REVIEWS

STELLARIS: UTOPIA

Το review που είχε ανέβει στον παρόντα ημιhardcorοποιημένο ιστότοπο τον Μάη του 2016 για το Stellaris, το 4X sci-fi strategy game της Paradox Interactive, είχε καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: “τo Stellaris προς το παρόν, είναι ένας πολύτιμος μετεωρίτης που έπεσε στη Γη, γεμάτος σκόνες και ατέλειες, που θα χρειαστεί χρόνο για να γυαλιστεί και αναδειχθεί. Όταν αυτό συμβεί όμως θα μπει στην προθήκη των κλασικών”. Απολύτως λογικό συμπέρασμα, μιας και ήταν (και εξακολουθεί να είναι) γνωστός ο τρόπος με τον οποίο η Paradox “χτίζει” προοδευτικά πάνω στους τίτλους της, με την βασική ιδέα του gameplay να εμπλουτίζεται διαρκώς με patches συνοδευόμενα από μια ασταμάτητη (στα όρια του αρμέγματος, θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος) ροή από DLC. Οι προσδοκίες επ’αυτού ξεκίνησαν να επαληθεύονται σχεδόν άμεσα, καθώς ήδη μέσα σε έναν μήνα από την αρχική κυκλοφορία του game ξεκίνησε η κυκλοφορία μιας σειράς από δωρεάν updates (με παρεμβαλόμενη την περιστασιακή κυκλοφορία επί πληρωμή υλικού όπως διάφορα cosmetic packs ή το Leviathans DLC τον Οκτώβρη) τα οποία σταδιακά εμπλούτιζαν αρκετά το game, διορθώνοντας παράλληλα αρκετά (αλλά σίγουρα όχι όλα) από τα κακώς κείμενα της αρχικής έκδοσης.

Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν κυκλοφόρησε επίσημα το Utopia, το πρώτο “Major Expansion Pack” για το παιχνίδι, παράλληλα με την κυκλοφορία ενός δωρεάν patch που φέρνει το Stellaris στην έκδοση 1.5 (και μάλιστα μέχρι να συγγραφεί το παρόν review πρόλαβε να κυκλοφορήσει και ένα Hotfix το οποίο εισήγαγε την έκδοση 1.5.1). Αυτή η συνδυασμένη κυκλοφορία αλλάζει ριζικά πολλές από τις καθιερωμένες αρχικές πτυχές του game, ξεκινώντας από την ίδια την επιλογή πολιτεύματος για την αστρική μας αυτοκρατορία.

utopia-1-smallΚαι κάπως έτσι, η Άκρως Πνευματική, Μιλιταριστική, Ημι-Hardcoroποιημένη, Πεφωτισμένη Δεσποτεία του Ragequit, υπό την καθοδήγηση του Θεού-Αυτοκράτορα Hellion, κλήθηκε να ανελιχθεί και να λάβει την θέση που της αρμόζει μέσα σε έναν γαλαξία γεμάτο γκιαούρηδες.

Στις μέχρι τώρα εκδόσεις του Stellaris, επιλέγαμε τα Ethics του πολιτισμού μας και μετά καλούμασταν να διαλέξουμε απλώς ένα από τα διαθέσιμα πολιτεύματα που ξεκλειδώνονταν ανάλογα με τα επιλεγμένα Ethics. Στην μετά-1.5 εποχή αυτό έχει αντικατασταθεί από ένα αρκετά πιο “ευέλικτο” σύστημα, το οποίο συνδυάζει τα γνωστά (συν τρία νέα) Ethics με ένα από τα διαθέσιμα συστήματα Authority (Democracy, Oligarchy, Dictatorship ή Imperial – υπάρχει και το Hive Mind authority ως μη-δωρεάν αποκλειστικότητα για τους κατόχους του Utopia) και με δύο επιλογές από την διαθέσιμη λίστα με Civics (κάτι σαν πολιτιστικά Perks που προσφέρουν συγκεκριμένα bonuses σε κάποιους τομείς) για την παραγωγή τελείως ιδιαίτερων τύπων πολιτεύματος, που ξεπερνούν σε αριθμό τα 50!

Τα πολιτεύματα με τη σειρά τους επηρεάζουν την νέα προσθήκη στο game: τα Factions. Ανάλογα με το πολίτευμά μας, κάθε Population Unit στο κράτος μας υιοθετεί κάποιο συγκεκριμένο Ethic και οι πολίτες που τάσσονται υπέρ ενός Ethic ομαδοποιούνται και σχηματίζουν μια “παράταξη”, εγείροντας παράλληλα κάποια αιτήματα που θεωρούν πως προωθούν την ατζέντα της παράταξης αυτής (οπότε για παράδειγμα η “Prosperity Faction” επιθυμεί μεταξύ άλλων να εκμεταλλευόμαστε Strategic Resources, η “Military Supremacy Faction” θέλει να κυρήξουμε Rivalries και να υποτάξουμε τους γείτονές μας, κτλ). Η ικανοποίηση (ή όχι) των αιτημάτων κάποιας Faction επηρεάζει το Happiness των πολιτών που ανήκουν στην εκάστοτε παράταξη, και μια “ευτυχισμένη” παράταξη προσφέρει μεταξύ άλλων και σημαντικό bonus στο μηνιαίο μας Influence. Καθίσταται σαφές πως αυτή η νέα προσθήκη εμπλουτίζει ριζικότατα το όλο Population Management σκέλος του παιχνιδιού σε σχέση με πριν, δίδοντας του μια άκρως ευπρόσδεκτη και βαθύτερη χροιά που επηρεάζει το εκάστοτε playthrough μας σε πολλαπλά επίπεδα.

utopia-2-smallΑν αποζητάς “αντι-αυταρχισμό” και “ισότητα” στην Ημιχαρντκοροποιημένη Πεφωτισμένη Αυτοκρατορία μου, δεν θα περάσεις καλά. Παλιοκαζουάλα.

H πιο πολυδιαφημισμένη ίσως προσθήκη του Utopia είναι τα Traditions. Σε πρώτη φάση αυτά ξεκλειδώνονται μέσω της συγκέντρωσης ενός νέου resource ονόματι Unity, το οποίο παράγεται από διαφόρων ειδών κτίρια που μπορούμε να κατασκευάσουμε στους πλανήτες μας (είτε τελείως νέα είτε προϋπάρχοντα των οποίων η λειτουργία έχει τροποποιηθεί, όπως για παράδειγμα τα Planetary Capitals, τα οποία πλέον παράγουν Energy και Unity αντί για Minerals και Food). Κάθε φορά που συγκεντρώνουμε επαρκές ποσό Unity (το πόσο χαμηλά ή υψηλά είναι τα milestones αυτά προφανώς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός πληθυσμού της επικράτειάς μας) λαμβάνουμε ειδοποίηση πως μπορούμε να επιλέξουμε ένα καινούργιο Tradition perk.

Αυτά φανταστείτε τα σαν κάτι παρόμοιο με τα Social Policy trees του Civilization V: εφτά μικρά trees (Expansion, Domination, Prosperity, Harmony, Supremacy, Diplomacy, και Discovery tree), καθένα από τα οποία περιέχει 5 perks (σε μορφή “αλυσίδας”, οπότε τα ισχυρότερα perks απαιτούν να έχουμε ξεκλειδώσει πρώτα ένα ή περισσότερα από τα πρώτα perks του εκάστοτε tree) που ξεκλειδώνουν συγκεκριμένα bonuses για τον πολιτισμό μας. Τα perks του κάθε tree προσφέρουν bonuses προς μια συγκεκριμένη κατηγορία του gameplay – για παράδειγμα, το Discovery tree προσφέρει bonuses που αφορούν τον τομέα της έρευνάς μας ή την ταχύτητα με την οποία εξερευνούν τα Science Ships, το Harmony tree επηρεάζει το happiness των Pops μας ή το Lifespan των Leaders, κτλ. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα features που στις προηγούμενες εκδόσεις αποτελούσαν ξεχωριστό technology προς έρευνα, πλέον έχουν ενσωματωθεί ως perk στα Tradition trees. Οπότε, για παράδειγμα, αν θέλουμε να σχηματίσουμε Federations πρέπει να αποκτήσουμε το κατάλληλο perk στο Diplomacy tree, ή αν θέλουμε να κατασκευάσουμε Private Colony Ships πρέπει να έχουμε επιλέξει το κατάλληλο perk στο Prosperity tree.

utopia-3-smallΤο ποια Traditions θα επιλέξουμε να ολοκληρώσουμε πρώτα επηρεάζει καθοριστικά το εκάστοτε playthrough μας.


Τα παραπάνω Traditions είναι δωρεάν προσθήκη για όλους τους κατόχους του Stellaris στην 1.5 έκδοση. Οι κάτοχοι του Utopia expansion επιπρόσθετα, έχουν πρόσβαση στα περίφημα Ascension Perks. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε οποιοδήποτε Tradition tree με το Utopia εγκατεστημένο, κερδίζουμε την δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε ένα από τη λίστα των διαθέσιμων Ascension Perks, τα οποία προσφέρουν διαφόρων ειδών σημαντικά bonuses στο κράτος μας. Τα Perks αυτά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε 3 ξεχωριστές “βαθμίδες” ανάλογα με το τι προσφέρουν:

 • Γενικότερης gameplay φύσης “μονοκόμματα” bonuses, όπως για παράδειγμα την δυνατότητα διατήρησης επιπλέον Core Systems, την αύξηση του Naval Capacity μας, ή σημαντικό damage bonus για τους στόλους μας όταν μάχονται ενάντια σε Fallen Empires ή Unbidden.
 • Δυνατότητα κατασκευής Megastructures: διαστημικά Habitats που μας επιτρέπουν ουσιαστικά να στήσουμε νέες αποικίες στο διάστημα χωρίς την ανάγκη εντοπισμού κατοικίσημων πλανητών, Dyson Spheres που κατασκευάζονται γύρω από άστρα και παράγουν εξωφρενικά ποσά Energy, γιγαντιαία Research Stations που προσφέρουν τρελό bonus στο Research μας – όλα τους απαιτούν μεγάλα ποσά resources και πολύ χρόνο προκειμένου να κατασκευαστούν, όμως τα αποτελέσματα είναι σίγουρα εντυπωσιακά και ξεχωριστά.
 • Ίσως το ζουμί του Utopia Expansion, τα τρία διαφορετικά “end-game” μονοπάτια εξέλιξης των ειδών: Biological (εξελιγμένη γενετική τροποποίηση προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε τους πληθυσμούς μας και τα υποταγμένα σε εμάς έθνη, δημιουργώντας πραγματικές “υπερ-φυλές”, με οποιαδήποτε bonuses στην παραγωγικότητά μας μπορεί να συνεπάγεται αυτό), Psionic (γενικευμένο ξεκλείδωμα των psionic ικανοτήτων των πληθυσμών μας, που μπορεί να καταλήξει στην ψυχική-τηλεπαθητική επικοινωνία με το “υπερπέραν”… ότι κι αν είναι ακριβώς αυτό και όποιοι κι αν “κατοικούν” εκεί), ή Synthetic (η σάρκα είναι αδύναμη, οπότε… γιατί να μην αντικαταστήσουμε τα όργανά μας με μηχανικά μέλη, κάνοντας μας Cyborgs σε πρώτη φάση ή πλήρως μηχανικά όντα στο ανώτερο επίπεδο – όσο κι αν είναι βέβαιο πως κάποιες Fallen Empires θα διαφωνήσουν με αυτό…).

utopia-5-smallΒέβαια και οι ΑΙ πολιτισμοί αργά ή γρήγορα υιοθετούν τα δικά τους Traditions και Ascension Perks, οπότε… προσοχή και αιώνια επαγρύπνηση απέναντι στους συνθετικούς αστρογκιαούρηδες.

Οι παραπάνω κύριες αλλαγές στο Stellaris συνοδεύονται από σωρεία άλλων αλλαγών στο καθιερωμένο gameplay του παιχνιδιού, όπως την μετατροπή του φαγητού από planet-only σε empire-wide αγαθό, την εισαγωγή των Consumer Goods (αγαθά τα οποία καταναλώνουν οι πληθυσμοί μας προκειμένου να διατηρούνται χαρούμενοι έναντι συγκεκριμένου ποσού Minerals), νέες προσθήκες στα διαθέσιμα μενού των Policies μας (πόσο φαγητό θα διατηρούμε ως απόθεμα ανά πάσα στιγμή, αν η αυτοκρατορία μας δέχεται ή όχι μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες, και αρκετά άλλα), βελτιστοποίηση στον τομέα της διπλωματίας, νέα διαθέσιμα events και anomalies, και πολλές άλλες μικρές ή μεγάλες προσθήκες που μπορείτε να διαβάσετε εκτενέστερα στα patch notes της έκδοσης 1.5.

Έχουν, λοιπόν, εξαλειφθεί πλήρως τα κακώς κείμενα του Stellaris στην έκδοση 1.5; Δυστυχώς, όχι απόλυτα. Παρά τα updates, εξακολουθούν να υπάρχουν στο παιχνίδι πληγές όπως η περιστασιακά προβληματική ΑΙ των αντιπάλων (τόσο ως προς την συμπεριφορά τους στον τομέα της διπλωματίας και των μαχών, όσο και στην διαχείρηση των πλανητών και των resources τους), κάποια από τα bugs που είχαμε πρωτοσυναντήσει σε πολύ παλαιότερες εκδόσεις (όπως το αναθεματισμένο Precursors storyline, το οποίο είχε διορθωθεί προσωρινά στην έκδοση 1.4 αλλά φαίνεται να ξαναέσπασε στην 1.5 και να είναι μοιρασμένο 50-50 το αν θα καταφέρετε να το ολοκληρώσετε), ενώ έχω εντοπίσει μέχρι και exploits τα οποία λίγο-πολύ επιτρέπουν σε έναν στολίσκο δύναμης 30-40k να συντρίψει ένα doomstack μιας Fallen Empire ισχύος 300k.

utopia-4-smallΟι περιηγήσεις στο μυστηριώδες “Shroud” ως αφυπνισμένη Psionic αυτοκρατορία ήταν από τα πιο καλοστημένα σκηνικά που βίωσα στο expansion.

Υπάρχουν όμως και καινούργια “θέματα” που αφορούν το Utopia update ξεχωριστά. Κύριο ανάμεσα σε αυτά είναι το ευρύτερο balancing των διαθέσιμων traditions: ως έχει, κάποιος που επιλέγει με τη σειρά 3-4 κυρίαρχα perks αποκτάει άμεσα ισχυρό και καθοριστικό πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, ενώ αντίθετα κάποια άλλα perks δεν προσφέρουν και κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα που να δικαιολογεί την έγκαιρη επιλογή τους. Άλλο θέμα που εγείρεται με τα Traditions είναι το ότι, ως έχουν τα πράγματα, αναπόφευκτα καταλήγουμε να μπορούμε να υιοθετήσουμε το 100% αυτών στην πορεία του game μας, κάνοντάς τα να χάνουν λίγο το νόημα και την “μαγεία τους” – θα ήταν πολύ πιο ουσιαστικό, χρήσιμο και “ισορροπημένο” το να μπορούσαμε πχ να διαλέγαμε 3 ή 4 το πολύ Tradition trees, ωθώντας μας στο να σκεφτούμε και να ζυγίσουμε ποια bonues θα θέλαμε να αποκτήσουμε με βάση το εκάστοτε στυλ παιχνιδιού μας.

Επίσης, όσο “εντυπωσιακά” και να είναι τα Megastructures σαν σύλληψη, η αλήθεια είναι πως (ξανά, ως έχουν τα πράγματα) γίνονται διαθέσιμα αρκετά αργά στη διάρκεια κάποιου παιχνιδιού (απαιτείται πολύς χρόνος προκειμένου να διερευνήσουμε τις τεχνολογίες και τα Ascension Perks που τα ενεργοποιούν, συν τον χρόνο που απαιτείται για να τα κατασκευάσουμε) με αποτέλεσμα να χάνουν την ουσιαστική χρησιμότητά τους και να καταλήγουν περισσότερο ένα feature εντυπωσιασμού ή κάτι που γενικά “μπορώ να κάνω απλά για το ρωκ, οπότε ας το κάνω” – τι νόημα έχει πχ το να μπορείς να φτιάξεις Habitat Stations αργά στη διάρκεια ενός παιχνιδιού, όταν θα έχεις ήδη δημιουργήσει 15+ πλανητικές αποικίες και άρα δεν χρειάζεσαι απαραίτητα άλλο “ζωτικό χώρο” για τον πληθυσμό σου;

 utopia-6-smallΤα Habitats προσφέρουν προς κατασκευήν κτίρια πολύ πιο ισχυρά και παραγωγικά σε σχέση με τα αντίστοιχα “επίγεια”, όμως τις περισσότερες φορές αποκτάμε αυτά τα bonus όταν η παρτίδα μας έχει λίγο-πολύ ήδη κριθεί.


Αυτό είναι γενικότερο θέμα που έχω συνειδητοποιήσει ως προς το περιεχόμενο του Stellaris στη μορφή που έχει αποκτήσει πλέον: υπάρχει αρκετό ύστερο ή “end-game” content, έχουν βελτιστοποιηθεί πάρα πολύ οι επιμέρους μηχανισμοί του παιχνιδιού, όμως το mid-game σκέλος εξακολουθεί να κάνει μικρή ή μεγάλη “κοιλιά”, και η εκκίνηση του κάθε game εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά το πιο συναρπαστικό σημείο του εκάστοτε playthrough μου – παρά τα Ascension Perks, τα Megastructures, τις Awakened Fallen Empires και τους αστρικούς πολέμους ανάμεσα σε doomstacks ισχύος 300k, ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμα τον ενθουσιασμό των πρώτων εξερευνήσεων με το μοναχικό αρχικό Science Ship μας, την επίλυση των πρώτων μας Anomalies, την δημιουργία των πρώτων μας αποικιών και την συνάντηση με τους πρώτους μας διαστημικούς γείτονες.

Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν πως το Utopia με το δωρεάν patch 1.5 δεν είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση – το υλικό που προσθέτουν βελτιώνει κατά πολύ την όλη εμπειρία, ενώ κάποιες από τις αλλαγές που επιφέρουν ήταν καίρια αιτήματα των παικτών από την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας του. Με άλλα λόγια, ο “πολύτιμος μετεωρίτης” που είναι το Stellaris έχει αρχίσει να καθαρίζεται, κάποιες από τις πιο τραχιές γωνίες του έχουν στιλβωθεί επιτυχώς, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί σχέδια για την ανάδειξή του. Θέλει όμως αρκετό δρόμο ακόμα προκειμένου να καταλήξει να θεωρείται το αστρικό κομψοτέχνημα που γνωρίζουμε ότι μπορεί να γίνει.

utopia-7-smallΒέβαια, όσος καιρός κι αν χρειαστεί για να τελειοποιηθεί το παιχνίδι, και μόνο το γεγονός πως μπορούμε να στήσουμε την Πεφωτισμένη Ημι-hardcoroποιημένη Αυτοκρατορία του Ragequit και να την στρέψουμε ενάντια στους απανταχού αστρικούς καζουάλες, στυλοβάτες και λοιπούς false τύπους, θα πρέπει να είναι αρκετό για να βγάλουμε τα γούστα μας.

Pros

 • Εξαιρετικές νέες επιλογές κατά την διαμόρφωση του πολιτεύματός μας.
 • Το σύστημα των Factions είναι ίσως η σημαντικότερη προσθήκη στο Stellaris από την έκδοση 1.0 ως σήμερα.
 • Τα Traditions και τα Ascension Perks “νοστιμεύουν” κατά πολύ το εκάστοτε ξεχωριστό μας playthrough.
 • Σωρεία άλλων, καλοδεχούμενων, μικρών ή μεγάλων αλλαγών.
 • Προς τιμήν της Paradox, οι περισσότερες από τις παραπάνω σημαντικές προσθήκες παρέχονται δωρεάν με το 1.5 Patch…

Cons

 • …γεγονός που σημαίνει πως η επένδυση των 20 ευρώ που απαιτεί η αγορά του Utopia DLC είναι περισσότερο ανταμοιβή προς το μεράκι της εταιρείας παρά στυγνό, ουσιαστικό “value for money”.
 • Το σύστημα με τα Traditions απαιτεί ελαφρές τροποποιήσεις και balancing προκειμένου να λάμψει.
 • Τα Megastructures εμφανίζονται σε τέτοιο χρονικό σημείο του κάθε game που καταλήγουν περισσότερο προαιρετικά “projects ματαιοδοξίας” παρά καθοριστικός παράγοντας στο gameplay.
 • Περιστασιακά bugs και θεματάκια της ΑΙ, που καλό θα ήταν να έχουν διορθωθεί ως τώρα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

2 Comments

 1. Δεν θα παίξω ποτέ Stellaris ή αντίστοιχο 4Χ παιχνίδι. Μολαταύτα, απολαμβάνω όσο τίποτα την Χαρντκόρ Γκουνελιώτικη Επισκόπηση του πράγματος. Σχεδόν με γαργαλά να στήσω το Πεφωτισμένα Αυτοδιαχειριζόμενο Διαγαλαξιακό Κομιτάτο Του Γουίσκι Τρία 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL