REVIEWS

BATMAN – A TELLTALE SERIES EP. 3: NEW WORLD ORDER

Όταν η Ώριμη, Τριχωτά Καραφλή Μάζα γύρισε στην έδρα της πίστευε ότι θα έχει ένα ιδιαίτερα «μαζεμένο» πρόγραμμα από πλευράς gaming. Λίγο Rocket League από εδώ, λίγο WoW: Legion από εκεί, άντε και λίγο Gwent έτσι και ήταν τυχερή (τελικά ήταν) να λάβει πρόσκληση για την closed beta. Η Telltale είχε διαφορετική άποψη, και καθώς βαδίζουμε προς το τέλος ενός από τους παραδοσιακά γεμάτους με κυκλοφορίες μήνες, η Ω.Τ.Κ.Μ. παρουσιάζει υπό την απειλή του μαστιγίου αρχισυντάκτη το τρίτο επεισόδιο του Batman: A Telltale Series – NEW WORLD ORDER!

Batman Telltale Ep3 1Κοινωνικό σχόλιο: το gameplay παραμένει τόσο απλουστευμένο που ο θεατής απορεί για το αν η παρουσία του είναι αναγκαία.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ήρθε η ημέρα της κυκλοφορίας του τρίτου επεισοδίου είδα το review λίγο ως αγγαρεία ακόμη και αν γνώριζα εξαρχής ότι θα πρόκειται το πολύ για μία «θέαση» των 90 λεπτών. Μην παρεξηγηθούμε, εξακολουθώ να θεωρώ τον Batman ως έναν από τους πιο πολυεπίπεδους και συναρπαστικούς χαρακτήρες της πιο εμπορικής πλευράς της Ένατης Τέχνης, αλλά όταν έχεις στο καρέ σου και ένα καταπληκτικό Battlefield 1, κάπου μπαίνουν προτεραιότητες. Η Ώριμη, Παρά Τρεις Τρίχες Καραφλή Μάζα που ακούει στο όνομα «Κουτσούκος» επέμεινε όμως, λόγω κάποιων «υπόγειων συνεννοήσεων που δεν χρειάζεται να μάθεις». Μπορώ να πω ότι έκανε πολύ καλά διότι το τρίτο επεισόδιο της περιπέτειας της Telltale με πρωταγωνιστή το Σκοτεινό Ιππότη με άφησε με το στόμα ανοιχτό.

Batman Telltale Ep3 4Αν μη τι άλλο, επιβλητικός.

Είναι λίγο-πολύ δύσκολο να αποφύγει κάποιος τα spoilers ειδικά σε επισκοπήσεις επεισοδικών τίτλων, για αυτό και θα καταφύγουμε σε «δημιουργικές ασάφειες» για να περιγράψουμε την εμπειρία. Παίζοντας στα γρήγορα το δεύτερο επεισόδιο (Children of Arkham), ώστε να καλύψω το κενό που είχα στην ιστορία, συνειδητοποίησα ότι η διάρκειά του ήταν κάτι λίγο παραπάνω από 75 λεπτά, γεγονός που με προκατέλαβε αρνητικά για το «New World Order”. Τελικά παρότι η διάρκεια είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (ξεπερνάει το 90λεπτο), το επεισόδιο φαίνεται να είναι πολύ «γεμάτο». Η δράση του περιορίζεται για άλλη μία φορά στις σεκάνς QTE με τον μασκοφόρο neo-gothic Zorro να κάνει τα ακροβατικά του, αλλά εκεί που διαπρέπει είναι στο ρυθμό με τον οποίο καλπάζουν οι εξελίξεις της ιστορίας μας. Σε αυτό το επεισόδιο ο Bruce Wayne έρχεται αντιμετώπος με μία σωρεία προβλημάτων, τα οποία έχουν και στο παρελθόν κάνει την εμφάνισή τους σε ιστορίες του Σκοτεινού Ιππότη (ακόμη και στη μεγάλη οθόνη με το The Dark Knight Rises). Παρόλα αυτά η ιστορία δεν παύει να αποδίδεται με έναν ιδιαίτερα καθηλωτικό τρόπο.

Batman Telltale Ep3 2Απλές σκηνοθετικές ιδέες, πολύ δυνατά μηνύματα.

Παρατηρώντας τις τελευταίες κυκλοφορίες της Telltale αυτό που φαίνεται είναι ότι τα τρίτα επεισόδια κάθε παιχνιδιού, τα οποία εμπεριέχουν και τη μέση της σεναριακής πλοκής, έχουν μεγάλες τροπές και μπόλικο υλικό. Και εδώ ο κανόνας ισχύει, με την αντβεντσουρομάνα να υπογράφει μία πολύ δελεαστική προσέγγιση για την εξέλιξη και προέλευση αρκετών χαρακτήρων από τον κόσμο του Batman. Η σταδιακή μετεξέλιξη του Harvey Dent, για παράδειγμα, ντύνεται σκηνοθετικά με αριστοτεχνικό τρόπο, ακόμη και για το απλοϊκό τρόπο του «παιχνιδιού». Η αντιμετώπιση που λαμβάνουν διάφορα γεγονότα από τον Bruce Wayne (ειδικά τα τετ-ά-τετ με τον Oswald Cobblepot) δείχνει ότι ο χαρακτήρας του δισεκατομμυριούχου έχει λάβει τη δέουσα προσοχή σε σχέση με το πρώτο επεισόδιο. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που μπορώ να αναφέρω όπου το παιχνίδι με έβαλε ακριβώς μέσα στην ψυχοσύνθεση του Bruce Wayne και μπήκα στο “τρυπάκι” να σκεφτώ πώς θα απαντούσε η ζάμπλουτη περσόνα. Εκεί ακριβώς θεωρώ ότι το παιχνίδι νίκησε τελικά οποιονδήποτε σκεπτικισμό μου και με “εμβύθισε” (immerse) στον κόσμο του, κάτι που μόνο ως επιτυχία μπορώ να το κρίνω.

Batman Telltale Ep3 3Όπως και να το χειριστούμε, τελικά κάποια πράγματα είναι νομοτελειακά…

Μην περιμένετε να δείτε συνταρακτικές αλλαγές στο gameplay της Telltale. Η δράση προχωράει μόνη της και ο παίκτης τις περισσότερες φορές είναι μπροστά από την οθόνη για τυπικούς λόγους, πχ. «κάνε κλικ στο πιόνι για να προχωρήσει η ιστορία άλλα 5 λεπτά με εσένα θεατή». Εντούτοις, το ξετύλιγμα της πλοκής θα ανταμείψει σίγουρα όλους όσους αποφασίσουν να γευτούν από τώρα τις περιπέτειες του Batman δια χειρός Telltale, αφού θέτει ένα από τα καλύτερα cliffhangers στην πρόσφατη ιστορία κυκλοφοριών της εταιρείας.

Pros

  • Χορταστική διάρκεια, ακόμη και για ένα μόνο επεισόδιο της Telltale…
  • …που οφείλεται στην ταχεία εξέλιξη της ιστορίας
  • Με το πέρας του επεισοδίου, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να θέλουμε ακόμη περισσότερο!

Cons

  • Ορισμένοι από εσάς ενδεχομένως να αποφεύγετε το ξεκάθαρα αφηγηματικό, λιγότερο-interactive-πεθαίνεις gameplay των παιχνιδιών της Telltale. Ο τίτλος δεν απευθύνεται σε εσάς – αφού δεν αλλάζει κάτι ούτε εδώ, και θα είναι συνετό να τον αποφύγετε!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Northlander

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek