REVIEWS

MASQUERADA: SONGS AND SHADOWS

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι όλο και περισσότερο με μια ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών. Είναι αυτά που θέλουν να αποκαλούνται “role playing games” ενώ στην ουσία αποτελούν καλογραμμένες και ιντριγκαδόρικες ιστορίες που αφήνουν σε εμάς να πάρουμε την τύχη των πρωταγωνιστών τους στη διάρκεια των μαχών… από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα κυλούν μόνα τους. Έτσι ήταν το πρόσφατο Tahira: Echoes of the Astral Empire, έτσι είναι και το Masquerada: Songs and Shadows.

Το Masquerada: Songs and Shadows μας τοποθετεί στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης με εντυπωσιακή, βενετσιάνικη αισθητική. Στον πυρήνα όλων βρίσκονται οι mascherines, μάσκες δηλαδή που δίνουν σε αυτόν που τις φορά τον έλεγχο ενός από τα στοιχεία της φύσης. Ο χρήστης μπορεί να απορροφά την ισχύ του εκάστοτε στοιχείου και να την εκχέει στο οπλοστάσιο και στα abilities του. Όταν όμως αυτός πεθάνει τότε χάνεται μαζί και η μάσκα του…

Είναι φυσικό πως μια τέτοια δύναμη δε θα άφηνε ανεπηρέαστο τον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι στην κεντρική πόλη του παιχνιδιού μας Citte della Ombre, η κυβέρνηση έχει υπό τον έλεγχό της τις μάσκες κι αυτούς που τις φορούν δημιουργώντας κοινωνικές ανισότητες. Μια εμφύλια σύρραξη δεν αργεί να ξεσπάσει και κάπου εκεί φθάνει ο πρωταγωνιστής μας.

Masquerada 01Στα σημειωμένα με μωβ σημεία της οθόνης μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε για να πάρουμε στοιχεία για το πλούσιο lore του τίτλου…

Ο Cicero Gavar, διάσημος επιθεωρητής κάποτε, επιστρέφει στην Ombre, την πόλη που εξόρισε αυτόν και την οικογένειά του χρόνια πριν. Όταν άλλοι δύο επιθεωρητές έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας τον εξαφανισμένο διπλωμάτη Razitof, ο Cicero Gavar ήταν ο μόνος που είχε τις ικανότητες να αναλάβει μια τόσο σημαντική υπόθεση. Τα πράγματα φυσικά στην πορεία περιπλέκονται μέσα σε έναν κυκεώνα ανακαλύψεων, προδοσιών και ανατροπών.

Το παιχνίδι είναι απόλυτα linear. Απόλυτα! Δεν υπάρχει, δυστυχώς, η οποιαδήποτε επιρροή μας σε όσα συντελούνται τριγύρω μας. Το σενάριο είναι γραμμένο και εκτελείται έτσι από την αρχή έως και τους τίτλους τέλους. Μπροστά από την οθόνη μας θα περάσουν δεκάδες NPCs και θα διαβάσουμε χιλιάδες γραμμές διαλόγων αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καμιά απολύτως επιλογή. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε στους χαρακτήρες που κυκλοφορούν στα σοκάκια της πόλης, δε θα αναλάβουμε side quests και δε θα βρούμε καταστήματα για να αγοράσουμε νέο εξοπλισμό. Η μόνη αλληλεπίδραση που έχουμε είναι τα clicks σε συγκεκριμένα σημεία που μας υποδεικνύονται από το παιχνίδι προκειμένου να εμβαθύνουμε στο πραγματικά πλούσιο και πολύπλοκο lore του τίτλου.

Masquerada 02War of elements!

Οι μάχες είναι η ουσία του Masquerada: Songs and Shadows και λειτουργούν όπως στην πλειονότητα των team based role playing games… είναι real time με τη δυνατότητα pause για το απαραίτητο micromanagement. Η ομάδα μας αποτελείται από τρία άτομα, τον Cicero Gavar και δύο ακόμη που μας δίνονται όπως το σενάριο ορίζει. Αργότερα μάλιστα, όταν αποκτήσουμε τη “βάση” μας θα μπορούμε να επιλέγουμε εμείς τους συντρόφους που επιθυμούμε πριν από την κάθε μας αποστολή.

Στη διάρκεια της μάχης σημαντικό ρόλο παίζει η τοποθέτηση των χαρακτήρων. Αυτό οφείλεται στο ότι κάθε ένας έχει την μπάρα focus που όταν είναι πλήρης τότε η ζημιά που δεχόμαστε από μπροστά είναι μηδενική. Χτυπήματα στα πλάγια μοιράζουν τη ζημιά ανάμεσα στη focus και την health bar, ενώ τα πισώπλατα προκαλούν το 100% της ζημιάς στη ζωή μας.

Το element της μάσκας που φοράει κάθε χαρακτήρας προσφέρει και το ανάλογο skill tree που μπορούμε να αναβαθμίσουμε. Είναι φανερό ότι μια μάσκα πχ της φωτιάς, μας εξοπλίζει με τα ανάλογα πύρινα abilities. Το όμορφο εδώ είναι η αλληλεπίδραση των elements μεταξύ τους. Για παράδειγμα ένας εχθρός που έχει ένα debuff από spell της γης θα γίνει stun όταν εκτελέσουμε σε αυτόν μια ενέργεια νερού αφού θα δημιουργηθεί… λάσπη!

Masquerada 03Τόσοι υπέροχοι NPCs… Αλλά όχι, θα μιλάτε μόνο σε αυτούς που θέλει το παιχνίδι!

Δυστυχώς το micromanagement δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ η AI των συμμάχων μας έχει πάει περίπατο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλύτερο να ασχολούμαστε μονάχα με έναν χαρακτήρα καθώς η εναλλαγή μεταξύ τους περισσότερο μπερδεύει παρά βοηθά. Τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ στη διάρκεια της μάχης κάνουν, επίσης, το έργο μας υπερβολικά δύσκολο αφού στον πανικό της real time μάχης του παιχνιδιού και με την ταχύτητα που αυτή διεξάγεται, η κάθε λεπτομέρεια μετρά… και δυστυχώς τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας μόνο σε αυτό δε συντελούν. Με λίγα λόγια, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα…

Στον τεχνικό τομέα το Masquerada: Songs and Shadows παίρνει σχεδόν άριστα. Η γραφική απεικόνιση είναι εντυπωσιακή. Η βενετσιάνικη αισθητική στο σχεδιασμό των τοποθεσιών αλλά και των ενδυμασιών μόνο μαγευτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα voice overs είναι καταπληκτικά και φθάνουν στα επίπεδα των ακριβότερων παραγωγών, ίσως και να τις ξεπερνούν. Εκεί που ο τίτλος απογειώνεται είναι στο ανυπέρβλητο soundtrack! Σε όλη τη διάρκεια της περιπλάνησής μας οι συνοδευτικές μελωδίες θα μας ταξιδέψουν σε μια πραγματική πόλη βενετσιάνικης νοοτροπίας. Ειδικά στο menu του παιχνιδιού, το οπερετικό κομμάτι που ακούγεται με τα θεσπέσια γυναικεία αγγελικά φωνητικά είναι βέβαιο ότι θα συνεπάρει.

Masquerada 04Κάθε στοιχείο του lore καταγράφεται και χρίζει μελέτης αν πραγματικά θέλετε να εμβαθύνετε σε αυτό…

Το Masquerada: Songs and Shadows τελικά αποτυγχάνει σε αυτό που προσπαθεί να πετύχει. Ναι, καταφέρνει να μας προσφέρει για έντονη ιστορία γεμάτη ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ανατροπές. Ναι, έχει ένα πλούσιο και πρωτότυπο lore στο οποίο μπορούμε να εμβαθύνουμε εμείς όσο επιθυμούμε. Στο βασικό και μοναδικό κομμάτι του gameplay του όμως, στη μάχη, δεν καταφέρνει και πολλά. Ενώ αρχικά δείχνει να έχει ένα πολύπλοκο κι ενδιαφέρον σύστημα, στην πράξη η λειτουργία του είναι προβληματική και ατελής. Το Masquerada: Songs and Shadows είναι ένα παιχνίδι που θα ολοκληρώσετε μία φορά και θα το παρατήσετε στο ράφι. Μια όμορφα ειπωμένη ιστορία είναι το μοναδικό πράγμα που θα θυμάστε για λίγο καιρό μετά. Μια χαμένη ευκαιρία…

Pros

 • Καλοδουλεμένο story και lore.
 • Υπέροχο soundtrack και voice overs!
 • Όμορφα γραφικά με ιδιαίτερη αισθητική.
 • Οι γενικοί μηχανισμοί της μάχης (σαν ιδέα)…

Cons

 • … που τελικά δε λειτουργούν σωστά!
 • Απόλυτα linear χωρίς επιλογές στους διαλόγους ή στο γενικότερο gameplay.
 • Δεν υπάρχει character customization.
 • Αν δε βαρεθείτε τις άπειρες γραμμές διαλόγου και τις συνεχείς μάχες, ίσως το ολοκληρώσετε μία φορά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 62%

62%

Volrath

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

2 Comments

 1. Συμπαθητικό φαίνεται. Με χαλάει αρκετά ο (αυστηρός) περιορισμός στο τι “μπορώ να κάνω μέσα στο παιχνίδι, σε ποιον θα μιλήσω, που μπορώ να πάω” κτλ. Η αλήθεια είναι ότι σε έβαζαν ήδη σε υποψία τα videos που είχαν βγει κατά καιρούς που κατά 90% έδειχναν μάχες.
  Σε γενναία έκπτωση ίσως αξίζει μια ματιά.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek