REVIEWS

NOBUNAGA’S AMBITION – SPHERE OF INFLUENCE

Το Sphere of Influence δεν είναι το πρώτο παιχνίδι εμπνευσμένο από την ιστορική προσωπικότητα του οποίου το όνομα φέρει. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν το πρώτο της σειράς Nobunaga’s Ambition, η οποία αριθμεί δεκαετίες ζωής. Kαι δικαιολογημένα – βλέπετε ο Oda Nobunaga υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους άντρες της μεσαιωνικής Ιαπωνίας. Αφού πρώτα ξεπήδησε μέσα από την αχλή του υπερεκατονταετούς εμφύλιου σπαραγμού της περιόδου Σενγκόκου (η οποία απεικονίζεται γλαφυρά μέσα από τα αριστουργηματικά φιλμ του Ακίρα Κουροσάβα), έθεσε τις βάσεις για την ενοποίηση της Ιαπωνίας, η οποία επιτεύχθηκε από τους άμεσους διαδόχους του (περίπου όπως ο Ιούλιος Καίσαρας προκάλεσε την μετατροπή της δημοκρατικής Ρώμης σε αυτοκρατορική χωρίς να γίνει ο ίδιος αυτοκράτορας). Το Σογκουνάτο που αυτοί ίδρυσαν διήρκησε πάνω απο 250 χρόνια, με τους ηγέτες του (Σογκούν) να ασκούν πρακτικά όλη την κρατική εξουσία, έχοντας παραμερίσει τους αυτοκράτορες σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Αυτή η κατάσταση κράτησε μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα όπου και η επιρροή των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Άπω Ανατολής αποσταθεροποίησε το Σογκουνάτο και έδωσε την ευκαιρία στον αυτοκράτορα να εκδικηθεί για τις ταπεινώσεις αιώνων της δυναστείας, διαλύοντας το οριστικά και καταργώντας την κάστα των Σαμουράι. Αυτά για το ιστορικό πλαίσιο και μόνο, καθώς το παιχνίδι επικεντρώνεται στην περίοδο Σενγκόκου στην οποία έδρασε και ο Όντα Νομπουνάγκα άλλωστε.

001NSOI

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ

Μια πρώτη (μεγάλη) γεύση είχαμε πάρει στο preview που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες. Οσον αφορά εμένα, ναι, δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζω παιχνίδι της συγκεκριμένης σειράς. Η προηγούμενη ήταν το 1991 οταν είχε πέσει στα χέρια μου το (τουλάχιστον ονομαστικά) δεύτερο παιχνίδι της σειράς (πάντοτε της Koei, ζωή να’χει), πακέτο με το ομόσταβλο Romance of the Three Kingdoms. Ομολογώ πως τότε μου είχε φανεί εξαιρετικά δύστροπο (όντας 12 ετών). Οι αμυδρές μνήμες του τότε με έκαναν να αντιμετωπίσω τον απόγονό του με ένα μείγμα απορίας και καχυποψίας. Βλέπετε εκτός της προϊστορίας μου με τη σειρά και της δεδομένης έντονης ιδιοσυγκρασίας των ιαπωνικών παραγωγών, το συγκεκριμένο προέρχεται από το PS4. Και καθώς δεν έχω πολλές επαφές με τις αγαπητές κονσόλες, δεν ήξερα τι να περιμένω.

Τσάμπα ο φόβος. Το παιχνίδι είναι ένα σωστό, ορθόδοξο θα έλεγα strategy. Με τους χάρτες του, τις φυλές, τα κάστρα, τους στρατούς και με μπόλικο micromanagement. H πρώτη επαφή του χρήστη γίνεται το ευχάριστα επεξηγηματικό και ελαφρώς χιουμοριστικό tutorial (όσοι έχουν διαβάσει τη βιογραφία του θα το πιάσουν αμέσως) ενώ το όλο στήσιμο βγάζει ποιοτική ιαπωνική ατμόσφαιρα.

002NSOI

Αν και το παιχνίδι βρίθει επιλογών, το βασικό gameplay core loop είναι ευχάριστα απλό και στρωτό. Η τριπλέτα αγροτικής παραγωγής, εμπορίου και στρατευμάτων είναι στη βάση του οικοδομήματος και τα πάντα είναι χτισμένα γύρω της με την μορφή ομόκεντρων κύκλων. Το παιχνίδι παίζεται σε μηνιαίους γύρους, στο τέλος των οποίων συνέρχεται το συμβούλιο των ευγενών και λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ ενδιάμεσα οι εξελίξεις τρέχουν σε πραγματικό χρόνο (με δυνατότητα παύσεων). Υπάρχει ενα στοιχειώδες city building στοιχείο, η διπλωματία είναι σχετικά ανεπτυγμένη ενώ δεν λείπουν η έρευνα, η κατασκοπία και η ίντριγκα. Η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού (των αξιωματικών δηλαδή) επίσης είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο στο στρατιωτικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο.

003NSOI

Το παιχνίδι πάντως πάσχει σε δύο σημεία. Και αν το πρώτο (η μονοδιάστατή του φύση) είναι αναμενόμενο και απολύτως δικαιολογημένο (αφού για τον Νομπουνάγκα είναι ο τίτλος, ας μην περιμένουμε τον Πεπίνο τον Βραχύ) το δεύτερο, δηλαδή η οπτική απεικόνιση του κόσμου και κυρίως των πόλεων, επιδέχεται βελτίωσης. Αφού έκαναν την αρχή τα παιδιά της Κoei και μας επιτρέπουν την ανάπτυξη των πόλεών μας, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή και οπτική παραμετροποίηση του αποτελέσματος. Ας είναι, όμως. Και έτσι καλά είμαστε.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Ατμοσφαιρικά αν και ελαφρώς απλοϊκά γραφικά, όμορφη μουσική (το κεντρικό μοτίβο θυμίζει αμυδρά Skyrim και Whiterun) και γενικά ελαφρύ παιχνίδι που δεν απαιτεί καν υψηλό framerate, θα τρέξει απροβλημάτιστα στα περισσότερα συστήματα. Οι χρόνοι φόρτωσης με τη χρήση μετρίου SSD είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Οι λάτρεις της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου της Ιαπωνίας (Σενγκόκου) θα αγκαλιάσουν το Sphere of Influence και θα ευχαριστηθούν δεκάδες ώρες παιχνιδιού προσπαθώντας να θρονιαστούν στο Έντο.  Οι απλοί οπαδοί των strategy θα γουστάρουν επίσης αλλά η περιορισμένη φύση του τίτλου ίσως τους κρατήσει το ενδιαφέρον για λιγότερο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε να κάνουμε με μια αξιόλογη προσπάθεια που τιμάει τα χρόνια και το γενεολογικό δέντρο της σειράς.

 

To Νobunaga’s Ambition – Sphere of Influence διατίθεται από τη CD Media, η οποία μας παραχώρησε το review code.

004NSOI

Pros

  • Απλό και συμπαγές core gameplay loop που επεκτείνεται ομοιόμορφα
  • Kαλή μεταφορά από το PS4 (ομαλό gameplay και ευχρηστο UI)

Cons

  • Θα μπορούσε να είχε πιο πλούσιο οπτικό τομέα
RATING - 80%

80%

Kuivamaa

Born in Athens in 1979. Gamer by gentle dreams, my first contact with the sport was with a clone of Pong at pre-school age.  Although a loyal PC user since 1989 and the XT era, I have owned several consoles (Atari 2600, various Sega, Playstation series etc.) and my introduction to gaming journalism was only in January 2012 and PC Master. A veteran of adventure games, I now split my gaming time between MMOs, RPGs (of all kinds) and Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEnglish