SPECIALS

Preview: Gamedec

Μπορεί η κυκλοφορία του Cyberpunk 2077 να υφίσταται διαρκείς αναβολές, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το cyberpunk ως genre βιώνει και με το παραπάνω την τιμητική του στο χώρο του gaming. Ανάμεσα στο πλήθος από τίτλους παρόμοιας θεματολογίας και setting που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια είναι και το Gamedec, ένα “isometric cyberpunk RPG” σύμφωνα με τη σελίδα του επιτυχημένου kickstarter του την άνοιξη που μας πέρασε. Μόλις λίγους μήνες μετά την επιτυχή εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, οι δημιουργοί του Gamedec κυκλοφόρησαν ήδη μια Preview έκδοση του τίτλου για τους backers του αλλά και για εκπροσώπους του Τύπου. Η έκδοση αυτή έφτασε αίσως και σε εμάς πριν λίγες ημέρες, επιτρέποντάς μου να γευθώ ένα μικρό σφηνάκι από την cyberpunk αισθητική του Gamedec.

Ο τίτλος του game αποτελεί μια σύντμηση/αργκό της ιδιότητας του πρωταγωνιστή του ως Game Detective – ενός ερευνητή που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει υποθέσεις μέσα στα διάφορα ψηφιακά περιβάλλοντα των παιχνιδιών που μπορεί κάποιος να παίξει στον Κυβερνοχώρο του 22ου αιώνα. Στα πλαίσια του preview demo μπορούμε να εξιχνιάσουμε μία εξ αυτών των υποθέσεων, απόλυτα ενδεικτική της ατμόσφαιρας του τίτλου: ο γιος ενός ζάμπλουτου επιχειρηματία έχει λογκάρει στον Κυβερνοχώρο και φαίνεται να έχει “παγιδευτεί” εκεί μέσα, υπερβαίνοντας κατά πολύ την προτεινόμενη ώρα χρήσης του όλου συστήματος, μην μπορώντας να κάνει log out, και ανησυχώντας τον πατέρα του αρκετά ώστε να μας καλέσει στο γραφείο του για να ερευνήσουμε την υπόθεση.

Gamedec Apartment
Ήδη από την αρχή του demo προσφέρονται πολλών ειδών δευτερεύουσες επιλογές, προϊδεάζοντάς μας για το τι θα ακολουθήσει.

Κατά την εκκίνηση του Demo, και μετά την in-game επίσκεψη από… έναν εκ των δημιουργών του game (!) ο οποίος μας υπενθυμίζει πως το demo είναι work-in-progress, μπορούμε να επιλέξουμε το υπόβαθρο του χαρακτήρα μας. Και συγκεκριμένα, τις καταβολές του είτε από τις “καλές” ή τις “κακές” γειτονιές της πόλης της Βαρσοβίας (Βαρσοβία-Πολωνία-CD Projekt RED, Cyberpunk 2077… ο συνειρμός πάει από μόνος του), και 1 από τις 4 διαθέσιμες επαγγελματικές εξειδικεύσεις που μπορεί να ακολουθήσει: Infotainer (χαρισματική φιγούρα των κοινωνικών δικτύων, που ξέρει να χρησιμοποιεί το πηγαίο charisma του για να πείσει ή να εξαπατήσει τους άλλους), Scalpel (ένας γιατρός/νοσηλευτής, με απλά λόγια), Sleeves (ένας νταής, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στα games που επιλέγει να παίξει) ή Glazier (ένας γκατζετάκιας, άριστος γνώστης του τρόπου λειτουργίας των real-life μηχανισμών αλλά και των λειτουργιών του κυβερνοχώρου). Οι παραπάνω επιλογές καθορίζουν εν πολλοίς τις επιλογές που μας παρουσιάζονται στους διαλόγους και στην ευρύτερη αλληλεπίδρασή μας με τα σημεία ενδιαφέροντος του κόσμου, επηρεάζοντας συνεπώς και την πορεία που μπορούμε να ακολουθήσουμε προς την εξιχνίαση της υπόθεσης και προσδίδοντας κατακόρυφα στο replayability του demo (άρα, λογικά, και του τελικού game).

Gamedec Demo Professions Tree
Δείγμα του Professions Tree. Στο Demo μπορούμε να ξεκλειδώσουμε ελάχιστα μόνο από τα συνολικά Skills.

Η περιήγηση στο Gamedec γίνεται σε “παραδοσιακή” isometric απεικόνιση, με την ποιότητα των Unreal Engine 4 γραφικών να κρίνεται αρκετά καλή και 100% ταιριαστή με το ύφος και την ατμόσφαιρα του κόσμου. Σε γενικές γραμμές μου θύμισε αρκετά τα αντίστοιχα περιβάλλοντα των πρόσφατων Shadowrun RPGs, τόσο ως προς την ατμόσφαιρα που αποπνέει όσο και ως προς τον τρόπο που γίνεται η αλληλεπίδραση με τα hotspots του κόσμου. Παράλληλα, το σύστημα ανάπτυξης χαρακτήρα, η εξειδίκευση προς 1 εκ των 4 επαγγελμάτων και η πλήρης απουσία “παραδοσιακών” μαχών από το game, δεν μπορούσαν παρά να μου θυμίσουν λίγο το Disco Elysium. Γενικά η πιο σύντομη περιγραφή που θα μπορούσα να δώσω σε αυτό που είδα στο demo είναι “Shadowrun + Disco Elysium”, με έντονα vibes να έρχονται επίσης από το Ripper, το θρυλικό FMV adventure game του 1996, κυρίως λόγω της ατμόσφαιρας του κυβερνοχώρου αλλά και της ίδιας της φύσης της υπόθεσης που καλούμαστε να εξιχνιάσουμε στο demo.

Gamedec Theater Lynch Vibes
Η συγκεκριμένη περιοχή, με τις αποχρώσεις του κόκκινου και το αρκετά “σουρεαλιστικό” περιεχόμενο, μου έβγαλε πολλά Lynchιακά vibes.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης γίνεται με την ανίχνευση στοιχείων, μέσω της απλής αλληλεπίδρασης με σημεία ενδιαφέροντος που εντοπίζουμε στο εκάστοτε περιβάλλον αλλά και μέσω των διαλόγων με τους NPCs. Η διαδικασία αυτή εμπλουτίζει το Codex του game (ουσιαστικά ένας κατάλογος όπου συγκεντρώνονται οι επεξηγήσεις για in-game όρους που αφορούν τον κυβερνοχώρο, την “πραγματική ζωή”, εταιρείες και παρατάξεις του κόσμου κτλ) αλλά και προσφέρει τα απαραίτητα Clues ώστε να προχωρήσουμε σε Deductions, παρόμοιας λογικής με την αντίστοιχη λειτουργία στα Sherlock Holmes games ή το The Sinking City της Frogwares. Ο προοδευτικός σχηματισμός των Deductions οδηγεί σταθερά προς την τελική επίλυση του “μυστηρίου”… είτε για καλό, είτε για κακό.

Δώστε βάση σε αυτό το τελευταίο: είναι απολύτως δυνατόν να αποτύχουμε στις προσπάθειές μας, ή έστω να μην στεφθούν αυτές από 100% επιτυχία, λόγω των ελλειπών πράξεων ή ατυχών χειρισμών μας κατά την εξιχνίαση της υπόθεσης. Γενικά ο τρόπος που είναι δομημένοι οι μηχανισμοί του Gamedec, το σύστημα ανάπτυξης χαρακτήρα αλλά και η μη-γραμμική φύση της διερεύνησης των υποθέσεων, συνεπάγονται μεγάλου εύρους και βάθους επιλογές στην αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αλληλεπίδραση που πάντα έχει ξεχωριστές και ίσως απρόσμενες επιπτώσεις. Ολοκληρώνοντας το demo για πρώτη φορά με έναν Infotainer χαρακτήρα έφτασα σε μια έκβαση που προσωπικά θεωρούσα σχεδόν 100% επιτυχημένη, αλλά εν τέλει έλαβα μια ειδοποίηση πως ο Gamedec μου “βαθμολογήθηκε με 3μιση στα 5 αστέρια και είχε μια αίσθηση πως δεν ξεκοκκάλισε την υπόθεση όσο θα έπρεπε ή όσο θα μπορούσε”.

Το γεγονός αυτό με συνεπήρε, μπορώ να πω – είναι αρκετά ενδιαφέρον το ότι “τα φαινόμενα απατούν” και πως ένα φαινομενικά απόλυτα επιτυχημένο run μπορεί εν τέλει να αποδειχθεί λειψό. Και προφανώς με ώθησε στο να ξαναξεκινήσω το demo με άλλου προσανατολισμού χαρακτήρα και ακολουθώντας διαφορετικές επιλογές. Με συνεπήρε επίσης το γεγονός ότι σχεδόν τα πάντα στο παιχνίδι, ακόμα και αν πρόκειται για την πλέον ασήμαντη πράξη ή παρατήρησή μας, προσφέρουν κάποιου είδους επιλογή που έχει μικρές ή μεγάλες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, εντοπίζουμε σε κάποια φάση ένα γκράφιτι, και μπορούμε να επιλέξουμε το πώς θα το κρίνει ο χαρακτήρας μας – ως έργο τέχνης, ως βανδαλισμό, ως κοινωνικό μήνυμα, και αρκετά άλλα. Κάθε μία από τις επιλογές αυτές προσφέρει και έναν πόντο σε κάποιο από τα Aspects του χαρακτήρα μας: οι όψεις της ιδιοσυγκρασίας του, θα λέγαμε, οι οποίες χωρίζονται σε 4 ομάδες/κατηγορίες, τις οποίες με τη σειράς τους θα μπορούσα να περιγράψω πρόχειρα ως “λογική” (κατηγορία με aspects όπως Rules, Facts, Discretion αλλά και Loneliness) , “ενσυναίσθηση” (Trust, Pacifism, Education, κτλ), “έκφραση” (Atmosphere, Intuition, Verbosity, Optimism, κτλ) και “σθένος” (Impatience, Indiference, Determination, Authority, και άλλα). Οι πόντοι αυτοί είναι απαραίτητοι προκειμένου να ξεκλειδώσουμε νέες πτυχές στο skill tree του εκάστοτε profession. Αν το παραπάνω σας θυμίζει ως σύλληψη έστω και λίγο το Disco Elysium… έρχεστε πλήρως στα λόγια μου.

Gamedec demo deduction
Δείγμα της διαδικασίας επίλυσης ενός Deduction, με τα διαθέσιμα Clues στα αριστερά και τις πιθανές επιλύσεις στα δεξιά.

Γενικά ο τρόπος που καταφέρνουν οι δημιουργοί του να υλοποιήσουν το χιλιοτραγουδισμένο μοτίβο “Επιλογές και Επιπτώσεις” που αναφέρουμε σε κάθε RPGοειδές review, είναι τόσο βαθύς και εκτενής που ξεπερνάει ακόμα και ΑΑΑ απόπειρες στο είδος. Θεωρούσα τελείως αναπάντεχο το να φτάσω σε αυτό το συμπέρασμα παίζοντας απλά ένα σύντομο demo (η ολοκλήρωση της υπόθεσης θα πάρει 1μιση με 2 ώρες, συν 3-4 ώρες ακόμα για την εξερεύνηση των υπόλοιπων μονοπατιών με νέα playthroughs), όμως οι δημιουργοί της Anshar Studios κατάφεραν να με κερδίσουν 100%. Είναι αλήθεια πως το Gamedec είχε περάσει μόνο φευγαλέα από το πεδίο προσοχής μου, και ως εκ τούτου δεν το είχα στηρίξει στο Kickstarter campaign του, αλλά αυτά που είδα στο demo με γέμισαν με ελπίδα και αισιοδοξία για τις προοπτικές που μπορεί να προσφέρει το τελικό game. Με αναγραφόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας “2020” έτσι απλά και γενικά, το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να wishlistάρω το game στο Steam και να παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την περαιτέρω ανάπτυξή του μέχρι την τελική του κυκλοφορία.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

Admiral

Kraken
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
9,022
Ποιο Cyberpunk και σαχλαμάρες, εδώ είναι το ζουμί!
 

mruseyourbrain

Blackguard
Joined
Oct 29, 2015
Messages
1,019
Είχα δει σε βίντεο-παρουσίαση όλη αυτή την πρώτη αποστολή που είναι διαθέσιμη στην alpha έκδοση κι όταν ξεκίνησα να παίζω λέω θα βαρεθώ γιατί γνωρίζω πάνω κάτω την κατάληξη. Οκ όταν κόλλησα κανά δυο ώρες στο πρώτο δωμάτιο να διαβάζω όλες τις πληροφορίες που γίνονται διαθέσιμες στο codex του παιχνιδιού κατάλαβα ότι το παιχνίδι έχει τεράστιο βάθος. Ήδη πριν προχωρήσω στην αποστολή είχα "μπει" ήδη στον κόσμο του παιχνιδιού. Περιττό να πω ότι όλες μου οι επιλογές με οδήγησαν σε τελείως διαφορετικές καταστάσεις από αυτά που είχα δει στην παρουσίαση. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με το kickstarter τους θα έχεις πέντε τέτοιους κόσμους να επισκεφτείς μιλάμε για πολύ υλικό.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,049
Η preview αποστολή στην οποία βασίστηκε το άρθρο μου, είναι πλέον διαθέσιμη στο Στημ ως ντέμο.

 

mruseyourbrain

Blackguard
Joined
Oct 29, 2015
Messages
1,019
Μια σειρά από updates που εμβαθύνουν στον κόσμο του gamedec για όποιον ενδιαφέρεται.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,049

Τα βίντεο είναι στα πολωνικά, αλλά έχουν υπότιτλους.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,049
Δεν θα ήταν απίθανη μια κυκλοφορία προς φθινόπωρο, δεδομένου ότι ήδη έχει καθυστερήσει κατά ένα έτος.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,049
Προς το παρόν κυκλοφόρησε νέο preview build σήμερα, με νέο περιεχόμενο σε σχέση με το προηγούμενο. Κατεβαίνει ήδη.
 

mruseyourbrain

Blackguard
Joined
Oct 29, 2015
Messages
1,019
Προς το παρόν κυκλοφόρησε νέο preview build σήμερα, με νέο περιεχόμενο σε σχέση με το προηγούμενο. Κατεβαίνει ήδη.
Για ποιούς θα είναι διαθέσιμο γνωρίζουμε?
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,049
Αν κατάλαβα καλά, από τις 26 του μήνα θα γίνει διαθέσιμο και για τους backers.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,049
Το παραπάνω τήζερ στο τουήτερ:Στο νέο preview έχουμε αποκλειστικά pre-made χαρακτήρα με pre-allocated skill points (προς ειδικότητα Scalpel), οπότε το πλέηθρου της αποστολής είναι σχετικά πιο σύντομο μιας και ουσιαστικά οι class-specific επιλογές που αντιστοιχούν στις υπόλοιπες κλάσεις είναι κλειδωμένες. Αλλά ακόμα και έτσι έχεις τόσες πολλές επιλογές ρε γαμώτο, τόσο ως προς τα επιμέρους στοιχεία της κάθε έρευνας όσο και ως προς τα deductions για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σίγουρα ο περισσότερο αναμενόμενος τίτλος για το 2021 ως τώρα για εμένα, νομίζω.
 

Hank Chinnaski

Blackguard
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,184
Δυστυχώς δεν έχω παίξει κανένα preview, αφού δεν είμαι backer, αλλά αυτός ο τίτλος, με όσα έχω δει και αφού το 12 minutes είναι απελπιστικά ήσυχο, είναι το πιο κοντινό σε day 1 αγορά που έχω φτάσει ποτέ.
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
7,761
Δυστυχώς δεν έχω παίξει κανένα preview, αφού δεν είμαι backer
Πριν κάμποσο καιρό υπήρχε demo τόσο στο steam όσο και στο gog διαθέσιμο για όλους. Το έχουν αποσύρει, όμως παρακολούθησε το παιχνίδι μήπως και κυκλοφορήσουν ξανά demo.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,049
ΕΧΟΜΕΝ RELEASE DATE.

Δεν θα ήταν απίθανη μια κυκλοφορία προς φθινόπωρο, δεδομένου ότι ήδη έχει καθυστερήσει κατά ένα έτος.

Καλά τα λέει ο φίλος με το ωραίο άβαταρ.16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,049
7 ταπόγευμα ώρα Ελλάδος κυκλοφορεί το νέο demo, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέχρι την ημερομηνία κυκλοφορίας του γκεημ. 

mruseyourbrain

Blackguard
Joined
Oct 29, 2015
Messages
1,019
Άλλο ένα update που αφορά το lore του παιχνιδιού.
Επίσης έπαιξα και το demo που είναι διαθέσιμο. Το σίγουρο είναι ότι όταν παίξω το ολοκληρωμένο παιχνίδι θα έχω σημειωματάριο δίπλα μου σαν κανονικός ντετέκτιβ. Είναι τόσες οι πληροφορίες που παίρνεις που είναι κρίμα να κριθεί μια έκβαση σ ένα διάλογο απλά γιατί δεν θυμάσαι κάτι.
 

mruseyourbrain

Blackguard
Joined
Oct 29, 2015
Messages
1,019

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek