SPECIALS

EARLY ACCESS: DEAD CELLS

Η ωμή πραγματικότητα είναι πως βλέποντας το “early access” κάτω από τον τίτλο του παιχνιδιού της Motion Twin, ένας κόμπος μου κάθισε στο λαιμό. Καταλαβαίνετε νομίζω πως δεν είμαι ιδιαίτερα υπέρμαχος αυτού του τρόπου προώθησης ενός νέου τίτλου. Από την άλλη, διαβάζοντας το δελτίο τύπου, το “metroidvania” και “souls-like combat” με κέρδισαν εύκολα και το βάρος της ζυγαριάς τελικά έγειρε στην πλευρά του “Δεμπεγιώτη φέρε τον κωδικό ρε, θα χωθώ εγώ στο Dead Cells!”.

Στο παιχνίδι χειριζόμαστε ένα παράξενο ανθρωποειδές πλάσμα αποτελούμενο από cells. Το χαρακτηριστικό του ήρωά μας είναι η αθανασία του και αυτό γιατί κάθε φορά που πεθαίνουμε θα ξεκινάμε τα πάντα από την αρχή σε έναν αέναο κύκλο. Το Dead Cells είναι ένα metroidvania παιχνίδι που παίρνει ταυτόχρονα τα καλύτερα στοιχεία των rogue-like τίτλων και τα εξελίσσει. Σε κάθε νέο run τα πάντα δημιουργούνται από την αρχή τυχαία, ενώ ό,τι αναβαθμίσεις καταφέρουμε να κάνουμε στην πορεία μας, παραμένουν ξεκλείδωτες και διαθέσιμες για πάντα. Αποτέλεσμα είναι κάθε επόμενο run να είναι τελείως διαφορετικό και ταυτόχρονα να μας δίνει πρόσβαση σε βελτιωμένο οπλισμό και αντικείμενα. Με λίγα λόγια, το Dead Cells αποτελεί ένα εξαιρετικό δημιούργημα που στηρίζεται επάνω σε δύο βασικούς πυλώνες: το permadeath και τα permanent upgrades.

Dead Cells 01Όλα σε μια εικόνα… drops, πόρτα με θησαυρό, minimap.

Κάθε περιοχή είναι διαφορετική με τους δικούς της εχθρούς, παγίδες και μυστικά με την γεωμετρία και την αρχιτεκτονική της ουσιαστικά να είναι αυτή που αλλάζει μετά από κάθε θάνατο. Έχουμε πάντοτε επάνω μας έως δύο διαφορετικά όπλα και δύο δευτερεύοντα αντικείμενα (βόμβες, παγίδες, ξόρκια και άλλες τέτοιες ομορφιές). Το gameplay στηρίζεται σε μάχη που θυμίζει έναν δυσδιάστατο κλώνο των souls παιχνιδιών και είναι άμεση, γρήγορη και γεμάτη ένταση και ρυθμό. Stomp σε εχθρούς, χτύπημα με το ξίφος, τούμπα για αποφυγή, εξαπόλυση μιας βόμβας που θα παγώσει τα πάντα στο διάβα της, γρήγορα χτυπήματα με ένα ηλεκτροφόρο μαστίγιο, αποφυγή ξανά και στήσιμο ενός μηχανικού πολυβόλου που θα εξοντώσει τα τελευταία κύματα εχθρών… ακούγονται πολλά και περίπλοκα αλλά, πιστέψτε με, εκτελούνται με περισσή ευκολία, αμεσότητα και καθαρότητα. Το Dead Cells περιλαμβάνει πολλά όπλα και χρήσιμα αντικείμενα που μπορούμε να τα συνδυάσουμε με κάθε τρόπο σε μια υπέροχη χορογραφία μάχης στην οποία πάντοτε βάζουμε την προσωπική μας σφραγίδα.

Η κάθε περιοχή συνδέεται με μία ή δύο άλλες, ενώ ειδικά αντικείμενα (δύο στην early access) που θα πάρουμε μετά την εξόντωση συγκεκριμένων mini bosses θα μας δώσουν πρόσβαση σε νέες περιοχές. Οι εχθροί μετά το θάνατό τους ρίχνουν χρήματα αλλά και cells. Τα πρώτα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε merchants που εμφανίζονται στους χάρτες ή για να ανοίξουμε κλειδωμένες πόρτες με θησαυρούς. Τα cells, που αποτελούν και την σημαντικότερη οικονομία στο παιχνίδι, μας επιτρέπουν να αναβαθμίζουμε όπλα και αντικείμενα αλλά και να κατασκευάσουμε νέα από τα blueprints που θα βρούμε διάσπαρτα στις πίστες. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται από συγκεκριμένο NPC και μόνο ανάμεσα σε δυο συνδεδεμένες περιοχές. Φυσικά κάθε θάνατος ισοδυναμεί με την απώλεια όλων των cells που έχουμε συγκεντρώσει… είπαμε άλλωστε και πριν πως οι souls επιρροές είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον τίτλο!

Dead Cells 02Η ομορφότερη οθόνη του Dead Cells… ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ!

Μικρές λεπτομέρειες κάνουν την όλη εμπειρία του Dead Cells ιδιαίτερα απολαυστική. Κάθε εχθρός έχει τα προσωπικά του patters κινήσεων και επιθέσεων… στο χέρι μας είναι να τα μελετήσουμε και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εξόντωσής του. Όταν καταστρέψουμε μια πόρτα, οι αντίπαλοι πίσω από αυτή θα γίνουν stunned. Τα τυχαία αντικείμενα και όπλα που βρίσκουμε έχουν και ιδιαίτερες (και πολλές φορές αρκετά παράξενες) abilities. Κρυμμένοι ρούνοι περιμένουν να τους ανακαλύψουμε για να εισέλθουμε με μυστικά challenge rooms. Μαγικές πόρτες απαιτούν από εμάς να κάνουμε speed runs και να ολοκληρώσουμε περιοχές τάχιστα προκειμένου να μας δώσουν πρόσβαση σε σπάνια αντικείμενα και blueprints… διαφορετικά θα μείνουν για πάντα σφαλιστές! Καταραμένα σεντούκια θα μας κάνουν πλούσιους αλλά ταυτόχρονα θα μας “φορτώσουν” και μια κατάρα. Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω το ιδιαίτερα έντονο και δυναμικό soundtrack και έχετε στα χέρια σας ένα άκρως ενδιαφέρον, challenging και εναλλακτικό παιχνίδι. Σημειώστε εδώ πως η ανάπτυξη του Dead Cells βρίσκεται ακόμη στο 25 – 30%… θα δουν ακόμη πολλά τα ματάκια μας!

Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, η παρούσα early access προσφέρει 11 διαφορετικές περιοχές, περισσότερα από 20 τέρατα, περί τα 50 όπλα και αντικείμενα και 2 ιδιαίτερα ισχυρά και εντυπωσιακά bosses. Ήδη ετοιμάζονται προσθήκες στο περιεχόμενο με νέες περιοχές, βελτιώσεις αλλά και ενδιαφέρουσες αλλαγές στον τομέα της μάχης με τα στοιχεία της φύσης να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και να προσφέρουν φρέσκιες ιδέες στο οπλοστάσιό μας. Προσωπικά θα ήθελα μια μικρή εμβάθυνση στο lore του παιχνιδιού που αυτή τη στιγμή λάμπει διά της απουσίας του. Αναμένουμε, λοιπόν, για τα καλύτερα.

Dead Cells 03Οι περιοχές είναι εξαιρετικά δομημένες, ώστε να μη βαρεθείτε ποτέ στις περιπλανήσεις σας.

Το Dead Cells ήρθε από το πουθενά για να προσφέρει ανηλεή δράση, αγωνία και εθισμό. Παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία των metroidvania τίτλων αλλά και ψήγματα από παιχνίδια όπως τα Binding of Isaac, Salt & Sanctuary και Rogue Legacy, προσφέρει μια καλογυαλισμένη εμπειρία που θα μπολιάσει τους παίχτες με το μικρόβιο του… “άλλο ένα run και σταματάω”. Αξίζει αν επενδύσετε ακόμη και στην early access!

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

3 Comments

  1. Το έβαλα λίγο χθες και γούσταρα πολύ, θενξ ρε Νίκο. 🙂

    Η μόνη μου ένσταση είναι στο ότι θα ήθελα περισσότερη roguelike randomness στα επίπεδα όταν ξεκινάς new run, καθώς μετά από λίγο τα επίπεδα φαντάζουν ίδια, κάτι που το βρίσκω ανεπίτρεπτο, αλλά το δικαιολογώ γιατί είναι αρκετά early access ακόμα.
    Σίγουρα έχουν να φτιάξουν/χώσουν πολλά ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL