HARDWARE

Shopping Therapy: Αγορά εκτυπωτή

Σαν σωστοί gamers που είμαστε, όταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή έχουμε στο μυαλό μας να πάρουμε κάποια πράγματα που πρωτίστως θα κάνουν την gaming εμπειρία μας καλύτερη. Για αυτό το λόγο αρκετά συχνά διάφορα επιπλέον περιφερειακά που θα αγοράσουμε περνάνε σε δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη μοίρα και απλά αγοράζουμε ότι είναι σε προσφορά, οι εκτυπωτές για παράδειγμα.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι αν αγοράσεις έναν υπολογιστή, θα αγοράσεις και έναν εκτυπωτή για να τυπώνεις διάφορα, από εργασίες της σχολής, μέχρι κουπόνια προσφορών. Οπότε οι περισσότεροι απλά αγοράζουν τον φθηνότερο κάποιας μάρκας που έχουν ακούσει κάποτε και θεωρούν στο μυαλό τους καλή μάρκα και τέλος. Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που θα έπρεπε να σκεφτεί ο υποψήφιος αγοραστής όμως για να μην τρέχει και δεν φτάνει μετά.

Για παράδειγμα ΟΚ, ο εκτυπωτής που επιλέχθηκε είναι φθηνός, αλλά μήπως τα μελάνια ή τυχόν άλλα αναλώσιμα κοστίζουν περισσότερο τελικά; Τα μελάνια του εκτυπωτή είναι πολύ φθηνά, αλλά πόσες σελίδες βγάζουν; Μήπως τελικά μου κοστίζουν παραπάνω από το να πάρω το φλασάκι μου να πάω σε φωτοτυπάδικο;

Ας δούμε λοιπόν λίγο αναλυτικά τους εκτυπωτές, τις τεχνολογίες, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε καθώς και τι αξίζει να διαλέξει κάποιος ανάλογα με το τι θέλει να κάνει.

Οι φυλές των εκτυπωτών

Dot Matrix. Οι δεινόσαυροι, η λήθη και ο κότσος.

Λυπάμαι, αλλά αν σας πούλησαν τέτοιο πράγμα με τον υπολογιστή σας, σας έπιασαν κότσους, εντελώς, εκτός αν τον πήρατε πριν από 20 χρόνια.

dot-matrix-oki

Για την ιστορία είναι από τις πρώτες απόπειρες εκτύπωσης με υπολογιστή, δουλεύουν λίγο πολύ όπως οι παλιές γραφομηχανές. Μια κεφαλή με μικρές ακίδες που χτυπάνε μια κορδέλα με μελάνι και αποτυπώνουν στο χαρτί, τρέχει βόλτες αριστερά και δεξιά καθώς ο εκτυπωτής ανεβάζει σταδιακά το χαρτί.

Κάνει θόρυβο, πολύ θόρυβο και δεν προσφέρει τίποτα που να μην το προσφέρει ένας άλλος εκτυπωτής. Κοστίζουν κοντά στα 3 κατοστάρικα και για κάποιον άγνωστο λόγο επιβιώνουν ακόμα σε διάφορα λογιστικά γραφεία που αρνούνται να ανακαλύψουν ότι το μηχανογραφημένο χαρτί περνάει από όλους τους τύπους εκτυπωτή και υπάρχει και ειδικό χαρτί για διπλότυπα/τριπλότυπα σε laser/inkjet.

Χρήσιμοι μόνο σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, αφού αυτά που τυπώνουν εκεί (πχ 5 γραμμές κείμενο σε 3 πεδία για ένα βιβλιάριο) κοστίζουν ελάχιστα με την χρήση ενώς τέτοιου εκτυπωτή.

 

 

Inkjet. Οι τρέντιδες, οι mainstream και τα ξεραμένα μελάνια.

Κατά 90% έχετε έναν τέτοιο, είναι ο φθηνότερος και πιο διαδεδομένος τύπος εκτυπωτή που μπορείτε να βρείτε στις μέρες μας, ενώ τα φθηνά μελάνια δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε να τυπώνετε φθηνά. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το έχετε πάρει σε μορφή πολυμηχανήματος, αφού ανά διαστήματα υπάρχουν στην αγορά και με 30 ευρά μόνο.

inkjet-hpΗ λειτουργία τους είναι παρόμοια με τους dot matrix, μια κεφαλή πάει αριστερά και δεξιά καθώς ο εκτυπωτής σπρώχνει το χαρτί, αλλά σαν επιδέξιος γκραφιτάς ψεκάζει το μελάνι στο χαρτί για την δημιουργία της εικόνας.

Τα θετικά είναι πως έχουν σχεδόν πάντα πολύ ζωντανό χρώμα στις εκτυπώσεις και με το σωστό χαρτί πιάνεις φωτογραφική ποιότητα και με το φθηνότερο μοντέλο.

Το μεγάλο αρνητικό είναι το κόστος εκτύπωσης. Ναι όταν τον αγοράζετε ο πωλητής θα σκιστεί να σας πει πόσο φθηνά μελάνια έχει και ξεκινάνε από 10-15 ευρά, δεν θα σας πει όμως ότι με κάθε μελάνι τυπώνετε βαριά βαριά 150 φύλλα. Αν το πάτε αναλογικά μιλάμε πάνω/κάτω για 1 λεπτό την σελίδα, την στιγμή που ένας laser θα σας δώσει 0.5 λεπτά την σελίδα.

Επίσης ο πωλητής θα “ξεχάσει” να σας πει ότι αν δεν δουλεύετε συνέχεια τον εκτυπωτή τα μελάνια θα ξεραθούν, κάτι που αν είναι μελάνι με την κεφαλή επάνω, απλά θα το πετάξετε να πάρετε καινούργιο (και ας έχετε τυπώσει 10 σελίδες), αλλά αν είναι μοντέλο που η κεφαλή είναι ξεχωριστή από την κασέτα του μελανιού, ή θα χρειαστείτε νέα κεφαλή ή νέο εκτυπωτή έτσι και ξεραθεί το μελάνι.

Να γιατί ήταν τόσο φθηνός, ο κατασκευαστής θα βγάλει από τα μελάνια…

Laser/LED. Οι επαγγελματίες, οι ακριβοί και το άρμεγμα του toner.

Οι εκτυπωτές αυτοί, συχνά θα τους ακούσετε ως θερμικούς, είναι κάτι σαν τα IPS monitor ένα πράγμα, κάποτε κόστιζαν τα κέρατα τους και όλοι έλεγαν ότι κάνουν μόνο για επαγγελματίες.
Αυτό δεν ισχύει πλέον, μπορείτε να βρείτε εκτυπωτή laser/led με κάνα κατοστάρικο.

laser-konicaΗ λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική από τους 2 προηγούμενους, εδώ έχουμε ένα σύστημα με laser ή led που “γράφει” πάνω σε έναν φωτοευαίσθητο κύλινδρο την εικόνα. Καθώς περιστρέφεται ο κύλινδρος το αντίστοιχο χρώμα (που είναι σε μορφή σκόνης) κολλάει πάνω του και έπειτα ο κύλινδρος μεταφέρει το χρώμα στο χαρτί. Το χαρτί με την σειρά του περνάει από έναν φούρνο όπου η σκόνη/τόνερ λιώνει και σχηματίζει την τελική εικόνα.

Τα μελάνια του, τόνερ όπως θα τα βρείτε στην αγορά, κοστίζουν μεν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά των Inkjet, αλλά σε τελική ανάλυση θα σας έρθει φθηνότερα για 2 λόγους. Πρώτον κάθε τόνερ κάνει μεν 50-70€, τυπώνει όμως 1000-1500 σελίδες, αυτόματα αυτό πάει να πει 0,05€ την σελίδα. Δεύτερον τα τόνερ δεν θα ξεραθούν όσο καιρό και να τα αφήσεις αχρησιμοποίητα, αυτόματα μιλάμε για τον ιδανικό εκτυπωτή για όποιον τυπώνει μια στο τόσο.

Το μεγάλο αρνητικό είναι ότι κάποια μοντέλα έχουν ξεχωριστά το τόνερ από το image unit (ο κύλινδρος που “γράφει” την εικόνα το laser/led) και μετά από μερικές χιλιάδες εκτυπώσεις θα χρειαστεί αλλαγή και αρκετά συχνά το κόστος του είναι μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς νέου εκτυπωτή. Πέρα από αυτό το άλλο αρνητικό είναι ότι καίνε περισσότερο ρεύμα από τους άλλους 2, αλλά σε τελική ανάλυση απίθανο να επηρεάσει στο ελάχιστο τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Extra Tips, τι δεν θα σας πούνε κατά την αγορά.

Ένα βασικό πρόβλημα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει με τον εκτυπωτή μας είναι το χαρτί. Μια δεν θα το τραβάει ο εκτυπωτής, μια θα κολλάει μέσα στον εκτυπωτή, μια δεν θα είναι καλή η εκτύπωση. Πάντα μα πάντα ρίχνουμε το φταίξιμο στον εκτυπωτή, αλλά ξεχνάμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν φθηνό εκτυπωτή να τυπώσει τα πάντα σε κάθε χαρτί που θα του βάλουμε.

paper

Οι περισσότεροι φθηνοί εκτυπωτές εκτυπώνουν σε χαρτί από 80 μέχρι 110 γραμμάρια, άσπρο, χωρίς επίστρωση. Οτιδήποτε άλλο χαρτί (ελαφρύτερο, πιο βαρύ, χρωματιστό, γυαλιστερό κτλ) μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.
Πέρα από αυτό όμως, μπορεί στην θεωρεία το χαρτί που βάλατε να πληρεί τις προδιαγραφές, αλλά να είναι κάποιο φτηνιάρικο με δύστροπη επιφάνεια όπου ούτε τα ροδάκια του εκτυπωτή το τραβάνε, ούτε το μελάνι θα κάτσει καλά επάνω του.
Αν δείτε λοιπόν ότι δεν γουστάρει το χαρτί ο εκτυπωτής μην το ζορίζετε, βρείτε άλλο. Μια γενική συμβουλή είναι απλά να μην πάρετε ότι πιο φθηνό βρείτε, υπάρχουν γνωστές μάρκες χαρτιών με πολύ καλή ποιότητα που θα κοστίσουν 1-2€ παραπάνω αλλά δεν θα έχετε πρόβλημα. Ενδεικτικά fabriano, navigator, xerox, hp κ.α.
Αν θέλετε να τυπώσετε πιο βαριά χαρτιά ή μεγαλύτερα από Α4, θα χρειαστεί να ψάξετε συγκεκριμένα μηχανήματα που μπορούν να τυπώσουν τέτοια χαρτιά.

Συμβατά μελάνια και τόνερ. Ναι μεν αλλά… Σίγουρα σε κάποια φάση θα έχετε δελεαστεί από τα μη επίσημα μελάνια/τόνερ που υπάρχουν στην αγορά, αρκετά συχνά στο 1/5 του κόστους των κανονικών. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα δουλέψουν καλά, σε άλλες θα σας απογοητεύσουν. Δεν γνωρίζω καμία περίπτωση που να συνέβη κάποια ζημιά σε μηχάνημα λόγο ανεπίσημου αναλώσιμου, όπως υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί οι εταιρίες εκτυπωτών.

Αυτό που μπορώ να πω από πείρα είναι ότι η εκτύπωση μπορεί να μην είναι καλή. Με τον πρώτο inkjet εκτυπωτή που είχα, βάζοντας ανεπίσημα μελάνια είχα ψόφια χρώματα και το μαύρο μόλις στέγνωνε ξέβαφε στο χέρι μου… Από την άλλη με τον laser που έχω τώρα, το πρώτο τόνερ κυανού που έβαλα (ανεπίσημο) τύπωνε μια χαρά, αλλά όταν έβαλα και μαύρο (από άλλη εταιρία όμως) έγινε πιο δύστροπος ο εκτυπωτής και αν δεν βάλω την μέγιστη θερμοκρασία φούρνου μπορεί να μην έχει πατήσει καλά το μαύρο στην τελική εκτύπωση. Σε τελική ανάλυση είναι λίγο trial and error με αυτά, θα ήταν λιγότερο δελεαστικά αν δεν πούλαγαν τόσο ακριβά τα επίσημα μελάνια οι εταιρίες, αφού πουλάνε φθηνά τους εκτυπωτές για να βγάλουν από τα αναλώσιμα.

Τέλος, αν θέλετε τον εκτυπωτή για χρήση με άλλα λειτουργικά, ψάξτε το λίγο παραπάνω, όλοι σχεδόν οι εκτυπωτές σήμερα υποστηρίζουν ότι δουλεύουν σε Windows, Linux και OSX, αλλά αρκετά συχνά οι drivers δεν είναι καν επίσημοι (έχω δει εκτυπωτή να προτείνεται από την εταιρία να τρέξει με community made driver για linux…) ή να μην υποστηρίζονται όλες οι λειτουργίες.

 

13 Comments

 1. Πονεμένη ιστορία. Θα περίμενε κανείς οτι στην εποχή που έχουμε εξερευνήσει το ηλιακό σύστημα και χαρτογραφήσει το ανθρώπινο DNA, θα είχαμε βρεί κάποιον τρόπο για να τυπώνουμε γρήγορα, αξιόπιστα και φτηνά.
  Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι μεγάλη μάστιγα. Για χρήση στο σπίτι ή σε μικρή επιχείρηση, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα (και βασικά ούτε και η ανάγκη) αγοράς ενός enterprise μηχανήματος 2-3 χιλιάδων ευρώ με τεχνική υποστηριξη κλπ, συχνότατα η πρώτη βλάβη σημαίνει και την αντικατάσταση του μηχανήματος, αφού η επισκευή είναι ασύμφορη.
  Το δέ μελάνι πρέπει να είναι το πιό ακριβό υγρό του σύμπαντος, καθώς αναλογικά κοστίζει πιο πολύ από πετρέλειο, γαλλικό άρωμα ή ανθρώπινο αίμα.
  Obligatory oatmeal reference: http://theoatmeal.com/comics/printers

  Για να πώ και την κακία μου πάντως, το αρθράκι δεν μοιάζει με οδηγό αγοράς, καθώς το μόνο που έκανες Νίκο ηταν να μας πείς 2-3 εισαγωγικά πράγματα για το κάθε είδος εκτυπωτή, τα οποία εκτός αν κάποιος ζούσε σε σπηλιά τα τελευταία 10 χρόνια, πιθανότατα τα γνώριζε ήδη.

 2. Ναι όντως, στην πραγματικότητα είναι “τι να προσέξετε” και το έγραψα γιατί πράγματι θεωρώ ότι αρκετά δεν τα γνωρίζουν πολλοί, ενώ διάφορες παπαριές που βλέπω σε κάτι 9gag αναπαράγουν ότι ο εκτυπωτής φταίει για όλα τα κακά του σύμπαντος και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε πχ βάλει πιο βαρύ χαρτί από ότι μπορεί να τραβήξει.

  Αν θες πραγματικό οδηγό, απλά αγόρασε όποιο konica minolta μηχάνημα αντέχει η τσέπη σου και πες μου να σου δώσω τηλέφωνο unofficial τεχνικού να σε βολέψει με service και αναλώσιμα 😛
  Γενικά KM είναι ότι πιο φθηνό με αξιοπρεπή εκτύπωση, ενώ όσο ανεβαίνει φυσικά το κόστος πάει και προς το καλύτερο, αλλά σε κόστος χρήσης δεν τους πιάνει κανένας.

  ΗΡ laser και xerox δίνουν καλύτερα χρώματα σε όλη την γκάμα, αλλά και οι 2 είναι πολύ ακριβοί σε κόστος ανά σελίδα.

  Γενικά λόγο επαγγέλματος μπορώ να το τραβήξω το θέμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν ενδιαφέρει πολύ κόσμο το πλάτιασμα 😛

 3. Εγώ πάντως έχω κόψει πολλά χρόνια τους HP – ακόμα και σήμερα, δεν παίζει να μην μου δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα οι drivers τους ενώ πραγματικά δεν μπορώ να σας μεταφέρω το πόσο αίμα έχω φτύσει με δαύτους στο δίκτυο της δουλειάς.
  Για μικρές εργασίες, Samsung και είμαι μια χαρά.

 4. Αν έχω μια επίσημη νέμεση στον χώρο των υπολογιστών, αυτή λέγεται INKJET ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ. Κάθε φορά που θυμάμαι ο άμοιρος να τυπώσω αεροπορικά εισιτήρια ή γουατέβερ, κοιτάω άνετα τουλάχιστον ένα τρίωρο καντηλιών και θρήνου πάνω από το καταραμένο μηχάνημα, το οποίο μπορεί να σκανάρει και να κοπιάρει άψογα, αλλά έτσι και τολμήσω να τυπώσω μια φόρμα υπεύθυνης δήλωσης ασπρόμαυρη, game over. Tρέχα Κουτσούκο για μελάνι, πάλαιψε με το χαρτί, τσάκισε ό,τι απομένει από τα κουρελιασμένα νεύρα σου.

  (Τώρα ξέρω. Laser θα ‘ναι ο επόμενος και αντίο σας!)

 5. Αυτό με την ποιότητα του χαρτιού είναι μεγάλη αλήθεια, υπάρχουν μάρκες χαρτιών 80gr που δεν συνδυάζονται καλά με κάποιους εκτυπωτές. Συμβουλή: Δοκιμάστε 3-4 επώνυμα χαρτιά με τον εκτυπωτή σας και εάν δείτε ότι κάτι δουλεύει απροβλημάτιστα, αγοράστε μόνο αυτό. Επίσης, αξίζει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυτόματη εκτύπωση (και σάρωση που είναι σπανιότερη) διπλής όψης και στον αυτόματο τροφοδότη. Ειδικά σε πολυμηχάνημα κάνει τεράστια διαφορά. Και τέλος, για χρήση γραφείου από περισσότερους υπολογιστές, είναι πολύ σημαντική η κάρτα δικτύου.

 6. Μιας και είμαι σε αναζήτηση σοβαρού εκτυπωτή, παρατηρώ ότι οι μεσαίοι-ακριβοί inkjet υπερτερούν σχεδόν σε όλα από αντίστοιχους laser, πχ. σε ταχύτητα, κόστος αναλώσιμων, κόστος εκτύπωσης, χρώματα…. Χαρακτηριστικά αναφέρω αυτό το μοντέλο της Epson: http://www.trustedreviews.com/epson-workforce-pro-wf-5620dwf-review

 7. Το άρθρο είναι πάνω από χρόνο, οπότε έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Γενικά υπάρχει αυτή η τάση να συμφέρει μια το ένα μια το άλλο, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια οι κατασκευαστές Inkjet άλλωστε (αν και αρκετοί κατασκευαστές έχουν εσωτερικό ανταγωνισμό με τους laser που βγάζουν).

  Δυστυχώς για κάποιο λόγο μάλιστα από τότε που το έγραψα ανέβηκαν οι τιμές σε όλα τα laser αναλώσιμα (δουλεύω στην ψηφιακή εκτύπωση και μας έτσουξε λίγο αν και στα μηχανήματα που τρέχουμε δεν τα φτάνουν οι inkjet ακόμα)

  Όπως το βλέπω το epson μόνο 1 αρνητικό μπορώ να βρω, το ότι αν δεν το δουλεύεις καθημερινά θα ξεραθεί το μελάνι και μπορεί να κλάψεις όλο το μηχάνημα γιατί έχει εσωτερικές κεφαλές.
  Οπότε αν το αγοράσεις και δεν σκοπεύεις να το δουλεύεις πολύ, προγραμμάτισε 2 φορές κάθε βδομάδα να το βάζεις να τυπώσει μια σελίδα που να δουλεύουν και τα 4 μελάνια (πχ βάλε 4 σχετικά λεπτές λωρίδες για κάθε χρώμα cyan, magenta, yellow, black σε μια Α4 σελίδα και εκτύπωσε την).

 8. Σε ευχαριστώ που ήρθες και μου απάντησες Νίκο. Φυσικά εσύ είσαι ο επαγγελματίας και δεν σου προσάπτω τίποτα, μια χαρά τα έχεις γράψει εσύ. Απλά το άρθρο είναι λίγο παλιό και κάποια πράγματα αλλάζουν με τον καιρό και το ψάχνω και εγώ το θέμα μερικές μέρες τώρα για καταλήξω στην πιο καλή επιλογή. Σε παρόμοιο επίπεδο τιμής έχω βρει και αυτόν εδώ http://www.digitalversus.com/printer/epson-workforce-wf-7620dtwf-p20135/test.html με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μπορεί να σαρώσει έγγραφα με μεγαλύτερη επιφάνεια και να εκτυπώσει κιόλας και σε Α3. Πως το βλέπεις συγκριτικά με τον άλλον epson; Έχεις μήπως εσύ κάτι καλύτερο να μου προτείνεις σε αυτό το επίπεδο και με τιμή μέχρι 280 ευρώ; Προσωπικά δεν προτιμώ τους HP, αλλά παρόλα αυτά όταν τους κοίταξα και αυτούς λίγο δεν βρήκα κάτι σούπερ-ντούπερ καλύτερο… Επίσης έχω έναν άλλο εκτυπωτή epson με τον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος, το xp600 και παρότι είχα μήνες να τον χρησιμοποιήσω δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με τα μελάνια του. Φαντάζομαι ότι ήμουν απλά τυχερός;

 9. Είναι καθαρά θέμα του τι θες εσύ, αν πιστεύεις ότι θες να τυπώσεις Α3 δεν βλέπω γιατί να πάρεις το μικρό, άλλωστε το Α3 τυπώνει και Α4.
  Από θέμα ποιότητας και κόστους είναι μια χαρά από ότι βλέπω, ομολογώ ότι με έβαλε σε σκέψεις να το ψάξω λίγο παραπάνω γιατί είμαι έτοιμος να αγοράσω ένα εκτυπωτικό και εγώ που κοστίζει 3Κ και με ζορίζει η τιμή του, αλλά τελικά είναι μεγάλη η διαφορά κόστους για μένα και δεν περνάει χαρτιά 300gsm που θέλω.

  Για χρήση στο σπίτι ή στο γραφείο πάντως είναι τέλειο το epson, δεν μπορώ να το προτείνω ανεπιφύλακτα αφού δεν το γνωρίζω από πρώτο χέρι, αλλά πιστεύω ότι εγώ θα το αγόραζα. Το κόστος σελίδας είναι περίπου 10 λεπτά το φύλλο, μια χαρά μου ακούγεται για εκτυπωτή σε αυτά τα λεφτά και είναι στα επίπεδα laser.

  Για το θέμα με τα μελάνια είναι πράγματι θέμα τύχης, αφού μπορεί να έχει να κάνει και με την υγρασία και την θερμοκρασία του χώρου, αλλά αργά ή γρήγορα όταν δεν το δουλεύεις θα ξεραθούν. Όπως είπα βέβαια αυτό είναι μικρό πρόβλημα και μπορείς να το αντιμετωπίσεις εύκολα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
Follow on Feedly