REVIEWS

SUBNAUTICA

Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα

Πριν πέντε ολόκληρα χρόνια, ο φίλτατος Γιώργος Δεμπεγιώτης αναρωτιόταν “που πήγε ο φόβος;”. Ήρθε λοιπόν η ώρα να σου απαντήσω Γιώργο, έστω κι αν έχει περάσει τόσος πολύς καιρός. Ο φόβος, μάλλον ο τρόμος, είναι εδώ… στο Subnautica. Δοκίμασε να κατέβεις στα βαθιά και θα με θυμηθείς.

Το Subnautica είναι πολλά πράγματα μαζί. Βγάζει ένα απίστευτο σύνολο συναισθημάτων. Η μοναξιά, η ελπίδα, η αγωνία, ο φόβος, η χαρά, η έκπληξη είναι μόνο μερικά από αυτά. Έχει όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε να έχουν όλα αυτά τα εκατοντάδες survival παιχνίδια που κυκλοφορούν στις μέρες μας. Ο δύσμοιρος χαρακτήρας μας, μετά από ατύχημα (;) στο Aurora, το διαστημόπλοιο στο οποίο επέβαινε, βρίσκεται στη μέση ενός ωκεανού, σε έναν άγνωστο πλανήτη με μοναδικό του βοήθημα, τη πολύτιμη σχεδία του. Σκοπός μας είναι, ταυτόχρονα με την επιβίωση μας, να βρούμε το τρόπο ώστε να καταφέρουμε να φύγουμε κάποια στιγμή από τον πλανήτη. Και κάπου εδώ, σεναριακά, είμαι αναγκασμένος να μη δώσω περισσότερα στοιχεία. Πραγματικά, οτιδήποτε παραπάνω αναφέρω, θα μπορούσε να θεωρηθεί σούπερ spoiler που θα σας επηρεάσει στη πορεία σας στο παιχνίδι.

Subnautica 1To Aurora στη κατάσταση που βρίσκεται μετά τη πτώση

Ο δρόμος προς το άγνωστο, είναι βασικό χαρακτηριστικό του Subnautica. Σπάνια το παιχνίδι θα σας πει “πήγαινε εκεί και κάνε αυτό”. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η πρόοδος θα έρθει μετά από δική σας εξερεύνηση και αναζήτηση. Τις λίγες φορές που θα πάτε στοχευμένα κάπου, θα είναι για κάποιο μήνυμα που θα λάβετε στον ασύρματο και που θα σας δώσει συντεταγμένες για κάποια άλλη σχεδία ή κάποιο άλλο σημείο ενδιαφέροντος. Θα χρειαστεί να κατασκευάσετε εργαλεία όπως μαχαίρι, repair tool, laser cutter κλπ, φροντίζοντας παράλληλα για την επιβίωσή σας.

Η εξασφάλιση τροφής και πόσιμου νερού είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας. Στην αρχή, μπορεί αυτό να είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο αφού θα πρέπει να μαζέψουμε ψάρια από τον βυθό, αλλά στη πορεία μας στο παιχνίδι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μόνιμες πηγές τροφοδότησης μας, φυτεύοντας στη βάση μας καρπούς. Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστεί να χτίσουμε τη βάση μας και να την εξοπλίσουμε κατάλληλα. Σχεδόν τα πάντα για τη βάση μας, από τα δωμάτια και τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τα έπιπλα και τα εντελώς διακοσμητικά αντικείμενα, θα πρέπει να τα βρούμε στο βυθό και να τα σκανάρουμε ώστε να αποκτήσουμε το αντίστοιχο blueprint. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υποβρύχια σκάφη που μπορούμε να κατασκευάσουμε, με τα οποία θα καταφέρουμε να καταδυθούμε σε μεγαλύτερα βάθη.

Τα σκάφη αυτά είναι δύο, το Seamoth και το Cyclops. Το Seamoth είναι το μικρότερο εκ των δύο και δε προσφέρει πολλά πράγματα, αν και θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος. Μικρό και ευέλικτο, μπορεί να χωθεί στις περισσότερες σπηλιές του παιχνιδιού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ασφάλεια και δυνατότητα κατάδυσης σε αρκετά μεγάλο βάθος, ειδικά αν το αναβαθμίσουμε. Το Cyclops από την άλλη, είναι μία ολόκληρη κινητή βάση. Μεγάλο σε όγκο, μπορούμε εντός αυτού να έχουμε lockers για να αποθηκεύσουμε ό,τι υλικά έχουμε μαζέψει ως εκείνη τη στιγμή, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει και το Seamoth εντός του. Να σημειωθεί πως το Cyclops, με τα κατάλληλα upgrades, μπορεί να φτάσει το βάθος των 1700 μέτρων! Παράλληλα, μπορούμε να φτιάξουμε upgrades για τον εξοπλισμό μας όπως η στολή, οι μπουκάλες οξυγόνου, ακόμα και τα βατραχοπέδιλα μας, που θα μας επιτρέψουν να μένουμε για περισσότερη ώρα κάτω από την επιφάνεια, να κολυμπάμε πιο γρήγορα κλπ.

Όπως ανέφερα στην αρχή του κειμένου, ένα από τα συναισθήματα που προσφέρει το Subnautica, είναι αυτό της μοναξιάς. Και εδώ υπάρχει το εξής οξύμωρο: το παιχνίδι καταφέρνει να σε κάνει να νιώθεις μόνος σου και αβοήθητος μέσα σε ένα κόσμο που σφύζει από ζωή. Όλος ο βυθός είναι γεμάτος κάθε λογής ψαριών και φυτών, με τη πλειοψηφία αυτών να είναι χρήσιμα για την επιβίωση μας. Υπάρχουν αρκετά βιοσυστήματα, κάθε ένα με τα δικά του ήδη πανίδας και χλωρίδας, ενώ φυσικά δε λείπουν και οι εκπλήξεις (ω! αυτές οι εκπλήξεις!). Ειλικρινά κάθε φορά που θα κατεβαίνετε κάτω από τα (μόλις) εκατό – διακόσια μέτρα βάθους, θα ξυπνάνε τα αρχέγονα ένστικτα τρόμου για το τι θα συναντήσετε. Σε συνδυασμό με τον ήχο και το παιχνίδι των χρωμάτων (ακόμα και μέσα στο βαθύ σκοτάδι), κάθε εξόρμηση σας στα βαθιά (ειδικά όταν μιλάμε για πολλά περισσότερα μέτρα) θα ανεβάζει τους χτύπους της καρδιάς σας και την αγωνία σας στα ύψη. Φτάνει και μόνο ο παραμικρός, γνώριμος ή μη, θόρυβος για να σας πανικοβάλλει. Σε αυτό το στοιχείο, το παιχνίδι παίρνει άριστα. Δε μου έρχεται κάποιο άλλο παιχνίδι στο μυαλό που να με έφερνε σε αυτή την άβολη θέση τόσο συχνά.

Subnautica 2Ένα από τα αρκετά βιοσυστήματα που θα συναντήσετε στο παιχνίδι

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τη περίπτωση του Subnautica. Μόνο όταν το παίξεις μπορείς να το νιώσεις και να το καταλάβεις όπως του αρμόζει. Το PDA του, θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος. Όλες οι νέες ανακαλύψεις σας θα εντοπίζονται εκεί με πολλές λεπτομέρειες. Μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για κάθε νέο είδος ζωής που σκανάρετε, κάτι που προσφέρει πολύ βάθος στο παιχνίδι. Περισσότερες πληροφορίες από το παρόν κείμενο, μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Από τα πρώτα λεπτά του playthrough σας, θα καταλάβετε γιατί δε μπορώ να επεκταθώ πολύ. Το άγνωστο, η εξερεύνηση και η αγωνία είναι αναπόσπαστα κομμάτια του παιχνιδιού και σας περιμένουν για να σας προσφέρουν μία εξαιρετική εμπειρία. Σας περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις!

Pros

 • Πανέμορφος τεράστιος κόσμος γεμάτος με κάθε λογής ζωή
 • Φανταστική ατμόσφαιρα
 • Ενδιαφέρον σενάριο
 • Προσφέρεται για πολλές ώρες ενασχόλησης
 • Εναλλαγή ημέρας-νύχτας που θα επηρεάσει το τρόπο παιχνιδιού σας

Cons

 • Ορισμένα τυχαία framedrops
 • Κάποιες φορές το σενάριο φαίνεται να κολλάει μη καταλαβαίνοντας πως να προχωρήσεις παρακάτω
 • Η δυνατότητα να φτιάξουμε κάποιο είδος χάρτη θα ήταν πολύ χρήσιμη
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

7 Comments

 1. *In Altera’s PDA voice*

  Brilliant review, captain!

  Ευχαριστούμε για το ριβιού, Νίκο, για το indie GOTY του 2018. Συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή σου να μην επεκταθείς παραπάνω, κι εγώ το παραμικρό το θεωρώ σπόιλερ. Τα βασικά τα ανέφερες μια χαρά.

  Και όντως, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για το παιχνίδι. Τα σναισθήματα που σου προσφέρει είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις, έστω και λίγο να σας ενδιαφέρει το κόνσεπτ, μην κάνετε το λάθος και το προσπεράσετε, δεν βγαίνουν συχνά τέτοιες εμπειρίες.

  Αναμένουμε και το εξπάνσιο αρχές του ’19!

 2. Ώραιο review Tsokαρε για ένα φοβερό παιχνίδι.

  Αν κάτι του λείπει είναι ένας randomly generated χάρτης που θα έκανε το παιχνίδι καταλλήτερο για πολλαπλά playthroughs. Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον -έστω και σαν επιλογή- να μη μπορέι κάποιος να σώζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί (κόβει πολύ από την ατμόσφαιρα/αγωνία/τρόμο) παρά μόνο στη βάση.

 3. Πολύ ωραίο review όπως πάντα και σε συνδυασμό ότι είναι πλέον δωρεάν στο epic store το κατεβάζω να δούμε τι λέει , αν και παίρνει πολύ θετικά σχόλια έτσι και αλλιώς.

  Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως γίνει μονότονο από κάποια στιγμή και μετά , είδομεν 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL