έχουμε να ολοκληρώσουμε ορισμένα objectives και μετά αφού τον ελευθερώσουμε να αποχωρήσουμε σαν κύριοι. Το καθήκον μας επιτάσσει να ενεργοποιήσουμε πυροβολικά συστήματα, να καταστρέψουμε φωλιές εντόμων, να κάνουμε capture περιοχές και άλλες “βρωμοδουλειές”, το μοτίβο τους όμως γίνεται πολύ σύντομα επαναλαμβανόμενο.

Helldivers 02Να εδώ, ελευθερώνουμε τον γαλαξία

Ξεκινώντας με τον τίτλο, έκανα το λάθος να ασχοληθώ κυρίως με το single player κομμάτι του, γεγονός που γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν σχεδόν χαμένος χρόνος. Οι αποστολές είτε ήταν υπερβολικά εύκολες στα χαμηλότερα επίπεδα δυσκολίες είτε γινόταν εξαιρετικά επίπονες για να ολοκληρωθούν από μόνο ένα άτομο στα ανώτερα. Με λίγα λόγια όσοι δεν έχουν παρέα ή δεν έχουν υπομονή να ψάξουν για τέτοια στην online κοινότητα, καλό θα είναι να σκεφτούν ξανά αν σκοπεύουν να καταπιασθούν με το Helldivers γιατί το πιθανότερο είναι πως θα βαρεθούν πολύ σύντομα.

Άλλωστε το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο με ξεκάθαρα multiplayer σχεδιασμό. Η ύπαρξη friendly fire κάνει την ανάγκη για συνεννόηση επιβεβλημένη ενώ ο μηχανισμός με τον οποίο μπορούμε να πέφτουμε στο έδαφος για να αποφεύγουμε τα πυρά από όπου κι αν προέρχονται δίνει επιπλέον βάθος και μία πιο ρεαλιστική εμπειρία. Η ομάδα αποτελείται από μέχρι 4 άτομα και αν συνυπολογίσουμε τους δυνατούς συνδυασμούς για χρήση stratagems, οι πιθανές προσεγγίσεις για μία μάχη είναι πάρα πολλές. Επίσης ότι εισέρχεται στο πεδίο είναι και εν δυνάμει φονικό όπλο για εχθρούς και φίλους οπότε πέρα από το ότι είναι αυτονόητη η μεγάλη προσοχή που χρειάζεται, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ένας “κακός” παίκτης μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει το παιχνίδι. Δεν ξέρω αν απλά έτυχε αλλά στην ώρα που ασχολήθηκα μπορώ να πω ότι ήταν ίσως το πιο ώριμο κοινό που έχω πετύχει σε online παιχνίδι. Βέβαια μπορεί να ήμουν απλά τυχερός και φυσικά πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πέσετε πάνω σε κάποιον “χαβαλέ” που να σας χαλάσει τη διάθεση.

Helldivers 03Κάποιος πρέπει να “καθαρίσει” την περιοχή

Μια ωραία σκέψη που ενσωματώνεται στον τίτλο είναι η ύπαρξη κάποιων στόχων που πρέπει να ολοκληρωθούν συνεργατικά από την κοινότητα. Δυστυχώς το όποιο ενδιαφέρον για αυτήν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο καθώς ουσιαστικά πρόκειται για την απαίτηση να ολοκληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός αποστολών σε κάποιο γαλαξία. Ο παίκτης δεν έχει την αίσθηση ότι συμμετέχει σε κάτι διαφορετικό αλλά ούτε και ότι συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτό. Αν είχε προσεχθεί λίγο παραπάνω η υλοποίηση του πιθανώς να συζητούσαμε σε εντελώς διαφορετική βάση για το συγκεκριμένο feature.

Οπτικά ο τίτλος είναι όμορφος μεν, τίποτα το εντυπωσιακό δε ενώ το εικαστικό του μέρος είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο όπως έχει ήδη αναφερθεί. Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση στα ηχητικά που τον πλαισιώνουν όπου έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Επίσης ο χειρισμός είναι υλοποιημένος καλά αλλά δείχνει να εστιάζει κυρίως στην χρήση gamepad (με την υποσημείωση εδώ ότι προσωπικά για το είδος κι εγώ προτιμώ τη χρήση gamepad οπότε αυτομάτως δεν μπορώ να είμαι 100% αντικειμενικός για το αν είναι playable από keyboard και mouse). Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να τρέχει χωρίς καθόλου προβλήματα και σε πιο αδύναμα μηχανήματα όπως το laptop μου.

Helldivers 04Freeeeeedom

Ένα θέμα που προσωπικά με προβλημάτισε είναι η ύπαρξη πολλών DLC από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας. Κάποια από τα πρόσθετα έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα όμως παρατήρησα ότι υπάρχουν και ορισμένα που αλλοιώνουν ελαφρώς τη φύση του τίτλου όπως η εμφάνιση στον χάρτη όλων των κομματιών που υπάρχουν και πρέπει να συλλέξουμε για την αναβάθμιση των όπλων μας. Πέρα όμως από τις δικαιολογημένες ανησυχίες, για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι και το βασικό πακέτο δεν φαντάζει λειψό σε κανένα του σημείο.

Εν ολίγοις το Helldivers είναι μία μεστή δημιουργία που προσφέρει απλόχερα challenge για τον παίκτη που θέλει να αφοσιωθεί σε αυτό. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο παιχνίδι που θα δει κανείς, στον παράγοντα του fun factor όμως τα πηγαίνει περίφημα ειδικά όταν παίζεται σε co-op. Η τιμή του ίσως θα μπορούσε να ήταν λίγο χαμηλότερη όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για μία πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν να περάσουν ευχάριστες στιγμές με την παρέα τους.

Pros

  • Άρτιοι gameplay μηχανισμοί
  • Σχεδιασμένο για ποιοτική co-op εμπειρία

Cons

  • Αρκετά επαναλαμβανόμενο
  • Μέτρια γραφικά
  • Η ύπαρξη πολλών DLC

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL