REVIEWS

FRAN BOW

Ήθελα πραγματικά πολύ να αγνοήσω το Fran Bow. Το ανελέητο μπαράζ μετριοαδάφορων indie κυκλοφορίων στα ψηφιακά ράφια των Steam και GoG, μου έχει πραγματικά δημιουργήσει πολύ μεγάλη κόπωση, αλλά και με έχει καταστήσει ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι σε κάθε νέα “ανεξάρτητη, με ιδιαίτερη καλλιτεχνική άποψη” κυκλοφορία. Εννέα φορές στις δέκα, ο “θησαυρός” αποδεικνύεται άνθρακες και με τον gaming χρόνο περιορισμένο πλέον στο ελάχιστο , πολύ απλά δεν υπάρχουν περιθώρια επένδυσης σε κάτι μέτριο.

FB1Ακόμη είμαστε χαλαρά, στην αρχή.

Αν και είχα γοητευθεί από την όλη Coraline meets Tim Burton meets γλυκιά Edward Gorey ψυχασθένεια που αποτυπωνόταν στα διάφορα screenshots, δίσταζα να ασχοληθώ με την μικρή Fran. Θεωρούσα πως στην καλύτερη περίπτωση θα είχα να κάνω με ένα μετριοσυμπαθητικό ψευδο-adventure, από εκείνα που σε κάνουν να ρίχνεις τριπλό σιχτήρι για την φαεινή ιδέα ανάληψης της παρουσίασης. Οκτώ ώρες αργότερα, ένα τεράστιο χαμόγελο βρίσκεται σχηματισμένο στο πρόσωπό μου. Το Fran Bow είναι η σπανιότατη εκείνη εξαίρεση στον κανόνα, που κάνει πραγματικά τα πάντα σωστά, βάζει κάτω υποτιθέμενες “ΑΑΑ” κυκλοφορίες και όπως το πρόσφατο “Stasis” (επίσης δημιουργία διμελούς ουσιαστικά ομάδας) σε κάνει πραγματικά να αναρωτιέσαι τί θα μπορούσαν να κάνουν οι σχεδιαστές του εάν είχαν στην διάθεσή τους το budget μιας μεγάλης εταιρείας του χώρου.

Το Fran Bow είναι ένα καθαρόαιμο point and click adventure, με πλούσια διάρκεια (θα χρειαστείτε οκτώ ώρες τουλάχιστον προκειμένου να το ολοκληρώσετε, χωρίς να κολλήσετε ιδιαίτερα σε κάποιο σημείο, περισσότερο αν δεν είστε και τόσο έμπειρος στον χώρο των adventure games), ιδιαίτερα έξυπνους γρίφους που στηρίζονται στον συνδυασμό αντικειμένων και περιβάλλοντος και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σενάρια που έχουμε δει σε παιχνίδι τα τελευταία χρόνια.

FB4O Τραγόμορφος Πανορών Θεός Του Αίματος

Η νεαρή Fran βλέπετε, γίνεται άθελα της μάρτυρας (;) της στυγερής δολοφονίας των γονιών της, λίγες στιγμές μονάχα αφού έχει δει ένα φρικιαστικό πλάσμα να παραμονεύει έξω από το πατρικό της. Η πανικόβλητη απόπειρα διαφυγής της καταλήγει σε λιποθυμία και όταν η μικρή Fran Bow συνέρχεται στο τοπικό Φρενοκομείο Παίδων, βασανίζεται από φρικιώδη οράματα αλλόκοσμων εκτρωμάτων και μια υποψία πως μοναδικός υπαίτιος για την δολοφονία των γονιών της, είναι η ίδια. Αμυδρή ελπίδα στον διαταραγμένο παιδικό της μικρόκοσμο, είναι η ανεύρεση του Mr. Midnight, του παράξενου μαύρου γάτου της, του οποίου η τύχη αγνοείται μετά από τα φρικιαστικά γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Παράλληλα, ευελπιστεί να βρει την θεία της, Grace, η οποία θεωρεί πως είναι η μόνη που μπορεί να την γλιτώσει από τον εφιάλτη στον οποίο ζει και να της παρέχει κάποιες απαντήσεις σχετικά με τα γεγονότα της μοιραίας βραδιάς.

Το παιχνίδι είναι καθαρόαιμο point and click adventure και ο χειρισμός του δεν θα δυσκολέψει στο ελάχιστο οποιονδήποτε είχε έστω και επιφανειακή σχέση με το είδος όλα αυτά τα χρόνια. Ορισμένα full screen puzzles και mini-games “σπάνε” την ροή των “παραδοσιακών” inventory based γρίφων, αλλά η συχνότητα της εμφάνισής τους είναι μαεστρικά σκηνοθετημένη, ώστε να ξεκουράζουν και να αλλάζουν τον ρυθμό της περιπέτειας. Τα δε απολαυστικά mini games είναι πλήρως skippable, αν και το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας τους σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα σχεδιασμένα γραφικά τους, τα καθιστούν ιδανική επιβράβευση για τον αφοσιωμένο παίκτη.

FB6Στην κεντρική αγορά της Ithersta

Το επίπεδο της δυσκολίας του Fran Bow εκπλήσσει ευχάριστα, κυμαινόμενο οπωσδήποτε άνω του μετρίου. Η δε άρτια υλοποιημένη μηχανική της εναλλαγής μεταξύ δυο “κόσμων” μέσω της χρήσης των ψυχοφαρμάκων της Fran και αργότερα μεταξύ των τεσσάρων εποχών, στο πανέμορφο Τρίτο Κεφάλαιο, το οποίο και αποτελεί φόρο τιμής στην αξέχαστη και αληθινότερη των αληθινών, Ονειροφαντασία του Μίχαελ Έντε, αποτελεί ιδανικό “στήσιμο” για ορισμένους ιδιαίτερα έξυπνους και ικανοποιητικούς ως προς την επίλυσή τους, γρίφους.

Οι αφοσιωμένοι αντβεντσουράδες αναμεταξύ σας, θα αναγνωρίσετε ακαριαία ομοιότητες μεταξύ του Fran Bow και της έξοχα διεστραμμένης διλογίας, Edna & Harvey. Αν και τα δυο παιχνίδια πραγματεύονται ουσιαστικά μια βαθύτατα προβληματική παιδική ψυχολογία, εκεί που τα Edna & Harvey επιλέγουν την οδού του “καραμελωμένου” pop γκροτέσκου, το Fran Bow, προτιμά μια σκληρά γοτθική προσέγγιση η οποία θυμίζει σε πάρα πολλά σημεία τις δουλειές των Tim Burton και Edward Gorey, διατηρώντας παράλληλα μια ολόδική του ταυτότητα. Είναι μια πραγματικά ανατριχιαστική απόλαυση να παίρνεις τα ψυχοφάρμακα της Fran προκειμένου να “δεις” την πραγματική φρίκη που κρύβεται πίσω από την “φυσιολογική” πραγματικότητα και δεν ήταν λίγες οι φορές που πετάχτηκα από την καρέκλα μου, ανατριχιάζοντας ελαφρά από την αβίαστα απεικονιζόμενη φρίκη.

FB12Murder, Death, Kill, Stab, Maim, Love.

Το παιχνίδι δεν είναι απλώς “σκοτεινό” με την χαζοχαρούμενη έννοια της ύστερης περιόδου Μπερτονικής παρακμής ( ευτυχώς που ο άνθρωπος έκανε το “Big Eyes” προκειμένου να παραμείνει ζωντανός καλλιτεχνικά) αλλά κάνει αληθινή βουτιά σε ματωμένα ψυχικά λασπόνερα, προκειμένου να μας παρουσιάσει ένα άρτιο όραμα των Πέντε Πραγματικοτήτων, μια γερή δόση μεταφυσικής παρα-φιλοσοφίας και το πανέμορφο τρίτο κεφάλαιο, Vegetative State, το οποίο φλερτάρει τόσο έντονα με την πρώτη μας πατρίδα, την Ονειροφαντασία, που οι παλαιότεροι δεν υπάρχει περίπτωση να μην ριγήσουν.

Η τεράστια αντίθεση των γραφικών και της παρουσίασης του συγκεκριμένου κεφαλαίου με ολόκληρο το υπόλοιπο παιχνίδι (σε σημείο που να μπορεί εύκολα κανείς να θεωρήσει πως βλέπει διαφορετικά παιχνίδια εάν δει πλάι-πλάι screenshots από διαφορετικά κεφάλαια) είναι ένα επικίνδυνο τζογάρισμα το οποίο όχι μόνο πετυχαίνει απόλυτα, αλλά τελικά δένει ολόκληρο το παιχνίδι σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από το σύνολο των μερών του. Η πλουσιότατη μυθολογία του κόσμου (ή καλύτερα των κόσμων) στους οποίους εκτυλίσσεται η Σκοτεινή Οδύσσεια της Fran Bow, δημιουργεί μια απαράμιλλη αίσθηση τόπου και χρόνου. Ολοκληρώνοντας την περιπέτεια, συμβαίνει το σπανιότατο πλέον, να αισθάνεσαι πως έχεις δεθεί αληθινά με χαρακτήρες, φυλές και τοποθεσίες. Πως έστω και για λίγο, έχεις κατανοήσει αλλόκοσμους κανόνες και έχεις πορευθεί βάσει αυτών.

FB10“Hello, do you have Prince Albert in a can, Georgie?”

Μεγαλύτερο από το σύνολο των μερών του. Τρομακτικό. Παραμυθένιο. Απολαυστικό. Μαύρο. Το Fran Bow είναι ίσως το καλύτερο adventure-game έκπληξη που έχει εμφανιστεί μέσα στο 2015. Οι φίλοι του είδους, δείτε το οπωσδήποτε.

Pros

  • Μοναδικά καλλιτεχνική παρουσίαση με πολύ προσεγμένο οπτικοακουστικό τομέα
  • Έξυπνοι και σε αρκετές περιπτώσεις, δύσκολοι γρίφοι
  • Χορταστική διάρκεια
  • Κάποιοι γρίφοι μπορούν να επιλυθούν με περισσότερους του ενός τρόπους
  • Εξαιρετικό σενάριο με εντυπωσιακά δομημένη κλιμάκωση
  • Οι αναφορές στην αξεπέραστη Ατελείωτη Ιστορία του Μίχαελ Έντε
  • Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις εναλλακτικές πραγματικότητες για την επίλυση των γρίφων του παιχνιδιού

Cons

  • Η πλήρης απουσία ηχογραφημένου speech αφαιρεί πόντους από την ατμόσφαιρά του και ενδεχομένως να απομακρύνει νεότερους παίκτες
  • Το επίπεδο δυσκολίας κάποιων γρίφων ίσως αποθαρρύνει τους λιγότερο “σκληροπυρηνικούς” adventure gamers. Το συγκεκριμένο αν θέλετε, το λογαριάζετε μαζί με τα θετικά. 

SCORE - 89%

89%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN