REVIEWS

TRÜBERBROOK

I'm selling these fine massage rods...

To Truberbrook εμφανίστηκε ύπουλα και καταδρομικά στο Kickstarter, πριν από περίπου δυο χρόνια. Χρηματοδοτήθηκε επιτυχώς μέσα στις δυο πρώτες ημέρες της καμπάνιας του. Μεγάλοι ‘κράχτες’ του παιχνιδιού, αποτελούσαν τα εκπληκτικά ‘χειροποίητα’ γραφικά-μινιατούρες που χρησιμοποιούσε (στα πρότυπα του τραγικά υποτιμημένου The Dream Machine) καθώς και η υπόσχεσή του για ένα ‘μυστήριο επιστημονικής φαντασίας που θα λάμβανε χώρα στην Γερμανία, κατά την δεκαετία του ’60, με επιρροές από X-Files, Twin Peaks και Stranger Things, μεταξύ άλλων’.

Ακούγεται λίαν ερωτεύσιμο ντιρέκτ στο σαγόνι, έτσι; Ούτως λοιπόν σκεπτόμενος και θαμπωμένος από τον ομολογουμένως εντυπωσιακό εικαστικό του τομέα, έλαβα τον review κώδικα του παιχνιδιού με περισσή χαρά. Η εισαγωγή του παιχνιδιού, προδιαθέτει για τα καλύτερα. Χειριζόμαστε την Gretchen, μια κοκκινομάλλα Γερμανίδα ερευνήτρια, η οποία προσπαθεί να βρει καύσιμα για την…ιδιαίτερη μοτοσυκλέτα της, μέσα στην μαύρη νύχτα. Η μουσική υπόκρουση, γεμάτη αναφορές στο εμβληματικό soundtrack του Angelo Badalamenti για το Twin Peaks, σε αιχμαλωτίζει από τις πρώτες νότες. ‘Πειραγμένες’ μελωδίες που μοιάζουν να ξεχύνονται από το παρελθόν και το μέλλον μαζί, σε σκονισμένο Αμερικανικό μικροεστιατόριο (‘Diner’ για τους ευαίσθητους με την σωστή χρήση της Ελληνικής) και η προοπτική λαχταριστών γρίφων απλώνονται μπροστά μας, σαν τα δαχτυλίδια του Κρόνου. Και κάπου εκεί, σκάει το πρώτο φάλτσο.

Φτάνοντας στην πανσιόν μας

Διαπιστώνουμε πως αν και το παιχνίδι λειτουργεί όπως ένα τίμιο, παραδοσιακό και Ορθόδοξο point and click παιχνίδι περιπέτειας στην επιφάνεια, με κανονικό inventory και συλλογή πληθώρας αντικειμένων, μας επιτρέπει ουσιαστικά να χρησιμοποιήσουμε μονάχα το σωστό αντικείμενο στο σωστό σημείο, μέσω μιας αυτοματοποιημένης και υπερ-απλουστευμένης διαδικασίας. Κάθε έννοια δηλαδή ουσιώδους πρόκλησης για τους φίλους του είδους, εκπαραθυρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Κύριος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο αξιολάτρευτος σπασίκλας Tannhauser, ένας Αμερικάνος κβαντικός φυσικός, ο οποίος, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, κέρδισε ένα ‘ταξίδι αναψυχής και χαλάρωσης’ στο μαγευτικό Truberbrook. Δεν το πολυσκέφτηκε, έκανε βαλίτσες και πήρε το αεροπλάνο για τη Γερμανία, στην καλύτερη παράδοση των λατρεμένων παιχνιδιών περιπέτειας της νιότης μας. Η αγάπη των παιδιών της btf, ομάδας ανάπτυξης του τίτλου, για την ‘χρυσή εποχή’ των adventure games, είναι πασίδηλη. Από την χιουμοριστική και τρελούτσικη γραφή (το νου σας στις συσκευές μασάζ προσώπου) ως τα αρχέτυπα των χαρακτήρων που εμφανίζονται.

Θα θέλαμε να απαντήσετε σε μερικές, απλές, καθημερινές ερωτήσεις…

Η εξερεύνηση της πόλης, η επαφή με τους ‘παράξενους’ κατοίκους και ο σταδιακός εμβαπτισμός μας στο μυστήριο του Truberbrook είναι η μεγαλύτερη προσδοκία μας, βάσει της διαφημιστικής καμπάνιας του παιχνιδιού. Ουσιαστικά, ένα επιτυχημένο ‘μυστήριο μικρής πόλης’, στήνεται από τις δραστηριότητές μας κατά το ‘νεκρό χρόνο’. Τις μικρές, επαναλαμβανόμενες δράσεις, που ‘πουλάνε’ τους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες. Σκεφτείτε τα Alan Wake, Deadly Premonition ακόμα και το πολύ πρόσφατο Rainswept. Καλείσαι να περπατήσεις τους ίδιους δρόμους, να πιεις καφέ, να καπνίσεις, να συνομιλήσεις περί ανέμων και υδάτων με τους πάντες. Πριν το καταλάβεις, συντελείται εκείνη η υπέροχη αλχημεία των επιτυχημένων παιχνιδιών περιπέτειας : σε μεταφέρουν μέσα στο χωρόχρονο. Γίνεσαι ο χαρακτήρας σου. Πηγαίνεις εκεί.

Η εμφάνιση της φοβερής Μπάντας Από Το Άλλο Μέρος, αποτελεί ένα από τα μεγάλα highlights του παιχνιδιού

Εδώ είναι που με βαριά καρδιά πρέπει να γράψω πως τα κάνει μαντάρα το παιχνίδι. Με διάρκεια που μετά βίας αγγίζει τις έξι ώρες (μιλώντας στους πάντες για τα πάντα και κολλώντας όσο σου επιτρέπει σε δυο-τρια σημεία) αφήνει μια πολύ έντονη αίσθηση πως είχε σχεδιαστεί ως μεγάλη και φιλόδοξη περιπέτεια είκοσι και βάλε ωρών και για λόγους προγραμματισμού, κυκλοφόρησε ‘όπως ήταν’ στο εξάωρο. Αντί λοιπόν να εισάγονται σταδιακά χαρακτήρες, έννοιες, ανατροπές και αποκαλύψεις, βρισκόμαστε ενώπιον μιας δυσάρεστης αφηγηματικής κατάστασης, όπου σχεδόν κάθε νέα οθόνη που επισκεπτόμαστε, μας βομβαρδίζει με πληροφορίες, ανατροπές και αποκαλύψεις. Σαν αποτέλεσμα, δεν συνδεόμαστε ή νοιαζόμαστε για κανένα πραγματικά χαρακτήρα. Δίχως υπερβολή, στο Truberbrook θα δούμε χαρακτήρες να μας συστήνονται, να συμμαχούν μαζί μας και μετά από έξι λεπτά (με το ρολοϊ) μας ξηγιούνται αρχικακοί και μέγιστα διαπλεκόμενα τέρατα. Και μετά τους σαπακιάζουμε και το παιχνίδι είναι στο φινάλε του και αναρωτιόμαστε τί διάολο μόλις έγινε και γιατί.

Τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού είναι πραγματικά πανέμορφα σχεδιασμένα

Από τα πέντε συνολικά κεφάλαιά του, μονάχα το τέταρτο ‘ανασαίνει’ και δείχνει τί θα μπορούσε να είναι πραγματικά το παιχνίδι. Ακόμη και με τον περιορισμό της αυτόματης χρήσης των σωστών αντικειμένων από την στιγμή που βρίσκονται στην κατοχή μας, υπάρχουν δυο-τρια σημεία όπου θα κληθούμε να λύσουμε κάποιους λίγο πιο περίπλοκους γρίφους λογικής, ή να μιλήσουμε ξανά σε συγκεκριμένα άτομα, προκειμένου να λάβουμε πολύτιμα αντικείμενα. Σε αυτές τις φάσεις, το Truberbrook λειτουργεί όπως το φαντάζεστε κοιτάζοντας τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο. Είναι λαχταριστό και εξαίσιο. Και αν ανήκεις στην υπό εξαφάνιση είδος των Ανθρώπων Που Διαβάζουν Περισσότερους Από 150 Χαρακτήρες Την Φορά, άφησε καταδρομικό σχόλιο πως ποθείς διακοπές στο Truberbrook κάτω από την παρουσίαση και κάτι καλό θα φτιάξουμε για την περίπτωσή σου.

Ο οπτικοακουστικός τομέας του παιχνιδιού, είναι εξαιρετικός. Η απόδοση των περιβάλλοντων είναι λεπτομερέστατη και οργανική και η ηχητική επένδυση του παιχνιδιού πραγματικά σε κάνει να σταματάς και να χαζεύεις τα τόπια. Η δουλειά της btf εδώ, δεν είναι τίποτε λιγότερο από υποδειγματική.

Φτάνοντας στους Φρικτούς Βάλτους

Αν και με σαφώς υψηλότερες αξίες παραγωγής από το συγγενικό και πρόσφατο Rainswept, ο ρυθμός της δράσης του Truberbrook σε συνδυασμό με την μικρή του διάρκεια, το αποτρέπουν από το να χαρακτηριστεί ‘απαραίτητο’ για τους φίλους της κατηγορίας. Ο ιδιαίτερος εικαστικός του τομέας είναι πραγματικά άξιος συγχαρητηρίων, αλλά ολοκληρώνοντάς το, αφήνει ένα μεγάλο ‘γαμώτο’, μια πίκρα για το παιχνίδι που αχνοφαίνεται πως θα μπορούσε να είχε γίνει. Αναλόγως της έντασης του στερητικού σας για ‘παραδοσιακά’ adventures, ενδέχεται να του συγχωρήσετε κάποια ψεγάδια παραπάνω, αλλά οι πιο ψύχραιμοι, κρατήστε μικρό καλάθι.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 76%

76%

Fast Forward Peaks

Γοητευτική παρουσίαση και ένα εντυπωσιακό soundtrack, μαζί με μια διαβολεμένη αίσθηση πως οι σχεδιαστές αναγκάστηκαν να συμπτύξουν ένα εικοσάωρο παιχνίδι στο ένα τέταρτο περίπου της διάρκειάς του, αφήνουν ένα 'γαμώτο' για το παιχνίδι που θα μπορούσε να ήταν.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

7 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL