Borracho's Cantina

Continuity : Μύθος, πραγματικότητα ή έξυπνο τρικ του marketing;

"Μα, δεν έχω παίξει το προηγούμενο!"

Αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί, αποτέλεσε μια πρόσφατη κουβέντα που είχαμε στο forum μας, αναφορικά με το Μεγάλο Καημό των σοβαρών PC gamers ανά την υφήλιο. Μαζεμένοι λοιπόν επάνω από το καζάνι των φλου υδρατμών και προγνωστικών αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι του Red Dead Redemption Remastered για την Μητέρα Πλατφόρμα, κληθήκαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα “Θα βγει το δεύτερο για PC, αλλά μήπως χάσουμε σημαντικά στοιχεία αφού δεν θα έχουμε παίξει το προηγούμενο;”

Η κουβέντα αυτή, πυροδότησε ένα συλλογισμό που αργοψηνόταν στα κάρβουνα που μασκαρεύονται ως τα τελευταία εναπομείναντα εγκεφαλικά μου κύτταρα, εδώ και χρόνια. Στον χώρο μας, τα παιχνίδια-σειρές, κάθε άλλο παρά ασυνήθιστα είναι. Αν μάλιστα εξετάσουμε ορισμένα από τα μεγαλύτερα franchises του gaming, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για σειρές με ρίζες δέκα, δεκαπέντε, είκοσι και περισσότερα χρόνια στο παρελθόν. Υπάρχει όμως κάποια αφηγηματική συνοχή μεταξύ ενός τίτλου που κυκλοφόρησε το 1989 και απευθυνόταν σε συγκεκριμένο κοινό και της νιοστής του συνέχειας, εν έτει 2018, η οποία θα απευθύνεται νομοτελειακά σε ένα εντελώς διφορετικό κοινό και θα έχει αναπτυχθεί από εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, τόσο ηλικιακά όσο και ψυχολογικά; Υφίσταται κάποια ανάγκη (πέρα από την ικανοποίηση της προσωπικής μας ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής) να έχουμε παίξει το πρώτο, δεύτερο και τρίτο μέρος μιας σειράς προτού καταπιαστούμε με το τέταρτο ή το πέμπτο; Αν μας γυαλίσει φέτος το Assassin’s Creed: Odyssey, είναι απαραίτητο να γυρίσουμε στο πρώτο παιχνίδι του 2007 προτού μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τη σειρά;

Προκειμένου να απαντήσουμε με μια άλφα σοβαρότητα στα παραπάνω ερωτήματα, θα εξετάσουμε ορισμένες από τις επικρατέστερες σειρές του gaming. Σκοπός μας είναι να διαπιστώσουμε εάν πέρα από το καθαρό marketing (είναι πάντα ευκολότερο να στηρίζεσαι σε ένα επιτυχημένο εμπορικό σήμα παρά να τζογάρεις με μια πρωτότυπη IP) υφίσταται όντως κάποια αφηγηματική συνοχή μεταξύ των διαδοχικών συνεχειών κάποιου franchise ή αν απλώς λειτουργούν ως άτυπες εγγυήσεις ύπαρξης συγκεκριμένων στοιχείων στο gameplay και την δράση του εκάστοτε παιχνιδιού. Έτοιμοι; Φύγαμε!

THE SECRET OF MONKEY ISLAND

Τίτλοι : The Secret of Monkey Island, Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge, Curse of Monkey Island, Escape from Monkey Island, Tales of Monkey Island (Episodic), Monkey Island 1 & 2 Special Editions (Remasters)

Ξεκινάμε απευθείας από τα βαθιά. Σειρά ιστορική, λατρεμένη και διαχρονικά εκπληκτική. Η πλειοψηφία των τίτλων αναπτύχθηκε από την ‘μαμά’ LucasArts, με την Telltale (η οποία τότε αποτελείτο κυρίως από πρώην εργαζόμενους στο τμήμα σχεδιασμού της LucasArts ούτως ή άλλως) να κυκλοφορεί το υποτιμημένο Tales of Monkey Island.

Μπορώ να παίξω οποιοδήποτε από αυτά εκτός σειράς : Άνετα.

Θα χάσω πολλά; : Κάποιες αναφορές και εσωτερικά καλαμπούρια μεταξύ χαρακτήρων σίγουρα θα πέσουν στο κενό, αλλά κάθε επεισόδιο της σειράς είναι σκαρωμένο με τρόπο τέτοιο που δεν πρόκειται να απωθήσει τους αμύητους. Ούτως ή άλλως, κάθε Monkey Island ενδιαφέρεται περισσότερο για να παρασύρει τον παίκτη σε ένα θεοπάλαβο και χιουμοριστικό ταξίδι, παρά να αφηγηθεί μια ενιαία ‘αυστηρή’ ιστορία.

FALLOUT

Τίτλοι : Fallout, Fallout 2, Fallout Tactics: Brotherhood of Steel, Fallout 3, Fallout: New Vegas, Fallout 4, Fallout Shelter, Fallout 76

Θα ανεμίσουμε το λάβαρο του αγνού οπαδού με το ‘καλημέρα’ και θα διατυπώσουμε στεντόρια πως τα μόνα ‘πραγματικά’ Fallout παιχνίδια ειναι τα 1, 2 και New Vegas. Με εξαίρεση το συμπαθητικό spin-off Tactics, η Bethesda καταβεβήλωσε την βαριά ωσάν σκουριασμένη Power Armor κληρονομιά του ιστορικού franchise, προκειμένου να παραδώσει μια φτηνή τσιχλόφουσκα με άρωμα από Nuka Cola Βανίλια, στον Κατώτερο Κοινό Παρονομαστή.

Μπορώ να παίξω οποιοδήποτε από αυτά εκτός σειράς: Περίπου.

Θα χάσω πολλά; : Αν ασχοληθείς με τα Fallout 3, 4, Shelter και 76, τον πολύτιμο χρόνο σου. Tα 1, 2, Tactics και New Vegas αποτελούν θεμελιώδεις λίθους της gaming παιδείας σου και ελπίζουμε να τα έχεις ολοκληρώσει πολλάκις.

ASSASSIN’S CREED

Τίτλοι : Assassin’s Creed, Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood, Assassin’s Creed: Revelations, Assassin’s Creed III, Assassin’s Creed IV: Black Flag, Assassin’s Creed: Rogue, Assassin’s Creed Liberation HD, Assassin’s Creed Chronicles (China, India, Russia) Assassin’s Creed: Unity, Assassin’s Creed: Syndicate, Assassin’s Creed: Origins, Assassin’s Creed: Odyssey και έχει ο Θεός

Μπορώ να παίξω οποιοδήποτε από αυτά εκτός σειράς: Άνετα.

Θα χάσω πολλά; Αν και η Ubisoft έχει καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να δέσει την σύγχρονη μυθολογία όλων των Assassin’s Creed σε μια ενιαία αφήγηση, στην ουσία επιλέγεις την πόλη/ιστορική περίοδο που σου κάνει κούκου και φεύγεις για ευτυχισμένες ώρες ψηφιακού τουρισμού. Γουίν-γουίν που λένε και επιφανείς πολιτικοί του τόπου μας.

THE LONGEST JOURNEY

Τίτλοι : The Longest Journey, Dreamfall, Dreamfall :Chapters

Μπορώ να παίξω οποιοδήποτε από αυτά εκτός σειράς: Όχι.

Γιατί δαγκάνεις ρε μπάρμπα; : Η επική αφήγηση του Ragnar Tornquist είναι ίσως ένα από τα λίγα video-games που λειτουργούν ως έργα λογοτεχνίας. Ένας παίκτης που θα επιχειρήσει να τα δει εκτός σειράς, θα καταλήξει απερίγραπτα μπερδεμένος, δίχως ενδιαφέρον ή συναισθηματικό δέσιμο με τους χαρακτήρες. Σας προειδοποιήσαμε.

DEUS EX

Τίτλοι : Deus Ex, Deus Ex: Invisible War, Deus Ex: Human Revolution, Deus Ex: The Fall, Deus Ex: Mankind Divided

Μπορώ να παίξω οποιοδήποτε από αυτά εκτός σειράς; Πιθανώς, αλλά αμαρτία είναι.

Θα χάσω πολλά; : Η σειρά είναι τόσο μακρόβια, που πλέον τα δυο πρώτα παιχνίδια ίσως ξενίσουν παίκτες γεννημένους μετά το 1992 με το…εχθρικό τους UI και την απερίγραπτη ελευθερία δράσεων και κινήσεων που παρέχουν. Καθώς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί πρωταγωνιστές και μεταπηδάμε σε διφορετικά χρονικά σημεία, δεν τίθεται τόσο κάποιο θέμα αφηγηματικής συνέχειας όσο σχεδιαστικής φιλοσοφίας.

Σκληρά απαραίτητα παιχνίδια της σειράς : Deus Ex, Deus Ex: Human Revolution, Deus Ex: Mankind Divided.

GRAND THEFT AUTO

Τίτλοι: Grand Theft Auto, Grand Theft Auto 2, Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City, Grand Theft Auto: San Andreas, Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V

Μπορώ να παίξω οποιοδήποτε από αυτά εκτός σειράς: Άνετα αλλά το τελευταίο θα σε κερδίζει πάντα

Θα χάσω πολλά; : Όχι. Ο τεράστιος καθρέφτης της ποπ κουλτούρας και της κατάπτωσης του επονομαζόμενου Δυτικού Κόσμου που δημιούργησε και εξακολουθεί να τελειοποιεί η Rockstar με κάθε συνέχεια του εμβληματικού Grand Theft Auto, λειτουργεί καλύτερα τοποθετημένος στην εκάστοτε εποχή.

Οι παραπάνω τίτλοι αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα του συγγραφικού και δημιουργικού πλούτου που επιζητά την προσοχή και τον ελεύθερο χρόνο μας. Διαπιστώνουμε πως στην ουσία, τα περισσότερα video-games, ανεξαρτήτως τίτλου ή σειράς στην οποία υπάγονται, λειτουργούν περισσότερο σαν αυτόνομες μονάδες, παρά σαν αναπόσπαστα κομμάτια κάποιου ‘ιερού’ αφηγηματικού συνόλου.

Ενδεχομένως διαφωνείτε με τις άγριες υπεργενικεύσεις μας και θα χαρούμε πολύ να το συζητήσουμε στα σχόλια, εδώ αμέσως από κάτω! Φέρτε προμήθειες και ξεκινάμε.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

 1. Nuka Cola Vanilla -> Coca Cola Vanilla. Τί θυμήθηκες τώρα;;;;;

  Πάνω που συζητούσαμε για τα Assassin’s creed σπίτι. Η Regina έχει παίξει μόνο το πρώτο, και εγώ έχω φτάσει μέχρι το 3. Σκοπεύω να πιάσω λίαν συντόμως το Black Flag, αλλά από κει και πέρα το χάος. Δεν ξέρω αν μου κάνει κέφι να παίξω τα επόμενα αν εξαιρέσουμε το Odyssey και το Origins.

  Είχα δοκιμάσει να πιάσω την σειρά Deus Ex από την αρχή, αλλά με ξένισε αρκετά το gameplay οπότε το παράτησα. Πήγα και στα δύσκολα να το παίξω Full Stealth και θεωρώ ότι με βρίσκαν σε σημεία που κανονικά δεν θα έπρεπε οπότε το παράτησα. Από την άλλη η σειρά Longest Journey θεωρώ ότι βαστάει πολύ καλά ακόμα και σήμερα και μπορεί κάποιος να τα πιάσει από την αρχή χωρίς να τον ξενίσει κάτι.

  1. Η σύγκριση γάργαλαγε να βγει στον αφρό.

   Τα δυο πρώτα Deus Ex πλέον φαντάζουν απαρχαιωμένα. Ίσως το πρώτο με το Revision mod να παλεύεται αλλά και από τα Human Revolution/Mankind Divided να ξεκινήσεις, θα έχεις μια πλήρη εικόνα του μεγαλείου της σειράς. Προσωπικά το πήγα Human Revolution>Deus Ex>Invisible War>Mankind Divided (όταν κυκλοφόρησε) και δεν αισθάνομαι πως έχασα κάτι. Γενικά είναι καλή λύση να ξεκινάς με ένα καλό και προσβάσιμο μέλος μιας σειράς και αφού εξοικειωθείς με τους βασικούς μηχανισμούς, να καταλήγεις αν είναι για σένα και αν προτίθεσαι να δεις και τα πιο κακομάτζαλα μέλη της σειράς.

   Τα AC είναι ακριβώς αυτό : ψηφιακός τουρισμός. Από το 1-3 υπήρχε μια πιο δεμένη ‘σύγχρονη’ ιστορία με το Desmond που ίσως μπέρδευε κάποιον που θα την έβλεπε αποσπασματικά. Από κι και έπειτα απλά ρωτάς εαυτόν : “Θέλω να ζήσω για λίγο στο Παρίσι της Επανάστασης; Το Βιομηχανικό Λονδίνο;” και αναλόγως της απάντησης που δίνεις, πορεύεσαι.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL