REVIEWS

FENIX RAGE

Ασχολήθηκα αρκετά με το Fenix Rage. Όχι, δεν κατάφερα ακόμη να το ολοκληρώσω αλλά θα το προσπαθήσω στο μέλλον. Είμαι όμως σε μια ηλικία που δε πρέπει να τεντώνονται τα νεύρα μου. Θέλω την ψυχική μου ηρεμία όσο τίποτε άλλο, ειδικά όταν ασχολούμαι με video games μιας και το κάνω για να χαλαρώσω και να περάσω όμορφα για λίγες ώρες. Ε, με το Fenix Rage δεν θα περάσετε όμορφα. Θα βρίσετε θεούς και δαίμονες, θα κοπανήσετε κάτω πληκτρολόγια και ποντίκια, θα σπάσετε gamepads και τελικά θα εντρυφήσετε στο “αγαπημένο” χόμπι του rage quit. Ο λόγος είναι ιδιαίτερα απλός: το Fenix Rage είναι αρρωστημένα δύσκολο… αλλά ταυτόχρονα τόσο, μα τόσο εθιστικό!

FenixRage 01Πολλοί οι τηλεμεταφορείς… άντε βγάλε άκρη!

Στο παιχνίδι χειρίζεστε ένα πλασματάκι που -προσωπικά- μου φέρνει σε εξωγήινο σκαντζόχοιρο. Όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία αφού μετά το πάτημα του πλήκτρου “Start” θα μπείτε για τα καλά στο πνεύμα του τίτλου. Το Fenix Rage είναι ένα platform με μικρές, σαδιστικά δύσκολες πίστες που χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα να ολοκληρωθούν. Ο Fenix μπορεί να πηδάει στο αέρα συνεχώς, αρκεί να πατάτε ρυθμικά το αντίστοιχο πλήκτρο και ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κάνει dash, καλύπτοντας μικρές αποστάσεις σε σύντομο χρόνο. Με τo dash μπορεί, επίσης, να σπάει συγκεκριμένους τοίχους ανοίγοντας περάσματα. Τόσο απλός ο χειρισμός! Ο σκοπός είναι να φθάσετε στην έξοδο, ενώ αν είστε και στο τσακίρ κέφι μπορείτε να προσπαθήσετε να αρπάξετε και το μπισκοτάκι που βρίσκεται στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία για να πάρετε extra πόντους. Φυσικά η ολοκλήρωση κάθε πίστας σε χρόνο ρεκόρ προσθέτει και ένα αστεράκι στη συλλογή σας (θα πούμε παρακάτω τι θα κάνετε με δαύτα).

Η πορεία προς το φινάλε, όμως, κάθε άλλο παρά εύκολη χαρακτηρίζεται. Οι πίστες είναι γεμάτες με ζελατοειδή πλάσματα, οξύ, φλόγες κι ένα σωρό άλλα εμπόδια. Ένα άγγιγμα σε αυτά και η πίστα ξεκινά από την αρχή ενώ ο μετρητής των θανάτων φθάνει πολύ γρήγορα σε τριψήφια νούμερα. Ναι, είμαι σίγουρος ότι το καταλάβατε: έχουμε να κάνουμε με τον πνευματικό διάδοχο του Super Meat Boy! Ακρίβεια, ταχύτητα, αυτοσυγκέντρωση και νεύρα στην τσίτα απαιτούνται για να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι ολοένα και δυσκολότερες προκλήσεις του παιχνιδιού.

FenixRage 02It’s a long way to the top…

Στο παιχνίδι υπάρχουν πάνω από 180 πίστες χωρισμένες σε “κόσμους” καθένας από τους οποίος περιλαμβάνει 19 πίστες και ένα boss fight. Η πρόκληση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη όσο προχωράτε στο παιχνίδι αλλά ταυτόχρονα προστίθενται νέοι μηχανισμοί προκειμένου ποτέ μα ποτέ να μη βαρεθείτε στην ενασχόλησή σας με το παιχνίδι. Νέοι, ιδιαίτεροι εχθροί κάνουν την εμφάνισή τους, τηλεμεταφορείς, πύρινοι τοίχοι που το άγγιγμα με αυτούς σας θέτει “on fire” προκειμένου να σπάτε blocks από πάγο, πίστες με χρονόμετρο που σας προκαλούν να αντέξετε στις παγίδες και τους εχθρούς τους έως αυτό μηδενιστεί και εμφανιστεί η έξοδος και πολλά πολλά ακόμη εγγυώνται τη διαφορετικότητα του κάθε κόσμου και την απόλυτη σιγουριά πως δε θα βαρεθείτε ποτέ. Ορισμένες πίστες μάλιστα έχουν τόσο πολύπλοκη δομή που ουσιαστικά αποτελούν mini puzzle platformers και θα βάλουν το μυαλό σας σε αρκετή σκέψη για να ολοκληρωθούν. Τα boss fights είναι εξαιρετικά, βρίθουν πρωτοτυπίας και θα φθάσουν τα αντανακλαστικά σας στα άκρα.

Ακόμη και αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε το παιχνίδι όμως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε ακόμη πολλά να κάνετε. Μόνο, και μόνο αν συγκεντρώσετε όλα τα μπισκοτάκια θα ξεκλειδώσει ο τελευταίος κόσμος του παιχνιδιού. Από την άλλη, με τα αστεράκια που ανέφερα πριν μπορείτε να αγοράσετε mini arcade games, τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Σημειώστε εδώ ότι είναι σχεδόν απίθανο να τελειώσετε όλες τις πίστες σε χρόνο ρεκόρ ΚΑΙ φθάνοντας στο μπισκοτάκι, κάτι που σημαίνει πως θα ασχοληθείτε μαζί τους για παραπάνω από μία φορές. Ένα είναι σίγουρο… αν υπάρχει βραβείο replayability, το Fenix Rage είναι σίγουρα ένας από τους ισχυρότερους διεκδικητές!

FenixRage 03Το παιχνίδι θα σας troll-άρει σε κάθε ευκαιρία…

Δυστυχώς το παιχνίδι είναι απελπιστικά δύσκολο. Ήδη από τον δεύτερο κόσμο οι πίστες φαντάζουν αδύνατες. Εδώ εμφανίζονται και τα βασικά μειονεκτήματα του τίτλου. Υπάρχουν πίστες αρκετά πολύπλοκες σε δομή, τόσο που δεν θα μπορείτε να δείτε την έξοδο από το σημείο που ξεκινάτε. Ναι, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πλήκτρο για να έχουμε μια συνολική εικόνα της πίστας. Έτσι θα οδηγηθείτε σε φθηνούς θανάτους προκειμένου να δείτε τα διαθέσιμα μονοπάτια και το γενικό κτίσιμο του χώρου. Επίσης, σε πίστες με άπειρους τηλεμεταφορείς οι χρωματισμοί είναι τέτοιοι που θα χάνετε ακόμη και τον χαρακτήρα σας μέσα στα άπειρα, πολύχρωμα tiles… ξέρετε τι επακολουθεί μετά από αυτό.

FenixRage 04Ίσως το πρώτο mini arcade game που θα ξεκλειδώσετε… άντε και καλές πτήσεις!

Παρόλα τα μειονεκτήματά του, το Fenix Rage αποτελεί έναν εξαιρετικά καλό, γυαλισμένο και ορθά δομημένο τίτλο. Με πολύ προσιτή τιμή προσφέρει άπειρες ώρες gameplay και θα αποτελέσει τίτλο διαμαντάκι για του φίλους των δύσκολων platformers. Οι οπαδοί του Super Meat Boy βρήκατε την επόμενη αγορά σας… όσοι πάλι έχετε πρόβλημα με τα νεύρα σας, μείνετε μακριά.

Pros

 • Εθιστικό ως εκεί που δεν πάει.
 • Μπόλικο περιεχόμενο σε χαμηλή τιμή.
 • Υπέροχα boss fights.
 • Ζόρικο! Πολύ ζόρικο…

Cons

 • … τόσο που θα απομακρύνει πολύ κόσμο από την αγορά του!
 • Ο πολύπλοκος σχεδιασμός σε κάποιες πίστες ξεφεύγει από τα όρια του είδους.

RATING - 80%

80%

Volrath

Nikos is a gamer who is characterized by two simple words: "Steel" and "Fire". Yes, you got it right. Any video game that has a fantasy/medieval element in it has his name written all over it. He plays mostly RPGs and strategies while never saying no to well-polished hack 'n slash fantasy titles. Where the war horn sounds, where steel meets steel, where courage and heroism transcend everything and the sacrifice of a brother exalts the warrior ideals... you will find Nikos next door screaming: "Chaaaarge!"

7 Comments

 1. Αν θελήσω ποτέ να αλλάξω άμεσα κάποιο hardware κομμάτι του υπολογιστή μου, τότε με χαρά να το δοκιμάσω.

 2. πωπω, τι μου θύμισες τώρα ρε Γιώργο!

  Gaming με tower που το πλαϊνό καπάκι ήταν ανοιχτό, χάνω (δε μπορώ να θυμηθώ ποιο παιχνίδι ήταν όμως!), δυνατή κλωτσιά στο εσωτερικό του PC, πάρε CPU cooler, GPU αλλά και μητρική -της οποίας η GPU θύρα έσπασε- στα σκουπίδια!!!

  Ναι, από τότε φυσικά και δεν το ξανάκανα….

 3. …και γι’αυτό ακριβώς δεν παίζω ποτέ πλατφόρμερ που δεν απευθύνεται σε ηλικίες 3-5 🙂

 4. “Είμαι όμως σε μια ηλικία που δε πρέπει να τεντώνονται τα νεύρα μου. Θέλω την ψυχική μου ηρεμία όσο τίποτε άλλο, ειδικά όταν ασχολούμαι με video games μιας και το κάνω για να χαλαρώσω και να περάσω όμορφα για λίγες ώρες.”

  Είσαι σίγουρα ο ίδιος που έβαλε 98% στο Dark Souls 2 ?

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEnglish