SPECIALS

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Είναι γνωστή η αγάπη που τρέφω για τα card games. Ε, μη χασκογελάς εσύ εκεί στη γωνία, δεν αναφέρομαι σε “μιάσματα” τύπου UNO ή Tichu αλλά σε collectible/trading card games, παιχνίδια δηλαδή που έχεις την προσωπική σου συλλογή με κάρτες και χρησιμοποιώντας τις φτιάχνεις τράπουλες για να τσακίσεις φίλους και εχθρούς. Στον χώρο αυτό εισέρχεται η Blizzard με το Hearthstone: Heroes of Warcraft. Βασισμένη σε ένα αγαπημένο σύμπαν η Blizzard προσπαθεί να αποκτήσει ένα κομμάτι από την πίτα το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατέχει -φυσικά- το Magic: The Gathering. Βέβαια το Hearthstone δεν ξεκινάει από το μηδέν αφού στηρίζεται αρκετά στο tabletop trading card game World of Warcraft. Οι μυημένοι το γνωρίζετε, οι υπόλοιποι ακολουθήστε με σε ένα μικρό, μαγικό ταξίδι…

hstone 01

Το Hearthstone: Heroes of Warcraft αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε beta φάση και μόλις πριν λίγες μέρες άρχισαν να δίνονται κωδικοί για τους Ευρωπαϊκούς servers. Εμείς καταφέραμε να αποκτήσουμε έναν Αμερικανικό κωδικό και να δούμε λίγο το νέο πόνημα της αγαπημένης εταιρείας. Το Hearthstone είναι ένα free-to-play παιχνίδι. Μπορείτε, δηλαδή, να το απολαύσετε χωρίς να ξοδέψετε δεκάρα τσακιστή.

Στην αρχή του παιχνιδιού μας δίνεται η Jaina Proudmoore και η τράπουλά της σαν Mage. Μέσα από μερικές αρχικές παρτίδες θα γνωρίσουμε τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού. Ουσιαστικά σκοπός μας είναι χρησιμοποιώντας πλάσματα (minions), spells και εξοπλισμούς να μηδενίσουμε την ζωή του αντίπαλου ήρωα. Καθώς κερδίζουμε ήρωες ξεκλειδώνουμε και τις αντίστοιχες τράπουλές τους. Συνολικά έχουμε 9 τράπουλες, όσες και οι γνωστές φυλές του Warcraft (Monk και Death Knight δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη… expansions μυρίζομαι!) καθεμιά από τις οποίες εκπροσωπείται από έναν γνωστό ήρωα του κόσμου του Warcraft. Έχουμε λοιπόν τους Μalfurion Stormrage (Druid), Rexxar (Hunter), Jaina Proudmoore (Mage), Uther Lightbringer (Paladin), Anduin Wrynn (Priest), Valeera Sanguinar (Rogue), Thrall (Shaman), Gul’dan (Warlock) και Garrosh Hellscream (Warrior). Οι νίκες όμως, εκτός από το ξεκλείδωμα νέων ηρώων, μας προσφέρουν και νέες κάρτες για τη συλλογή μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να φτιάξουμε σιγά σιγά την προσωπική μας συλλογή και τις δικές μας τράπουλες βασισμένες στην αγαπημένη μας κλάση.

hstone 02

Στο παιχνίδι παίζουμε διάφορες κάρτες (castάρουμε, όπως λέμε στη γλώσσα των collectible card games) ανάλογα με το κόστος τους σε mana. Σε κάθε γύρο αποκτούμε έναν κρύσταλλο mana με μέγιστο αριθμό τους 10. Έτσι ένα πλάσμα για παράδειγμα που κοστίζει 3 mana θα πρέπει να περιμένουμε έως τον τρίτο γύρο για να το φέρουμε στο τραπέζι. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να έχουμε κάρτα που μας δίνει extra mana κι έτσι να castάρουμε ταχύτερα ακριβές κάρτες. Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία αυτών των παιχνιδιών: η χρήση καρτών που αλλάζουν άρδην τους κανόνες.

Τα minions μπορούν να επιτεθούν (όχι όμως στον γύρο που κατεβαίνουν στο τραπέζι) σε αντίπαλα minions ή ήρωες κάνοντας συγκεκριμένους πόντους ζημιάς και έχουν hit points τα οποία όταν μηδενιστούν, καταστρέφονται. Τα spells είναι κάρτες που απλά κάνουν κάτι και έπειτα φεύγουν από το τραπέζι. Τέλος οι κάρτες εξοπλισμού δίνουν ένα attack bonus στον ήρωά μας και του επιτρέπουν να επιτεθεί. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε κλάση έχει και μια ειδική ιδιότητα που κοστίζει σε mana και μπορεί να την εκτελεί μόνο μια φορά ανά γύρο. Για παράδειγμα ο Mage μπορεί να προκαλέσει 1 πόντο ζημιάς σε minion ή αντίπαλο ήρωα, ενώ ο Warlock μπορεί να ξοδέψει 2 hit points για να τραβήξει μια επιπλέον κάρτα.

Οι στρατηγικές επιλογές είναι πολλές, τόσο λόγω των πολλών καρτών του παιχνιδιού αλλά και των ιδιαίτερων abilities που αυτές έχουν. Έτσι θα βρείτε πλάσματα που κάνουν taunt (πρέπει δηλαδή να καταστραφούν πριν δεχτεί επίθεση ο ήρωας), κάποια άλλα που δυναμώνουν τα υπόλοιπα minions, πλάσματα που εκτελούν spell-like abilities μόλις εισέρχονται στο τραπέζι και πολλά πολλά ακόμη. Μην ανησυχείτε όμως, το παιχνίδια σας δίνει tips για κάθε ιδιότητα που εμφανίζονται απλά αν αφήσετε για λίγη ώρα το ποντίκι σας πάνω σε μια κάρτα.

Το Hearthstone είναι πανεύκολο στην εκμάθηση. Μετά από 1-2 παρτίδες θα μπορείτε να γνωρίζετε σχεδόν τα πάντα και με λίγες ώρες παιχνιδιού θα είστε σε θέση να φτιάξετε τη δική σας τράπουλα αλλά και να είστε ανταγωνιστικοί σε παιχνίδια εναντίον άλλων παιχτών.

hstone 03

Αν και το Hearthstone είναι free-to-play, έχετε τη δυνατότητα για microtransactions αγοράζοντας φακελάκια (boosters) τυχαίων καρτών με πραγματικά χρήματα για να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας. Μπορείτε, μάλιστα, να αγοράσετε boosters και με νομίσματα που κερδίζεται μέσα στο παιχνίδι, απλά αυτό γίνεται σε πιο αργό ρυθμό. Αν δεν δούμε φαινόμενα τύπου Auction House (call me Diablo) με σπάνιες κάρτες που να κοστίζουν 30 €, τότε νομίζω ότι το Hearthstone δεν θα είναι ένας pay-to-win τίτλος.

Το παιχνίδι αν και σε beta αλλά είναι αρκετά polished και δε συναντήσαμε καθόλου προβλήματα. Όσο κι αν ψάξαμε, βέβαια, δεν βρήκαμε κάπου τη δυνατότητα ανταλλαγής καρτών με άλλους παίχτες κάτι που το θεωρώ αρνητικό. Άλλο τo trading card game κι άλλο το collectible, δε νομίζετε;

Αν πέσει στα χέρια σας κάποιος beta code για το Hearthstone, αξίζει να το δοκιμάσετε. Είναι ευχάριστο, εύκολο και πάνω από όλα ΕΘΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟ!

hstone 04

Το Hearthstone: Heroes of Warcraft αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος για Windows και Mac και αργότερα για iPad.

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

6 Comments

  1. το παρακολούθησα αρκετά τον τελευταίο καιρό και μου φαίνεται πολύ καλό.ελπίζω να πέσει κανένα beta key στα χέρια μου αν και απ’ότι το κόβω βλέπω να περιμένω μέχρι την open γιατί ως τώρα δεν δίναν και πολλά κλειδιά απ’ότι έχω δει.

    Αν δεν δούμε φαινόμενα τύπου Auction House (call me Diablo) με σπάνιες κάρτες που να κοστίζουν 30 €, τότε νομίζω ότι το Hearthstone δεν θα είναι ένας pay-to-win τίτλος.

    μεταξύ μας όλα τα ccg/tcg pay-to-win είναι. αν και το hearthstone έχει το arena mode που όλα παίζονται στην τύχη και την ικανότητα και όχι στα πόσα έχει ξοδέψει κανείς για να φτιάξει το καλύτερο deck όπως θα είναι μάλλον το απλό play mode.

  2. όντως είναι πολύ πιο απλό απ’το MtG αλλά η λογική του rush down δεν δουλεύει σχεδόν ποτέ εκτός κι αν έχεις στο χέρι σου κάρτες που σου επιτρέπουν να κερδίσεις στους επόμενους 1-2 γύρους γιατί αν χάσεις το board control είναι σχεδόν σίγουρα χαμένο το παιχνίδι.μου έχει τύχει αρκετές φορές ήδη.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL