SPECIALS

Let’s Play: FASTER THAN LIGHT

Τo FTL χαρακτηρίζεται δικαίως σαν μία από τις πρώτες μεγάλες “success stories” του Kickstarter. Οι δημιουργοί του ζήτησαν από το κοινό μόλις $10.000 για να ολοκληρώσουν το παιχνίδι και τελικά κατέληξαν να συγκεντρώσουν πάνω από $200.000! Τα πολλά χρήματα συνεπάγονται μεγάλη ευθύνη απέναντι στο κοινό, ευτυχώς όμως το FTL δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες προσφέροντας εθιστικό gameplay και την αυθεντική εμπειρία διοίκησης ενός διαστημικού σκάφους! Δε χρειάζεται όμως να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες αφού θα έχετε την ευκαιρία να τις ανακαλύψετε μέσω του Let’s Play που ξεκινά… τώρα!

Το διαστημικό σκάφος Ragequit SR1 είναι πλέον η τελευταία ελπίδα της Federation για επιβίωση. Ο στόλος των άτιμων Rebels κατακτά τον ένα star sector μετά τον άλλο και, σαν να μην έφτανε αυτό, η ναυαρχίδα των Rebels ετοιμάζεται για την τελική επίθεση. Το σκάφος μας κατάφερε με κόπο να παρεισφρύσει στις γραμμές του εχθρού και να πάρει στα χέρια του το πλάνο επίθεσης των Rebels, όμως πρέπει τώρα να το μεταφέρει μέχρι τη βάση της Federation διασχίζοντας οκτώ εχθρικούς sectors. Η αποστολή μοιάζει αδύνατη, όμως το γενναίο πλήρωμα του Ragequit SR1 αποτελείται από ατρόμητα forum members και είναι αποφασισμένο να παλέψει μέχρι τελικής πτώσης!

lpftl01

Αυτό είναι το σκάφος μας με όλες τις καμπίνες του. Το γκρι εικονίδιο σε ορισμένες από τις καμπίνες υποδεικνύει την ύπαρξη ενός υποσυστήματος ζωτικής σημασίας. Από αριστερά προς τα δεξιά: Μηχανοστάσιο (επάνω) και Artillery Beam (κάτω), Πιλοτήριο, Έλεγχος θυρών (επάνω) και Life Support (κάτω), Ιατρείο, Ασπίδες, Sensors, Όπλα. Τέσσερα υποσυστήματα πρέπει να επανδρωθούν από κάποιο μέλος του πληρώματος ώστε να λειτουργήσουν όπως πρέπει: Μηχανές, Πιλοτήριο, Ασπίδες και Όπλα, επομένως τα καθήκοντα του πληρώματος θα πρέπει να διαμορφωθούν αναλόγως. Ας πάμε τώρα να γνωρίσουμε τα θύματα γενναία μέλη μας!

lpftl02

Ο MaverickStrange ανήκει στη φυλή των Humans και θα πάρει στα στιβαρά του χέρια το πηδάλιο του σκάφους. O Chaosun από την άλλη μεριά είναι, όπως βλέπετε, μια διαστημική ακρίδα που διακρίνεται στη μάχη σώμα-με-σώμα. Οι ασπίδες μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς και χωρίς επάνδρωση, οπότε θα αναλάβει αυτό το πόστο για να μπορεί να φεύγει και να πλακώνει στο ξύλο τυχόν εισβολείς! Ο c3rberoz μοιάζει με Golem από το D&D, προέρχεται από τον πλανήτη των rock people και διαθέτει ανοσία στη φωτιά. Χρήσιμο trait για τον έλεγχο των όπλων τα οποία βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των εχθρών. Τέλος, το ρομπότ της παρέας: 0AGAN, μηχανικός υψηλού επιπέδου με ταλέντο στις επισκευές που θα τρέχει σε όλο το σκάφος σαν τον Θανάση Βέγγο για να φτιάξει κάθε τι που χαλάει. Τα πράσινα εικονίδια στο επάνω μέρος αντιπροσωπεύουν τα διάφορα υποσυστήματα και την ποσότητα της Power που διοχετεύουμε σε αυτά. Μεγαλύτερα επίπεδα ισχύος σημαίνουν καλύτερη απόδοση και δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον υποσυστημάτων ή όπλων. Σαφές; Προσδεθείτε λοιπόν, το ταξίδι μας ξεκινά!

Episode 1: Where no site has gone before…

lpftl03

Μπροστά μας βρίσκεται το άγνωστο. Οκτώ sectors, ο καθένας με πολλαπλά star systems που εγκυμονούν άπειρους κινδύνους για την υγεία του πληρώματός μας. Δυστυχώς δεν είναι αρκετό να τους διασχίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί χρειαζόμαστε το loot που παίρνουμε από τις διάφορες encounters ώστε να αναβαθμίζουμε το σκάφος και να βελτιώνονται οι ικανότητες του πληρώματος. Το περιεχόμενο κάθε star system είναι εντελώς random οπότε δεν έχουμε ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσουμε στο επόμενο jump. Η δράση εξελίσσεται σε real-time με δυνατότητα active pause, δηλαδή μπορούμε ανά πάσα στιγμή να πατήσουμε pause και να δώσουμε εντολές με την ησυχία μας. Αν θέλουμε να δώσουμε συγκεκριμένες εντολές σε κάποιο μέλος του πληρώματος, κάνουμε κλικ πάνω του και επιλέγουμε να τον στείλουμε οπουδήποτε χρειάζεται. Το πλήρωμα έχει πάρει θέσεις, πατάμε Jump και χανόμαστε στα βάθη του διαστήματος!

lpftl04

Επάνω βλέπετε το χάρτη του Sector στον οποίο βρισκόμαστε. Οι διακεκομμένες γραμμές δείχνουν τα systems στα οποία μπορούμε να κάνουμε jump. Κάτω αριστερά αχνοφαίνεται ένα νεφέλωμα, ενώ στα δεξιά το “Exit” αντιπροσωπεύει το σημείο εξόδου ώστε να περάσουμε στον επόμενο sector. Επιλέγουμε έναν προορισμό προς το κέντρο ώστε να έχουμε επιλογές κινήσεων και εισερχόμαστε στο νέο star system.

lpftl05

Battle stations! Ερχόμαστε αντιμέτωποι με σαλιγκάρια-πειρατές που εποφθαλμιούν το γυαλιστερό μας σκάφος. Οι ασπίδες ενεργοποιούνται, τα όπλα έρχονται online και η ανταλλαγή πυρών ξεκινά. Την ώρα της μάχης ο παίκτης επιλέγει το υποσύστημα του εχθρικού σκάφους το οποίο θέλει να στοχεύσει και, ειδικά στην αρχή, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εξουδετέρωση των weapons systems πριν προκαλέσουν σημαντικό hull damage. Δυστυχώς ο MaverickStrange δεν καταφέρνει να αποφύγει τα πρώτα πυρά, με αποτέλεσμα ο πρώτος πύραυλος των σαλιγκαριών να βρει στόχο και να καταστρέψει τους sensors, κόβοντας την ορατότητα στο μεγαλύτερο μέρος του σκάφους! Ο 0AGAN φεύγει σφαίρα για επισκευές αφήνοντας το μηχανοστάσιο έρημο, ενώ ο c3rberoz φορτίζει αμέσως το Laser cannon για να ανταποδώσει. All weapons, fire!

lpftl06

Οι βολές του c3rberoz ξεσκίζουν το εχθρικό σκάφος και βγάζουν νοκ-άουτ ασπίδες και οπλικά συστήματα των σαλιγκαριών! Λίγο μετά, η artillery beam φθάνει στο 100% της φόρτισης και σχεδόν κόβει στα δύο το σκάφος τους, προκαλώντας μαζεμένο 4 damage. Πανικόβλητα από τη ρώμη και την αποτελεσματικότητα του πληρώματός μας, τα σαλιγκάρια σηκώνουν λευκή σημαία παράδοσης. Προσφέρουν 7 Missiles (άχρηστοι για την ώρα, αφού δεν έχουμε missile launcher), 6  Fuel (απαραίτητο, κάθε jump κοστίζει 1 Fuel), 21 Scrap (τα “χρήματα” του παιχνιδιού, ξοδεύονται σε αγορές και upgrades) και ένα όπλο! Μετά από λίγα λεπτά σκέψης, το πλήρωμα αποφασίζει να δεχθεί την προσφορά. Τα σαλιγκάρια εξαφανίζονται τρέχοντας, αφήνοντας πίσω τους μια γραμμή από σάλια. Για να δούμε, μπορούμε να εγκαταστήσουμε άμεσα το νέο όπλο;

lpftl07

Δυστυχώς όχι ακόμα. Το Hull Laser που αποκτήσαμε θέλει δύο Power bars για να λειτουργήσει, ενώ και το υποσύστημα των όπλων θα πρέπει να αναβαθμιστεί δύο φορές για να “σηκώσει” δύο lasers ταυτόχρονα. Το διαθέσιμο scrap δε φτάνει ούτε κατά διάνοια, οπότε μένουμε όπως είμαστε. Jump!

lpftl08

Πάλι μάχη, αυτή τη φορά με τις ακρίδες Mantis! Το πλήρωμα, γεμάτο αυτοπεποίθηση από την πρώτη επιτυχημένη μάχη, τους ρίχνει στα αυτιά (έχουν άραγε οι ακρίδες αυτιά;) και συντρίβει το σκάφος τους με 2-3 βολές, μαζεύοντας ελάχιστο damage χάρη στους επιδέξιους ελιγμούς του MaverickStrange. Μαζεύουμε το λιγοστό scrap από τα συντρίμμια και περιμένουμε μέχρι να φορτίσουν ξανά οι μηχανές. Jump!

lpftl09

Δίλημμα! Στο επόμενο Star system το πλήρωμα συναντά ένα μικρό στόλο ο οποίος εγκαταλείπει άρον-άρον έναν εξίσου μικρό διαστημικό σταθμό. Το Ragequit SR1 στέλνει χαιρετισμό στο σταθμό και λαμβάνει αγωνιώδη απάντηση, υπό τους ήχους ουρλιαχτών και φωνών: “Βοήθεια! Δεχόμαστε επίθεση από γιγαντιαίες εξωγήινες αράχνες! Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας!” Το πλήρωμα δεν το σκέφτεται καν: πρέπει να βοηθήσουμε! Οι τέσσερις ατρόμητοι αστροναύτες φορούν battle suits, αρματώνονται με laser rifles και ετοιμάζονται για απόβαση. Time to die, alien scum!

Τι θα συμβεί στη μάχη με τις τεράστιες αράχνες; Θα καταφέρει το πλήρωμα να σώσει το διαστημικό σταθμό; Θα το μάθουμε… στο επόμενο επεισόδιο!


To be continued….

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

13 Comments

 1. Ετσι έτσι…
  Βοηθάμε τους αδύνατους και τους κατατρεγμένους. Και δείχνουμε και μεγαλοψυχία ακόμα και σε…σαλιγκάρια. Και είμαι αυθεντία και στις επισκευές (as in real life!). Και είμαι και ρομπότ! Bite my shiny metal ass!!! 10001010 01001001 01110010
  Μπράβο ρε Admie! Τί άλλο να ζητήσει κανείς?

 2. Ο μόνος φυσιολογικός σε ένα πλήρωμα εξωγήινων. Γουστάρω! Κι οι ελιγμοί μου μας βγάλαν ασπρoπρόσωπους! (Και το βάφτισα κιόλας, τρεις φορές χαρούμενος!!) Μετά θα δούμε αν πιάνω το πιστόλι όπως πιάνω το τιμόνι…
  Ο Chaosun τον βλέπω να πιάνει δουλειά στο επόμενο επεισόδιο. Θα στείλουμε την ακρίδα να φάει τις αράχνες 😛 !! Until then… All hands on deck We ‘ ve got a pest problem!

 3. Καλα κατι ριπες που εριξα…..Τους λιανισαμε!!!Εγω παντως μυριζομαι οτι η κληση για βοηθεια ειναι παγιδα και οτι θα μας παρουν το σκαφος μολις κατεβουμε….Θα τους αφηνα να πεθανουν προσωπικα.Τα συγχαρητηρια μου admiral 🙂

 4. Το F.T.L. είναι ΑΔΙΚΟ, ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΟ, και προκαλεί κρίσεις ακατάσχετου ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΟΥ (με αγαπημένη προτίμηση τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Δωδεκάθεου!!!!) Και δεν ξεκολλάς από δαύτο!!! Πως ξεκλειδώνει το παραπάνω σκάφος? Γιατί με τα αρχικά δεν πας και πολύ μακριά

 5. Το παιχνιδάκι είναι μέγιστο κόλλημα! Ξεκλείδωσα χτες το stealth cruiser και μπορώ να πω πως έχει το πιο ωραίο gameplay! Συνεχές πάγωμα για να ρίχνεις το beam και micromanagement over 9000! Ένα θα πω μόνο, στην τελική μάχη στη δεύτερη φάση δεν είχα teleporting bomb παρά μόνο 1 laz0r, 1 beam και το Breach ή Hermes (δε θυμάμαι) πύραυλο. Οπότε έπαιζα περίπου στο μισάωρο.. χρειάστηκαν 2 miss από το drone του flaghsip που κατέριτπε τους πυραύλους για να καταφέρω να το κερδίσω! Α, και δεν είχα anti-ship drone.. Fun times! Βέβαια όλα αυτά στο easy.. Αλλά μάλλον μπερδεύτηκαν οι devs, το easy έπρεπε να είναι normal και το normal hard!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL