REVIEWS

EDNA AND HARVEY: HARVEY’S NEW EYES

Στις αρχές του περασμένου έτους γνωρίσαμε ένα ασυνήθιστο δίδυμο χαρακτήρων σε adventure game. Επρόκειτο για την Edna, τρόφιμο ενός ψυχιατρείου που ανήκε στον αινιγματικό Dr. Marcel και τον Harvey, ένα κουνέλι που μόνο στη φαντασία της Edna ήταν ζωντανό, της μιλούσε, τη συμβούλευε και αποτελούσε τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με τις χαμένες αναμνήσεις των παιδικών ετών της. Με ένα μάλλον μινιμαλιστικού χαρακτήρα παρουσιαστικό, η εν λόγω δημιουργία κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον των παικτών εξαιτίας των πρωτότυπων, κεντρικών αλλά και τρίτων, χαρακτήρων που ενσωμάτωνε, του ενδιαφέροντος σεναρίου και της άρτιας ηχητικής κάλυψής της. Σκόνταφτε όμως στην ύπαρξη κάποιων «άδικων», καθότι παράλογων, γρίφων, που μετριάζανε αρκετά τη συνολική εικόνα και γεύση που μας άφηνε όταν φτάναμε να αντικρίσουμε τους τίτλους τέλους.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Με δεδομένο το –διπλό, μέσω εναλλακτικών επιλογών- φινάλε της προηγούμενης περιπέτειας, δεν αποτέλεσε έκπληξη η διάθεση των στελεχών της Daedalic Entertainment να επενδύσουν περισσότερο στην αρχική ιδέα που είχαν συλλάβει προ 1 ½ έτους και να παρουσιάσουν μία παράπλευρη ιστορία, άμεση σχετιζόμενη με το σενάριο του Edna and Harvey.

Το Harvey’s New Eyes έρχεται λοιπόν περισσότερο ως spin-off παρά ως sequel του αρχικού παιχνιδιού, καθότι εξιστορεί τις περιπέτειες της Lilly, φίλης της Edna και συγκατοίκου της στο ορφανοτροφείο της μονής όπου διέμενε κι η συμπαθής πρωταγωνίστρια του πρώτου μέρους. Η Lilli είναι ένα απολύτως υπάκουο και πειθήνιο παιδί, που εκτελεί πάσα προσταγή και επιθυμία της ηγουμένης της μονής, μη φέροντας την παραμικρή αντίρρηση. Έχει καταστεί αντικείμενο πειράγματος και χλευασμού από μέρους των υπολοίπων παιδιών, που την κατηγορούν ότι δεν διαθέτει ίχνος προσωπικότητας και ιδίας βούλησης, αλλά αρκείται στο να φέρνει εις πέρας οτιδήποτε της ανατεθεί, δίχως να βγάζει μιλιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι το μικρό κορίτσι δείχνει να μη ξέρει καλά καλά να αρθρώσει μία λέξη, εξ’ ου και δεν την ακούμε ποτέ να ομιλεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι όμως όλα τόσο απλά και αθώα αναφορικά με την ξανθομαλλούσα Lilli, ή υπάρχει κάτι άλλο πίσω από το λιλιπούτειο παρουσιαστικό και την πράα προσωπικότητά της; Η επικείμενη επίσκεψη του Dr. Marcel στο ορφανοτροφείο, η μυστηριώδης συνεργασία του με την ηγουμένη και η προσοχή που θα δείξουν στο πρόσωπο της Lilly, θα ανοίξουν ένα κύκλο γεγονότων και εξελίξεων που θα δώσουν άμεση απάντηση στο παραπάνω ερώτημα…

edna-snap1Τα γραφικά, αν και απλά, δε στερούνται ποιότητας, όπως μπορείτε να δείτε.

ΓΝΩΡΙΜΟ ΤΟΠΙΟ

Όποιος έχει παίξει το αρχικό μέρος της σειράς, θα νιώσει αμέσως ότι επιστρέφει σε ένα πολύ γνωστό και οικείο περιβάλλον. Το παρουσιαστικό του νέου τίτλου βαδίζει πλήρως στα μονοπάτια του Edna and Harvey, εμφανίζοντας την ίδια τεχνοτροπία, που αναλύεται σε hand drawn γραφικά, με πολύχρωμες τοποθεσίες και ευμεγέθη στοιχεία/αντικείμενα να γεμίζουν έκαστο χώρο, δίχως ιδιαίτερες λεπτομέρειες και με την απουσία εκείνο του χαρακτηριστικού που θα εντυπωσιάσει και θα μαγνητίσει τη ματιά του παίκτη. Με άλλα λόγια, το Harvey’s New Eyes, αν και παίζει σε full HD ανάλυση, δεν επιχειρεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί άλλους τίτλους της κατηγορίας, όπως τα Book of Unwritten Tales, Captain Morgane and the Golden Turtle και τα ομόσταβλά του Deponia, Chaos on Deponia και Dark Eye: Chains of Satinav, αλλά τραβάει τον δικό του δρόμο, χωρίς πάντως να κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι υστερεί εμφανισιακά, καθότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει επ’ ουδενί. Ηχητικά επίσης δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο παράπονο. Το voice acting κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται –με το κύριο theme να έχει μία έντονα μελαγχολική χροιά- είναι πολύ όμορφα, αν και ελαφρώς λίγα στον αριθμό. Κατά την προσφιλή συνήθεια της Daedalic Entertainment δε λείπουν κι οι τοποθεσίες όπου δεν ακούγεται το παραμικρό (φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του και στα υπόλοιπα games που μας έδωσε πρόσφατα η γερμανική εταιρεία), αλλά επικρατεί πλήρης ησυχία. Το συγκεκριμένο είναι και το μόνο στοιχείο που μπορούμε να επισημάνουμε ως ελαφρώς αρνητικό στον τομέα του ήχου. Ο χειρισμός δε θα αποτελέσει πρόβλημα για τον πεπειραμένο, αλλά ούτε και για τον άπειρο adventurer, καθότι υφίσταται tutorial που εξαλείφει τυχόν απορίες και παρερμηνείες.

edna-snap2Ο tech-freak shaman κλέβει την παράσταση στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ιστορία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο εξελίσσεται εντός και στα πέριξ του ορφανοτροφείου της μονής, το δεύτερο γύρω από το κρησφύγετο της Edna, αφότου αυτή αποφύγει να έρθει σε εκ νέου επαφή με τον Dr. Marcel και το τρίτο στο εσωτερικό του ψυχιατρείου. Στο τελευταίο αυτό μέρος, χώροι, χαρακτήρες και καταστάσεις που θυμόμαστε από το πρώτο παιχνίδι θα δώσουν και πάλι το παρόν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι όποιος δεν είχε έρθει σε επαφή με εκείνο θα αποκτήσει οποιοδήποτε ερωτηματικό ή απορία σχετικά με όσα δει να συμβαίνουν. Η κύρια και ειδοποιός διαφορά μεταξύ των Edna and Harvey και Harvey’s New Eyes εντοπίζεται στον αριθμό και στο βαθμό δυσκολίας των γρίφων τους. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το νεότερο κεφάλαιο της ιστορίας παρουσιάζει εμφανώς χαμηλό δείκτη δυσκολίας, ενώ δεν ενσωματώνει εξεζητημένες περιπτώσεις γρίφων, πλην ίσως μίας, όπου εκεί μάλιστα ο αφηγητής, εν είδη αυτοσαρκασμού από μέρους των σχεδιαστών, αναφέρει ότι ήδη ακούει τους reviewers να διαμαρτύρονται! Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι να προχωράει συνεχώς και ομαλά η ιστορία και να μη κολλάει ο παίκτης σε οποιοδήποτε σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζονται περισσότερες από 10-11 ώρες για να έρθει το φινάλε. Εκεί ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει μεταξύ τριών εναλλακτικών endings, οπότε και εννοείται ότι δε θα παραλείψει να τα δει όλα, ξεκλειδώνοντας έτσι και το σχετικό achievement, από τα 29 συνολικά διαθέσιμα.

Μιμούμενο το Edna and Harvey, το Harvey’s New Eyes προσφέρει ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που διανθίζει την ιστορία και την εξέλιξή της. Όπως ακριβώς στο πρώτο μέρος, όπου μέσω κάποιων flashbacks η Edna προσπαθούσε να θυμηθεί καταστάσεις και γεγονότα από την παιδική της ηλικία, έτσι και η Lilli, μέσω της διαδικασίας ύπνωσης –όπου εκεί κάνει την εμφάνισή του και παίζει το ρόλο του και ο Harvey- προσπαθεί να άρει διάφορες απαγορεύσεις που έχουν περάσει στο υποσυνείδητό της και περιορίζουν σημαντικά τις επιλογές των ενεργειών της. Ένα καλό κορίτσι δε παίζει με τη φωτιά, δεν κάνει αυτό που θέλει, δεν αντιμιλάει σε μεγάλους, δεν θυμώνει, δεν λέει ψέματα. Αυτά και κάποια ακόμη εμπόδια πρέπει η πρωταγωνίστριά μας να καταφέρει να τα αφήσει πίσω, ώστε να συνεχίσει την πορεία της προς την ανακάλυψη της αλήθειας και να διαπιστώσει τι πραγματικά θέλουν από την ίδια η ηγουμένη και ο Dr. Marcel.

edna-snap3Πολύ έξυπνος γρίφος η επαναφορά της μνήμης του κοιμώμενου γέρου.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η υλοποίηση της ιδέας της ύπνωσης της Lilli και της δράσης της στο σύμπαν του υποσυνείδητού της, με τις συνέπειες των πράξεών της και τη μεγαλύτερη ελευθερία που κατόπιν απολαμβάνει, να μεταφέρονται στον πραγματικό κόσμο. Εξυπακούεται ότι η εξέλιξη όλης αυτής της διαδικασίας παίζει σημαντικό ρόλο και στην επίλυση ορισμένων γρίφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (προσοχή, ακολουθεί μικρό spoiler): Κάποια στιγμή, εντός του ψυχιατρείου, η Lilli συμμετέχει σε ένα επιτραπέζιο role playing game, μαζί με άλλους ασθενείς. Όντας υπνωτισμένη κατά τη διάρκειά του και έχοντας χαρακτήρα πολεμίστριας, καταφέρνει να άρει τον περιορισμό εκδήλωσης βίας κατά τρίτων ατόμων. Αυτό θα της φανεί εξαιρετικά χρήσιμο αφότου ξυπνήσει, αφού θα καταφέρει να αποκτήσει μία απαραίτητη ικανότητα, που με τη σειρά της θα αποδειχθεί το κλειδί για να προχωρήσει στον κόσμο που βιώνει μέσω της ύπνωσης!

Μπορεί, διά της αναγνώσεως, να φαντάζει πολύπλοκη η παραπάνω ακολουθία ενεργειών, αλλά στην πράξη δεν είναι. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα puzzles-mini games που επίσης συνηθίζει να ενσωματώνει στα παιχνίδια της η Daedalic Entertainment. Με εξαίρεση πιθανώς το τελευταίο, η επίλυση όλων των υπολοίπων αποτελεί υπόθεση oλίγων λεπτών, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα να παραλειφθούν, μέσω του skip button που εμφανίζεται στο άνω δεξιά τμήμα της οθόνης.

edna-snap4Μία ασυνήθιστη, ειδικά για adventure game, turn based μάχησας περιμένει πριν το φινάλε του παιχνιδιού.

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΔΕ ΣΥΝΕΘΛΙΒΗ…

Η τελική αποτίμηση για το Harvey’s New Eyes έχει αναμφίβολα θετικό παρονομαστή. Ερχόμενο σε μία περίοδο δημιουργικού οργασμού από μέρους της Daedalic Entertainment και μπαίνοντας σφήνα μεταξύ άλλων σπουδαίων τίτλων της, όπως τα Deponia, Dark Eye: Chains of Satinav και Chaos on Deponia, επιτυγχάνει να μας προσφέρει μία ανάλαφρη αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία, αποφεύγοντας τα λάθη του πρώτου μέρους και με αρκετές στιγμές μαύρου χιούμορ να αποτελούν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Στον αντίποδα, υστερεί στον (πολύ χαμηλό) δείκτη δυσκολίας και στη μικρή συνολικά διάρκειά του. Μπορεί να μην φτάνει τα επίπεδα των προαναφερθέντων τίτλων, αξίζει όμως να ασχοληθείτε μαζί του, μια και πρόκειται για ποιοτικό παιχνίδι, στα γνωστά επίπεδα των δημιουργιών που μας δίνουν οι Γερμανοί σχεδιαστές adventure games. Εκτός όλων αυτών άλλωστε, δε θέλετε να ανακαλύψετε αν τελικά η φίλη της Edna είναι όντως το αθώο πλασματάκι που δείχνει ή όχι;

Pros

  • Η διαδικασία άρσης των περιορισμών που κατοικούν στο υποσυνείδητο της Lilli
  • Οι γνωστοί, παλαβοί, χαρακτήρες του κόσμου του Edna and Harvey
  • Το μαύρο χιούμορ του
  • Η λογική συνέχεια των γρίφων του…

Cons

  • …οι οποίοι όμως αποδεικνύονται, στο σύνολό τους, πολύ εύκολοι
  • Σύντομη διάρκεια
  • Σε ορισμένες οθόνες δεν ακούγεται το παραμικρό

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

3 Comments

  1. Αφού τελείωσα πρόσφατα το εκπληκτικό Chaos On Deponia, ξεκίνησα το συγκεκριμένο και μέχρι στιγμής (στις 3 ώρες που το έχω παίξει) με έχει εκπλήξει ευχάριστα. Ιδιαίτερο παιχνίδι, με μακάβριο χιούμορ, έντονη ψυχεδέλεια και εξαιρετική ατμόσφαιρα, συνολικά ακόμα ένα πολύ καλό adventure στο παλμαρέ της Daedalic. Με κόβω να ξεκινώ και το προηγούμενο (The Breakout) που για αδιευκρίνιστους λόγους, μου είχε διαφύγει…

  2. Κι εγώ είμαι επιφυλακτικός απέναντι στη σειρά, καθώς ναι μεν λατρεύω τα γραφικά και το στύλ της παρουσίασης, αλλά όλο διαβάζω πως σαν παιχνίδι, κάπου χάνει. Θα το χτυπήσω σε καμιά Γκογκική έκπτωση ώστε ακόμη και να με απογοητεύσει, να μην κλαίω πολλά 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL