REVIEWS

JUSTIN WACK AND THE BIG TIME HACK

Το Justin Wack and the Big Time Hack ανήκει στις ευχάριστες ανακαλύψεις που κάθε τόσο εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του Steam Store. Κατόπιν μιας μικρής έρευνας, ανακαλύψαμε επίσης ότι πρόκειται για ένα adventure που προήλθε κατόπιν μιας επιτυχημένης Kickstarter καμπάνιας και αποτελεί δημιούργημα τριών ατόμων, οι οποίοι απαρτίζουν την ομάδα ανάπτυξης Warm Kitten. Σε πρώτη φάση, αναρωτιόμουν τους λόγους που είχε ξεφύγει από το ραντάρ των μελλοντικών adventure games, στη συνέχεια όμως τέτοιες σκέψεις έφυγαν γρήγορα από το μυαλό μου, καθώς απολάμβανα την πολύ όμορφη αυτή έκπληξη που μας παρουσίασαν οι Σουηδοί φίλοι μας.

Το Justin Wack (για λόγους συντομίας, θα αναφερόμαστε έτσι σε αυτό από ‘δω και στο εξής) πρόκειται για μια κλασική pointnclick περιπέτεια, η οποία ξεκάθαρα εμπνέεται από τις φανταστικές timetravel ιστορίες, όπως γίνονται γνωστές στην pop κουλτούρα (το εξώφυλλο θυμίζει ιδιαίτερα Back to the Future, δε νομίζετε;), ενώ μοιράζεται αρκετά πράγματα από το πνεύμα του αξέχαστου Day of the Tentacle της LucasArts. Ίσως να μη φτάνει σε εκείνο το επίπεδο ευρηματικότητας, αλλά ο ιθύνων νους της ιστορίας, Pontus Wittenmark, αποδεικνύεται ένας εξίσου έξοχος παραμυθάς, με έντονη αίσθηση του χιούμορ.

Η περιέργεια σκοτώνει και κάποιες φορές, σε στέλνει πίσω στο χρόνο.

Η υπόθεση μας μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή, όπου πρωταγωνιστής είναι ο υπάλληλος IT Justin Wack, ο οποίος δε ζει και τις καλύτερες ημέρες της ζωής του. Η κυανομαλλούσα κοπέλα του Julia αποφασίζει μια μέρα να υιοθετήσει έναν γάτο, γεγονός που οδηγεί το ζευγάρι σε ρήξη, καθώς ο Justin είναι αλλεργικός στις γάτες μέχρι θανάτου. Συνεπώς, στο αναπόφευκτο ερώτημα «ή εγώ ή γάτος», η Julia επέλεξε το δεύτερο, κάτι που είχε ως κατάληξη ο Justin να καταρρακωθεί ψυχολογικά και να αρχίσει να ψάχνει σχέσεις σε διάφορα dating sites.

Όμως, δε θα μπορούσε να φανταστεί τι άλλο του επεφύλασσε η τύχη ή ατυχία, όπως θέλετε το ονομάζετε. Σε μια τυπική μέρα στο γραφείο, συζητώντας με τον λίγο γλοιώδη συνάδελφό του, έρχεται η ώρα του μεσημεριανού και αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει φέρει τίποτα μαζί του. Ψάχνοντας στην κατάψυξη της κουζίνας, εντοπίζει μία συσκευασία με κατεψυγμένη πίτα – άγνωστο πως και για πόσο καιρό βρίσκεται εκεί. Αγνοώντας τη συμβουλή του συναδέλφου του να μην τη φάει, την τοποθετεί στο φούρνο μικροκυμάτων για ξεπαγώσει και για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, η ενέργεια αυτή δημιουργεί ένα ρήγμα στο χρόνο (!). Ένα ρήγμα που μεταφέρει όποιον το περάσει στην προϊστορική εποχή, τότε που δεινόσαυροι και άνθρωποι των σπηλαίων ζούσαν αρμονικά (;) μεταξύ τους.

Δύσκολη η ζωή χωρίς ρόδα.

Η περιέργεια του Justin για το εν λόγω ρήγμα ήταν τόσο μεγάλη, όπου το (φυσιολογικό) επακόλουθο να το πλησιάσει, είχε ως αποτέλεσμα να τον ρουφήξει. Την ίδια στιγμή, στην προϊστορική εποχή, ένας ταλαίπωρος Νεάντερταλ, ο Kloot, γίνεται μάρτυρας του ρήγματος και τη στιγμή που ο Justin μεταφέρεται στη δική του χρονική διάσταση, ορμάει και εκείνος στο ρήγμα και μεταφέρεται στο σήμερα. Σαν να μην έφτανε αυτό το παράδοξο, το ρήγμα σφραγίζεται, αποκόβοντας ταυτόχρονα τους Justin και Kloot σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Προφανώς, η πρώτη σκέψη του Justin είναι να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει, κάτι που στην παρούσα φάση δε δίνει και πολλές πιθανότητες. Τι είδους τεχνολογία μπορεί να βρει σε μια εποχή που ο άνθρωπος ακόμα καλά-καλά δεν έχει ανακαλύψει τη ρόδα; Η απάντηση μάλλον έρχεται αναπάντεχα και δεν είναι τόσο φιλική για τη σωματική του ακεραιότητα. Κάποια μυστήρια robots, που αυτοαποκαλούνται ως οι φρουροί των ταξιδιών του χρόνου, ανακαλύπτουν το παράνομο, κατ’ αυτούς, ταξίδι και εξαπολύουν ένα ανθρωποκυνηγητό τόσο για το Justin όσο και για τον Kloot. Επαφίεται λοιπόν στο δικό μας χέρι να τους βοηθήσουμε να επανέλθει ο καθένας στο timeline του, ενώ από το χορό δε θα μπορούσε να λείψει η Julia, η οποία άθελά της θα αναγκαστεί να μπλέξει στη θεότρελη αυτή κατάσταση.

Το να κάνεις air-guitar είναι τέχνη, όχι αστεία.

Σίγουρα, η υπόθεση δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα, παρ’ όλα αυτά η εξέλιξη της είναι αρκούντως καλογραμμένη και με ορισμένες αρκετά έξυπνες και αστείες ανατροπές που κρατούν το ενδιαφέρον ψηλά. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με μια πληθώρα γρίφων που πραγματικά «χορταίνουν» τον επίδοξο adventurer τόσο σε ποικιλία όσο και σε ευρηματικότητα. Το Justin Wack χωρίζεται σε τρεις πράξεις, όπου σχεδόν εξ’ αρχής ελέγχουμε τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας (Justin & Kloot). Μπορούμε να αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τον ήρωα που θα ελέγχουμε εκείνη τη στιγμή, οπότε πρακτικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πακτωλό τελείως διαφορετικών προκλήσεων σε κάθε περίπτωση. Η αλήθεια είναι ότι μας έπιασε εξαπίνης η τόση «ελευθερία» που προσφέρει στον παίκτη, εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι καθόλου πολύπλοκα (τουλάχιστον στο Act I). Εξάλλου υπάρχει ένα journal για κάθε ήρωα ξεχωριστά, όπου καταγράφεται ποιος είναι ο στόχος ή οι στόχοι που έχουμε κάθε φορά να ολοκληρώσουμε. Ένα ομολογουμένως πολύτιμο εργαλείο, κυρίως στην αρχή του παιχνιδιού που ακόμα δεν έχουμε βρει τα «πατήματά» μας (όπως και οι ήρωες που βρίσκονται σε μια εποχή που δεν ανήκουν) και είναι λίγο «αφηρημένο» το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

Το μέλλον δε διαγράφεται και τόσο λαμπρό, όπως φαίνεται.

Η κατάσταση αλλάζει στο Act II, όπου πλέον έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε αντικείμενα μεταξύ του Justin και του Kloot, γεγονός που ανεβάζει αρκετά τη δυσκολία των γρίφων , αν και όχι πάρα πολύ, καθώς αν κάποιο αντικείμενο δεν το χρειάζεται ο έτερος χαρακτήρας, το παιχνίδι μας αποτρέπει από το να του το δώσουμε. Σε γενικές γραμμές όμως, οι γρίφοι του Justin Wack κυμαίνονται σε μεσαίο επίπεδο, με μόνο λίγες εξαιρέσεις να χρειάζονται λίγη παραπάνω φαντασία (aka moon logic) απ’ ότι ίσως θα επιθυμούσαμε. Πάντως, όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν αρκετοί γρίφοι που έχουν ως θεμέλιο τις συνέπειες της μετάβασης του χρόνου, καθώς, εκτός του παρελθόντος και του παρόντος, αργότερα θα βρεθούμε και στο μέλλον (αλίμονο), ενώ στο Act III στην εξίσωση προστίθεται η Julia ως playable χαρακτήρας, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες παζλ, το οποίο όμως κατορθώνει και βγάζει νόημα. Και αυτή δεν είναι μια καθόλου εύκολη αποστολή, που οι άνθρωποι της Warm Kitten έβγαλαν εις πέρας με το παραπάνω.

Ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα; Μυστήρια πράγματα.

Το Justin Wack είναι κατά μεγάλο ποσοστό απολαυστικό, είτε αναφερόμαστε στους προσεγμένους διαλόγους του είτε στους καλογραμμένους συνοδευτικούς χαρακτήρες που ολοκληρώνουν τον πολύ όμορφο κόσμο του παιχνιδιού, οι οποίοι περιλαμβάνουν από ομιλούντες vegan δεινοσαύρους μέχρι κομμωτές, ροκάδες και δολοφονικές μηχανές. Διάλογοι που δε φλυαρούν, ούτε το παρακάνουν με puns και κακόγουστα αστεία, αντίθετα είναι to the point και μερικές φορές ιδιαίτερα πνευματώδεις. Οι δε πρωταγωνιστές είναι μοναδικοί, με τον Justin να αποτελεί τον απόλυτο nerd τυπά, έχοντας στιγμές απόλυτης σοφίας αλλά και…βλακείας, ενώ ο Kloot είναι μια τεράστια μορφή, από την αρχή του περιπέτειας, όπου είναι ένας γυμνός τύπος των σπηλαίων που απλώς βγάζει άναρθρες κραυγές, μέχρι να πέσουν οι τίτλοι του τέλους και γίνεται ένας τελείως άλλος άνθρωπος. Ένα φινάλε που μπορεί να φτάσει και τις δέκα ώρες μέχρι να επιτευχθεί, κάτι που φυσικά εξαρτάται και από το αν και πόσο θα κολλήσετε κάπου. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο υπάρχει ένα ενσωματωμένο hint system, το οποίο βοηθάει πολύ με στοιχεία που δε δίνουν τη λύση στο πιάτο (όχι πάντα τουλάχιστον), αλλά πλαισιώνουν τον τρόπο που οφείλουμε να κινηθούμε.

Πάντα υπάρχει και ένας πορτιέρης να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Σχεδόν.

Αν υπάρχει κάποιο μικρό παράπονο από το παιχνίδι, αυτό βρίσκεται στο κομμάτι διαχείρισης του inventory και με τον τρόπο που συνεργάζεται με το χειρισμό του παιχνιδιού. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ο χειρισμός δεν έχει ουσιώδη προβλήματα: είναι απλός και άμεσος, με τα δύο πλήκτρα του ποντικιού να ολοκληρώνουν όλες τις ενέργειες που χρειάζονται, ενώ η χρήση ενός αντικειμένου πάνω στο εκάστοτε hotspot (υφίσταται hotspot indicator, αν ρωτάτε) γίνεται με drag & drop. Εντούτοις, υπάρχουν φορές που πρέπει να συνδυάσουμε αντικείμενα μεταξύ τους στο inventory, το οποίο γεμίζει μεν με αρκετά αντικείμενα, όμως διαθέτει λίγα slots δε σε κάθε «σελίδα» του, με συνέπεια να χρειάζεται λίγη προσπάθεια μέχρι να το κατορθώσουμε. Αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι πιθανόν κάπου να έχουμε κολλήσει για ώρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο εκνευρισμό.

Βέβαια, δεν πρόκειται για κάτι που δε διορθώνεται, άλλωστε εμείς παίξαμε και τερματίσαμε μια αρκετά πρώιμη έκδοση του παιχνιδιού, η οποία όμως απεδείχθη ιδιαίτερα σταθερή και χωρίς κανένα εμφανές bug. Αναμφίβολα, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, αν αντιληφθεί κανείς την πολυπλοκότητα του παιχνιδιού, αλλά και την πολύ όμορφη παρουσίαση του. Το Justin Wack οπτικά είναι στα επίπεδα ενός σύγχρονου indie adventure, που συνδυάζει λειτουργικότητα και ευχάριστο προς το μάτι παρουσιαστικό. Τα ζωγραφισμένα στο χέρι γραφικά του είναι onthespot για το χιουμοριστικό και cool στυλ που θέλει να αποδώσει, με το εξαιρετικό voiceover να αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο, ενώ η χαλαρή μουσική υπόκρουση και οι μεστές μελωδίες που τη χαρακτηρίζουν, βοηθάει ιδιαίτερα στο να μην αποσπάται η προσοχή μας από τα τεκταινόμενα.

Και όμως, οι δεινόσαυροι ήταν πολύ έξυπνοι πριν εξαφανιστούν.

Εν ολίγοις, το Justin Wack and the Big Time Hack είναι ένα ακόμα πολύ αξιόλογο adventure για τη φετινή χρονιά, το οποίο προτείνεται σε όλους τους φίλους του είδους. Διαθέτει χιούμορ, σχετικά μεγάλη διάρκεια, δεκάδες γρίφους προς επίλυση και μια έξυπνη και διασκεδαστική ιστορία που, χωρίς να εντυπωσιάζει, το καθιστά μια άκρως άρτια adventure εμπειρία. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

What year is it?

Ένα όμορφο, έξυπνο και μεγάλο σε διάρκεια adventure, το Justin Wack αξίζει μια θέση στα πιο αξιόλογα adventures των τελευταίων ετών.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL