REVIEWS

VALKYRIA CHRONICLES

Η ιαπωνική «εισβολή» που δέχεται ο κατάλογος παιχνιδιών του Steam τα τελευταία χρόνια δεν έχει τελειωμό. Ολοένα και περισσότερα παιχνίδια φθάνουν στα PC μας εξ ανατολής είτε ως σύγχρονες κυκλοφορίες είτε ως επανακυκλοφορίες. Το Valkyria Chronicles ανήκει στη δεύτερη κατηγορία καθώς κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τη SEGA ως αποκλειστικότητα για το PS3 το 2008. Κατά την πρώτη του ζωή μολονότι έλαβε σχετικά καλές κριτικές οι πωλήσεις του πιθανότατα δεν ικανοποίησαν καθώς οι δύο συνέχειες που ακολούθησαν ήταν στη φορητή κονσόλα PSP. Το τρίτο μέρος της σειράς μάλιστα περιορίστηκε εντός ιαπωνικών συνόρων. Έχοντας αυτές τις περγαμηνές, πέρσι τέτοια εποχή περίπου η SEGA μετέφερε το πρώτο μέρος στα PC ανασταίνοντας τη σειρά. Ας δούμε λοιπόν πως στέκεται σήμερα το Valkyria Chronicles, τι προσφέρει κι αν αξίζει την προσοχή μας.

ValkyriaChronicles 2Ο χάρτης της Europa όπως έχει διαμορφωθεί το 1935.

Τα γεγονότα του παιχνιδιού μας μεταφέρουν στο 1935 σε μία εναλλακτική μορφή της Ευρώπης. Βρισκόμαστε στη δίνη του Δεύτερου Ευρωπαϊκού Πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγάλες υπερδυνάμεις East Europan Imperial Alliance και Atlantic Federation. Η οικονομία εκείνης της περιόδου στηρίζεται στο ορυκτό Ragnite, το όποιο έχει πολλαπλές χρήσεις από πηγή ενέργειας και όπλα μέχρι ιατρική χρήση. Κατ’ αντιστοιχία δηλαδή με το δικό μας πετρέλαιο. Η ιστορία μας ξεκινάει όταν η Αυτοκρατορική Συμμαχία εισβάλει στο μέχρι πρότινος ουδέτερο κρατίδιο της Gallia με σκοπό να εκμεταλλευτεί το πλούσιο σε Ragnite υπέδαφός της. Ο νεαρός φοιτητής Welkin Gunther βλέποντας την πατρίδα του σε κίνδυνο σπεύδει να την υπερασπιστεί. Έτσι κατατάσσεται στην πολιτοφυλακή της Gallia. Πολύ γρήγορα χρίζεται υπολοχαγός, διοικητής τανκ και επικεφαλής της Squad 7. Στο πλευρό του η συγχωριανή και πρώην φουρνάρισσα Alicia Melchiott. Όπως καταλάβατε έχουμε να κάνουμε με ένα πολεμικό παιχνίδι κατά το οποίο διαχειριζόμαστε την Squad 7 και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την παντοδύναμη Αυτοκρατορική Συμμαχία σε μάχες σώμα με σώμα (αλλά και τανκ με τανκ).

ValkyriaChronicles 3Πατώντας την αντίστοιχη περιοχή το βιβλίο αποκτά χρώμα.

Ολόκληρη η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Είναι χωρισμένη σε κεφάλαια και εξιστορείται με τη χρήση cutscenes και αναμετρήσεων. Οι επιρροές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι εμφανείς. Το παιχνίδι δεν διστάζει να καταπιάνεται με ευαίσθητη θεματολογία, όπως ο ρατσισμός προς αυτούς που έχουν σκουρόχρωμα μαλλιά. Καθώς προχωράμε μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τον κόσμο  και  τους χαρακτήρες του, ενώ λίγο πριν τη μέση δικαιολογείται και το πρώτο μέλος στο όνομα του τίτλου του. Το βιβλίο μας εμπλουτίζεται και ανοίγουν σταδιακά στον παίκτη περισσότερες διαθέσιμες επιλογές. Έτσι έχουμε πρόσβαση σε διάφορες καρτέλες όπως Headquarters , Skirmishes, Personnel, Weaponry και Glossary. Δυστυχώς όμως η περιήγηση στα μενού με τη χρήση ποντικιού/πληκτρολογίου κρίνεται φοβερά κουραστική και δύσχρηστη.  Αυτό συμβαίνει διότι όσο είμαστε σε book mode δεν υποστηρίζεται το ποντίκι σε αντίθεση όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση μάχης όπου χρησιμοποιείται κανονικά.

ValkyriaChronicles 4Καθιερωμένο briefing πριν αρχίσει η μάχη.

Έχοντας περιγράψει την ιστορία και τον τρόπο παρουσίασης αυτής, προχωράμε στον πυρήνα του τίτλου και το gameplay. Μέχρι τώρα σκοπίμως δεν έχουμε αναφέρει τι είδους παιχνίδι είναι το Valkyria Chronicles. Δεν ανήκει σε ένα είδος αλλά κατορθώνει να παντρεύει στοιχεία από διάφορα είδη με επιτυχία. Κατά κύριο λόγο έχουμε να κάνουμε με strategy. Καθώς οι αναμετρήσεις χωρίζονται σε γύρους κι όταν αρχίζουν μεταφερόμαστε σε Command Mode. Εκεί βλέπουμε τον χάρτη της εκάστοτε περιοχής, τις βάσεις μας, τις θέσεις των μονάδων μας και όσες εχθρικές μονάδες/βάσεις έχουμε ανακαλύψει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στη διάθεσή μας έχουμε Command Points (CP) τα οποία μπορούμε να ξοδέψουμε με τρεις τρόπους ή να τα φυλάξουμε για τον επόμενο γύρο. Μπορούμε να επιλέξουμε μεμονωμένα τις μονάδες μας ξοδεύοντας 1 CP (ή 2CP στην περίπτωση του τανκ) ή να καλέσουμε ενισχύσεις ή να δώσουμε κάποια ειδική διαταγή.

ValkyriaChronicles 5Δείγμα του Command Mode.

Στην πρώτη περίπτωση επιλέγοντας κάποια από τις μονάδες μας μεταφερόμαστε σε Action Mode. Όπου έχουμε οπτική τρίτου προσώπου κι ο χρόνος κυλάει σε πραγματικό χρόνο. Ουσιαστικά έχουμε μετάβαση σε third-person shooter. Υπάρχουν συνολικά πέντε διαφορετικές κλάσεις (Scout, Shocktrooper, Lancer, Engineer και Sniper) συν το τανκ. Η κάθε κλάση έχει δυνάμεις και αδυναμίες. Αναλόγως την κλάση η κάθε μονάδα έχει διαφορετικό οπλισμό, εύρος κίνησης και στατιστικά. Όντας σε Action Mode μπορούμε να κάνουμε μια επίθεση τη φορά και να κινηθούμε όσο επιτρέπεται στον τύπο της μονάδας μας. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο κινούμε τον χαρακτήρα μας σε περίπτωση που βρεθούμε εντός πεδίου βολής του αντιπάλου τότε εκείνος ανοίγει αυτόματα πυρ κι ας μην είναι η σειρά του να παίξει, ισχύει και το αντίστροφο φυσικά. Αφού τελειώσουμε τις κινήσεις μας επιστρέφουμε  πάλι σε Command Mode. Κάθε μάχη έχει ορισμένα objectives και μετά από επιτυχημένη έκβαση ανταμειβόμαστε με πόντους εμπειρίας (XP),  «χρήματα» (DCT) ενώ μαθαίνουμε και τη βαθμολογία μας. Η βαθμολογία μας εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο γρήγορα τελειώσαμε την μάχη. Αυτό είναι σχεδιαστική ατασθαλία διότι ενώ το παιχνίδι βασίζεται σε τακτική παράλληλα μας ωθεί σε speedrun.

ValkyriaChronicles 6Ελάχιστες φορές θα χειριστούμε τον Welkin χωρίς το τανκ.
   
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού χειριζόμαστε την Squad 7. Κάπου εδώ εισάγονται JRPG στοιχεία στον τίτλο. Η διαχείριση της ομάδας γίνεται από την καρτέλα Headquarters. Στο roster μας μπορούμε να έχουμε μέχρι 20 άτομα με την λίστα επιλογής να εμπλουτίζεται συνεχώς. Ο κάθε στρατιώτης είναι μοναδικός, εκτός από κλάση έχει όνομα, ηλικία, θετικά κι αρνητικά στον χαρακτήρα και τέλος συμπάθειες και αντιπάθειες. Τη βιογραφία τους τη συναντάμε στην καρτέλα Personnel. Οι αναμετρήσεις διεξάγονται σε διάφορα εδάφη από αστικές πόλεις, καταπράσινες εκτάσεις και αχανείς ερήμους. Επομένως πρέπει να προσέξουμε ποιους θα πάρουμε μαζί μας γιατί πχ. ορισμένοι έχουν αλλεργία στην σκόνη ή πλεονέκτημα όταν βρίσκονται σε γρασίδι. Επιπλέον, άλλοι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ανεβάζουν προσωρινά τα στατιστικά τους όταν βρίσκονται πλάι σε άλλους, ενώ άλλοι προτιμούν να είναι μόνοι. Όπως είναι κατανοητό όσο καλύτερα γνωρίζουμε τους στρατιώτες μας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ζωή μας.

Άλλο στοιχείο που μας διευκολύνει είναι να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε κλάσης, ώστε να στρατολογούμε την κατάλληλη κάθε φορά ομάδα αναλόγως την πρόκληση. Οι scouts έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση αλλά χαμηλή άμυνα και ελαφρύ οπλισμό. Οι shocktroopers έχουν μέτρια κίνηση, μέτριο οπλισμό και μέτρια άμυνα. Οι lancers είναι αργοί, με λίγα πυρομαχικά, χαμηλή άμυνα, ενώ είναι οι μοναδικοί που διαθέτουν anti-tank οπλισμό. Οι engineers από την άλλη έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση, επισκευάζουν τανκ ή πεδία κάλυψης εφοδιάζουν με πυρομαχικά και διαθέτουν ελαφρύ οπλισμό. Τέλος οι snipers είναι πολύ αργοί με χαμηλή άμυνα, αλλά έχουν θανατηφόρο χτύπημα.

ValkyriaChronicles 7Αξιολογώντας τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε στρατιώτη.

Το XP που κερδίζουμε το ξοδεύουμε ανεβάζοντας level τις κλάσεις. Δεν έχει σημασία ποιους παίρνουμε στη μάχη καθώς όλοι επωφελούνται το ίδιο. Ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού διότι αν χρειαστεί να στρατολογήσουμε καινούριο χαρακτήρα είτε κάνοντας πειραματισμούς είτε σε περίπτωση μόνιμου θανάτου κάποιου προηγούμενου τότε ο νέος θα είναι αυτόματα ίδιο level με τους υπολοίπους της κλάσης του χωρίς να υστερεί πουθενά. Μιας και αναφέρθηκε μόνιμος θάνατος επέρχεται όταν πέσει κάποιος στρατιώτης στη μάχη και δεν τον συλλέξουμε εντός τριών γύρων ή όταν φτάσει ο αντίπαλος σε αυτόν πριν από εμάς. Λόγω του ότι οι χαρακτήρες είναι ιδιαίτεροι και μοναδικοί «πονάει» αρκετά τυχόν μόνιμος θάνατος. Όλοι οι υπήκοοι της Gallia που είναι σε θέση να χειριστούν όπλο είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν, έτσι οι στρατιώτες αποτελούνται από 12χρονα παιδιά μέχρι βετεράνους του Πρώτου Ευρωπαϊκού Πολέμου. Ανάμεσά τους υπάρχουν αξιωματικοί οι οποίοι σε περίπτωση που επιλεγούν παρέχουν από ένα έξτρα CP. Επιπλέον πηγαίνοντας στο R&D τμήμα επενδύοντας τα κερδισμένα DCT αναβαθμίζουμε τα όπλα και τη στολή των μονάδων όπως και τον οπλισμό και τη θωράκιση του τανκ. Εκτός της κεντρικής ιστορίας υπάρχουν διαθέσιμες μεμονωμένες μάχες (skirmishes) στην αντίστοιχη καρτέλα του βιβλίου και κάποιες έξτρα αποστολές, τις οποίες «αγοράζουμε» από μία δημοσιογράφο που καλύπτει τα κατορθώματά μας. Και οι δυο επιλογές αποτελούν καλό πεδίο εξάσκησης και εκμάθησης των μηχανισμών, όπως και σχετικά εύκολης συλλογής XP και DCT. Θέλει λίγη προσοχή όμως γιατί αν πεθάνει κάποιος εδώ χάνεται και ως επιλογή στην κεντρική ιστορία.

ValkyriaChronicles 8Edelweiss το καμάρι της Gallia.

Στον τεχνικό τομέα τα γραφικά του Valkyria Chronicles κεντρίζουν αμέσως το μάτι του παίχτη. Όλες οι εικόνες είναι λες και ξεπήδησαν από μπλοκ ζωγραφικής και έχουν χρησιμοποιηθεί ξυλομπογιές για τη δημιουργία τους. Είναι τόσο όμορφα και προσεγμένα που δεν φαίνεται καθόλου η ηλικία τους. Ακόμα κατά τη διάρκεια των μαχών ορισμένοι ήχοι εκτός από το να ακούγονται, εμφανίζονται στην οθόνη με έντονα χρωματισμένα γράμματα όπως ακριβώς γίνεται στα κόμιξ. Να αναφέρουμε επίσης πως όλες οι in-engine cutscenes έρχονται ατόφιες από την έκδοση PS3, χωρίς κάποια επεξεργασία και ακριβώς επειδή φαίνονται σαν ζωγραφιές δεν «χτυπάνε» άσχημα. Στον ηχητικό τομέα το soundtrack επιμελήθηκε ο συνθέτης Hitoshi Sakimoto γνωστός για τις δουλειές στα Final Fantasy Tactics και Final Fantasy XII, μεταξύ άλλων. Η Sega με αυτή την ανάθεση έπραξε πολύ καλά καθώς οι μελωδίες είναι υπέροχες, ταξιδιάρικες και μελαγχολικές στον βαθμό που ταιριάζει με την ατμόσφαιρα του τίτλου. Για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ποντίκι/πληκτρολόγιο, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο ο τίτλος υποστηρίζει πλήρως τη χρήση gamepad. Όπως αναφέρθηκε ο χειρισμός σε Book mode κουράζει ενώ κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων γίνεται χωρίς προβλήματα. Σε γενικές γραμμές η αντίπαλη Α.Ι. είναι ικανοποιητική. Χωρίς ωστόσο να της λείπουν κάποιες ευφάνταστες εμπνεύσεις, για παράδειγμα αποτελεί αρκετά συχνό φαινόμενο να κινεί τις μονάδες της άσκοπα εντός πεδίου βολής μας ή να χρησιμοποιεί anti-tank οπλισμό εναντίων απλών δικών μας μονάδων. Αρχίζοντας νέο παιχνίδι υπάρχει διαθέσιμο μόνο το normal επίπεδο δυσκολίας με το hard να ξεκλειδώνεται μετά των τερματισμό. Το save system είναι χειροκίνητο και διαθέσιμο σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Στο σύστημα δοκιμής ο τίτλος έτρεξε χωρίς πρόβλημα ενώ διαθέτει σχετικά χαμηλές απαιτήσεις.

ValkyriaChronicles 9Θα μάθουμε στη συνέχεια περισσότερα προς τι όλη αυτή η έχθρα.

Προσωπικά αγνοούσα εντελώς τη σειρά πριν κάνει την εμφάνιση της στο Steam. Χαίρομαι για την επιλογή της SEGA να μεταφέρει τον τίτλο ώστε να έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Η μεταφορά είναι αξιοπρεπέστατη για τίτλο 6 χρόνων και περιλαμβάνει όλα τα DLC που είχαν κυκλοφορήσει αρχικώς. Οι στιβαροί gameplay μηχανισμοί στέκονται άνετα και σήμερα, ενώ παράλληλα αποτελεί κατόρθωμα το πόσο ισορροπημένα μπλέκουν ανόμοια στοιχεία μεταξύ τους  από strategy, JRPG και third-person shooter παραδίδοντας εξαίσιο αποτέλεσμα. Είναι φιλικό τόσο προς νέους παίκτες όσο και προς  έμπειρους. Το Tutorial είναι επεξηγηματικό στο βαθμό που χρειάζεται. Η κεντρική ιστορία είναι καλή, χωρίς να είναι πρωτότυπη. Η παρουσίαση μέσω του βιβλίου είναι φανταστική και μας βάζει αμέσως στο κλίμα ενώ σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί. H SEGA ανακοίνωσε σχέδια για τη συνέχεια του franchise. Προς το παρόν θεωρούμε ότι αφορούν το PS4, με την ελπίδα ότι θα έρθει και στις δικές μας οθόνες.

 

Pros

 • Στιβαροί gameplay μηχανισμοί
 • Πανέμορφα γραφικά, υπέροχη μουσική
 • Ικανοποιητική διάρκεια
 • Προσιτό από όλους και φιλικό προς νέους παίκτες
 • Anime αισθητική (που άλλους τραβάει όπως η φωτιά την πεταλούδα)

Cons

 • Anime αισθητική (ενώ άλλους απωθεί όπως το φιδάκι τα κουνούπια)
 • Η A.I δέχεται περιθώρια βελτίωσης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 81%

81%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

14 Comments

 1. Αααχ, Valkyria Chronicles. Μεγάλο απωθημένο. Δανείστηκα PS3 φίλου για να το παίξω το 2014 και ο θεός του gaming με τιμώρησε και βγήκε στο steam 2 μήνες μετά. 🙂

  Εγκληματική πάντως απόφαση να κυκλοφορήσει το 2 μόνο στο PSP, περιορίστηκε σε λίγες πωλήσεις συγκριτικά με το 1 με αποτέλεσμα το 3 να κυκλοφορήσει μόνο στο Ιαπωνική αγορά. Άμα αποφασίσουν βγουν στο Steam και οι συνέχειες σίγουρη αγορά από εμένα.

 2. Είχα ακουστά τη σειρά αλλά δεν ήξερα με τι είχε να κάνει. Αρκετά ενδιαφέρον φαίνεται αν και πρέπει να μπει στη μακρά λίστα των jrpg που περιμένουν στο steam. Πολύ ωραία η παρουσίαση Βάσια , scholar των εν ατμώ γιαπωνοζοπαίγνιων.

 3. Αν διαβάσεις προσεκτικά τα θετικά/αρνητικά η anime αισθητική παίζει και στα δυο. Για μένα δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό ούτε αποτελεί κριτήριο επιλογής τίτλου. Για κάποιους όμως είναι σημαντικό για αυτό και το αναφέρω εις διπλούν. Επίσης στον συγκεκριμένο τίτλο ο πρωταγωνιστής είναι 22 χρονών μαντράχαλος, τον λες και “ηλικιωμένο” σε σύγκριση με άλλα γιαπωνέζικα παιχνίδια 😉

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL