REVIEWS

TITANFALL 2

Το 2016, εκτός από τα άσχημα νέα που εξακολουθεί να μας μοιράζει στον χώρο της μουσικής, έφερε και κάτι καλό στον χώρο του gaming και πιο συγκεκριμένα στο είδος των First Person Shooters. Είχαμε την κυκλοφορία του Battlefield 1, που άρεσε ιδιαίτερα στον Παύλο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να “ζήσουμε” την φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και προσφέροντάς μας ένα large scale, multiplayer shooter στα πρότυπα που μας έχει συνηθίσει η σειρά Battlefield. Ύστερα έχουμε το Rainbow Six: Siege, το οποίο αν και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2015, πρόσφατα πήρε τα πάνω του αφού η Ubisoft κατάλαβε πως έχει στα χέρια της έναν πολύ αξιόλογο τίτλο και αποφάσισε να διαθέσει την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να έχουμε το καλύτερο tactical multiplayer shooter αυτή τη στιγμή στην αγορά. Εκτός των Arena Shooters, που περιμένουμε να δούμε κάποια αξιόλογη κυκλοφορία στο μέλλον, μένει η κατηγορία των “γρήγορων” ή ελληνιστί, fast-paced multiplayer shooters στα πρότυπα που έθεσε η σειρά Call of Duty.

titanfall2 001Baptized by fire.

Φέτος έχουμε μια επανάληψη του 2014, όπου βλέπουμε την μάχη μεταξύ του νέου Call of Duty: Infinite Warfare, του οποίου το review έρχεται σύντομα και του Titanfall 2, από την Respawn που αποτελείται από τους ταλαντούχους developers της παλιάς Infinity Ward που μας χάρισε τα Call of Duty μέχρι και το Modern Warfare 2. Το πρώτο Titanfall ξεχώριζε από όλα τα shooters που κυκλοφόρησαν τότε, παντρεύοντας το γρήγορο gameplay με το wall running, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να περπατάμε σε τοίχους και να φτάνουμε σε ψηλά σημεία του χάρτη σε συνδυασμό με double jump. Βάλτε σε αυτά τα στοιχεία και το γεγονός ότι όταν περπατάγαμε σε τοίχους, αναπτύσσαμε μεγάλες ταχύτητες και έτσι είχαμε ένα shooter γεμάτο αδρεναλίνη που δεν μας άφηνε σε ησυχία ούτε λεπτό. Πέραν του χαοτικού gameplay ως πιλότος, είχαμε και τα Titans, τεράστια mechs τα οποία μπορούσαμε να καλέσουμε στο πεδίο της μάχης και να τα έχουμε είτε για βοήθεια, ελεγχόμενα από την AI, είτε να μπούμε στο πιλοτήριό τους και να πάρουμε τον έλεγχο. Έτσι άλλαζε άρδην η ταχύτητα του gameplay, μιας και τα τεράστια Titans ήταν πιο αργά στην κίνησή τους, αλλά είχαν εκτενές οπλοστάσιο το οποίο έσπερνε τον θάνατο. Ουσιαστικά η Respawn με το Titanfall, πάντρεψε δύο είδη παιχνιδιού σε ένα και τα κατάφερε περίφημα, όσον αφορά το gameplay. Το παιχνίδι ωστόσο υστερούσε σε κάποια επιμέρους στοιχεία και ένα από αυτά ήταν η έλλειψη Single Player Campaign.

titanfall2 002To new beginnings.

Η ιστορία του πρώτου Titanfall διαδραματιζόταν σε πορτραίτα όπου εμφανίζονταν στο UI και μιλούσαν διάφοροι χαρακτήρες την ώρα που παίζαμε σε κάποιον Multiplayer χάρτη. Όπως είναι λογικό, το να δώσουμε σημασία σ ’αυτά που λέγανε ήταν αδύνατον μιας και είχαμε ένα χάος από πιλότους, Titans και NPCs παντού και έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι του lore πέρασε απαρατήρητο στο μεγαλύτερο μέρος των παικτών. Με το Titanfall 2, η Respawn άκουσε τις κριτικές και αποφάσισε να μας δώσει ένα single player campaign γεμάτο δράση, καλό voice acting και μια όμορφη Sci-Fi ιστορία, που σε μερικά σημεία μπορεί να μοιάζει cliché, αλλά θα σας αφήσει απολύτως ικανοποιημένους. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσω in-game cutscenes, μιλώντας με διάφορους χαρακτήρες αλλά και το Titan μας, παρουσιάζοντας τον πολύ στενό δεσμό ανάμεσα σε έναν πιλότο και το Titan του. Σε μερικά σημεία έχει προστεθεί και η επιλογή να διαλέξουμε την απάντηση που θέλουμε να δώσουμε, χωρίς όμως να επηρεάζει την εξέλιξη της ιστορίας, παρά μόνο την εκάστοτε απάντηση που θα λάβουμε. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες όσον αφορά το σενάριο για να το δείτε μόνοι σας, διότι είναι πολύ σωστά δομημένο, έχει πινελιές χιούμορ εκεί που πρέπει και ταιριάζει γάντι με τον χαρακτήρα της σειράς. Ξεκινάει αργά, μαθαίνοντάς μας τον χειρισμό του πιλότου και του Titan, μετά προσθέτει puzzles διαφόρων ειδών και boss battles, τα οποία έχουν μια σχετική πρόκληση και από την μέση και μετά περίπου, απογειώνεται μέχρι και το τέλος με κινηματογραφικές μάχες εφάμιλλες αυτών που συναντάμε στα multiplayer ματς.

titanfall2 005Τελικά δεν είναι μόνο τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων της χώρας μας, που σφύζουν από ζωή…

Αυτό που δεν κατάφερε η Respawn με το πρώτο Titanfall, το κατάφερε και με το παραπάνω με την συνέχειά του και το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι, αν και έπαιξα στον Hard βαθμό δυσκολίας, δεν ήταν και τόσο δύσκολο και μου πήρε περίπου 7 με 8 ώρες για να το ολοκληρώσω. Χρόνος συνηθισμένος πλέον για First Person Shooters, όπου όλο το βάρος είναι στο multiplayer, αλλά το lore του Titanfall είναι όμορφο και αν κρίνω από αυτά που είδα στο campaign, η Respawn έχει άπλετο ταλέντο στην εξιστόρηση και γι’ αυτό και μόνο θα ήθελα να κρατούσε παραπάνω. Ελπίζω να βγει κάποια στιγμή κάποιο single player expansion και να μην χρειαστεί να περιμένουμε το Titanfall 3, εάν και όποτε αυτό κυκλοφορήσει. Επίσης να σημειώσω ότι, για όσους κυνηγάνε Achievements, υπάρχουν και είναι ως επί το πλείστον συνδεδεμένα με το campaign, οπότε ετοιμαστείτε να τα φτύσετε λίγο μιας και μερικά από αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

 


 

Ας περάσουμε τώρα στο κυρίως πιάτο που είναι το multiplayer. Στο πρώτο Titanfall, είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετές παραμέτρους του πιλότου και των Titans και το ίδιο ισχύει και στο 2, με μερικές αλλαγές. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε χρώματα στις στολές των πιλότων και στα σασί των Titans, όπως και στα όπλα και των δύο. Ακόμη, μπορούμε να αλλάξουμε τις ικανότητες των δύο, προσαρμόζοντάς τα στον τρόπο που μας αρέσει να παίζουμε. Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να έχουμε αντί του Cloaking device, που κάνει τον πιλότο μας αόρατο, μία συσκευή που δημιουργεί ολογράμματα ώστε να μπερδέψουμε τον αντίπαλο και για το Titan μπορούμε να διαλέξουμε να ξεκινάμε με 20% γεμάτο το Power Core ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την πιο δυνατή του ικανότητα πιο γρήγορα μέσα στο ματς. Από τη μεριά των πιλότων οι διαφορές είναι μικρές και έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν αυτά που είχαμε στη διάθεσή μας στο Titanfall 1.

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στο γεγονός ότι οι Burn Cards, οι κάρτες που μαζεύαμε μετά από κάθε ματς και μας δίνανε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όταν τις χρησιμοποιούσαμε, δεν υπάρχουν πλέον και έχουν αντικατασταθεί με τα Boosts. Τα Boosts είναι δυνάμεις που γεμίζουν με τον χρόνο όσο παίζουμε, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε μόνο όταν γεμίσουν και κρατάνε είτε για κάποιο περιορισμένο χρόνο (π.χ. τα Turrets ή τα Trips που είναι νάρκες-ρομπότ που ακολουθούν τον αντίπαλο) είτε μέχρι να μας σκοτώσουν, όπως είναι τα Amped Weapons ή το Smart Pistol, το οποίο πλέον υπάρχει μόνο ως boost και όχι ως κανονικό όπλο. Στο Titanfall 1, το Smart Pistol ήταν τόσο δυνατό που ακόμα και να το βγάζανε τελείως από το multiplayer, εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανένα παράπονο.

titanfall2 003 Διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.

Όσον αφορά την γενική κίνηση των πιλότων, η δυνατότητα του wall running είναι βελτιωμένη και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση από το Titanfall 1, ενώ έχει προστεθεί και η δυνατότητα να κάνουμε slide, φέρνοντας και μια αίσθηση από Tribes. Ο συνδυασμός πάντως των δύο επιφέρει τρελές ταχύτητες και αν κάποιος καταφέρει και μάθει να κάνει slide hopping (ουσιαστικά η εξέλιξη του bunny hopping), θα μπορεί να κινείται αστραπιαία στον χάρτη κάνοντας τον εαυτό του πολύ πιο δύσκολο στόχο.

Από την μεριά των Titans, τα πράγματα έχουν υποστεί σχεδόν ριζικές αλλαγές. Για αρχή, όλα τα Titans ξεκινάνε χωρίς ασπίδα και ο μόνος τρόπος να την αποκτήσουμε είναι να κλέψουμε την μπαταρία ενός αντίπαλου Titan και να την βάλουμε στο δικό μας. Ακόμη έχει αλλάξει και ο τρόπος που “καβαλάμε” ένα αντίπαλο Titan, όπου τώρα την πρώτη φορά που θα ανεβούμε, αφαιρούμε την μπαταρία του και αν αποφασίσουμε να ανεβούμε ξανά, ρίχνουμε χειροβομβίδα στην θέση της μπαταρίας για να κάνουμε ζημιά. Δεν μπορούμε πια να είμαστε μόνιμα πάνω στο αντίπαλο Titan και να το βαράμε με το όπλο μας μέχρι είτε να το διαλύσουμε, είτε να πεθάνουμε. Παλιά μπορούσαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 3 “σκελετούς” και να διαλέξουμε ό,τι όπλο μας αρέσει.

titanfall2 006Λείπει το καμπανάκι για να ξυπνήσουμε τον ρεσεψιονίστα.

Τώρα τα Titans έχουν χωριστεί σε 6 κλάσεις, Ion, Scorch, Northstar, Ronin, Tone και Legion με δικές τους ικανότητες και το δικό τους όπλο το καθένα. Οι διαφορές δεν βρίσκονται μόνο στα κύρια όπλα, αλλά και στις επιμέρους ικανότητες, όπου το Ion για παράδειγμα έχει την Vortex Shield που “μαζεύει” σφαίρες και πυραύλους που του ρίχνουν αντίπαλοι και μπορεί να τα εκσφενδονίσει πίσω σ ’αυτούς, ενώ το Legion μπορεί να βγάλει ασπίδα γύρω από το όπλο του ώστε να προστατευτεί από ερχόμενες βολές. Επίσης το κάθε Titan έχει και το δικό του Core που είναι ουσιαστικά η “Ulti” του, δηλαδή η πιο δυνατή του ικανότητα. Το Ion για παράδειγμα έχει το Laser Core όπου εξαπολύει μια δέσμη Laser διαλύοντας ό,τι βρεθεί στην άλλη άκρη, ενώ το Ronin βγάζει ένα ηλεκτροφόρο σπαθί πετσοκόβοντας τα πάντα στο διάβα του. Ναι ναι, υπάρχει Titan εμπνευσμένο από την Γιαπωνέζικη κουλτούρα που έχει ένα τεράστιο σπαθί ως ειδική ικανότητα και είναι σκέτη απόλαυση. Η κάθε μια από τις Titan κλάσεις είναι τόσο ξεχωριστή που είναι αδύνατον να τις παρουσιάσω μεμονωμένα χωρίς να πάρει το κείμενο ακόμα μεγαλύτερη έκταση, οπότε σας προτρέπω να δείτε τα επίσημα βίντεο παρουσίασης που έχει ετοιμάσει η Respawn εδώ και εξηγεί τέλεια τις διαφορές της κάθε κλάσης.

Εν ολίγης, τα Ion και Legion είναι τα “tanks” και έχουν το armor να μπούν στην πρώτη γραμμή της επίθεσης, τα Scorch και Tone έχουν μεσαίας τάξης armor και κάνουν καλή ΑοΕ και Single Target ζημιά το καθένα, ενώ τα Northstar (προσωπικά αγαπημένο Titan) και Ronin έχουν χαμηλής τάξεως armor και το πρώτο είναι Sniper ενώ το δεύτερο είναι άριστο σε επιθέσεις Hit-n-Run απο κοντά.

titanfall2 007The floor is lava!

Θα ήθελα να αναφερθώ και στο Progression System το οποίο έχει υποστεί αλλαγές και προσθήκες. Ότι και αν κάνουμε σε ένα multiplayer ματς, παίρνουμε πόντους και ολοκληρώνουμε challenges. Κατά τη λήξη του ματς, βλέπουμε που έχουμε μαζέψει πόντους και ανάλογα το πόσους έχουμε, παίρνουμε και level. Το μέγιστο level που μπορούμε να φτάσουμε είναι το 50-ό, όπου μετά υπάρχει η επιλογή να ανεβούμε Γενιά. Εάν το κάνουμε αυτό, ξεκινάμε πάλι από το πρώτο επίπεδο και θα πρέπει να ξεκλειδώσουμε τις ικανότητες του πιλότου από την άρχη, ξεκλειδώνοντας παράλληλα και νέα Banners ή skins για τον πιλότο, το Titan ή τα όπλα μας, τα οποία απαιτούν να έχουμε φτάσει σε συγκεκριμένη Γενιά. Βέβαια το σύστημα αυτό υπήρχε και στο πρώτο Titanfall αλλά η διαφορά εδώ είναι στο ότι τα levels και το Generation σύστημα έχουν προστεθεί και στα όπλα του πιλότου αλλά και στα Titans, με το Re-Generation να γίνεται αυτόματα όταν τα φτάσουμε στο 20-ό επίπεδο, χωρίς να χάσουμε τα unlocks όμως. Έτσι όταν κάνουμε kills με ένα όπλο, του ανεβάζουμε επίπεδο και ξεκλειδώνουμε mods και skins για το όπλο αυτό. Μπορούμε να έχουμε extended mag για περισσότερες σφαίρες, mod που μας δίνει τη δυνατότητα να πυροβολάμε σε hip fire ενώ κάνουμε sprint (πράγμα το οποίο δεν γίνεται κανονικά), μπορούμε να αλλάξουμε το σκόπευτρο σε κάποιο που μας βολεύει περισσότερο και όταν τo ανεβάσουμε σε Generation 2, μπορούμε να βάλουμε μια οθονούλα στο πλάι η οποία μετράει όλα τα kills που έχουμε κάνει συνολικά με το όπλο αυτό. Παρομοίως, οταν κάνουμε kills με ένα Titan, ξεκλειδώνουμε skins και ικανότητες για το ίδιο, ενώ όταν γίνει Re-Gen, ξεκλειδώνουμε αποκλειστικά skins και nose arts για το Titan αυτό.

Τέλος υπάρχει άλλο ένα στοιχείο που αποτελεί κομμάτι του progression, τα Factions. Μπορούμε να διαλέξουμε ένα ενεργό Faction τη φορά και ο χαρακτήρας που το αντιπροσωπεύει θα μας μιλάει κατά τη διάρκεια του ματς για αυτά που συμβαίνουν, σαν announcer. Όσο παίρνουμε επίπεδα και προχωράμε στη μπάρα του Progression, παίρνουμε επίπεδα και στο Faction που έχουμε ενεργό, ξεκλειδώνοντας αποκλειστικά skins και banners του Faction.

Όπως βλέπετε, όποιο παράπονο υπήρχε για το ρηχό Progression του Titanfall 1, έχει εξαλειφθεί, αφού τώρα μπορούμε να πάρουμε επίπεδα στα πάντα σχεδόν, ξεκλειδώνοντας skins και mods για τον πιλότο, τα όπλα του και το Titan του.

 


 

Για να κλείσουμε το Multiplayer κομμάτι του Titanfall 2, μένει να αναφερθώ στους χάρτες και στα game modes που εμφανίζονται φέτος.

Έχουμε συνολικά 9 χάρτες που υποστηρίζουν τα κύρια game modes και έναν έξτρα χάρτη-αρένα που είναι μόνο για 1v1 μάχες μεταξύ δύο πιλότων. Σχεδιαστικά μοιάζουν αρκετά με αυτούς του πρώτου Titanfall, αλλά είναι φανερά εμπνευσμένοι από τα μέρη που βλέπουμε στο Campaign. Στους περισσότερους η ισορροπία μεταξύ ανοιχτών χώρων και στενών σοκακιών είναι καλή και μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε ακόμη και αν ολόκληρη η αντίπαλη ομάδα έχει καλέσει τα Titans της. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές όπου για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε θα πρέπει να διασχίσουμε διασταύρωση όπου πλακώνονται 3-4 πιλότοι μέσα στα Titans τους και θα πρέπει να κάνουμε μανούβρες για να αποφύγουμε τα πυρά, σαν να πρωταγωνιστούμε σε ταινία του John Woo.

titanfall2 009Μια απο τις πιο κινηματογραφικές σκηνές του campaign.

Να σημειώσω τώρα το πιο σημαντικό ατού του τίτλου. Όλοι οι μελλοντικοί χάρτες που έπεται να κυκλοφορήσουν από τον Δεκέμβρη και μέσα στο 2017, θα διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους. Ναι, σωστά διαβάσατε, έχουμε να κάνουμε με τίτλο που κυκλοφόρησε η EA, ο οποίος ΔΕΝ έχει το παραμικρό ίχνος Season Pass και ό,τι content κυκλοφορήσει, θα το λάβουν όλοι οι παίκτες, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Δεν ξέρω πως το κατάφερε αυτό η Respawn, με την ΕΑ να ελέγχει τα ηνία, αλλά της αξίζουν συγχαρητήρια. Στο Titanfall 2 δηλαδή, δεν πρόκειται να δούμε τον διαμελισμό της community σε αυτούς που έχουν λεφτά να σκάσουν στα DLC και σ ‘αυτούς που δεν έχουν ή δεν θέλουν να δώσουν €100+ για να έχουν ένα “ολοκληρωμένο” παιχνίδι. Όλοι, από την στιγμή που θα αγοράσουν το παιχνίδι, θα έχουν το ολοκληρωμένο προϊόν στα χέρια τους. Τα μόνα DLC που θα κυκλοφορήσουν θα είναι καθαρά διακοσμητικά, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες ακόμα για το τι θα περιέχουν και την ημερομηνία κυκλοφορίας τους.

Στα των Game Modes, έχουμε και μερικές αλλαγές. Την επιστροφή τους κάνουν τα Attrition, Last Titan Standing και Capture The Flag όπως τα αφήσαμε. Το Attrition συνεχίζει να είναι το σήμα κατατεθέν του τίτλου, όπου 6 πιλότοι έρχονται αντιμέτωποι με άλλους 6 σε ένα Team Deathmatch ουσιαστικά, με Titans να πέφτουν από τον αέρα και διάφορα NPC στρατιωτάκια να κάνουν τον δικό τους πόλεμο και να λειτουργούν ως point fillers όταν δεν έχουμε κάποιον αντίπαλο πιλότο κοντά μας να “φάμε”. Το Last Titan Standing είναι 5 εναντίων 5, ξεκινάμε από την αρχή μέσα σε Titan και όποια ομάδα μείνει με το μοναδικό ή τα περισσότερα Titan όρθια, νικάει. Το Capture The Flag είναι το κλασσικό mode που έχει μεγαλώσει γενεές από FPS αρρωστάκια και είναι ακόμη πιο ξέφρενο σε συνδυασμό με την γρήγορη κίνηση των πιλότων.

titanfall2 011Trust is everything.

Οι πρώτες αλλαγές εμφανίζονται στο Amped Hardpoint (πρώην Hardpoint Domination) όπου έχουμε 3 σημεία στον χάρτη που πρέπει να πάρουμε υπό τον έλεγχό μας και να γεμίσουμε την ομάδα μας με πόντους. Η διαφορά με την παλιά έκδοση του mode είναι στο ότι τώρα, αφού καταλάβουμε ένα σημείο, έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε Amp, αποφέροντάς μας τους διπλάσιους πόντους. Το θέμα είναι πως πρέπει να είμαστε κοντά του συνέχεια, γιατί σε περίπτωση που φύγουμε, το Amp αυτό σιγά σιγά φεύγει και γυρνάει το σημείο στην “vanilla” εκδοχή του, αποφέροντάς μας τον κανονικό αριθμό πόντων. Αλλαγές έχουμε και στο Pilots vs Pilots (πρώην Pilot Hunter) όπου τώρα επιτρέπονται μόνο πιλότοι στον χάρτη, χωρίζονται σε δυο ομάδες των 8 πιλότων η κάθε μια και δεν υπάρχουν καθόλου NPCs.

Υπάρχει και το κλασσικό Free For All, όπου ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και σκοτώνει όποιον βρει ενώ κάνουν την εμφάνισή τους δύο νέα modes, το Bounty Hunt και το Coliseum. Στο Bounty Hunt έρχονται αντιμέτωπες δύο ομάδες των 5 ατόμων, όπου το κάθε Pilot kill αλλά και η εξόντωση NPCs σε συγκεκριμένους χώρους του χάρτη μας αποφέρουν λεφτά και όποια ομάδα φτάσει πρώτη στα $5000, νικάει. Το Coliseum φέρνει αντιμέτωπους δύο πιλότους σε μία κυλινδρική πίστα όπου ο ένας πρέπει να εξοντώσει τον άλλον, αποφεύγοντας παράλληλα τις επιθέσεις του. Όποιος φτάσει πρώτος στις 3 νίκες από τους 5 γύρους, νικάει.

titanfall2 013Λίγο πριν το χάος της απόβασης.

Τέλος υπάρχει και το Mixtape το οποίο μας βάζει σε μια random playlist από modes και παραδόξως θεωρείται mode από μόνο του, αντί να μας βάζει σε queue σε ένα από τα ξεχωριστά modes, ώστε να βοηθήσει στον πληθυσμό αυτών. Δυστυχώς το πρόβλημα του πρώτου Titanfall εμφανίζεται και εδώ, όπου οι περισσότεροι αρέσκονται στο να παίζουν μόνο Attrition και Bounty Hunt, με αποτέλεσμα να περιμένουμε πολύ ώρα μέχρι να βρούμε ματς σε κάποιο από τα άλλα modes. Το Mixtape βέβαια βρίσκει σχεδόν άμεσα παίκτες και αποτελεί τον μόνο τρόπο να δοκιμάσουμε κάποιο από τα άλλα modes, εάν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε μέχρι να βγει το αυτό που θέλουμε. 

Δυστυχώς λάμπει δια της απουσίας του το μοναδικό PvE mode του Titanfall 1, Frontier Defense. Ακούγεται πως θα το φέρει η Respawn σε κάποιο από τα μελλοντικά δωρεάν DLC, αλλά τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμα.

 


 

Όπως και το πρώτο, έτσι και το Titanfall 2 βασίζεται σε μια εκτενώς παραμετροποιημένη έκδοση της Source Engine. Το οπτικο-ακουστικό αποτέλεσμα φέτος είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με πριν, όπου βλέπουμε μια πιο απαλή παλέτα χρωμάτων να προσδίδει μια πιο αληθοφανή αίσθηση σε συνδυασμό με τον πολύ καλύτερο φωτισμό. Η μουσική αποτελείται από επικές ενορχηστρώσεις που δένουν τέλεια με την δράση του Single Player Campaign αλλά περνάνε απαρατήρητες όταν μεταβούμε στον πανικό του Multiplayer. Οι γενικές επιδόσεις δεν είναι κακές, αλλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερες σε σχέση με τα γραφικά που παίρνουμε, ειδικά αν το συγκρίνουμε με την οπτική πανδαισία του Battlefield 1. Για να έχω σταθερά πάνω από 60 FPS, οι ρυθμίσεις μου πρέπει να είναι από High και κάτω διότι οι Very High και Insane ρυθμίσεις γονατίζουν την 970 πολύ συχνά κάτω από το όριο των 60 FPS, με αποτέλεσμα να χτυπάει άσχημα στο Multiplayer. Έχει σημειωθεί και φαινόμενο stuttering από άτομα με πολύ ισχυρότερα συστήματα από το δικό μου και η Respawn έχει ήδη ανακοινώσει πως ψάχνει την αιτία για να κυκλοφορήσει patch.

titanfall2 015The life of a Pilot is of no greater importance than that of an Titan.

Με όλα αυτά που προείπα, φίλοι του Ρεϊκουΐ, ελπίζω να κατάφερα να σας δείξω τι κατόρθωσε η Respawn με την συνέχεια του Titanfall. Και πιστέψτε με, με λόγια κανένας δεν μπορεί να περιγράψει το φαινομενικό διαδικτυακό χάος που ξεδιπλώνεται μπροστά σας όταν παίξετε ένα ματς. Όλα τα μοναδικά στοιχεία της σειράς δένουν πανέμορφα και δημιουργούν την πιο απολαυστική multiplayer εμπειρία που είχατε μέχρι τώρα σε ένα fast-paced online shooter.

Εάν σας άρεσε το πρώτο ή σας αρέσουν τα fast paced shooters γενικά, αγοράστε το με κλειστά τα μάτια. Tο Titanfall 2 είναι για τα online shooters, ότι το The Witcher 3 για τα Action RPGs. Η επιτομή του είδους, που όμοιό του δεν υπάρχει.

 

Ευχαριστούμε θερμά τη Namco Bandai για τη παροχή του review code.

Pros

 • Το βελτιωμένο wall running σε συνδυασμό με το sliding δημιουργούν καταστάσεις για πολύ, πολύ, πολύ όμορφα και κινηματογραφικά kills.
 • Το TTK (Time To Kill) είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι, περίπου στο 1,5″ εάν έχουμε καλό σημάδι. 
 • Η κίνηση και τα animations των Titans είναι άρτια και μας δίνει την αίσθηση πως έχουμε να κάνουμε με μηχανές πολέμου.
 • Ο καταιγιστικός ρυθμός του παιχνιδιού.
 • Οι εντελώς δωρεάν μελλοντικοί χάρτες!
 • Το Campaign είναι σωστά δομημένο, αφού η παλιά καραβάνα της Infinity Ward ξέρει πολύ καλά τι κάνει…

Cons

 • … αλλά η διάρκειά του μας αφήνει να θέλουμε και άλλο.
 • Μερικά modes έχουν πολύ λίγο κόσμο και το να βρούμε ματς σε αυτά θέλει πολύ υπομονή.
 • Το Progression System, αν και σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο, θα μπορούσε να εμπλουτιστεί περισσότερο, πράγμα που μπορεί ίσως και να συμβεί με τα μελλοντικά, δωρεάν, DLC. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 94%

94%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

5 Comments

 1. Ευχαριστούμε για το review. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει με το franchise. To 1o ήταν καλό αλλά δεν το έπαιζε κανείς και έδωσαν το Expansion Pass εκ των υστέρων. Το 2ο ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ούτε μήνας από την κυκλοφορίας, στο Origin πωλείται ήδη -33%. Πρέπει να είναι νέο ρεκόρ τόσο γρήγορης πτώσης τιμής σε ΑΑΑ τίτλο χωρίς τεχνικά ή άλλου είδους προβλήματα.

 2. Η απάντηση κρύβεται σε τύπους σαν κι εμένα που δεν τους πολυσυγκινεί αυτό το Gameplay. Γενικά η σπουδή τόσων και τόσων να προσθέσουν στοιχεία από τα παλιά ξέφρενα arena shooters στα σύγχρονα FPS ειναι κομματάκι ακατανόητη όταν η αγορά έχει φύγει από κει. Πχ, το δημοφιλέστερο shooter στο PC ειναι το CSGO ενώ και στις κονσόλες το CoD έχει ξενίσει πολύ κόσμο από τότε που έβαλε μέσα wall running κλπ. Μόνο η Blizzard το έκανε σωστά γιατί το Overwatch ,όχι μόνο δεν ειναι military shooter, δεν ειναι καλά-καλά καθαρό FPS οταν έχει μεσα meleers και healers. Tροφή για σκέψη. To έχω το παιχνίδι και το έπαιξα για μια ώρα, μου φάνηκε carbon copy του πρώτου (αδιαφορώ για campaign) οπότε 80 με το ζόρι θα του έβαζα 😀

 3. Εκτενέστατη η παρουσίαση και ιντριγκαδόρικος ο βαθμός και ο χαρακτηρισμός ως του γουίτσορα των FPS. Σπάνια με δελεάζουν τα μουλτιπλέηερ διαολίκια αλλά τα σκαρφαλώματα σε τοίχους κτλ φαίνονται ενδιαφέροντας μηχανισμός για εμένα που έχω μείνει στο CoD MW το πρώτο.

 4. @Kara Ο κυριος λογος που βγηκε σε προσφορα τοσο γρηγορα ειναι το κακο release που διαλεξε η ΕΑ. Οταν κυκλοφορεις ενα σχετικα νεο IP, αναμεσα σε δυο FPS ογκολιθους, δεν γινεται να περιμενεις πωλησεις. Ποσα λεφτα εχει ο κοσμος και ποσα παιχνιδια να αγορασει σε διαστημα 3-ων εβδομαδων; Αυτο που εχει σημασια ειναι οτι υπαρχει υγιης αριθμος παικτων ωστε να μπορεις να παιξεις χωρις να περιμενεις το matchmaking μια ωρα.

  @Kui Το CSGO ειναι μερος ενος τεραστιου franchise και οταν βρισκεται σε sale στο Steam συχνα σε τιμες των €7-€8, ειναι λογικο να μαζευει κοσμο. Απο την αλλη το Overwatch, οπως ειπες, δεν ειναι καθαρο FPS, ειναι φτιαγμενο να ειναι προσβασιμο σε ολους και εχει την Blizzard η οποια οπου και να βαλει το ονομα της, θα πουλησει.

  Το μεγαλυτερο παραπονο για το Titanfall 1 ηταν η ελλειψη campaign, το ρηχο progression (γιατι ειχαν ολοι σαν μετρο συγκρισης το Battlefield 4 με τα απειρα οπλα και attachments αυτων) και τα DLC που χωρισαν την community. Με το Titanfall 2 η Respawn τα διορθωσε ολα αυτα και βελτιωσε ακομα παραπανω την ολη αισθηση του wall-running και του verticality, που ειναι και το selling point της σειρας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL