REVIEWS

LOOP HERO

Βλέποντας κύκλους.

Στο αφιέρωμα που είχαμε γράψει, συνολικά η συντακτική ομάδα, στις αρχές του έτους για τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια του 2021, είχα κλείσει για το άρθρο «κλέβοντας» τρόπο τινά. Πιο συγκεκριμένα είχα γράψει ότι «από τους πολυαναμενόμενους τίτλους του 2021 για μένα, θα είναι αυτοί που θα έρθουν (σχετικά) αναπάντεχα και θα εκπλήξουν.». Δεν άργησα να επιβεβαιωθώ ιδιαίτερα αφού ήδη από τις αρχές του μήνα τον περιορισμένο gaming χρόνο μου τον είχε καταλάβει σχεδόν αποκλειστικά το Loop Hero. Για όσους δεν τους λέει τίποτα το όνομα μιλάμε για τον τίτλο που είναι δεύτερος στις πωλήσεις στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Steam, με πάνω από 500,000 κλειδιά να έχουν πουληθεί, πίσω φυσικά από το παγκόσμιο φαινόμενο του 2021, το Valheim.

Το παραπάνω στατιστικό στοιχείο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι το Loop Hero είναι προϊόν διαγωνισμού «τζαμαρίσματος». Πιο συγκεκριμένα, ήταν η συνεισφορά της Four Quarters στο 45ο Ludum Dare (και συνολικά η 15η συμμετοχή της στον εν λόγω διαγωνισμό) με την ονομασία LOOPatHero. Για όσους δεν γνωρίζουν το Ludum Dare είναι ένας εξαμηνιαίος διαγωνισμός όπου μικρές ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν και να καταθέσουν ένα παιχνίδι από το μηδέν μέσα σε 48-72 ώρες! Τέτοια brainstorming sessions αποτελούν καλές προκλήσεις για τους επίδοξους programmers, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα με κάποιο κατ’ αναλογία “writing prompt” να πειραματιστούν και να τεστάρουν τις ικανότητές τους, ενώ από το Ludum Dare έχει ξεπηδήσει και το σφηνάκι Evoland.

Loop Hero main game placement
Η σωστή τοποθέτηση και ο συνδυασμός των tiles είναι το Α και το Ω για κάθε run.

Τι είναι το Loop Hero επομένως; Στον πυρήνα του ακολουθεί μία ξεκάθαρη rogue-lite φιλοσοφία: επιδιώκουμε να κάνουμε ένα run, αποτυγχάνουμε περισσότερες φορές από ότι το αντίθετο, κρατάμε κάποια πρόοδο που συνεισφέρει στην γενικότερη βελτίωσή μας, επανερχόμαστε, επανάληψη μήτηρ πάσης βελτιώσεως. Σε αυτό το χαρακτηριστικό επομένως δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο παρεμφερές τίτλο. Η ειδοποιός διαφορά του εντοπίζεται στο πώς χειριζόμαστε το βασικό ήρωα. Η απάντηση είναι: καθόλου. Ο παίκτης αναλαμβάνει να εμπλουτίσει τον κόσμο στον οποίο ο χαρακτήρας του είναι στον αυτόματο πιλότο. Τόσο με τις αναβαθμίσεις στον καταυλισμό που επιστρέφει ανάμεσα σε κάθε run, όσο και στα ίδια τα runs. Το LH καταφέρνει να παντρέψει deck-builder, engine-builder, και παραδοσιακού RPG για να παραδώσει ένα εθιστικό διαμαντάκι.

Loop Hero Necromancer
Ο νεκρομάντης στα καλά του είναι απολύτως διασκεδαστικός. Ίσως η δυσκολότερη κλάση με απαίτηση για ισορροπημένα στατιστικά σε όλο το φάσμα τους.

Η βασική του αρχή είναι απλή όσο και το tutorial του: ο ήρωάς μας προχωρεί αεικίνητος σε έναν ατέρμονο κύκλο. Μόνη του παύση όταν ολοκληρώσει τον κύκλο, επανερχόμενος στο campsite. Ρόλος μας ως ιδιότυποι μάρτυρες – dungeon masters να επαναφέρουμε τον κόσμο τόσο στη λούπα όσο και γύρω από αυτήν. Στόχος μας είναι να αναζητήσουμε απάντηση  στο ερώτημα γιατί ο κόσμος έχει περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του loop expedition το παιχνίδι αποκτά κυρίως στοιχεία ενός engine builder: πεσόντες εχθροί ρίχνουν είτε εξοπλισμό είτε κάρτες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να στήσουμε στοιχεία του οικοσυστήματος.  Τα τελευταία με τη σειρά τους δίνουν είτε πλεονεκτήματα στον παίκτη, είτε εμφανίζουν ακόμη περισσότερους εχθρούς. Η αρμονική σύνθεση και σωστή τοποθέτηση αυτών των λεγόμενων tiles μπορεί να κάνει τη ζωή πολύ ευκολότερη σε ένα run. Στόχος μας επομένως είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο λειτουργική «μηχανή» για τον αυτοματοποιημένο ήρωά μας. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Δώστε στα σχόλια ένα παράδειγμα-παραλληλισμό από τον εγκλεισμό του τελευταίου χρόνου, και που σας έκανε να νιώθετε ότι είστε σε συνεχή λούπα, και μπείτε στην κλήρωση για μία κόπια του παιχνιδιού (this is not a joke)!

Loop Hero Village Barracks
Η αναβάθμιση του καταυλισμού είναι κρίσιμη για την επιτυχή έκβαση των εφορμήσεών μας στη λούπα.

Τα πράγματα αποκτούν ακόμη περισσότερο βάθος και μακροπρόθεσμα κάνουν το παιχνίδι εύλογα ευκολότερο όταν λήγει το κάθε run και επιστρέφουμε στον καταυλισμό μας. Εκεί διαχειριζόμαστε εξοπλισμό που δίνει μόνιμα bonus στα runs, ανεγείρουμε κτήρια, και τα αναβαθμίζουμε, που ξεκλειδώνουν νέες κάρτες αλλά και νέες κλάσεις. Τα τρία αρχέτυπα ηρώων που είναι διαθέσιμα είναι ο warrior (διαθέσιμος από την αρχή), necromancer, και rogue. Κάθε κλάση έχει διαφορετικό εντελώς στυλ, ξεχωριστά στατιστικά στα οποία δίνουν έμφαση, ενώ καθορίζει και τις κάρτες που πρέπει να επιλέξουμε κατά το deck-building στάδιο ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και τις πιθανότητες επιτυχίας του expedition μας. Οφείλω να ομολογήσω ότι ο rogue είναι ίσως η καλύτερη κλάση προς το παρόν, με τεράστια δυναμική αφού έμφαση σε 2-3 στατιστικά μπορεί να τον κάνει πραγματικά ανίκητο.

Loop Hero Deck Building
Τα κτήρια του καταυλισμού μάς δίνουν πρόσβαση σε νέες κάρτες που δίνουν την ταυτότητα σε κάθε run.

Εντούτοις το μαγευτικό στο Loop Hero είναι η όλη δόμηση του gameplay αντιβαίνει τη φιλοσοφία των rogue-lite τίτλων. Για παράδειγμα, στο Binding of Isaac ο στόχος είναι να προχωρήσει ο παίκτης όσο το δυνατόν κοντύτερα προς το τερματισμό. Αυτό είναι που προσμετράται στη συνολική του πρόοδο και βοηθάει στο να φτάσει στο «τερματισμό» γρηγορότερα. Αντιθέτως, το Loop Hero καλεί τον παίκτη να λάβει τη σημαντική απόφαση στο τέλος κάθε λούπας «να ρισκάρω λίγο ακόμη ή να μετρήσω τις νίκες μου και να γυρίσω στον καταυλισμό;». Αν επιλέξει το πρώτο και πεθάνει κατά την περιήγηση στη λούπα χάνει σημαντικό μέρος των πόρων που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια του run, πόροι απολύτως σημαντικοί για την ταχεία αναβάθμιση του καταυλισμού που δίνει αρκετό σθένος σε μεταγενέστερα runs. Με απλά λόγια το Loop Hero είναι ένα μάθημα πάνω στη σωστή λήψη αποφάσεων και κλείνει πονηρά το μάτι σε κάθε παίκτη που αρέσκεται σε 4D chess.

Loop Hero Retreat or Persist
Του φευγάτου η μάνα δεν πείνασε ποτέ. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πότε να ρισκάρει ή να γυρίσει πίσω. Συνήθως το δεύτερο είναι η ασφαλέστερη και καλύτερη τακτική για γρηγορότερη πρόοδο.

Οι περιορισμοί του Loop Hero είναι ελάχιστα εμφανείς. Πέραν από τα δύο άτομα, των οποίων η περίπτωση εξετάζεται για παθολογικά συμπτώματα, που θα αποκαλούσαν με χλεύη το παιχνίδι ως «ρετροπιξελούμπα» όλο το game direction αποδίδει μία ζεστασιά. Η επιλογή να παίζεις με φίλτρο CRT οθόνης δένει απόλυτα με το καταπληκτικό soundtrack. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να του προσάψει κανείς ως αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα “save” της προόδου κατά τη διάρκεια ενός run. Θετικό είναι ότι αυτό έχει ταυτοποιηθεί από τους developers και σκοπεύουν να το διορθώσουν άμεσα, μαζί με προσθήκες νέων καρτών και μεταγενέστερα και ηρώων.

Loop Hero full map
Υπάρχουν φορές που όλα τα άστρα και οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται και μπορείτε να βγάλετε ένα πραγματικά σπασμένο build που απλώς λιώνει τα πάντα εσαεί.

Αυτό που τελικά με μαγνήτισε στο Loop Hero είναι το πόσο αλληγορικό είναι για την καθημερινή ρουτίνα του κάθε μη-άριστου. Τα συνεχή εμπόδια που συναντά, τοποθετημένα από μία άγνωστη δύναμη, οι στόχοι που θέτει, το πόσο αμελητέοι τού φαίνονται όταν τους κατακτά και θέτει νέους ακόμη μεγαλύτερους. Πέραν της οποιαδήποτε φιλοσοφικής αναζήτησης, το LH αποτελεί είναι σφιχτοδεμένο rogue-lite τίτλο με εθιστικό gameplay και μηχανισμούς. Ύπουλα απλό, εκτενέστατα βαθύ, υπόσχεται να σας καθηλώσει για πολύ μεγάλο διάστημα!

(x−a)^2 + (y−b)^2 = r^2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

A Perfect Circle

Ένα πείραμα-προγραμματιστικό τζαμάρισμα αποδεικνύεται μία από τις απρόσμενες επιτυχίες της χρονιάς.

Northlander

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
8,384
Ωραίο review! Μπράβο τους που κατάφεραν και έκαναν την ιδέα τους για ένα διαγωνισμός παιχνίδι. Ασχολήθηκα αρκετά με το demo και τον Warrior (δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη κλάση εκεί). Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι πως στήνεις εσύ τη δυσκολία και τη σειρά των αναμετρήσεων. Αν πεθάνεις κυρίως είναι γιατί υπερεκτίμησες τις δυνατότητές σου και έστησες λάθος το loop όχι γιατί έστριψες σε λάθος γωνία ή έκανε spawn το boss πάνω σου. Αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
17,615
Για όσους δεν κατάλαβαν (ή δεν το διάβασαν :gap: ):

Κληρώνουμε έναν κωδικό για το παιχνίδι. Συμμετοχές μέχρι την Παρασκευή 26/03 το βράδυ. Δηλώστε τι σας κάνει να νομίζετε ότι είστε σε λούπα τον τελευταίο χρόνο, έτσι για το flair. ;)
 

soad667

Kraken
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,509
Μέσα για τη κλήρωση! Πάρε και μια ηρωική λούπα από τις λίγες, για να μην παραλληλίσω με ροκελί ή φωλγκάηζ κι έχουμε λιποθυμίες.EDIT: NINTZA'NT
 

soad667

Kraken
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,509
Μόλις που διάβαζα το εξαιρετικό δίχως προηγούμενο άρθρο πάντως κι όταν έφτασα στο κομμάτι για τη κλήρωση μου ήρθε επιφώτηση να πω μία καλή εξυπνάδα για τις μηδέν συμμετοχές. Αλλά μου το χάλασε ο βιοκαφρούλης που περίμενε να ποστάρω για να μου τη σπάσει. Σόρρυ που άργησα να το διαβάσω πάντως, αλλά έχουμε μπάκλογκ και στα άρθρα.
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
8,384
Μεσα για την κληρωση :)

Αυτη την περιοδο προσπαθω να συνεννοηθω με τις δημοσιες υπηρεσιες της Αγγλιας. Ατερμονη λουπα απο χαρτια/δικαιολογητικα και ταυτοποιησεις.
 

tyrion395

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,729
Mέσα για την κλήρωση ή για τους κωδικούς του Ηellion... ό,τι κάτσει δεν είμαι δύσκολος άνθρωπος.
 
Joined
Dec 1, 2012
Messages
6,826
Τι είστε σεις ρε, δεν μπορεί να φάει λίγο μπακαλιάρο ο άνθρωπας, να πιει λίγο ουζάκι, να ζήσει χαλαρά δυο μερούλες, αμέσως να τον κατηγορήσετε ότι δεν είναι όλη μέρα πάνω από την οθόνη να διαβάζει reviews.

Σε κάθε περίπτωση, ωραίο review και μερακλίδικο. Μέσα για την κλήρωση.

@kara, βλέπω το αγγλικό δημόσιο σου και ανεβάζω μια ελληνική εφορία και είσπραξη αποζημίωσης για μηδενισμένα ενοίκια, ενώ ο ενοικιαστής έχει δηλωμένο διπλό ΚΑΔ. Προσοχή, όχι λάθος, απλά διπλό μιας και έχει δύο δραστηριότητες. Που έχουν κλείσει και οι δύο με κυβερνητική εντολή, αλλά ψιλά γράμματα αυτά για το ελληνικό κράτος. Νομίζω αξίζω ένα Loop Hero key χωρίς καν κλήρωση.
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
8,384
@kara, βλέπω το αγγλικό δημόσιο σου και ανεβάζω μια ελληνική εφορία και είσπραξη αποζημίωσης για μηδενισμένα ενοίκια, ενώ ο ενοικιαστής έχει δηλωμένο διπλό ΚΑΔ. Προσοχή, όχι λάθος, απλά διπλό μιας και έχει δύο δραστηριότητες. Που έχουν κλείσει και οι δύο με κυβερνητική εντολή, αλλά ψιλά γράμματα αυτά για το ελληνικό κράτος. Νομίζω αξίζω ένα Loop Hero key χωρίς καν κλήρωση.

Δεν ειχα την χαρα να κανω συναλλαγες με το Ελληνικο δημοσιο οποτε δεν μπορω να συγκρινω. Εδω στο νησι παντως μου εστειλαν email να μου πουν πως με πιστεουν πως ειμαι εγω και περασα τα τεστ και τωρα θα εχω προσβαση στο app. Σε αλλη φαση δε μου εδιναν αποτελεσματα ιατρικων εξετασεων γιατι ηταν private... απο εμενα που τις εκανα και τις ζητησα. Στην εφορια 2 χρονια προσπαθω να διορθωσω ενα δικο τους λαθος. Δεν ειναι πολυτελεια της Ελλαδας η γραφειοκρατια και η ασυνεννοησια.
 
Joined
Dec 1, 2012
Messages
6,826
Στην εφορια 2 χρονια προσπαθω να διορθωσω ενα δικο τους λαθος. Δεν ειναι πολυτελεια της Ελλαδας η γραφειοκρατια και η ασυνεννοησια.

Σε πιστεύω. Πάντως, επειδή εγώ είμαι σε φάση που προσπαθώ να πάρω λεφτά από την εφορία/υπουργείο οικονομικών, βάζω στοίχημα ότι η ταλαιπωρία μου θα διαρκέσει περισσότερο...
 

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,602
Μέσα κι εγώ.

Και γενικά μέσα ντιπ για ντιπ. Εδώ και 10 μέρες είμαι σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου, οπότε η Groundhog Day λούπα δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή.
Σήμερα ίσως σημάνουν οι καμπάνες της απελευθέρωσης για τον κρατούμενο 319. Έχω κάνει αίτηση αποφυλάκισης (PCR) και περιμένω να εγκριθεί...
 
Joined
Dec 1, 2012
Messages
6,826
Πότε θα γίνει η κλήρωση, ρε χασομέρηδες που μας την είπατε κιόλας που δεν διαβάσαμε day 1 το review?
 

tommas

Half-Ogre
Joined
Dec 2, 2012
Messages
637
"Εχτυπήθει".
Για να δούμε τι θα δούμε.

Με το που ξεκινάμε μου θύμισε αυτό:Right in the feels. :giankos:
 
Last edited:

Northlander

Tarrasque
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
17,615
Πότε θα γίνει η κλήρωση, ρε χασομέρηδες που μας την είπατε κιόλας που δεν διαβάσαμε day 1 το review?
Στο μεσημβρινό μας είναι ακόμη πρωί. Δεν είχατε δουλειές?
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
17,615
1616848825039.png

Τελικά πρέπει να γκρινιάζετε περισσότεροι οι υπόλοιποι για να έχετε τύχη. :p

Συγχαρητήρια στο Lich Παλαιό. Το ταμείο θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.
 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek