REVIEWS

ROCKET LEAGUE

Εκτυφλωτικοί προβολείς, σαγηνευτική μουσική στα μεγάφωνα, κόσμος να παραληρεί στις κερκίδες και μυρωδιές από κινητήρες αυτοκινήτων. Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη σέντρα που θα δώσει το έναυσμα για ένα μαγευτικό, χαοτικό και εκκωφαντικό θέαμα. Στο κοντινό μέλλον ο κόσμος θα κατακλύζει αρένες για να παρακολουθήσει ένα άθλημα που συνδυάζει αρμονικά την κομψότητα και το θέαμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την λαϊκή ομορφιά του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο με τη χρήση πυραυλοκίνητων αυτοκίνητων είναι το άθλημα του μέλλοντος και το Rocket League ο εξομοιωτής του.

Πρώτο σε πωλήσεις στο Steam για σχεδόν δυο μήνες, όσο και η περίοδος κυκλοφορίας του, ενώ έχει υψηλή ακροαματικότητα στο Twitch και στο YouTube, το Rocket League αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή να δούμε περί τίνος πρόκειται κι αν αξίζει όλος αυτός ο ντόρος γύρω από το Rocket League.

Foto 2Ο τερματοφύλακάς μας μόλις σκόραρε το νικητήριο γκολ στην παράταση, πραγματοποιώντας Hat-trick παράλληλα.

H ιστορία του αρχίζει το 2008 όταν η Psyonix δημιουργεί και εκδίδει μόνη της το παιχνίδι Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars (SARPBC) ως αποκλειστικότητα για το PS3, το οποίο έλαβε μέτριες κριτικές και αποδοχή. Αν και στη συνέχεια στράφηκε σε projects τρίτων εταιριών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα Gears of War, Mass Effect 3, XCOM: Enemy Unknown, Unreal Tournament 2004 και το επερχόμενο Nosgoth, ποτέ δεν ξέχασε το πρωτότοκο παιχνίδι της. Fast forward επτά χρόνια μετά, κυκλοφορεί τη συνέχειά του με την επωνυμία Rocket League, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα.

Το βασικό gameplay παραμένει το ίδιο με τον πρόγονό του, σε πιο αργό ρυθμό ωστόσο, με δύο ομάδες από πυραυλοκίνητα οχήματα να προσπαθούν να σκοράρουν σε ένα κλειστό γήπεδο με μια υπερμεγέθη μπάλα. Κάθε αγώνας διαρκεί πέντε λεπτά με την ομάδα με τα περισσότερα γκολ να κερδίζει, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας έχουμε παράταση με το χρυσό γκόλ να αναδεικνύει τον νικητή. Παράλληλα στο έδαφος του γηπέδου υπάρχουν διασκορπισμένα κίτρινα orbs με τα οποία αποκτούμε έξτρα ώθηση για να κινούμαστε ταχύτερα, να πηδάμε ψηλότερα και να χτυπάμε την μπάλα ή τους αντιπάλους με περισσότερη δύναμη. Αν χτυπήσουμε τον αντίπαλο έχοντας μέγιστη ταχύτητα, τότε πετυχαίνουμε το λεγόμενο “demolition”, όπου εκείνος γίνεται σμπαράλια και κάνει respawn στην εστία του. Φάουλ και κάρτες δεν υπάρχουν με το γκολ να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που σταματάει τη χαώδη ροή του αγώνα. Επιπρόσθετα, αν συνδυάσουμε σωστά το άλμα, την κατεύθυνση και την ώθηση των κίτρινων orbs, μπορούμε να πετάξουμε για ένα μικρό διάστημα και να επιχειρήσουμε εντυπωσιακή απόκρουση ή σούτ στον αέρα. Τα αυτοκίνητα παρά την κακομεταχείρισή τους δεν παθαίνουν ζημιά ενώ έχουν όλα την ίδια οδηγική συμπεριφορά. Οι επεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε σε αυτά είναι καθαρά αισθητικές.

Foto 3H RQ RL Team χωρίς την τελευταία της, ηχηρή μεταγραφή.

Το μέγεθος των ομάδων κυμαίνεται από 1v1 έως και 4v4. Υπάρχουν modes για online και offline παιχνίδι καθώς επίσης υπάρχει και η δυνατότητα για cross-play μεταξύ PC και PS4. Στο single-player μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε Exhibition, Training και Season Mode, όπου τις θέσεις συμπαικτών και αντιπάλων συμπληρώνουν bots ελεγχόμενα από την AI του παιχνιδιού. Εδώ εμφανίζεται το πρώτο φάουλ, όπου η τεχνητή νοημοσύνη ορισμένες φορές παρουσιάζει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Τα bots κάποιες φορές αρέσκονται στο να παίζουν τον τερματοφύλακα στο αντίπαλο τέρμα και να προτιμούν τα αυτογκόλ, ενώ άλλες φορές έχουν εκπληκτική απόδοση και κερδίζουν τον αγώνα μόνα τους. Θα μπορούσε να έχει δοθεί λίγη περισσότερη προσοχή σ’αυτόν τον τομέα. Στο multiplayer υπάρχει η δυνατότητα φιλικής αναμέτρησης και αγώνα κατάταξης. Το παιχνίδι έχει ραγδαία αναπτυσσόμενη βάση παικτών που έχει αγγίξει ήδη τα 5 εκατομμύρια (συνυπολογίζοντας τους παίκτες του PS4) και η εύρεση παιχνιδιού σε όλα τα διαθέσιμα modes δεν αποτελεί πρόβλημα. Κατά την κυκλοφορία του, οι servers δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν την κοσμοσυρροή με αποτέλεσμα να ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αγώνας. Ευτυχώς τώρα η κατάσταση δείχνει να έχει ομαλοποιηθεί χωρίς να υπάρχουν προβλήματα συνδεσιμότητας. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα κάτι άξιο αναφοράς μέχρις στιγμής. Το δεύτερο φάουλ έχει να κάνει με το cross-play και το γεγονός πως οι παίκτες του PS4 δεν έχουν πρόσβαση στο chat του αγώνα και ούτε είναι εφικτή η δημιουργία group με τους κονσολάδες “φίλους” μας.

Foto 4Αν έχεις πολύ φόρα ακόμα και σε άδειο τέρμα είναι εύκολο να αστοχήσεις.

Οτιδήποτε κάνουμε, ανεξαρτήτως mode, αντιστοιχεί σε experience points, ακόμη και η ήττα. Με αυτόν τον τρόπο ανεβάζουμε το level μας και ξεκλειδώνουμε διακοσμητικά αντικείμενα όπως ρόδες, καπέλα, κεραίες κ.α. Με βάση το level μας γίνεται και το matchmaking στους διαδικτυακούς αγώνες. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, όλα τα διαθέσιμα αυτοκίνητα έχουν πανομοιότυπη συμπεριφορά, με το ίδιο να ισχύει και για τα γήπεδα, όπου όλα έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος. Αυτή η απόφαση πάρθηκε από τους δημιουργούς ώστε αρχικά να αποκτήσουν εξοικείωση οι παίκτες με το παιχνίδι και να προαχθεί ο ανταγωνισμός. Στα πλάνα τους βρίσκονται σχέδια για ανισόπεδες αρένες με ποικίλα σχήματα, όπως συνέβαινε και στον προκάτοχο SARPBC. Ήδη είναι διαθέσιμο το πρώτο paid DLC με όνομα “Supersonic Fury”, το οποίο προσθέτει δύο αμάξια και διάφορα διακοσμητικά. Ταυτόχρονα έγινε και το πρώτο δωρεάν update με την προσθήκη έξτρα πίστας, Spectate Mode, και έξτρα “We’re Sorry the Servers Were Borked at Launch” διακοσμητικά αντικείμενα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, αυτή είναι μόνο η αρχή των επί πληρωμή και δωρεάν DLC.

Στον τεχνικό τομέα το Rocket League τα πηγαίνει περίφημα. Έχει χαμηλές απαιτήσεις και τρέχει χωρίς πρόβλημα. Χρησιμοποιεί μια καλογυαλισμένη Unreal Engine 3 με έντονα και φανταχτερά χρώματα, ταιριαστά σε ένα φουτουριστικό άθλημα. Στους online αγώνες οι ομάδες χωρίζονται σε μπλε και πορτοκαλί, τα οποία είναι και τα δυο κυρίαρχα χρώματα στις αρένες. Περιμετρικά των γηπέδων, υπάρχουν δέντρα, βουνά, αγάλματα, ουράνια τόξα, ενώ κάποιες αρένες παρουσιάζονται με διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Για το soundtrack έχουν επιλεχθεί electronic/trance ήχοι, εξίσου ταιριαστοί με το κλίμα και το ύφος του Rocket League. Για βέλτιστη εμπειρία το παιχνίδι προτείνει χρήση gamepad, ωστόσο με ποντίκι/πληκτρολόγιο ο χειρισμός είναι άψογος και οι εντολές έχουν άμεση απόκριση. Επιπλέον υπάρχουν δυο διαθέσιμες επιλογές ως προς την κάμερα του παιχνιδιού. Η βασική που δείχνει από το πίσω μέρος του αμαξιού μας και η ball camera που δείχνει τη μπάλα σε σχέση με το αμάξι μας. Καμία από τις δυο επιλογές απο μόνη της δεν είναι αποτελεσματική και συχνά είναι δύσκολο να έχουμε αντίληψη του γηπέδου. Ο συνδυασμός των δύο κάπως βελτιώνει τη κατάσταση, αλλά απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα για να εξοικειωθούμε. 

Foto 5Δυνατές μάχες κάτω από το τέρμα για μια καλύτερη τοποθέτηση.

Τέλος να αναφέρω πως το Rocket League λίγο μετά την κυκλοφορία του έγινε επίσημο χορηγούμενο esport παιχνίδι και βρίσκεται στην Electronic Sports League. Οι δημιουργοί σε συνεντεύξεις τους έχουν δηλώσει πως θα το στηρίξουν όσο μπορούν ώστε να καθιερωθεί ως esport. Κλείνοντας, το Rocket League το βρήκα πολύ διασκεδαστικό, εύκολο στο χειρισμό και γρήγορο στην εκμάθηση ενώ με την κατάλληλη παρέα χάνεται η αίσθηση του χρόνου. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα μιας άρτια υλοποιημένης, έξυπνης ιδέας.

Pros

 • Διασκεδαστικό, ταχύτατο, εντυπωσιακό, απολαυστικό και εθιστικό.

 • Η πεντάλεπτη διάρκεια των αγώνων είναι ιδανική.
 • Φιλικό σε όλες τις κατηγορίες παικτών, τόσο σε νέους όσο και σε παλαίμαχους.
 • Ιδανικό για ατέλειωτα μάτς με παρέα αλλά και σε ανταγωνιστικό επίπεδο μέσω του Ranked mode.

Cons

 • Paid DLC με το καλημέρα.
 • Αποκλειστικό αυτοκίνητο για το PS4 στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι παίκτες του PC.
 • Η κάμερα έιναι δύσχρηστη σε σημεία, δυσκολεύοντας την όραση του γηπέδου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

11 Comments

 1. Φοβερή teammate με φοβερό ριβιού! 🙂
  RL: έρωτας με την πρώτη ματιά και σίγουρα αγάπη παντοτινή!

  Να συμπληρώσω μόνο ότι το κοινό που παραληρεί και ζητωκραυγάζει στις κερκίδες είναι… μπάλες! Τις οποίες θα ακούσεις να φωνάζουν “we want more” μετά το τέλος ενός ματς, να κάνει countdown στο χρονόμετρο (10, 9, 8… κλπ) και άλλα τέτοια cute πραγματάκια!

  Ελπίζω να το τιμήσετε και άλλοι, δεν ξέρετε τι χάνετε.

 2. Ωπ, δε το είχα πάρει πρέφα αυτό το παιχνίδι. Ποδόσφαιρο και μηχανοκίνητο μαζί? Αυτό είναι το “υγρό όνειρο” μου :p
  Και τώρα πως ψωνίζουμε στο steam? Θα δοκιμάσω πάντως, φαίνεται πόρωση!

  Kara πολύ καλή παρουσίαση! Τέλεια!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL