REVIEWS

THE BANNER SAGA 2

Ήταν 14 Ιανουαρίου 2014 η μέρα που ανέβηκε το review του The Banner Saga στις ηλεκτρονικές σελίδες του αγαπημένου σας Ragequit.gr. Ταυτόχρονα ήταν και η πρώτη φορά που έγραψα το κείμενό μου αμέσως μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους του παιχνιδιού. Ήθελα να αποτυπώσω άμεσα σε λιγοστές γραμμές τα όσα είχα βιώσει κατά τη διάρκεια ενασχόλησής μου με τον τίτλο. Ήταν τόσο έντονη η συναισθηματική μου φόρτιση τη στιγμή εκείνη που ένα κομμάτι του ίδιου μου του εαυτού είχε παραμείνει εκεί… στα παγωμένα βόρεια βουνά, δίπλα στο μεγάλο καραβάνι όσων επιζώντων είχα καταφέρει να σώσω. Εκεί που θα δίνονταν ξανά μάχες εναντίον των Dredge αλλά και αγώνες επιβίωσης απέναντι στον σκληρό και αδυσώπητο χειμώνα. Το κομμάτι μου που έμεινε εκεί, λοιπόν, ξύπνησε ξανά… γιατί κάτω από το δοξασμένο μας πορφυρό λάβαρο, δύο χρόνια μετά, μαζί θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την λύτρωση ή την ολοκληρωτική καταστροφή.

Τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στο τέλος του The Banner Saga (δε θέλω να δώσω spoilers εδώ για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το παιχνίδι) μας άφησαν με μια πικρή γεύση και την αγωνία της συνέχειας. Ο πανίσχυρος Sundr Bellower είχε πέσει ηττημένος αλλά η πύρρειος νίκη μας έφερε μόνο δάκρυα και πόνο στις ψυχές των επιζώντων. Φορτώνοντας το save μας ή απλά επιλέγοντας έναν από τους δυο βασικούς χαρακτήρες, Rook ή Alette, η ιστορία του The Banner Saga 2 ξεκινά με το καραβάνι μας να έχει σαν μοναδικό στόχο να φθάσει στην πρωτεύουσα Arberrang. Οι πρωταγωνιστές μας πιστεύουν πως τα ισχυρά της τείχη και ο εκπαιδευμένος στρατός της θα κρατήσουν μακριά τις ορδές των σατανικών Dredge και το λαό μας ασφαλή και καλοταϊσμένο. Το λάβαρο μόλις υψώθηκε ξανά…

BannerSaga 01Οι μάχες είναι έντονες και δυναμικές…

Το The Banner Saga 2 δε διαφοροποιείται στους βασικούς μηχανισμούς από το πρώτο κεφάλαιο της σειράς. Το καραβάνι μας θα βαδίσει ξανά σε αφιλόξενους τόπους, παγωμένα βουνά και σε επικίνδυνες σπηλιές περιμένοντας από εμάς την επόμενη επιλογή με τα όποια αποτελέσματα, θετική ή αρνητικά αυτή φέρει. Στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς χειριζόμασταν τους Varl και τους ανθρώπους ξεχωριστά στο ξεκίνημα για να γίνουν μια κοινή ομάδα αργότερα. Εδώ η ομάδα των μισθοφόρων Ravens θα αποσχιστεί σύντομα από το υπόλοιπο σώμα και με ηγέτη τον πανίσχυρο μπερζέρκο Bolverk θα πάρει τη δική της πορεία. Κάθε μας επιλογή έχει αντίκτυπο: ο λαός θα πεινάσει, θα επαναστατήσει, θα πεθάνει στα πεδία της μάχης ή από τις κακουχίες… ταυτόχρονα όμως θα καταφέρει να ανδρωθεί, το ηθικό του θα φτάσει στα ουράνια, οι μονάδες του θα αναβαθμιστούν. Όλα φυσικά κρίνονται από τις δικές μας επιλογές στα εκάστοτε ερωτήματα και γεγονότα που το παιχνίδι θα φέρει εμπρός μας. Μάλιστα αυτό πλέον γίνεται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση, με τις περισσότερες επιλογές να φέρνουν άμεσες και έντονες επιπτώσεις και να επηρεάζουν άρδην τις ισορροπίες για τη συνέχεια της πορείας μας. Εδώ δεν έχουμε απλά να κάνουμε με ένα στρατό Dredge στο κατόπι μας… έχουμε να κάνουμε με έναν κόσμο που αλλάζει και οδεύει προς το δραματικό του τέλος!

BannerSaga 02Η πρώτη μας συνάντηση με τους περήφανους Horseborn…

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στο The Banner Saga 2 εντοπίζονται στον τομέα της μάχης. Στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς η απλότητα των μηχανισμών της μάχης δεν απαγόρευε την ύπαρξη μπόλικων στρατηγικών αλλά και αρκετών προκλήσεων, ειδικά προς το τέλος του παιχνιδιού. Στο The Banner Saga 2 η μάχη έχει αποκτήσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον χωρίς να έχουν προστεθεί άχρηστα ή πολύπλοκα στοιχεία. Τα πεδία των μαχών πλέον περιλαμβάνουν αντικείμενα που μπορούν να καταστραφούν αλλά και εμπόδια. Έτσι γίνεται ιδιαίτερα σημαντική η αρχική τοποθέτηση των μονάδων. Ταυτόχρονα νέες εχθρικές μονάδες εισέρχονται στη μάχη σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνοντας τις συγκρούσεις δυναμικές και σαφώς πιο δύσκολες. Έχουν προστεθεί επίσης συγκεκριμένα objectives σε αρκετές καίριες μάχες και δεν αρκεί απλά να σκοτώσουμε όλους τους αντιπάλους μας για να πάρουμε τη νίκη. Τέλος, οι μπόλικες νέες μονάδες, εχθρικές και μη, με τα αντίστοιχα καινούρια τους abilities προσθέτουν πλούτο και μπόλικα νέα εργαλεία στη διάθεσή μας. Μοναδικό ψεγάδι αποτελεί η αδυναμία να περιστρέψουμε την κάμερα στα πεδία των μαχών. Ειδικά στις μάχες που υπάρχουν πολλές μονάδες στην οθόνη μας, αρκετές φορές είναι έντονη η δυσκολία να υπολογίσουμε ακριβώς που θα γίνει το επόμενο click με μονάδες, λάβαρα που περιλαμβάνουν τα armor και hit points και αντικείμενα του περιβάλλοντος να καλύπτουν το ένα το άλλο και να μπερδεύουν.

BannerSaga 03Bolverk ο μπερζέρκος! Λένε πως έκοψε τα κέρατά του για να κατασκευάσει από αυτά τα πολεμικά τσεκούρια του!

Σημαντική προσθήκη στο παιχνίδι είναι και μια νέα φυλή, οι Hοrseborn, που θυμίζουν τους αρχαιοελληνικούς κένταυρους. Αποτελούν μια περήφανη βάρβαρη φυλή με τις δικές της νέες μονάδες και στρατηγικές. Χρησιμοποιούν δηλητήριο αλλά και hit ‘n run τακτικές και στη διάρκεια του παιχνιδιού θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτούς αλλά και σύμμαχοι σε κοινές συγκρούσεις. Οι παράλληλες ιστορίες χαρακτήρων των Horseborn αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα αυτής της εξαιρετικής προσθήκης στο παιχνίδι.

Μικρές ακόμη προσθήκες κάνουν το The Banner Saga 2 να στέκεται ένα σκαλί πάνω από τον προκάτοχό του. Το level cap των χαρακτήρων μας έχει αυξηθεί από το 6 στο 10 με όσα αυτό συνεπάγεται (νέα abilities και ισχυρότεροι χαρακτήρες, άρα και εχθροί). Οι clansmen πλέον συγκεντρώνουν φαγητό και οι fighters οφείλουν να τους έχουν υπό την προστασία τους προσφέροντας έξτρα renown πόντους ανάλογα με τους αριθμούς αμάχων που θα προστατεύσουν στο τέλος κάθε μάχης. Σε διάφορα camps μας δίνεται η δυνατότητα να τρέξουμε challenge battles με συγκεκριμένα objectives, όπως για παράδειγμα τη χρήση κάποιας ability ή την τοποθέτηση μονάδων σε συγκεκριμένα σημεία. Η επιτυχής ολοκλήρωσή τους θα μας προσφέρει χρήσιμους renown points για τη συνέχεια. Ακόμη και στη διάρκεια των μαχών θα δούμε διαλόγους ανάμεσα στους χαρακτήρες μας, με αρκετές ατάκες να αποτελούν hints για τη συνέχεια της σύγκρουσης. Προσθέστε τα νέα, εξαιρετικά κομμάτια στο soundtrack αυτού του έπους και έχετε ένα ολοκληρωμένο δεύτερο κεφάλαιο ενός ήδη πετυχημένου παιχνιδιού.

BannerSaga 04Τα μοναδικά σκηνικά συνθέτουν για μια ακόμη φορά την υπέροχη συνέχεια της ιστορίας…

Το έπος του λάβαρου με το δεύτερο κεφάλαιό του έρχεται να αγγίξει ξανά τις ευαίσθητες χορδές μας. Ο πόνος, η θλίψη, η αγωνία, το θάρρος και ο ηρωισμός ήταν συνυφασμένα με το πρώτο παιχνίδι… στο νέο κεφάλαιο γίνονται όλα ακόμη εντονότερα! Εν αναμονή λοιπόν της ολοκλήρωσης της επικής τριλογίας μας μένουν μονάχα οι ευλογημένες στιγμές εκείνες να σιγοτραγουδούμε δίπλα στη φωτιά που θα ζεσταίνει σώματα και καρδιές του λαού μας κάθε παγωμένη νύχτα κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι… τραγούδια ηρωικά, ψίθυρους ελπίδας, ύμνους στους ξεχασμένους θεούς αλλά και στους πεσόντες, στα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν στην πορεία. Ναι, μόνο παιχνίδια σαν το The Banner Saga 2 μπορούν να μας γεμίσουν τέτοια συναισθήματα!

Pros

  • Η συνέχεια της δραματικής ιστορίας ξεδιπλώνεται με μοναδική μαεστρία.
  • Βελτιώσεις στον τομέα της μάχης.
  • Νεά φυλή, νέες μονάδες, νέοι εχθροί, νέα abilities.
  • Υπέροχο soundtack που ταξιδεύει, για μια ακόμη φορά.

Cons

  • Απευθύνεται σε αυτούς που έχουν ολοκληρώσει το πρώτο κεφάλαιο της σειράς.
  • Αδυναμία περιστροφής της κάμερας στις μάχες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 95%

95%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL