REVIEWS

GUACAMELEE! – GOLD EDITION

Τελικά είναι ωραίο να ανακαλύπτεις διαμάντια από εκεί που δεν το περιμένεις. Πόσο μάλλον όταν εμφανίζονται τόσο ξαφνικά και απροειδοποίητα σε μια «νεκρή» περίοδο για το gaming (και όχι μόνο), όπως οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου, όπου οι καλοί τίτλοι έρχονται με το σταγονόμετρο. Για το Guacamelee! της Drinkbox Studios (περί αυτού ο λόγος) είχα διαβάσει φευγαλέα μερικούς μήνες πριν σε κάποια sites του εξωτερικού και μου είχαν κάνει εντύπωση ο πρωτότυπος τίτλος του και το μοναδικό στυλ γραφικών του, αλλά σύντομα επήλθε μερική απογοήτευσις, όταν ανακάλυψα ότι επρόκειτο για αποκλειστικό τίτλο του Playstation Network.

Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη, όταν εντελώς συμπτωματικά, ψαχουλεύοντας το κατάστημα του Steam, το είδα να διαφημίζεται ελάχιστες ημέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του, τη στιγμή μάλιστα που δεν είχε γίνει ευρέως γνωστή η πρόθεση των δημιουργών για μεταφορά του παιχνιδιού σε PC. Δίχως χρονοτριβή, ο review κώδικας του Guacamelee! Gold Edition (όπου ο όρος Gold χαρακτηρίζει τα DLC’s που συμπεριλαμβάνονται στη τιμή) προστέθηκε στη λίστα του Steam library μου και, χωρίς δισταγμό, μπορώ να πω ότι από σήμερα έγινε λαμπρότερη…

WE BUILT THIS CITY ON GUAC AND ROLL

To Guacamelee! ανήκει στη κατηγορία των action παιχνιδιών με έντονη παρουσία platform στοιχείων στα πρότυπα των “Metroidvania” παιχνιδιών. Εχοντας σαφέστατες επιρροές από τη Μεξικανική παράδοση και κουλτούρα, με έμφαση στη ξακουστή Dia De Los Muertos εορτή, το παιχνίδι διηγείται την ιστορία του, όχι και τόσο τυχερού στη ζωή, Juan Aguacate ο οποίος αποπειράται να σώσει τη κόρη του El Presidente (και κρυφό σαράκι του), αλλά και το κόσμο ολόκληρο, από τα χέρια του διαβολικού Carlos Calaca. Η πρώτη συνάντηση με τον συγκεκριμένο τύπο ήταν, απ’όλες τις απόψεις, μια ατυχέστατη συγκυρία, η οποία είχε ως κατάληξη την one-way ticket επίσκεψη του Juan στο κόσμο των νεκρών.

Guacamelee Shot1
Ο συγκεκριμένος τύπος σίγουρα δεν μασάει…ταραμά, αλλά θα σας τη “πει” με χίλιους-δυο τρόπους και θα σας δώσει και δωράκι από πάνω.

Ομως με τη βοήθεια ενός μυστηριώδους πνεύματος (το οποίο ελέγχει καθ’όλη τη διάρκεια της περιπέτειας κάποιος συμπαίκτης σας σε co-op mode) κατορθώνει να επιστρέψει στο κόσμο των ζωντανών, με τη μορφή ενός πανίσχυρου luchador wrestler με μάσκα. Η ώρα για εκδίκηση έφτασε και το μόνο που απομένει είναι να βρεθούν τα ίχνη του Calaca, αλλά πρώτα θα χρειαστεί να εξερευνήσει τις νέες δυνάμεις που απέκτησε ως luchador… Ενα μικρό στοπ εδώ, καθώς η απλή αυτή ιστορία διαθέτει αρκετό ενδιαφέρον και πηγαίο χιούμορ που συνιστώ να βιώσετε μόνοι σας, ενώ είναι αδύνατον να παραλείψω το πόσο έντονα η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει Grim Fandango – το Guacamelee! είναι ό,τι κοντινότερο μπορείτε να βρείτε σε εκείνο το ανεπανάληπτο adventure της Lucas Arts.

Πίσω στο θέμα μας, στα αρχικά στάδια, το Guacamelee! δίνει περισσότερο βάρος στο fighting στοιχείο, καθώς ο Juan έχει στη διάθεσή του ένα σεβαστό ρεπερτόριο χτυπημάτων, όπου αν συνδυαστούν κατάλληλα προκαλούν σαρωτικά combos ενάντια στους εχθρούς σας. Παρ’ όλο που το σύστημα μάχης είναι στιβαρό, λειτουργικό και προσεγμένο όσο λίγα παιχνίδια του είδους, θα ήταν κρίμα ένα τόσο όμορφο παιχνίδι να περιοριζόταν μόνο στον τομέα του ξύλου. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και το παιχνίδι σταδιακά αρχίζει να ξεδιπλώνει τις αρετές του, όταν αποκτήσετε τις πρώτες special κινήσεις, τις οποίες λαμβάνετε από έναν τύπο μεταμορφωμένο σε… κατσίκα. Ναι, μη σας κάνει εντύπωση, γενικότερα το παιχνίδι διακατέχεται από τέτοιου είδους «παράδοξα», (όπως και η εμμονή με τα κοτόπουλα), ενώ οι διάλογοι μεταξύ του Juan και του…κατσικάνθρωπου (ή καλύτερα μονόλογοι, καθώς ο Juan δε βγάζει μιλιά σε όλο το παιχνίδι) είναι απολαυστικότατοι και πολύ καλογραμμένοι, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, είτε συνομιλείτε με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας είτε απλά με το κόσμο που συναντάτε στο δρόμο.

Guacamelee Shot2
Luchador means fighter and I honor my name…

Οι special κινήσεις αυτές, εκτός του ότι σας βοηθούν να εμπλουτίσετε τους combo-συνδυασμούς σας, σας δίνουν πρόσβαση σε μέχρι πρότινος δύσβατα σημεία του περιβάλλοντος, ενώ παίζουν τεράστιο ρόλο στη λύση πολλών platform/περιβαλλοντικών γρίφων. Ιδίως από τα μέσα του παιχνιδιού και μετά, όπου ο Juan αποκτά τη δυνατότητα μετάβασης από το κόσμο των νεκρών σε αυτόν των ζωντανών με το πάτημα ενός κουμπιού, το επίπεδο των περιβαλλοντικών γρίφων σε στιγμές θα το χαρακτήριζα ιδιοφύες.

Το παιχνίδι γενικότερα γίνεται πιο σύνθετο και πολυποίκιλο όσο ο Juan αποκτά καινούριες ικανότητες, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί τόσο ομαλά στο gameplay του παιχνιδιού που αποτελούν υπόδειγμα για άλλες παρόμοιες παραγωγές – πραγματικά δεν υπάρχει κάποια ικανότητα του Juan που να χαρακτηρίζεται ως περιττή. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των ήδη υπάρχοντων δυνάμεων του Juan μέσω των τακτικά εμφανιζόμενων checkpoints, με το αζημίωτο, ενώ το παιχνίδι, αν και γενικά ακολουθεί μια γραμμική πορεία, είναι γεμάτο μυστικά και side-quests που αξίζει να ολοκληρώσετε και σας ανταμείβουν πλουσιοπάροχα σε χρήματα, περισσότερη υγεία, stamina για τις special κινήσεις σας κλπ.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα bosses, τα οποία είναι εμπνευσμένα, πρωτότυπα και συχνά απαιτούν από εσάς να εφαρμόσετε ό,τι έχετε μάθει μέχρι εκείνη τη στιγμή πάνω τους προκειμένου να αποδεχθούν την ήττα τους. Αν και μπορεί κάποιες φορές να δυσκολευτείτε λιγάκι να τα βγάλετε πέρα μαζί τους, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα φθάσετε σε σημείο εκνευρισμού – δώστε λίγη προσοχή στα μοτίβα που ακολουθούν και όλα θα πάνε καλά.

Guacamelee Shot3
Στο γλυκό αυτό κατοικίδιο δεν του κόβει και πολύ, οπότε εκμεταλλευτείτε το…

BOOM-SHACK-CALACA

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας: το Guacamelee! είναι από τα πιο απολαυστικά παιχνίδια που είχα τη τύχη να παίξω μέχρι σήμερα. Ξεχειλίζει από ποιότητα σε κάθε πτυχή του, είναι απίστευτα εθιστικό και διαθέτει τόσο καλό ρυθμό που αποτελεί κατόρθωμα να το αφήσεις στη μέση. Ιδίως ο τεχνικός τομέας είναι μοναδικός, με ολοκληρωτικά ερωτεύσιμο art-style γεμάτο έντονα χρώματα, εξαιρετικό design χαρακτήρων (όλοι τους είναι ένας και ένας), στυλάτα περιβάλλοντα και προσεκτικά τοποθετημένες αναφορές σε διάφορες κουλτούρες που φθάνουν ως και τα… internet memes. Επίσης το εκπληκτικό soundtrack συνεισφέρει τα μέγιστα στο τομέα της ατμόσφαιρας και είναι τόσο καλό που άνετα ακούγεται και αυτόνομα, ενώ η ανυπαρξία voice-over μάλλον προσθέτει παρά αφαιρεί πόντους στην όλη εμπειρία.

Το μόνα αρνητικά που θα μπορούσε ίσως κάποιος να του προσάψει είναι η έλλειψη δυνατότητας on-line στο αρκετά διασκεδαστικό co-op mode και η σχετικά μικρή διάρκεια του (5 ώρες για ένα τυπικό playthrough) – αν ανήκετε στη κάστα των ψυχαναγκαστικών παικτών που θέλουν να τα βρίσκουν όλα, τότε μπορείτε να προσθέσετε τουλάχιστον 2-3 ώρες επιπλέον ενασχόλησης.

Συμπέρασμα: αν σας αρέσουν έστω και λίγο τα “Metroidvania” παιχνίδια, μη διανοηθείτε να το αγνοήσετε. Θα το λατρέψετε!

Pros

  • Μοναδικός τεχνικός τομέας
  • Action/platform/fighting στοιχεία απόλυτα εναρμονισμένα μεταξύ τους
  • Εξαιρετική ατμόσφαιρα και κείμενα
  • Δυνατότητα co-op

Cons

  • Μάλλον μικρή διάρκεια για παιχνίδι της κατηγορίας
  • Ελλειψη δυνατότητας on-line στο co-op mode
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

6 Comments

  1. Το Γκιουακιαμέλε (εγώ έτσι το λέω και σ΄οποιον αρέσει :p) το παρακολουθούσα από τον καιρό που ήταν exclusive των πλέιστεισονε (3 και βίτα) και είχε γίνει ένας ψιλοπανικός σχετικά με την ποιότητα του παιχνιδιού, και με έκπληξη διαπίστωσα πριν λίγες μέρες ότι είχε βγει στο steam (τελικά οι κονσόλες κανα exclusive θα κρατήσουν? λολ) τελείως στα μουλωχτά. Μπήκε στη λίστα και πάει για αγορά σύντομα.
    Viva la Mexicovania!

  2. Μολίς το ολοκλήρωσα μετά από κανένα δεκάωρο συνολικής απασχόλησης…με το χέρι στην καρδιά μπορώ να πω ότι είναι το καλύτερο platform παιχνίδι που έχω παίξει ποτέ, ξεπερνώντας ακόμη και το μυθικό Titus The Fox. Απερίγραπτη δυσκολία προς το τέλος, ειδικά με platforming κομμάτια βγαλμένα από τους χειρότερους 12χρονους Κορεατικούς εφιάλτες, απίστευτο χιούμορ, ΑΠΕΙΡΑ μυστικά, εναλλακτικό υπερ-κρυμμένο φινάλε και διαρκώς συνέχεια πράγματα να ανακαλύπτεις. Αν το πετύχετε σε έκπτωση, είναι τρελό value for money και πραγματικά ίσως το καλύτερο φετινό downloadable παιχνίδι που είδαμε!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL