REVIEWS

Ken Follet’s THE PILLARS OF THE EARTH Book 3: Eye of the Storm

Η μεσαιωνική μας περιπέτεια ολοκληρώθηκε!

Disclaimer: Αν θέλετε να αποφύγετε βαρβάτα spoiler σχετικά με την ιστορία του δεύτερου μέρους, αρχίστε την ανάγνωση από τη δεύτερη παράγραφο.

Στο δεύτερο βιβλίο παρακολουθήσαμε τις δραματικές εξελίξεις στις ζωές των πρωταγωνιστών μας. Η Aliena και ο Richard δεσμεύτηκαν στον πατέρα τους πως θα κάνουν τα πάντα ώστε να πάρουν πίσω τους οικογενειακούς τίτλους τους και τη γη τους. Έτσι ο Richard γίνεται ιππότης και μάχεται στο πλευρό του βασιλιά Stephen για να κερδίσει την εύνοιά του, ενώ η Aliena καταπιάνεται με το εμπόριο μαλλιού προκειμένου να τον στηρίξει οικονομικά. Παράλληλα μαθαίνουμε πως ο Jack και η Aliena διατηρούν κρυφή ερωτική σχέση. Το χτίσιμο του καθεδρικού ναού συνεχίζεται, τη στιγμή που οι Hamleigh επιβάλλουν αυστηρότατους φόρους και ποινές οδηγώντας τους υπηκόους τους σταδιακά σε εξαθλίωση. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο William ηγείται μιας επιδρομής στο Kingsbridge κατά τη διάρκεια του πανηγυριού του μαλλιού (fleece fair) και λεηλατεί την πόλη. Το αποτέλεσμα της επίθεσης είναι να δολοφονηθεί ο Tom, η Aliena να χάσει εκ νέου την όποια περιουσία είχε αποκτήσει, ο Jack να γίνει μαθητευόμενος μοναχός, ενώ ο Alfred μετακομίζει στο Shiring με σκοπό να χτίσει νέο καθεδρικό ναό.

POEIII 01smallΚάπως έτσι περιπλέκεται η πολιτική σκηνή…

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο τιτλοφορείται Eye of the Storm. Προτού συνεχίσει η εξιστόρηση των περιπετειών των ηρώων μας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν όπου παρουσιάζεται η βύθιση του Λευκού Πλοίου (White Ship), η οποία είχε τεράστιες επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή της Αγγλίας και συνδέεται με τους πρωταγωνιστές μας. Επιστρέφουμε στο σήμερα (1142 μ.Χ) και ακολουθούμε τις προσπάθειες της Aliena να βρει τον Jack, ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη αναζητώντας ίχνη της οικογένειας του πατέρα του. Πίσω στο Kingsbridge, η τυραννία των Hamleigh έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής να ζει στα όρια της ανέχειας και να καταφεύγει σε παρανομίες. Ο ηγούμενος Philip εκδίδει νέο βιβλίο και μπαίνει στο στόχαστρο της Εκκλησίας.

POEIII 02smallΗ πιο εύκολη απόφαση στο παιχνίδι.

Η ιστορία μας και αυτή τη φορά εξελίσσεται καταιγιστικά. Η πλοκή ολοκληρώνεται, καθώς οι συνομωσίες αποκαλύπτονται, ενώ ορισμένοι χαρακτήρες δικαιώνονται τη στιγμή που άλλοι αδικούνται. Τα προηγούμενα δύο βιβλία είχαν κάνει καταπληκτική δουλειά στην παρουσίαση των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο σε εμάς να ταυτιστούμε μαζί τους, να τους συγχωρήσουμε, να χαρούμε με την εξέλιξή τους ή όχι. Αν μη τι άλλο περάσαμε πολλά μαζί τους σε όλα αυτά τα χρόνια όπου ξεδιπλώθηκε το κουβάρι της ιστορίας μας. Ο μεσαίωνας αποτυπώνεται ρεαλιστικά, ενώ οι πρωταγωνιστές μας είναι «ανθρώπινοι» και παρουσιάζονται τόσο με τα προτερήματα τους όσο και με τα ελαττώματα τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

POEIII 03smallΗ αμήχανη στιγμή που ο Remigius έχει δίκιο.

Το gameplay παραμένει ίδιο και απαράλλακτο σε σχέση με τα προηγούμενα δυο βιβλία. Μου έμεινε η εντύπωση πως αυτή τη φορά είχαμε περισσότερους χρονομετρημένους διαλόγους σε σχέση με πριν και ακόμα λιγότερους απλοϊκούς γρίφους. Δεν με ξενίσαν όμως σε καμιά περίπτωση, αφού τα όσα γίνονται επί της οθόνης διαδραματίζονται ταχύτατα, χωρίς να μοιάζουν βιαστικά. Ο οπτικός τομέας παραμένει απολαυστικός με το animation να πάλι να ξεχωρίζει. Στην αρχή του Eye of the Storm ταξιδεύουμε σε νέες περιοχές στη Γαλλία και την Ισπανία, προτού επιστρέψουμε στα γνώριμα Kingsbridge και Shiring. Για ακόμη μια φορά θα δούμε την επίδραση του χρόνουστα μοντέλα των χαρακτήρων αλλά και στις γνώριμες περιοχές. Ο ηχητικός τομέας και το voice-over συνεχίζουν να κινούνται στα γνώριμα ατμοσφαιρικά και επιβλητικά μοτίβα.

POEIII 04smallΠαραδοσιακό QTE προκειμένου να ξεπεράσουμε την κακοκαιρία.

Συνοψίζοντας το Eye of the Storm ολοκληρώνει ικανοποιητικά την ιστορία του Pillars of The Earth προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις και ευχαρίστηση, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ίδια ποιοτικά επίπεδα με τα προηγούμενα δυο βιβλία-μέρη της σειράς. Η Daedalic Entertainment τα πήγε περίφημα στην προσαρμογή ενός βιβλίου 1200 σελίδων σε βιντεοπαιχνίδι με τη μορφή interactive novel. Αναμφίβολα η ενασχόληση με το παιχνίδι ανοίγει πόρτες προς τον κόσμο που δημιούργησε ο Ken Follet και τον συστήνει στους νεότερους. Έτσι και σας αιχμαλώτισε η ιστορία και οι χαρακτήρες του τότε με την ολοκλήρωσή του (διαρκεί κοντά στις 20 ώρες περίπουσυνολικά) δεν έχετε παρά να μεταβείτε στο μυθιστόρημα ή τη μίνι τηλεοπτική σειρά.

Για να ενισχύσετε το GOG.com και το Ragequit.gr, μπορείτε να αγοράσετε το Ken Follet’s The Pillars of The Earth ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

Pros

  • Ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία
  • Εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων
  • Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής στο Μεσαίωνα
  • Πανέμορφα 2D γραφικά και εξαιρετικό animation
  • Επιβλητικό soundtrack και υψηλού επιπέδου voice-over

Cons

  • Μικρός βαθμός πρόκλησης
SCORE - 89%

89%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN