REVIEWS

FOOTBALL MANAGER 2015

Ομολογώ πως δεν περίμενα ότι στο καινούριο Football Manager θα χρειαστεί να επιλέξω… character class! Η νέα έκδοση του δημοφιλέστατου και κοσμοαγάπητου football management sim δανείζεται μια ιδέα από τον χώρο των role playing games, βάζοντας τον παίκτη να επιλέξει αν θέλει το προπονητικό του στυλ μεταξύ ενός “μάγου” της τακτικής και μιας αυθεντίας της προπονητικής, να ορίσει το προπονητικό και ποδοσφαιρικό του background, ουσιαστικά να δημιουργήσει τον δικό του “χαρακτήρα” ως κανονική, αυθύπαρκτη προσωπικότητα στον κόσμο του παιχνιδιού. Φυσικά η Sports Interactive φύτευε τους σπόρους αυτής της εξέλιξης σταδιακά αλλά σταθερά τα προηγούμενα χρόνια και φαίνεται πως το endgame της εταιρίας είναι ένα πλήρες ποδοσφαιρικό… RPG! Ωστόσο το νέο αυτό αξιοσημείωτο feature και οι υπόλοιπες αλλαγές στην έκδοση του 2015 θα πρέπει να ανέβουν στην πλάστιγγα του Ragequit.gr για να σταθμιστούν, έτσι ώστε οι φίλοι της σειράς να έχουν μια αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα που πάντοτε μας απασχολεί αυτή την εποχή: Αξίζει τα λεφτά του το νέο Football Manager;

FM15 01Θα σκοράρει η Sports Interactive ή θα σουτάρει στα γίδια;

Η μέθοδος που έχω εδώ και χρόνια αποφασίσει να ακολουθώ όσον αφορά τα reviews των ετήσιων franchises έχει ως εξής: Εξετάζω τα reviews των δύο προηγούμενων ετών, εντοπίζω τους τομείς στους οποίους έκανα παράπονα για προβλήματα και μη ουσιώδεις βελτιώσεις, αξιολογώ τα νέα χαρακτηριστικά που έχουν προστεθεί και βαθμολογώ αναλόγως. Το Football Manager 2015 επιχειρεί να τεκμηριώσει την αξία της αγοράς του εγχύοντας σχεδόν σε ίσα μέρη ορισμένες βελτιώσεις στα game mechanics και την συνολική παρουσίαση, τόσο εντός αγώνα όσο και εκτός, με την προσθήκη νέων λειτουργιών οι οποίες (όπως παραδοσιακά συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια) θα δουλευτούν και θα βελτιστοποιηθούν σε μελλοντικές εκδόσεις. Συνήθως η λογική των κυκλοφοριών της Sports Interactive ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, όπου την μία χρονιά γίνονται σημαντικές αλλαγές αλλά με συγκριτικά χαμηλό επίπεδο “γυαλίσματος”, ενώ τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η ίδια βασική έκδοση συμπληρώνεται και αναβαθμίζεται μέχρι να έρθει η ώρα για την εκκίνηση ενός νέου κύκλου ανανέωσης. Το πρόβλημα με το Football Manager 2015, φανερά μια ελαφρώς εξελιγμένη εκδοχή του περυσινού παιχνιδιού, είναι ότι φέρνει λιγότερο στον νου την λέξη “εξέλιξη” και περισσότερο μια άλλη. “Διεκπεραίωση”.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (ΝΑΙ, ΑΠΟ ΤΩΡΑ!)

Απαντώ αμέσως στο ερώτημα που έθεσα στον υπότιτλο του άρθρου για να μιλήσουμε ανοικτά και σταράτα: Ναι, το Football Manager 2015 αξίζει εντέλει τα λεφτά του. Όσο κι αν θεωρώ ότι η προσπάθεια που κατεβλήθη φέτος από την Sports Interactive δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που έπρεπε, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι το φετινό παιχνίδι είναι έστω και οριακά, έστω και στο photo finish, καλύτερο από το περυσινό. Αν το Football Manager 2015 ήταν αθλητής του άλματος εις ύψος θα έλεγα ότι κατάφερε να εκτελέσει ένα επιτυχημένο άλμα, όμως ο πήχης κουνιέται ακόμα και η Sports Interactive θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερή που δεν έπεσε. Είναι μικρές έως επουσιώδεις οι προσθήκες; Πιστεύω πως ναι, αλλά όταν ένα παιχνίδι προσφέρει εκατοντάδες ή χιλιάδες ώρες gameplay τότε ακόμα και οι μικρές προσθήκες καθιστούν πιο ευχάριστη την τελική εμπειρία. Μοιάζουν ανεπαίσθητες οι βελτιώσεις στην match engine; Ναι, όμως αυξάνουν τον ρεαλισμό της απεικόνισης σε σχέση με το FM2014. Είναι μισό βήμα προς τα εμπρός; Ναι. Το FM2015 φέρνει τη σειρά λίγο, πολύ λίγο πιο κοντά στον στόχο της απόλυτης εξομοίωσης του ποδοσφαιρικού κόσμου. Η βαθμολογία όμως θα είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι φέτος οι developers έκαναν αγγαρεία.

ΚΑΠΟΥ Σ’ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ…

FM15 05Μπάρα στα πλάγια! Μπάρα στα πλάγια! Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν…

Και αφού ανατρέψαμε τις νόρμες των game reviews βάζοντας το τελικό συμπέρασμα σχεδόν στην αρχή, πάμε να δούμε με την ησυχία μας τι το καινούριο προσφέρει το Football Manager 2015 ξεκινώντας από μια γερή δόση… νοσταλγίας! Βλέπετε φέτος η Sports Interactive αποφάσισε να μας κάνει να θυμηθούμε τα νιάτα μας, όταν πιτσιρίκια ακόμα λιώναμε στο (τότε) Championship Manager με τις ώρες. Το interface της εφετινής έκδοσης εγκαταλείπει την μπάρα στο επάνω μέρος της οθόνης και επαναφέρει την πατροπαράδοτη μπάρα στα πλάγια. Game changer! Εντάξει, υπερβάλλω, θεωρώ όμως ότι η εν λόγω αλλαγή έχει λογική αν αναλογιστούμε ότι όλος ο κόσμος έχει πλέον widescreen οθόνες και ο χώρος στα πλάγια είναι σαφώς περισσότερος από τον κάθετο. Οι developers μετακίνησαν ορισμένα μενού πιο βαθιά στις διαθέσιμες επιλογές και ανέδειξαν ορισμένα άλλα τοποθετώντας τα στην κεντρική μπάρα, χωρίς κατά τη γνώμη μου να μεταβάλλουν είτε θετικά είτε αρνητικά την χρηστικότητα και τη λειτουργικότητα των μενού σε αξιοσημείωτο βαθμό. Η μετακίνηση του μενού στα πλάγια αυτή καθεαυτή απελευθέρωσε πολύτιμο χώρο στο κέντρο της οθόνης και αύξησε τον διαθέσιμο χώρο για την απεικόνιση πολύτιμων πληροφοριών.

FM15 03Αυτός τώρα είναι παικταράς ή τσουβάλι;

Παραμένοντας στο θέμα του interface εντόπισα πολυάριθμες άλλες μικροαλλαγές στις οθόνες του player search (ενσωματώνεται πλέον στη γενική κατηγορία του scouting) και των tactics (όπου έχει αλλάξει ο τρόπος επιλογής των παικτών της ενδεκάδας, κατά τη γνώμη μου προς το χειρότερο), η αποτελεσματικότητα των οποίων εξαρτάται εν πολλοίς από τη συχνότητα με την οποία επισκέπτεστε τις συγκεκριμένες οθόνες. Μια ενδιαφέρουσα και αρκετά ρεαλιστική αλλαγή αφορά στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται τα στατιστικά των παικτών για τους οποίους δεν έχετε ακόμη διαμορφώσει επαρκή άποψη μέσω του scouting: Πολλά από τα χαρακτηριστικά τους δεν εμφανίζονται πλέον ως συγκεκριμένος αριθμός αλλά ως ένα εύρος πιθανής ελάχιστης και μέγιστης ικανότητας. Για παράδειγμα, το finishing ενός επιθετικού ενδέχεται να αναφέρεται όχι ως 13 αλλά 11-18! Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε με σχετική ασφάλεια αν ανακαλύψατε τον νέο Κλάους Αθανασιάδη ή τον νέο Γκλεν Σάλμον είναι να κάνετε ενδελεχές και μακροχρόνιο σκάουτινγκ ώστε η ψαλίδα μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης ικανότητας να κλείσει. Μια επιτυχημένη, θεωρώ, προσθήκη από την πλευρά των developers που πράγματι απηχεί καλύτερα την πραγματικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και της αξιολόγησης της ικανότητας ενός παίκτη. Ετοιμαστείτε ψυχολογικά για να φορτωθείτε πολλά παλτά μέχρι να συνηθίσετε στα νέα δεδομένα!

FM15 02Θα σου καρφώσω το δελτίο στον τοίχο, αχάριστε!

Ένας ακόμα τομέας όπου η σειρά επιδεικνύει μοναδική πιστότητα στην πραγματικότητα του ποδοσφαιρικού κόσμου είναι οι συνεντεύξεις τύπου. Όσο βαρετές, νυσταλέες, γεμάτες κλισέ και ανούσιες είναι οι συνεντεύξεις στην πραγματικότητα, το ίδιο είναι και στο Football Manager. Η Sports Interactive διατήρησε για ακόμα μια χρονιά σχεδόν αναλλοίωτο το σύστημα των συνεντεύξεων και των player interactions γενικότερα, με αποτέλεσμα οι μεν συνεντεύξεις να κουράζουν, οι δε player interactions να μην προσφέρουν το εύρος των επιλογών που απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας σας, ειδικά φέτος που οι αχάριστες πριμαντόνες σας έχουν την τάση να γκρινιάζουν και να οργανώνουν… ανταρσίες εναντίον σας αν παραλείψετε να τους κάνετε τα χατίρια! Δείξτε μεγάλη προσοχή σε τυχόν υποσχέσεις που δίνετε στους παίκτες σας γιατί οι κερατάδες έχουν μνήμη ελέφαντα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να βελτιωθούν ουσιωδώς οι συνεντεύξεις χωρίς μια εκ βάθρων ανανέωση του συστήματος οπότε θεωρώ ότι ίσως η Sports Interactive θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά την αφαίρεσή τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Ευτυχώς υπάρχει πάντοτε η λύση του classic mode για όσους παίκτες δεν θέλουν να μπλέξουν με τέτοιες ιστορίες και προτιμούν την πιο γρήγορη εξέλιξη του παιχνιδιού.

ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ!

Φτάνει όμως η κουβέντα για μενού και στατιστικά, ας μιλήσουμε για μπαλίτσα! Ο καλλωπισμός της match engine με καλύτερα γραφικά και περισσότερη λεπτομέρεια συνεχίζεται, πάντα όμως στο γενικό σπαρτιάτικο κλίμα που χαρακτηρίζει τη φετινή έκδοση. Πιο όμορφα και λεπτομερή γήπεδα και περιβάλλοντες χώροι, κάποια βελτίωση των animations στους παίκτες ιδίως κατά την εκτέλεση περιστροφών και στο κράτημα της μπάλας, νέα animations για τους τερματοφύλακες και διάφορες άλλες μικροβελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να επιτελείται πρόοδος στα χρονίζοντα ζητήματα. Τα physics της μηχανής γραφικών παραμένουν κάτω του μετρίου: η μπάλα θυμίζει συχνά αερόμπαλα παραλίας, η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει μετά από τα χτυπήματα των παικτών απέχει από την επιθυμητή ρεαλιστική απεικόνιση, τα animations των παικτών έχουν ακόμα χτυπητά κενά και ελλείψεις που διαρρηγνύουν άμεσα την εντύπωση ότι παρακολουθούμε ένα πραγματικό ματς και μας προσγειώνουν ανώμαλα στην πραγματικότητα.

FM15 04Πότε θα προστεθούν επιτέλους ρόλοι-κλειδί όπως “παίζει γιατί τα έχει καλά με τους οπαδούς” ή “μου τον φόρτωσε ο πρόεδρος”;

Το χειρότερο απ’ όλα; Οι παίκτες για άλλη μια έκδοση μοιάζουν σαν να μην έχουν καθόλου βάρος και να μην εφάπτονται με τον αγωνιστικό χώρο, δείχνουν να πατινάρουν ανέμελα επάνω στο χορτάρι σαν να είναι αθλητές καλλιτεχνικού πατινάζ. Κι αν το θέαμα που προσφέρουν οι καλλίγραμες αθλήτριες και αθλητές του αγαπημένου αθλήματος του Αλέξη Κωστάλα μπορεί αντικειμενικά να χαρακτηριστεί καλαίσθητο, το ίδιο θέαμα χάνει σημαντικό μέρος της γοητείας του όταν αυτοί που εκτελούν τα τριπλά άξελ είναι ο Κουτρουμπής και ο Διαμαντάκος. Κάθε χρόνο γκρινιάζουμε για τα ίδια πράγματα, κάθε χρόνο μένουμε με την όρεξη. Μπέτερ λακ νεξτ γίαρ;

Αισθάνομαι πως δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Το Football Manager 2015 είναι μια ελαφρώς εξελιγμένη έκδοση του Football Manager 2014. Οι φανατικοί της σειράς θα το αγοράσετε ούτως ή άλλως ο,τι κι αν πω εγώ, οι υπόλοιποι θα μπορούσατε ίσως να περιμένετε για κάποια εκπτωσούλα και για τα παραδοσιακά 1-2 αρχικά patches που θα διορθώσουν τα επίσης παραδοσιακά bugs και glitches των πρώτων εβδομάδων. Έχω πάντως την αίσθηση ότι η Sports Interactive θα πρέπει να προσφέρει κάτι σαφώς πιο καινοτόμο και ριζοσπαστικό του χρόνου αν δεν θέλει να κλονίσει την εμπιστοσύνη των παικτών προς το πρόσωπό της.

Το Football Manager 2015 διατίθεται στην Ελλάδα από την Zegetron την οποία ευχαριστούμε θερμά για την παροχή του review code.

Pros

  • Ορισμένες θετικές μικροβελτιώσεις
  • Πιο όμορφη match engine
  • Οριακά καλύτερο από το περυσινο

Cons

  • Μη ικανοποιητική πρόοδος από πέρυσι
  • Τα χρονίζοντα ζητήματα παραμένουν άλυτα

RATING - 75%

75%

Admiral

A dedicated PC gamer, Alexandros plays everything depending on the mood of the moment, but shows a preference for turn-based strategy, RPGs and considers UFO: Enemy Unknown as the best game of all time. Otherwise, he tries to hide his turtle-like reflexes by avoiding competitive multiplayer because, as he says, "it doesn't suit him" and is looking for ways to get the "Church of Gaben" recognized as an official religion in his country.

5 Comments

  1. Αναρωτιέμαι μήπως αν σε τοποθετήσουν στη θέση προπονητή γυναικείας ομάδας είναι το καινοτόμο και ριζοσπαστικό που χρειάζεται για να αναζοπυρώσουν το ενδιαφέρον των παικτών.

  2. Με βάση τα steam stats, μια χαρά το βλεπω το ενδιαφέρον των παιχτών.
    Ωστόσο ακόμα περιμένω απάντηση απ’ τον Admiral.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEnglish