REVIEWS

WARHAMMER QUEST

Το Warhammer Quest ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι φαντασίας που κυκλοφόρησε το 1995 από την Games Workshop. Ένα τεράστιο κουτί γεμάτο με καλοδουλεμένες μινιατούρες, tiles, ζάρια, κάρτες και κάμποσα βιβλία οδηγιών περίμενε του λάτρεις του κόσμου του Warhammer να το πάρουν στα χέρια τους και να χαθούν σε σκοτεινά μπουντρούμια και διαβολικούς ναούς. Αποτέλεσε το αντίπαλο δέος για το πασίγνωστο και θρυλικό Hero Quest και έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό που το διατηρεί στην επικαιρότητα με fan sites και groups σε όλο το διαδίκτυο έως και σήμερα. Δυστυχώς οι πλήρεις κόπιες του παιχνιδιού κοστίζουν εξωπραγματικές τιμές στο ebay και για πολλούς board game fans η απόκτηση του συγκεκριμένου παιχνιδιού παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Η Rodeo Games (σε συνεργασία πάντοτε με τη “μαμά” Games Workshop), όμως, φρόντισε για εμάς και πολλά χρόνια μετά μας παραδίδει την digital μορφή του Warhammer Quest. Ας είναι…

WarQuest 01Πολεμώντας Night Goblins… πέφτουν εύκολα αλλά είναι πολλά!

Στο Warhammer Quest έχουμε υπό τον έλεγχο μας ένα fantasy party τεσσάρων χαρακτήρων. Ο Marauder είναι ο κλασικός πολεμιστής που θα ριχτεί στις πρώτες γραμμές για να φάει το ανάλογο ξύλο και να βαρέσει κραδαίνοντας τεράστια όπλα. Δίπλα του στέκεται αγέρωχα ο Dwarf Ironbreaker στον κλασικό και άχαρο ρόλο του tank. Στις πίσω γραμμές θα βρούμε τον Wood Elf Waywatcher ο οποίος βάλει με τα τόξα του από απόσταση και δίπλα σε αυτόν δε θα μπορούσε να λείψει και ο κλασικός caster, Grey Wizard. Η άψογη συνεργασία των τεσσάρων ηρώων είναι απαραίτητη για την επιβίωση σε κάθε μπουντρούμι που θα συναντήσετε στην πορεία σας.

Σε κάθε αποστολή που θα αναλάβετε, όπως και στο κλασικό επιτραπέζιο, ξεκινάτε με την ομάδα σας σε ένα τετραγωνισμένο tile και σιγά σιγά ανακαλύπτετε και εξερευνάτε το υπόλοιπο dungeon. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να κινηθεί και να επιτεθεί ή να εκτελέσει μια ειδική ενέργεια ή spell. Οι κανόνες του original παιχνιδιού έχουν μεταφερθεί αυτούσιοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και αυτό σίγουρα θα χαροποιήσει τους fans του τίτλου. Για παράδειγμα το ιδιαίτερο στυλ του μάγου παρουσιάζεται ακριβώς όπως στο board game: στο ξεκίνημα κάθε γύρου ο μάγος ρίχνει ένα ζάρι. Ο αριθμός που θα έρθει στην ρίψη αποτελεί και το pool των μαγικών πόντων που θα έχει ο μάγος για τον συγκεκριμένο γύρο. Στη χειρότερη περίπτωση όμως που έρθει η χαμηλότερη ζαριά τότε θα συμβεί ένα random encounter που ποικίλει από συναντήσεις με ιδιαίτερους NPCs ή ακόμη και την ξαφνική επίθεση wandering πλασμάτων. Δώστε ιδιαίτερη βάση στη μάχη καθώς η εμπειρία που αποκτάτε μετά από κάθε μάχη δεν μοιράζεται ισόποσα στους τέσσερις ήρωες αλλά μονάχα σε αυτόν που έκανε το τελικό χτύπημα. Έτσι η στρατηγική σας οφείλει να εναλλάσσεται συνεχώς προκειμένου το party σας να λειτουργεί σαν καλοδουλεμένη μηχανή με τον κάθε χαρακτήρα να προσφέρει εκεί ακριβώς που οφείλει.

WarQuest 04Εξερευνώντας το μπουντρούμι… more goblins to feed my axe!

Θα ήταν βεβαίως βαρετό για κάποιον να παίζει το ένα dungeon μετά το άλλο και απλά να σκοτώνει τέρατα και να μαζεύει θησαυρούς. Εδώ η Rodeo Games έκανε την “κίνηση ματ” και πρόσθεσε ενδιαφέροντα rpg elements στον τίτλο εκτοξεύοντας το ενδιαφέρον στα ύψη. Το παιχνίδι σας τοποθετεί στον κόσμο του Warhammer και σε μια μικρή πόλη. Εκεί θα αναλάβετε αποστολές από NPCs και μετά την ολοκλήρωση της καθεμιάς από αυτές θα επιστρέψετε για να κάνετε τα απαραίτητα ψώνια και το level up των χαρακτήρων σας. Τα σενάρια των αποστολών παρουσιάζονται μέσα από καλογραμμένα κείμενα και διαλόγους και η αίσθηση πως κάθε τι που κάνετε έχει κάποιο σκοπό είναι ιδιαίτερα αισθητή. Καθώς κινείστε στο χάρτη θα ανακαλύψετε και δευτερεύουσες αποστολές, τυχαία encounters αλλά και νέες πόλεις με νέους NPCs και νέα ισχυρότερα αντικείμενα να αγοράσετε. Το rpg στοιχείο αν και εξαιρετικά απλοποιημένο είναι εμφανές και κάνει την όλη ενασχόληση με το Warhammer Quest εξόχως ενδιαφέρουσα.

WarQuest 02Τα καθιερωμένα ψώνια είναι απαραίτητα μετά το τέλος κάθε αποστολής…

Βέβαια όλη η παρουσία είναι ιδιαιτέρως λιτή. Μονάχα στατικές εικόνες και κείμενα θα συναντήσετε στις πόλεις και στον κεντρικό χάρτη του κόσμου. Τα γραφικά στα dungeons είναι όμορφα σχεδιασμένα και απλά κάνουν τη δουλειά τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα sprites των χαρακτήρων που αλλάζουν ανάλογα με το εξοπλισμό που αυτοί φέρουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια των περιπετειών θα σας συνοδεύει ένα αρκούντως επικό soundtrack που με μεγάλη άνεση θα μπορούσε να σταθεί και σε ένα πραγματικό tabletop board game ή σε ένα rpg session με τους φίλους σας. Είναι βεβαίως αρκετά επαναλαμβανόμενο αλλά η ηρωική διάθεση που εμπνέει δεν το κάνει καθόλου, μα καθόλου κουραστικό.

Δυστυχώς το Warhammer Quest αποτελεί μεταφορά του αντίστοιχου παιχνιδιού από κινητά και tablets iOS με αποτέλεσμα τεράστιο περιεχόμενο του τίτλου (όπως και σε όλα τα παιχνίδια της κατηγορίας) να είναι κλειδωμένο και να απαιτεί επιπλέον χρήματα για την αγορά του. Και όταν αναφερόμαστε σε τεράστιο περιεχόμενο, το εννοούμε κυρικολεκτικά: επτά επιπλέον κλάσεις προς 2,69 ευρώ έκαστη, πέντε πανίσχυρα όπλα για 0,89 ευρώ το καθένα, δύο ολόκληρες νέες περιοχές με τις πόλεις και τα dungeons τους για 4,49 ευρώ η καθεμιά και τέλος τρία διαφορετικά πακέτα νέων τεράτων για 2,69 ευρώ έκαστο. Αν προσθέσετε σε όλα αυτά και τη δυνατότητα να αγοράσουμε χρυσό για το παιχνίδι με πραγματικά χρήματα τότε γίνεται ιδιαίτερα εμφανές ότι για 14,99 ευρώ αγοράζουμε απλά μισό παιχνίδι. Υπάρχει βέβαια και η deluxe έκδοση στα 27,99 ευρώ που προσφέρει κάποια (όχι όλα!) από τα πακέτα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μιλάμε για ολοκληρωτικό “ξεζούμισμα” αν κάποιος επιθυμεί να έχει πραγματικά μια ολοκληρωμένη εμπειρία του παιχνιδιού. Για ένα παράξενο λόγο o promo κωδικός που μας δόθηκε αφορούσε την απλή έκδοση του παιχνιδιού αλλά τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές (συμπίπτει με την ημερομηνία κυκλοφορίας του τίτλου) μας ξεκλειδώθηκαν με ένα patch και όλα τα υπόλοιπα περιεχόμενα. Σημειώστε λοιπόν πως το review αυτό αφορά μόνο την απλή έκδοση. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω τις νέες κλάσεις, δείχνουν ιδιαίτερα διαφορετικές μεταξύ τους και ξεχειλίζουν από ενδιαφέρον, αλλά…

WarQuest 03Δείγμα του κεντρικού χάρτη του παιχνιδιού… μπόλικες πόλεις και dungeons!

Σημαντική έλλειψη αποτελεί το multiplayer κομμάτι του τίτλου που λάμπει διά της απουσίας του. Ένα board game με τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες, πόσο μάλλον με τη δυνατότητα για ακόμη επτά νέους, “φωνάζει” από μακριά για ένα multiplayer mode. Επιτραπέζιο παιχνίδι είναι μα τον Odin, γιατί να μη μπορώ να παίξω με τους φίλους μου παρέα;

Το Warhammer Quest είναι μια έξυπνη και καλοδουλεμένη μεταφορά ενός κλασικού επιτραπέζιου dungeon crawl. Τα όμορφα rpg στοιχεία διανθίζουν τον τίτλο και του προσθέτουν επιπλέον ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως το κλειδωμένο και μπόλικο έξτρα περιεχόμενο θα έπρεπε να είναι ανοιχτό προς όλους. Επενδύστε στο συνολικό πακέτο σε μια γερή έκπτωση και είναι σίγουρο πως θα περάσετε πολλές επικές περιπέτειες old school αισθητικής.

Pros

  • Εξαιρετική μεταφορά του original tabletop παιχνιδιού.
  • Μπόλικα rpg στοιχεία που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.
  • Στρατηγικές μάχες.

Cons

  • Έλλειψη multiplayer.
  • Τεράστιο περιεχόμενο είναι κλειδωμένο και απαιτεί επιπλέον χρήματα για να απολαύσετε πλήρως το παιχνίδι.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Volrath

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek