REVIEWS

SERIAL CLEANER

Σίγουρα, αν θέλεις να λέγεσαι “καλός εγκληματίας” πρέπει πρωτίστως να ξέρεις να καλύπτεις τα ίχνη σου. Διαφορετικά, είναι θέμα χρόνου να βρεθείς πίσω από τα σίδερα για ένα σεβαστό ή ακόμα και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της ζωής σου. Τι γίνεται όμως αν για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν κατορθώνεις να το πράξεις εγκαίρως και στο τόπο του εγκλήματος εμφανίζεται ο Νόμος; Σε αυτή τη περίπτωση, τη λύση δίνουν οι “καθαριστές”. Πρόκειται για κάποιους τύπους που στερούνται ηθικών φραγμών, οι οποίοι αναλαμβάνουν με το αζημίωτο να “εξαφανίσουν” όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο δράστη του εκάστοτε εγκλήματος. Μάλιστα πολλές φορές κάτω από τη μύτη των αστυνομικών, προκαλώντας έτσι αδιέξοδο στις έρευνες και τη δυνατότητα στον θύτη να ξεφύγει οριστικά ή να συνεχίσει ανενόχλητος το, όχι και τόσο, ιερό έργο του. Αν θυμάστε τον ρόλο του Harvey Keitel στο Pulp Fiction ή ακόμα πιο πρόσφατα τη σχετική σκηνή μετά τη σφαγή στο σπίτι του John Wick στην ομότιτλη ταινία, έχετε πάρει μυρωδιά τι ακριβώς εννοούμε.

Serial Cleaner Shot1 smallCleaner Sense και κάπως έτσι μπορείτε να καταστρώσετε το πλάνο σας…

Στη λογική αυτή λοιπόν βασίστηκαν οι άνθρωποι της iFun4all (με τέτοιο όνομα θα μπορούσε να ήταν και προϊόν της Apple), οι οποίοι είχαν την απίθανη ιδέα να φτιάξουν ένα γρήγορο action/stealth παιχνίδι με πρωταγωνιστή έναν τέτοιο “καθαριστή”. Και μάλιστα, το πράττουν και με ιδιαίτερο στυλ, καθώς επιλέγουν για φόντο την “πορτοκαλόχρωμη” δεκαετία του ’70 και συμπεριλαμβάνουν όλα τα… συμφραζόμενα που σχετίζονται με την εποχή εκείνη: από τη μόδα των μαλλιών “αφάνα” και των παντελονιών “καμπάνες”, μέχρι πραγματικά γεγονότα όπως το σκάνδαλο Watergate και η έξαρση των serial killers. Κάπως έτσι μπλέκεται στην υπόθεση ο ανώνυμος πρωταγωνιστής μας, ένας συνηθισμένος άνω των -άντα τύπος και υπεράνω κάθε υποψίας, αφού ζει ακόμα με τη μαμά του και έχει γενικότερα την εικόνα του “καλού παιδιού” σε όλη τη γειτονιά. Μόνο που πίσω από το αθώο παρουσιαστικό του, ο τύπος δεν θυμίζει καθόλου απόφοιτο του κατηχητικού: είναι μανιώδης τζογαδόρος που έχει ως αποτέλεσμα – τι άλλο;- να χρωστά ένα νούμερο με πολλά μηδενικά στη τοπική μαφία. Ο μοναδικός τρόπος λοιπόν για να μην ανακαλύψει μια μέρα την πολυαγαπημένη του μαμά σφαγμένη σε κανένα καναπέ είναι να βρει μια δουλειά που θα του αποφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά. Έτσι λοιπόν, μη έχοντας το ίδιος δολοφονικές τάσεις και συνείδηση, αναλαμβάνει τη δουλειά του “καθαριστή” για τον υπόκοσμο με απώτερο στόχο τόσο να εξοφλήσει το χρέος του προς τη μαφία όσο και να συνεχίσει να συντηρεί το πάθος του για κάθε είδους τυχερό παίγνιο.

Serial Cleaner Shot2 smallΚουβαλώντας ένα πτώμα, γίνεστε πιο αργός και κάνετε περισσότερο θόρυβο.

Στο Serial Cleaner λοιπόν, αναλαμβάνετε να ολοκληρώσετε περίπου 20 λερωμένα με αίμα συμβόλαια, καθώς στόχος σας σε κάθε πίστα είναι να καθαρίσετε το χώρο από τα στοιχεία του εγκλήματος, αποφεύγοντας παράλληλα το άγρυπνο μάτι των υπηρετών του Νόμου. Σε κάθε συμβόλαιο που αναλαμβάνετε έχετε τους εξής στόχους: να ξεφορτωθείτε τα πτώματα, μεταφέροντας τα είτε στο αυτοκίνητό σας είτε σε κάποιο σημείο της πίστας που ενδείκνυται για “εξαφανίσεις” (π.χ. μια λίμνη με κροκόδειλο, μια μηχανή του κιμά κλπ), να μαζέψετε τυχόν αποδεικτικά στοιχεία (όπως το όπλο του φόνου) και ενίοτε να ρουφήξετε ένα μεγάλο ποσοστό αίματος με τη φορητή ηλεκτρική σκούπα σας! Σίγουρα, το χιούμορ δεν είναι κάτι που λείπει από το τίτλο.

Προϋπόθεση σε όλα τα παραπάνω είναι να μη σας πάρουν χαμπάρι οι αστυνομικοί που περιφέρονται στη πίστα, οι οποίοι έχουν περιορισμένο οπτικό πεδίο (απεικονίζεται με τη μορφή κώνου), κάμποση… κουφαμάρα και μνήμη χρυσόψαρου. Στη περίπτωση όμως που σας αντιληφθούν, ο μόνος τρόπος να γλυτώσετε είναι να φύγετε τρέχοντας εκτός του οπτικού πεδίου τους, ακόμα και να τρυπώσετε σε κάποια κρυψώνα μπροστά στα μάτια τους – δεν τρέχει τίποτα, από τη στιγμή που δεν σας βλέπουν, είναι θέμα δευτερολέπτων να ξεχάσουν τη παρουσία σας και να επιστρέψουν στην περιπολία τους.

Serial Cleaner Shot3 smallΜιλάμε για πολύ αίμα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Serial Cleaner βασίζεται μεν στη λογική του stealth, μιας και δεν έχετε κανέναν τρόπο να αμυνθείτε ενάντια στους αστυνομικούς, αλλά απέχει έτη φωτός από το να χαρακτηριστεί ως σκληροπυρηνικό. Αντιθέτως, στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα ταχείας κοπής arcade παιχνίδι που επιβραβεύει την παρατηρητικότητα, τη στρατηγική και τις μεθοδευμένες κινήσεις του παίκτη. Θα πρέπει λοιπόν σε κάθε συμβόλαιο να έχετε ένα πλάνο στο μυαλό σας για το πως θα κατορθώσετε να μαζέψετε όλα τα τα στοιχεία του εγκλήματος χωρίς να πιάσουν (το παιχνίδι σας βοηθάει εδώ με τη… Cleaner Sense, που πρακτικά είναι μια πανοραμική άποψη της πίστας), λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις “αδυναμίες” της ΑΙ για το πως θα μπορέσετε να τις εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως πιστεύετε, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν τοποθετούνται στα πλέον ακατάλληλα σημεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε απόπειρά σας, τόσο τα σημεία ενδιαφέροντος όσο και οι κρυψώνες αλλάζουν ελαφρώς θέσεις (ιδίως αν ενεργοποίησετε την επιλογή Real World Data), με συνέπεια σχεδόν κανένα συμβόλαιο να μην μοιάζει με κάποιο άλλο.

Serial Cleaner Shot4 smallΌπως όλοι οι “ψυχάκηδες”, έτσι και ο δικός μας κρατά σουβενίρ…

Φυσικά, τα πρώτα συμβόλαια έχουν το ρόλο του tutorial και είναι σχεδόν περίπατος, αργότερα όμως τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά. Αφενός γιατί οι απαιτήσεις του υποκόσμου αυξάνονται, με μπόλικα θύματα και κουβάδες αίματος σε κάθε πίστα, αφετέρου γιατί αρχίζουν να εμφανίζονται περισσότεροι και πιο “υποψιασμένοι” φρουροί που είτε έχουν τυχαίο μοτίβο περιπολίας, οπότε είναι δύσκολο να μαντέψετε την επόμενη κίνησή τους, είτε μόλις σας αντιληφθούν και κατορθώσετε να ξεφύγετε, βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού, δυσχεραίνοντας έτσι τις επόμενες κινήσεις σας. Εννοείται ότι παράλληλα πληθαίνουν και οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων κατάστασεων, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα δημιουργίας ενός συνεχούς δυνατού θορύβου (π.χ. από κάποιο κοντινό ηχείο) που θα απασχολήσει τους πλησιέστερους αστυνομικούς για κάποιο διάστημα ή η μετακίνηση αντικειμένων που διακόπτουν/διαστρεβλώνουν τη περιπολία τους. Αποκρυπτογραφώντας λοιπόν το τρόπο συμπεριφοράς του κάθε φρουρού και ενεργώντας ένα βήμα τη φορά, είναι θέμα χρόνου να τα καταφέρετε, αρκεί να οπλιστείτε με υπομονή, κυρίως προς το τέλος του παιχνιδιού, που κάνουν την εμφάνισή τους οπλισμένοι αστυνομικοί, όπου άπαξ και σας αντιληφθούν, σημαίνει αυτομάτως game over.

Εκεί αποδεικνύεται ότι το όλο σύστημα με τους “κώνους αντίληψης” των αστυνομικών είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία είναι πολύ βολικό να μην σας αντιλαμβάνονται αν βρίσκεστε εκτός από το “κώνο αντίληψης” αλλά ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια τους, από την άλλη αν πέσετε έστω και ένα pixel μέσα σε αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να ξαναπαίξετε τη πίστα από την αρχή. Αυτό θα σας συμβεί ουκ ολίγες φορές κατά την ενασχόλησή σας με το τίτλο και ευτυχώς που κάθε συμβόλαιο διαρκεί λίγα λεπτά, διαφορετικά αν απαιτούνταν είκοσι και τριάντα λεπτά παιχνιδιού, ίσως να είχαμε θύματα… hardware φύσεως. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι όσες φορές και αν αποτύχετε και πιθανότατα να εκνευριστείτε, είναι πολύ δύσκολο να αφήσετε το Serial Cleaner από τα χέρια σας, καθώς κατορθώνει και γίνεται πολύ εθιστικό μέσα στην απλότητά του. Αν συνυπολογίσετε ότι σε αρκετές πίστες υπάρχουν κρυφά αντικείμενα που ξεκλειδώνουν νέες εμφανίσεις και bonus συμβόλαια για τον πρωταγωνιστή, ενώ υφίστανται challenges και ψυχαναγκαστικά “καρότα” τύπου σε όλες τις πίστες να καθαρίσετε το αίμα σε ποσοστό 100%, αντιλαμβάνεστε ότι συνολικά πρόκειται για ένα χορταστικό παιχνίδι που μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες. Μάλιστα, θα ήταν υπέροχο να διατεθούν αργότερα στο κοινό εργαλεία που θα δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας των δικών μας level – κάτι τέτοιο σίγουρα θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο την αξία του τίτλου.

Serial Cleaner Shot5 smallΠροσοχή στους γκρίζους, είναι one-shot

Όμως έστω και χωρίς αυτή τη δυνατότητα, ο τίτλος της iFun4All δύσκολα χαρακτηρίζεται ως κάτι λιγότερο από πλήρης και αξιόλογος. Με το μοναδικό στυλ γραφικών του, το σαρδόνιο χιούμορ του και το απόλυτα ταιριαστό και ποικιλόμορφο soundtrack, το Serial Cleaner αποτελεί ένα από τα indie sleeper hits του φετινού καλοκαιριού που αξίζει να βάλετε στο “ραντάρ” σας.

 

Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

Pros

  • Πρωτότυπη ιδέα και διασκεδαστική υλοποίηση
  • Γρήγορο και εθιστικό
  • Ιδανικό για gaming σφηνάκια

Cons

  • Σε στιγμές μπορεί να γίνει αρκετά εκνευριστικό
  • Έλλειψη δυνατότητας δημιουργίας custom levels
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL