REVIEWS

PINBALL FX2

Θυμάμαι ακόμη συγκινημένος το πρώτο μου “φλιπεράκι”. Έννοια σας, δεν θ’αρχίσω τις μπαρούφες τύπου “Τότε το ’82 που μπήκα μπουσουλώντας σε μια υπόγα και το Μηχανάκι μου μίλησε”. Όχι. Η γνωριμία με την εξωγήινη απόλαυση του pinball, ήρθε πολύ αργότερα, όταν μετά φόβου και δέους αρχίσαμε τις πρώτες Γυμνασιακές κοπάνες.

Σκεφτείτε το λίγο. Επαρχία, άνοιξη, αγιόκλημα παντού, ένας τέταρτης κατηγορίας καφενές γεμάτος “ηλεκτρονικά” και τρεις αχαμνοί δεκατετράχρονοι στην πόρτα του, με χνούδι αξούρυγο στο επάνω χείλος, γυαλιά τηλεσκόπια στα μάτια και τα όνειρα του κόσμου στην καρδιά. “Σχολείο δεν έχετε εσείς;” η ερώτηση-μαχαιριά του κάπελα. “Ει…είχαμε κε…κενό” χώθηκε ο Ιορδάνης, μεγαλύτερο μπόι και άρα de facto αρχηγός της παρέας. Ο μπάρμπας ξίνησε τα μούτρα του και καλοδέχτηκε τον εφηβικό μας παρά. Όλα κι’ όλα. Αυτή η χώρα λειτουργούσε σωστά απ’την αρχή.

PFX5Ο Boba Fett σας καλωσορίζει στην παιδική σας ηλικία και σας εύχεται μια παραγωγική διαμονή.

Είχαμε σαράντα λεπτά και τετρακόσιες δραχμές ο καθένας, σε ένα παράδεισο από “μαυροκούτικα” Neo-Geo, δίχως υποψία καθηγητή ή γονιού να μας κατραπακιάσει και να μας πει “να κοιτάμε τα μαθήματά μας και όχι αυτά τα χαζοπαίχνιδα.” Και μιλάμε για τις ηρωικές μέρες που ο σπιτικός 486 ούτε και ονειρευόταν τα μεγαλεία του Samurai Showdown. Για τότε που το Metal Slug ήταν ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα και τα φλιπεράκια “μπιστολάκι-καμπίνα” γίνονταν το δεύτερο σπίτι κάθε μικρού γκίκ με αρκετό θάρρος ώστε να δρασκελίσει το φράχτη.

Πρέπει να έφαγα τα τρία μου κατοστάρικα κάπου ανάμεσα στο Dynasty Warriors, το Metal Slug και το Samurai Showdown ΙΙΙ. Είχε μείνει ένα τελευταίο, όταν πρόσεξα τα δυο μακρόστενα pinballs στην άκρη της αίθουσας. Κανείς δεν ασχολιόταν ποτέ μαζί τους. Σκέφτηκα για μια στιγμή μήπως ήταν χαλασμένα. Αλλά όχι, τα φωτάκια τους παιχνίδιζαν αδιάκοπα και μυστήριες φωνούλες βγαίναν όλη την ώρα πίσω από τις LED οθόνες τους. Πλησίασα. Το ένα είχε επάνω κάτι μουστακαλήδες ψαράδες και γιγάντιες πέστροφες και το άλλο ένα μυστήριο τύπο με κοστούμι και το άγνωστο λογότυπο The Twilight Zone επάνω. Φώτα, ράμπες, μέταλλο και τρελαμένες φωνές έβγαιναν από μέσα τους δημιουργώντας μια έξοχη αίσθηση πως είχα μπει μόλις σ’ένα από τα αξέχαστα και γλυκόπικρα θρίλερ ενηλικίωσης του Στήβεν Κίνγκ. Έδωσα την ψήφο μου στην πέστροφα, που φαινόταν λιγότερο απαγορευτική. Έριξα το κατοστάρικο, άναψαν φωτάκια, έγινε χαμός και μετά…τίποτα. Άκουσα πίσω μου το χάχανο του κάπελα. “Μπροστά, πρέπει να χτυπήσεις τη μπίλια.” Πρέπει να κοκκίνησα ως τ’αυτιά. Το μοναδικό πράγμα στο οποίο θαρρούσα πως ήμουν καλός στη σύντομη ζωή μου και τα σκάτωνα πανηγυρικά, με το χειρότερο δυνατό κοινό. Τράβηξα πίσω το ελατήριο όπως-όπως και η μπάλα ξεχύθηκε σε μια θάλασσα από φώτα.

PFX2Daywalker Bonus Enabled

Αυτό ήταν. Παλεύοντας μανιακά με τις δυο ρακέτες και αρχίζοντας να χαρτογραφώ αμυδρά στο κεφάλι μου τί έπρεπε να κάνω ώστε να σκοράρω περισσότερους πόντους και να ξεκλειδώσω τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές του τραπεζιού, ήξερα πως είχα βρει μια από τις μεγάλες μου αγάπες σε αυτή τη ζωή.

Στο pinball δεν έχει σημασία να είσαι καλός. Έχει σημασία να το αγαπάς. Να σκούζεις σαν παιδί όταν ανάβουν τα 2.346 φωτάκια του τραπεζιού και ακούς τη μαγική φράση “Multiball Engaged”. Nα τιλτάρεις το τραπέζι σα δαιμονισμένος, ελπίζοντας να μη σε κόψει, μπας και σώσεις τη μπίλια από τη Ράμπα του Θανάτου. Και όταν χάνεις, να ξαναπροσπαθείς. Δεν έχει σημασία να είσαι καλός στο pinball, γιατί σε κάνει το ίδιο καλό. Είναι πρωταθλητισμός και μαραθώνιος σε βάθος χρόνου. Είναι η προσήλωσή σου με 20Χ πολλαπλασιαστή και οι αντανακλάσεις από χίλια παράξενα φωτάκια στα μαγεμένα μάτια σου.

ΚΑΓΚΕΛΑ, ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ.

PFX4Πιο retro-cult έρωτας, πεθαίνεις.

Όταν φυσικά οι άνεμοι προόδου φύσηξαν στη χώρα μας, έκλεισαν και τα τελευταία ηρωικά φλιπεράδικα. Αντικαταστάθηκαν από τις άχαρες multiplayer αρένες των νετ καφέ και ένα υπέροχο κεφάλαιο, μια από τις βασικές τελετές ενηλικίωσης του νεοελληνικού φολκλόρ, πέρασε στο χρονοντούλαπο δίχως ιδιαίτερες φανφάρες.

Ο Στέφανος και ο κάθε μικρός Στέφανος αποχαιρέτησε την αγαπημένη του ασημένια σφαίρα και πού και πού ίσως έτρεχε κάποιο Pinball Fantasy στο PC, να ακούσει το “τσάκ-τσάκ” των ρακετών, ενώ πάσχιζαν να τη συγκρατήσουν, να γυρίσει πίσω σε μια συγκίνηση οριστικά χαμένη. Ποτέ δεν ήταν αρκετά αυτά τα παιχνίδια. Οι τεχνικοί περιορισμοί της εποχής καθιστούσαν τη διαφορά τους από ένα αληθινό pinball κραυγαλέα και εμφανέστατη.

Και εγένετο Pinball FX2. Και το έτρεξα. Σε 24άρα οθόνη, με χειριστήριο XBOX στο χέρι. Και είναι ό,τι καλύτερο, ό,τι πιό κοντά σε αληθινό pinball μπορείς να έχεις, δίχως να πληρώσεις γύρω στα 3000 δολλάρια στο eBay. Πανέμορφα τραπέζια, γεμάτα εκπληκτικά 3D γραφικά και πλούσια animations, fully rendered LED οθόνες, κυμαινόμενη δυσκολία τραπεζιών ανάλογα με το επίπεδό μας, εξαιρετικά υλοποιημένα social features, ακόμα και βήμα-προς-βήμα οδηγός για κάθε τραπέζι, ώστε να ξεκλειδώσουμε και το τελευταίο του μυστικό. Για τους ιερόσυλους αμυήτους, να πω ότι μια παρτίδα pinball λειτουργεί αρκετά σαν RPG, από την άποψη ότι ξεκλειδώνουμε διαρκώς “quests”-στόχους που πρέπει να πετύχουμε, ώστε να ξεκλειδώσουμε εναλλακτικά τραπέζια, multiballs, τρελά bonuses και μερικά φανταστικά animations που κρύβει το κάθε τραπέζι.

PFX3Σε σπέσιαλ γκέστ εμφάνιση, ο “δικός μας”, Ghostrider1993!

Αν μάλιστα είστε φάν των συμπάντων της Marvel, πραγματικά θα τρελαθείτε με το Pinball FX2. Υπάρχουν ήδη τραπέζια Avengers, Thor, World War Hulk, Iron Man, Wolverine, Blade, Ghost Rider, Moon Knight, X-Men και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Η Zen Studios μάλιστα έχει δεσμευτεί να κυκλοφορεί τακτικά νέα τραπέζια ως DLC, καθένα εκ των οποίων μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετή ώρα σε demo μορφή ώστε να αποφασίσετε αν θέλετε να το αγοράσετε ή όχι. Στην διάθεσή μας είχαμε όλο τον κατάλογο της Marvel καθώς και τα νέα τραπέζια Star Wars (απλά έρωτας, ακούς Ναύαρχε;), μαζί με κάποια vintage τραπέζια της Zen, τα οποία πραγματικά είναι ικανά να χαρίσουν εκατοντάδες ώρες διασκέδασης, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίζετε να κυνηγήσετε τα μυθικά σκόρ που θα δείτε στα Leaderboards. Συχνά-πυκνά μάλιστα, διοργανώνονται και επίσημα τουρνουά, όλα προσβάσιμα και διαχειρίσιμα μέσα από το πραγματικά άψογο social menu του τίτλου.

Μέχρι να βγει το Arcade Pinball σε PC, το FX2 παίζει πραγματικά χωρίς αντίπαλο. Με πανέμορφα γραφικά, ρεαλιστικά physics, πλουσιότατα animations, ευφάνταστα τραπέζια και σεβασμό στην arcade-o-λάγνα καρδιά μας, πολύ απλά, είναι το κορυφαίο παιχνίδι pinball που έχει εμφανιστεί ποτέ στη Μητέρα Πλατφόρμα™.

{youtube}aOUqRZkR8dE{/youtube}

Τόσο όμορφα, τόσο απλά.

Pros

 • To καλύτερο παιχνίδι pinball που έχει βγει ποτέ στο PC
 • Πανέμορφα σχεδιασμένα τραπέζια, με μοναδική arcade αίσθηση
 • Eκπληκτικός ανταγωνιστικός τομέας και social integration του παιχνιδιού
 • Μεγάλη δυνατότητα παραμετροποίησης της pinball εμπειρίας σας
 • Δύσκολα και ουσιώδη achievements για κάθε τραπέζι
 • Δυνατότητα δοκιμής κάθε τραπεζιού πριν την αγορά του

Cons

 • Άν θέλετε να γίνετε πολύ μίζεροι, μπορείτε να πείτε ότι η μπάλα δεν συμπεριφέρεται 100% ρεαλιστικά, με την ίδια λογική που καμιά τιμονιέρα δεν θα σας δώσει φήλινγκ αληθινού τιμονιού.
 • Χμμμμ…δεν υπάρχει ακόμη τραπέζι Μπάτμαν; 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 94%

94%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

13 Comments

 1. Το περίμενα εδώ και 2-3 χρόνια να έρθει επιτέλους σε κάποιο μηχάνημα που να έχω! Απλά, αυτό το 9,99 για κάθε τραπέζι παραείναι λίγο… Τώρα που έγινε επιτέλους greenlit και το Pinball Arcade, το οποίο έχει επίσης μερικά φοβερά τραπέζια, θα περιμένω να δω πιο συμφέρει αρχικά περισσότερο 🙂

  Αχ ρε Κουτσούκο, είχες μπροστά σου το Twilight Zone, ένα από τα πιο μερακλήδικα φλιπεράκια έβερ, και προτίμησες τους ψαράδες… Οι δικές μου αναμνήσεις χοντρού ταΐσματος φλιπερακίου, ξεκινούν όντας πολύ πιτσιρικάς σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά, στην αρχή της Κασσάνδρου, πάνω από το τουρκικό προξενείο, με ένα που είχε θέμα ένα στοιχειωμένο σπίτι (δεν θυμάμαι λεπτομέρειες)…

  Ο επόμενός μου έρωτας, ήταν το επικό Super Mario, το οποίο ήταν πραγματικά πολύ μπροστά, ακόμα και για σήμερα. Μέχρι και πίστες Mario έπαιζες στην οθόνη LED, χρησιμοποιώντας τα φλίπερ για να πηδήξεις. Το ανακάλυψα σε μια μαγαζάρα στην Χαλκιδική, και για ένα καλοκαίρι είχα πάθει την πλάκα μου.

  Αυτό όμως που με έκανε πραγματικά να αγαπήσω το άθλημα ήταν το Dirty Harry. Πόσα καλοκαίρια στην Θάσο του έβαλα τα άπειρα πενηντάρικα και κατοστάρικα για να μάθω το παραμικρό event του. Αν το βρείτε πουθενά, ορμήξτε του, ακόμα και σήμερα το θεωρώ το πιο πωρωτικό τραπέζι που έχω δει ποτέ.

  Ακόμα και σήμερα, αν πάτε σε διάφορα εμπορικά κέντρα, θα δείτε τραπέζια να στέκονται και να περιμένουν λίγη αγάπη. Τα τελευταία χρόνια, η Stern έχει κάνει παπάδες. Ειδικά αυτό που έβγαλε για το Dark Knight είναι πολύ μπροστά, αν το βρει κανείς σας σε πλήρη λειτουργική κατάσταση θα μείνει άφωνος.

  Εκείνο το παρατημένο φλιπεράκι Street Fighter που είχα βρει στην γειτονιά μου και σκεφτόμουν πώς να το φέρω σπίτι μου τελικά μάλλον θα το έφαγαν τα ποντίκια 🙁

 2. Εντυπωσιακά τα τραπέζια και ωραία τα social features, αλλά εξακολουθώ να θεωρώ καλύτερο το Future Pinball. Αν και μετράει κάτι χρόνια στη πλάτη του, δεν του φαίνεται καθόλου. Επίσης, δίνει περισσότερο αυτή την αίσθηση του παλιού τραπεζιού, εδώ μου φάνηκαν όλα υπερβολικά σχεδιασμένα για να εντυπωσιάσουν και η αίσθηση πήγαινε λίγο περίπατο. Επίσης, είναι απολύτως δωρεάν κι έχει μερικές εκατοντάδες τραπέζια (remakes και μη).

 3. Καραμήτσε η ρετροσπεκτίβα σου όχι μόνο με συγκίνησε βαθιά, αλλά ξύπνησε αναμνήσεις στην κεφάλα μου…ΕΧΩ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΓΩ ΝΤΕΡΤΙ ΧΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ!

  …και ψήθηκα άσχημα και για το Dark Knight.

  (Πάντως ναι, όταν το δείτε σε έκπτωση αυτό, το χτυπάτε με κλειστά μάτια, είναι εκπληκτικό)

 4. Καλά λέμε αρρώστησα. Αδέρφια όποιος δεν το έχει τσεκάρει, ρίχνει βλέφαρο στο Future Pinball, είναι εκπληκτικό, τσάμπα και έχει όλα τα ιστορικά τραπέζια που αναφέρει και ο Καραμήτσος. Είναι τρελό να διατίθεται κάτι τόσο ποιοτικό εντελώς δωρεάν, αλλά όντως συμβαίνει. Ευχαριστώ τον Soad για τη διεύρυνση οριζόντων 🙂

 5. Πολύ καλό σαν φλίπερ με κορυφαία τραπέζια αν και με τσιμπημένες τιμές. Θα περιμένω κάποια έκπτωση για αγορά.
  Το xbox controller υποστηρίζετε κανονικά αν και δεν έχω δει πως ενεργοποιείτε η δόνηση.

 6. Συμφωνώ, σε φούλ πράις όντως είναι λίγο υπερβολικό. Η δόνηση στο pad σε μένα τουλάχιστον ήταν ενεργοποιημένη by default (αν και νομίζω ότι ο συνάδελφος ρωτάει για υποστήριξη gamepad στο Future Pinball, όχι το FX2)

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL