REVIEWS

DREAMFALL CHAPTERS: BOOK FOUR: REVELATIONS

Το Dreamfall Chapters έχει κατορθώσει να υφίσταται σε έναν ολόδικό του μικρόκοσμο. Αγνοούμενο από την πλειοψηφία του ειδικού τύπου καθώς και τους «ορθόδοξους» αντβεντσουράδες, όχι μόνο συνεχίζει να κυκλοφορεί τα επεισόδιά του με συνέπεια, αλλά πρόσφατα αναβαθμίστηκε πλήρως στην «σένια» Unity 5 μηχανή γραφικών. Η Red Thread Games, πιστή στο όραμα και την μυθολογία της, ακολουθεί την ασημένια κλωστή του Dreamfall ασυμβίβαστα, μέχρι το τέλος.

DC41Ο αινιγματικός Brian Westhouse εμφανίζεται πάντοτε εκεί που δεν τον περιμένεις

Το Revelations, προτελευταίο «βιβλίο» της σειράς, εισάγει με διαφορά τα εντυπωσιακότερα set-pieces που έχουμε δει ως τώρα στο Dreamfall Chapters. Η δράση του λαμβάνει χώρα σε ως επί το πλείστον νέες τοποθεσίες και τόσο ο Kian όσο και η Zoe έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες προκλήσεις του μέχρι τώρα ταξιδιού τους. Ο Kian, λαθρεπιβάτης σε αερόπλοιο των Azadi, ταξιδεύει προς διάσωση του νεαρού Bip και ανακαλύπτει ένα εφιαλτικό στρατόπεδο συγκέντρωσης (που απηχεί την δική μας πραγματικότητα σε σχεδόν άβολο βαθμό) και ταυτόχρονα την Νούμερο Ένα Οπαδό του, ενώ η Zoe ακολουθεί τα χνάρια της μυθικής April Ryan, επιστρέφοντας στο Riverwood για να αντιμετωπίσει ένα Κακό αρχαιότερο από τον ίδιο το Χρόνο.

Η διάρκεια του Revelations κυμαίνεται μεταξύ τρεισήμισι και τεσσάρων ωρών και δυστυχώς έχουν ελαττωθεί δραστικά οι «πραγματικοί» γρίφοι που περιλαμβάνει. Με εξαίρεση την μάχη της Zoe στον βάλτο, όπου οι τηλεπαθητικές της δυνάμεις από τον πρόλογο του Reborn επιστρέφουν, οι γρίφοι του Revelations μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και η επίλυσή τους δεν υπάρχει περίπτωση να προβληματίσει οποιονδήποτε.

DC42Το Revelations “παίζει” με την νοσταλγία μας για το The Longest Journey όσο κανένα “βιβλίο” του Chapters μέχρι τώρα

Το επίπεδο της γραφής, οι εξελίξεις και η συναισθηματική κλιμάκωση του επεισοδίου είναι υποδειγματικά υλοποιημένα. Ούτως ή άλλως, ο Ragnar Tornquist ουδέποτε έχει προδώσει την εμπιστοσύνη μας σε αυτόν. Δίνονται απαντήσεις, αποσαφηνίζονται στο βαθμό του δυνατού τα σεναριακά διακυβεύματα και οι χαρακτήρες της σειράς μπαίνουν σε τελική τροχιά σύγκρουσης με το πεπρωμένο τους. Φυσικά, οι πόρτες παραμένουν ερμητικά κλειστές στους νεότερους παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν παρακολουθήσει την σειρά από την αρχή της. Το βάθος της μυθολογίας των The Longest Journey/Dreamfall είναι τέτοιο, που κάποιος νεοφερμένος παίκτης είναι αδύνατο να αντιληφθεί τον πλήρη αντίκτυπο συγκεκριμένων καταστάσεων ή την συναισθηματική φόρτιση που δημιουργεί στους παλαιότερους η εμφάνιση συγκεκριμένων χαρακτήρων ή τοποθεσιών.

DC43Από τα ατμοσφαιρικότερα setpieces του επεισοδίου

Από αυτή την άποψη, θεωρώ το Dreamfall Chapters την εκπλήρωση μιας τέλειας υπόσχεσης προς τους hardcore οπαδούς. Φυσικά αυτοπεριορίζεται εμπορικά, αλλά δεν μπορώ παρά να θαυμάσω την εκούσια επιλογή του στενότερου δρόμου. Στο τεχνικό κομμάτι τώρα, η Unity 5 είναι μια ευφυής επιλογή, που αν μη τι άλλο δείχνει την διάθεση της Red Thread να φροντίσει το παιχνίδι της όσο περισσότερο γίνεται. Οι κύριες διαφορές που εισάγει η νέα μηχανή αφορούν στην διαχείριση των σκιάσεων και των φωτισμών και δίνουν ένα πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές του παιχνιδιού. Ακόμη και κάποια textures χαμηλής ανάλυσης, με την έξυπνη χρήση του φωτισμού, δένουν σε ένα αρμονικό οπτικό αποτέλεσμα. Η ίδια η απόδοση του παιχνιδιού δείχνει επίσης αισθητά βελτιωμένη, με την κίνηση των χαρακτήρων να είναι πιο άμεση και τα framerates να παραμένουν υψηλά και αμετάβλητα σε όλη την διάρκεια της περιπέτειας.

DC47Once i tuned into something called the Pink Floyd and it was amazing…

 Το Ταξίδι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η ισορροπία που δημιούργησε το Chapters μεταξύ Stark και Arcadia, επιστήμης και μαγείας, κρέμεται από μια κλωστή καθώς πλησιάζουμε στο φινάλε. Απομένει να δούμε εάν αυτό θα φέρει τέτοιες εξελίξεις και ανατροπές ώστε ο τίτλος να χαρακτηριστεί στο σύνολό του ως «απαραίτητος». Το μόνο σίγουρο, είναι πως όσοι ερωτευτήκατε το διπλό όνειρο των Stark και Arcadia, δεν έχετε την παραμικρή δικαιολογία να μην ονειρευτείτε και αυτό το Ταξίδι.

Pros

  • Η γραφή και η μυθοπλασία του Tornquist παραμένουν σε κορυφαία κινηματογραφικό επίπεδο, δίχως την παραμικρή έκπτωση προς χάριν “ευκολίας” ή “προσβασιμότητας”
  • Η μετάβαση στην Unity 5 προσφέρει μερικές πολύ όμορφες οπτικά στιγμές και ομαλοποιεί σε μεγάλο βαθμό προβλήματα που αντιμετώπιζαν αρκετοί χρήστες με το framerate
  • Χορταστική διάρκεια και άρτια σκηνοθετημένη κλιμάκωση της δράσης

Cons

  • Απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους hardcore οπαδούς της μυθολογίας (και όχι του ίδιου του gameplay) των The Longest Journey και Dreamfall. Αυτό άνετα κατατάσσεται στα θετικά, αλλά κάποιος νεότερος παίκτης που δεν είχε επαφή με τους προηγούμενους τίτλους, ίσως αισθανθεί πως βρίσκεται έξω από τα νερά του.
  • Σχεδόν πλήρης απουσία έστω και κάποιων υποτυπώδων γρίφων οι οποίοι θα έθεταν κάποια πρόκληση στον παίκτη 

SCORE - 89%

89%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

One Comment

  1. Ο ορισμός του “επίκληση στο συναίσθημα” και στη νοσταλγία. Μας πέθανε ο Ράγκναρ.
    Εν αναμονή του τέλους. 🙁

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN