REVIEWS

DOUBLE DRAGON NEON

Διαθέτω μια ιδιαίτερη σχέση «πάθους» με το πρωτότυπο Double Dragon. Βλέπετε ήταν από τα πρώτα coin-op παιχνίδια που λάτρεψα πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και το πρώτο που κατάφερα να τερματίσω με ένα εικοσάρικο. Μια… επιτυχία που συνεχίστηκε για αρκετό καιρό, καθώς κάθε φορά που το πετύχαινα σε κάποιο ουφάδικο, δε δίσταζα να ρίξω και το τελευταίο μου νόμισμα προκειμένου να σώσω για χιλιοστή φορά τη Marian – η οποία τελικά δεν ήταν και πολύ σόι, καθώς αν παίζατε διπλό, πήγαινε πάντα με το μέρος του νικητή της «επικής» μονομαχίας μεταξύ των αδελφών Billy και Jimmy Lee. Faithful is my middle name

Εκτοτε έχω δοκιμάσει ουκ ολίγες μεταφορές του παιχνιδιού, κάποιες πολύ κακές, όπως εκείνες των home computers της αλησμόνητης Melbourne House και κάποιες συμπαθητικές παραλλαγές του, κυρίως σε emulators για κονσόλες. Κανένα όμως δεν έφτανε τη μαγεία του αρχικού παιχνιδιού, το οποίο παρ’ όλο που ήταν γεμάτο λάθη και ανισόρροπο gameplay (αρκούσε να μάθεις να ρίχνεις σωστά αγκωνιές για να καθαρίσεις όλο το παιχνίδι χωρίς πρόβλημα), ήταν απίστευτα εθιστικό και διασκεδαστικό. Οταν ανακοινώθηκε η PC έκδοση του Double Dragon Neon της Wayforward, γνωστή για τα remakes παλαιών τίτλων όπως το πρόσφατο Ducktales: Remastered, μου τράβηξε αμέσως τη προσοχή, καθώς επιχειρεί να αναβιώσει το κλασικό αυτό παιχνίδι και τη κιτσαρία που χαρακτήριζε τα 80’s, κάτω από μια πιο σύγχρονη ματιά στον τομέα του gameplay.

Double Dragon Neon Screenshot1Δε νοείται Double Dragon χωρίς τη παραπάνω σκηνή.

Ξεκινώντας λοιπόν το παιχνίδι, είναι ηλίου φαεινότερο ότι απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που έζησαν τη δεκαετία εκείνη, με ένα τρόπο παρόμοιο με εκείνον του Far Cry: Blood Dragon. Παρδαλά χρώματα, καρτουνίστικοι χαρακτήρες με κομμώσεις φουλ στη λακ σαν glam rock stars, cheesy ατμόσφαιρα και διάλογοι με φωνές που μόνο γέλια προκαλούν, ενώ το εκπληκτικό soundtrack του παιχνιδιού, που περιλαμβάνει αρκετά κομμάτια του πρώτου παιχνιδιού ρεμιξαρισμένα, προκαλεί μια πολύ γλυκιά νοσταλγία. Σίγουρα οι νεότεροι δύσκολα θα συγκινηθούν με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί το Double Dragon Neon, οι πιο παλιοί όμως σίγουρα θα χαμογελάσουν με αυτό που θα αντικρύσουν τα μάτια τους και θα ακούσουν τα αυτιά τους.

Στα του gameplay, το Double Dragon Neon είναι ένα κλασικό side scrolling beat’ em up που βασικός μας στόχος είναι να δείρουμε όποιον βρούμε μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στο τελικό boss. Εχουμε στη διάθεσή μας ένα αξιόλογο ρεπερτόριο κινήσεων, από απλές μπουνιές και κλωτσιές μέχρι πιο «σύνθετες» κινήσεις, όπως το τρέξιμο και η αποφυγή, που αν συνδυαστούν κατάλληλα δημιουργούν ζημιογόνα combos. Ιδίως η αποφυγή είναι κάτι που θα χρειαστεί να μάθετε να εφαρμόζετε συχνά, καθώς αν πατήσετε το ανάλογο κουμπί τη κατάλληλη στιγμή, τότε η δύναμη των χτυπημάτων σας διπλασιάζεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα (το λεγόμενο gleam).

Double Dragon Neon Screenshot3Τι καλύτερο από μια βόλτα στην εξοχή και με λίγο ξύλο για γαρνιτούρα.

Εκτός από τις απλές κινήσεις, υπάρχουν και οι special που ξεκλειδώνονται όταν πάρετε από το έδαφος τις κασέτες που αφήνουν οι ηττημένοι εχθροί σας. Οι κασέτες αυτές χωρίζονται σε δύο είδη: τις Sosetsitsu και τις Stances. Οι πρώτες καθορίζουν τη special κίνηση του ήρωά σας, από fireballs και «ελικοπτεράκια» μέχρι επικλήσεις φλεγόμενων δράκων και κεραυνών. Φυσικά η χρήση της special κίνησης δεν είναι αλόγιστη, καθώς απαιτεί έναν αριθμό από mana για να εκτελεστεί, το οποίο ανανεώνεται αργά με τη πάροδο του χρόνου ή άμεσα βρίσκοντας κάποιες μπαταρίες κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Οι Stances από την άλλη αποτελούν κάποιου είδους passive skills, καθώς προσθέτουν κάποια μόνιμα boosts στον ήρωά σας, όπως έμφαση στο mana, δυνατότητα ανανέωσης της υγείας μετά από κάθε χτύπημα κ.ο.κ. Οσες περισσότερες κασέτες μαζεύετε τόσο ισχυρότερες γίνονται οι special δυνάμεις σας (αρχικά μέχρι 10 max η καθεμία), ενώ μπορείτε να αγοράσετε έξτρα κασέτες αν επισκεφθείτε κάποια μαγαζιά σε συγκεκριμένες πίστες του παιχνιδιού. Σε πιο προχωρημένα επίπεδα δυσκολίας είναι σχεδόν επιβεβλημένη η επίσκεψη στο μαγαζί του Tapesmith, ενός περίεργου τύπου που, αντί για χρήματα, ζητά μια ποσότητα από Mythril, το οποίο βρίσκετε μόνο αφού νικήσετε κάποιο boss, και ξεκλειδώνει το max boost των κασετών σας.

Double Dragon Neon Screenshot4Everybody was shadow fighting…

Το καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού φυσικά είναι το co-op (ή Bro-Op όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται), όπου οι δύο παίκτες, εκτός από το να μοιράσουν ομοιόμορφα το ξύλο που θα ρίξουν, μπορούν να κάνουν…high-five που θα τους δώσει διπλή δύναμη στα χτυπήματά τους, να μοιράσουν ενέργεια μεταξύ τους, ακόμα και ζωές! Το Bro-Op μπορεί να παιχτεί είτε τοπικά είτε online, δυστυχώς η δεύτερη περίπτωση συχνά αντιμετωπίζει αρκετό lag και disconnections, ενώ κανά-δυο φορές κράσαρε εντελώς το παιχνίδι με αποτέλεσμα όλη η πρόοδός μας να πάει στράφι. Ελπίζουμε σύντομα σε κάποιο patch που θα βελτιώνει τον online κώδικα, καθώς και στη διόρθωση κανά δυο bugs που εντοπίσαμε, όπως π.χ. η σημαντική μείωση του frame rate όταν πολεμάτε ενάντια στο plant boss.

Οπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, το Double Dragon Neon ελάχιστα κοινά στοιχεία μοιράζεται με το πρωτότυπο Double Dragon, πέρα από το σενάριο, τα ονόματα των ηρώων και κάποιων εχθρών (όπως ο «γορίλας» Abobo ή η mistress Linda). Λείπουν επίσης οι χαρακτηριστικές κινήσεις που έκαναν το παιχνίδι «διάσημο» (όπως το πιάσιμο από τα μαλλιά) και από ένα σημείο και μετά περιλαμβάνονται αρκετά platform στοιχεία που, κατ’ εμέ, είναι αχρείαστα. Ευτυχώς που οι τύποι της Wayforward δεν το παράκαναν με αυτά, ενώ αν αποτύχετε σε αυτά οι συνέπειες είναι σαφώς μικρότερες από το original παιχνίδι (δεν χάνετε «κανονάκι», αλλά μια ποσότητα ενέργειας).

Double Dragon Neon Screenshot2Dodge or be killed!

Αν περιμένετε λοιπόν ένα πιστό HD remake του πρωτότυπου παιχνιδιού, δε θα το βρείτε εδώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Double Dragon Neon δεν είναι αξιόλογο. Απεναντίας, το παιχνίδι είναι αρκούντως διασκεδαστικό είτε παίζετε μόνος σας είτε με παρέα, ενώ το επίπεδο δυσκολίας είναι σχετικά υψηλό και απαιτεί αρκετό skill από μέρους του παίκτη πέρα από το να πατάει στη τύχη τα κουμπιά, κάτι που εν μέρει αντισταθμίζει και τη μικρή διάρκεια του. Συνολικά όμως, αν ψάχνετε για ένα καλό beat’ em up, το Double Dragon Neon δε θα σας απογοητεύσει, ενώ αν ανήκετε στους λάτρεις της 80’s pop αισθητικής, θα έχετε ένα λόγο παραπάνω για να το αγαπήσετε.

debe

{youtube}lW98Z9W1X5I{/youtube}

Pros

 • Καλοστημένοι μηχανισμοί beat’ em up με αρκετό βάθος
 • Κορυφαίο soundtrack
 • Bro-op action!

Cons

 • Προβληματικό on-line play και κάποια bugs
 • Μικρή διάρκεια (όχι περισσότερες από δυο-τρεις ώρες για να δείτε τους τίτλους τέλους)
 • Οχι και τόσο πιστό στο πρωτότυπο παιχνίδι (αν θεωρείται αυτό αρνητικό για κάποιους)

RATING - 78%

78%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Lover of action, shooter, adventure, RPG's and sometimes racing games, he prefers mainly single-player gaming. Every now and then he breaks out into a multi, but he doesn't overdo it.

9 Comments

 1. Ωραίος Γιώργο! Πάει για αγορά σε κάποιο sale.
  Το μόνα της σειράς που έχω παίξει είναι ένα σε Μame (μάλλον το 2ο) και ένα στο πρώτο Gameboy.
  Αυτό το σύστημα αναβαθμίσεων με τις κασέτες είναι λογικά νέα προσθήκη του Neon, δε μου θυμίζει κάτι…

 2. Ωραίο review, μου έδωσες μια καλή ιδέα περι τίνος πρόκειται ! Σε full price δε νομίζω να το πάρω, αλλά τα co-op platforms είναι η αδυναμία μου, οπότε σε sale είναι must buy !!!

  Keep it up !

 3. Co-op beat’ em up θες να πεις. :p Πάντως το online ελπίζω να το φτιάξουν, δοκίμασαμε να παίξουμε co-op με εκλεκτό μέλος του RQ και στέφθηκε με απόλυτη…αποτυχία.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN