REVIEWS

PRO EVOLUTION SOCCER 2014

Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι τα παιχνίδια που κυκλοφορούν σταθερά κάθε χρόνο (PES, FIFA, F1, WRC κτλ) ουσιαστικά αποτελούν ένα λίφτινγκ των προηγουμένων εκδόσεών τους, με ορισμένες βελτιώσεις, αλλά κι εκ νέου υστερήσεις, κι αυτή η κατάσταση τείνει να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Ε λοιπόν, αυτό μπορείτε να το ξεχάσετε όσον αφορά στο φετινό Pro. Η Konami έφτιαξε ένα «ποδοσφαιράκι» που έχει πάμπολλες διαφορές σε σχέση με τις παρελθοντικές υλοποιήσεις του. Το θέμα είναι αν αυτές οι διαφορές υφίστανται για καλό ή για κακό…

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ… ΓΙΟΥΧΑ

Προκειμένου να ξεπεράσω γρήγορα τους ανούσιους, ή, αν προτιμάτε, δευτερεύοντες τομείς, θα μου επιτρέψετε να ξεφύγω από τα συνηθισμένα, που επιβάλλουν να αναφερθώ εκτεταμένα στις… αλλαγές που υφίστανται στον τεχνικό τομέα και δη στα γραφικά. Κι αν κάποιος από εσάς θεωρεί ότι το Α και το Ω σε ένα football game είναι η εμφάνισή του, θα τον προτρέψω να ασχοληθεί με τα αθάνατα Sensible World of Soccer ή Kick Off 2, για να καταλάβει δια παντός, αν είναι αληθινός ποδοσφαιρόφιλος, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Ναι μεν η μηχανή γραφικών έχει αλλάξει και η εμφάνιση του νέου PES είναι ανώτερη σε σχέση με το περσινό, αλλά αφ’ ενός δε νομίζω ότι κι εκείνο δε βλεπόταν, αφ’ ετέρου οι διαφορές αυτές ΔΕΝ είναι τόσο μεγάλες όσο συζητιέται αριστερά και δεξιά. Τα γήπεδα, το χορτάρι και οι φιγούρες των διαφόρων παικτών έχουν ανέβει ένα σκαλί περισσότερο πάνω, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τις κερκίδες, που εξακολουθούν να δείχνουν αρκετά «χάρτινες», χαλώντας, για μία ακόμη χρονιά, το συνολικό αποτέλεσμα.

PES2014 Snap1Παίκτες επιπέδου Messi πετυχαίνουν γκολ χάρμα οφθαλμών

Όσον αφορά στον ήχο, αφού διευκρινίσω ότι η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας περιελάμβανε σπικάζ στην ελληνική, ισπανική και ιταλική γλώσσα, θα σας πω ότι οι κύριοι Θαναηλάκης και Σωτηρακόπουλος, για μία ακόμη φορά, δε μπορούν σε καμία περίπτωση να μας πείσουν για τη ρεαλιστικότητα της περιγραφής που κάνουν σε έκαστο αγώνα. Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω γιατί α) οι γραμμές που τους δίνουν να διαβάσουν είναι τόσο λίγες β) μαρτυράνε τόσο ξεκάθαρα ότι διαβάζουν ένα κείμενο, τη στιγμή που είναι πεπειραμένοι sportscasters και γ) η χροιά της φωνής τους είναι τόσο αστεία κι εντελώς εκτός κλίματος σε ορισμένες περιπτώσεις. Για να μην αναφερθώ στ’ ότι μιλάνε περί τρομερής ευκαιρίας σε φάσεις φάβες και για κερδισμένα κόρνερ εκεί που μόνο εκείνοι τα βλέπουν. Δε σας κρύβω ότι προτίμησα να ακούω την Ιταλική περιγραφή (στην οποία παίρνει μέρος ο τεράστιος Paolo Maldini), όπου εκεί, ακριβώς επειδή δε καταλάβαινα γρι, δεν ενοχλούμουν από όσα άκουγα, ένιωθα όμως τον ενθουσιασμό των Ιταλών.

Το μόνο που πραγματικά μου άρεσε πολύ στη φετινή έκδοση, αναφορικά με τον ήχο, ήταν οι παρατεταμένες και έντονες αποδοκιμασίες σε περιπτώσεις σκληρών μαρκαρισμάτων σε βάρος παίκτη της γηπεδούχου ομάδας. Αυτό ναι, υπήρξε μία ευχάριστη αλλαγή.

Επειδή όμως PES = Pro Evolution Soccer, πάμε να δούμε τους τομείς που πραγματικά μετράνε σε έναν τέτοιο τίτλo, που δεν είναι άλλοι από το gameplay, την A.I των παικτών, τη συμπεριφορά και κίνηση αυτών στο χώρο και τις αντιδράσεις των τερματοφυλάκων.

ΤΡΙΚΥΜΙΑ… ΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ

Για να εκκινήσω από τα –λίγα- θετικά που βρήκα, η κίνηση του σώματος των ποδοσφαιριστών είναι απείρως καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Το τζαρτζάρισμα μεταξύ τους, η προσπάθεια να κρατηθούν όρθιο ύστερα από τάκλιν του αντιπάλου και ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουν, με το σώμα τους, την κατοχή της μπάλας, είναι άξια συγχαρητηρίων, φανερώνουν υψηλότατα επίπεδα ρεαλισμού και αληθοφάνειας και θέτουν τις βάσεις για το ιδανικό PES, που, με τους ρυθμούς που πάμε, το βλέπω να μας έρχεται κάπου στο 2020. Οι δε αντιδράσεις τους σε κάποιον τραυματισμό τους, όπου μένουν στο χορτάρι, σφαδάζοντας από πόνο, συνοδεία μορφασμού στο πρόσωπο, θυμίζουν έντονα Γιώργο Καραγκούνη στα ντουζένια του και προσθέτουν μερικούς ακόμη πόντους σε ένα κατά τα άλλα πολύ προβληματικό σύνολο.

PES2014 Snap2Σαφέστατα πιο δύσκολο πλέον το σκοράρισμα με κεφαλιά

Τι να πρωτοαναφέρω από όσα βλέπουμε στη φετινή απόπειρα από μεριάς Konami; Η νοημοσύνη παικτών και γκολκίπερς κινείται κάπου μεταξύ πάτου και… ταρτάρων κι αυτό που γράφω δε περικλείει την παραμικρή υπερβολή. Αμυντικοί που βλέπουν τη μπάλα να περνάει δίπλα τους και δε κάνουν απολύτως τίποτα, επιθετικοί που συχνά μπερδεύονται μεταξύ τους, έχοντας την ίδια ώρα την ιδιαιτέρως ενοχλητική συνήθεια να στέκονται στην τροχιά του σουτ που επιχειρεί συμπαίκτης τους, μέσοι που αργούν πολύ να κάνουν κίνηση να ξεμαρκαριστούν και να υποδεχτούν τη μπάλα.

Ακόμη κι όταν το κάνουν όμως, η προωθημένη μπαλιά, που άλλες χρονιές θα αποτελούσε το έναυσμα δημιουργίας αξιόλογων και θεαματικών φάσεων, φέτος είναι για τα πανηγύρια. Φανταστείτε το δεξί εξτρέμ σας να είναι απολύτως ξεμαρκάριστο, έχοντας μία… θάλασσα χώρου μπροστά του και ο παίκτης που έχει τη μπάλα και κινείται στον άξονα να τη μεταβιβάζει ή στον παίκτη που είναι δίπλα του, που είναι κλεισμένος εκείνη την ώρα από δύο αντιπάλους, ή να επιχειρεί να τη δώσει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά με τόση δύναμη, που θα σας κάνει να πιστεύετε ότι αμέσως μετά θα σωριαστεί στο έδαφος, περιμένοντας το ιατρικό τιμ να του παράσχει υπηρεσίες άμεσης ανάνηψης, για να μη ξεψυχήσει. Δε ξέρω αν το κατέστησα ξεκάθαρο, αλλά αυτά που θα δείτε να συμβαίνουν θα σας βγάλουν από τα ρούχα σας! Και μη φανταστείτε ότι η βοήθεια στην πάσα θα βελτιώσει την κατάσταση. Η μόνη βοήθεια που θα σας φανεί χρήσιμη θα είναι να επιλέγετε να αγωνιστείτε με μία εκ των κορυφαίων και πρωτοκλασάτων ομάδων, όπου εκεί η κατάσταση από απελπιστική μετατρέπεται σε απλώς κακή.

Πάμε τώρα και στους τερματοφύλακες. Οι λέξεις «τραγωδία» και «βατερλώ» μάλλον δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν ικανοποιητικά τη δική τους συμπεριφορά. Κατ’ αρχήν δείχνουν να έχουν πάρει εντολή να μη πραγματοποιούν εξόδους ή, όταν τις επιχειρήσουν, να τις κάνουν να ομοιάζουν, όπως συνηθίζουμε να λέμε, με εκείνη του Μεσολογγίου. Εκτός αυτού, πολλές επεμβάσεις τους είναι ασταθείς εκεί που οι συνθήκες (= η δύναμη των σουτ) δε προϊδεάζουν για κάτι τέτοιο, ενώ μαστίζονται ακόμη από τη συνήθεια να μπαίνουν με τη μπάλα στα δίχτυα κι όχι να τη διώχνουν, σε μία φάση όπου την κυνηγούν προτού καταλήξει στην εστία τους. Στον αντίποδα, ορισμένα εκπληκτικά σουτ, που στην πραγματικότητα ούτε ο Buffon στα καλύτερά του θα προλάβαινε να δει, καταφέρνουν να τα εξουδετερώσουν, με χαρακτηριστική ευκολία! Κοινώς, ότι να ‘ναι…

«ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΤΟ PRO»

Εκτελέσεις κόρνερ ή φάουλ, σέντρες με καλές προϋποθέσεις, σουτ έξω από την περιοχή, με το «καλό» πόδι του επιθετικού και όντας σε σωστή θέση, όσον αφορά στο σώμα του. Αυτές δεν ήταν κάποιες από τις περιπτώσεις επίτευξης γκολ κατά το παρελθόν; Ξεχάστε τις…

PES2014 Snap3Νόμος του ποδοσφαίρου: Όλα τα γκολ χάνονται

Για κάποιον τελείως αδιευκρίνιστο λόγο, η Konami έφερε τα πάνω κάτω, αλλά όχι για καλό.  Άρθρο πρώτον: Δε μπορούμε πλέον να αυξήσουμε τη δύναμη εκτέλεσης ενός φάουλ ή κόρνερ. Το ίδιο ισχύει και με την εκτέλεση των ελευθέρων από μέρους των τερματοφυλάκων. Όσο πατήσουμε το κουμπί, αυτό ήταν! To γιατί, ακόμη το ψάχνουμε… Άρθρο δεύτερον: Οι σέντρες –όπως και τα κόρνερ- στο 95% των περιπτώσεων δε θα φτάσουν σε συμπαίκτη μας. Δε πά’ να πατάτε κατευθύνσεις, διευθύνσεις ή κι εγώ δε ξέρω τι άλλο, το αποτέλεσμα στη συντριπτικά μεγαλύτερη πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα είναι το ίδιο, ο αντίπαλος αμυντικός θα διώξει με χαρακτηριστική ευκολία τη μπάλα. Άρθρο τρίτον: Ένας μεγάλος αριθμός επιθετικών έχει 0.01% πιθανοτήτων να σκοράρει έξω από τη μεγάλη περιοχή. Καταντάμε να κάνουμε σουτ απλά για να αυξήσουμε τα στατιστικά της ομάδας μας. Μούρλια…!

Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνω μία αναγκαία διευκρίνιση: Φέτος, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τo παιχνίδι με αντίπαλο τη CPU δεν έχει την παραμικρή σχέση με το διπλό, ενάντια σε έναν φίλο μας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο εξής: Ακριβώς επειδή το φετινό PES τείνει πολύ περισσότερο προς τον εξομοιωτή ποδοσφαίρου (με τα όποια χοντρά ελαττώματα κουβαλάει βέβαια…), οι φάσεις που θα βγάλουμε στη διάρκεια του 90λεπτου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, οι εναλλαγές πασών στη μεσαία γραμμή είναι απείρως περισσότερες, η κίνηση που κάνουν οι αντίπαλοι παίκτες που ελέγχει η CPU για να συγκλίνουν το κέντρο, όταν έχουμε εμείς κατοχή της μπάλας, γίνονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ λίγες ευκαιρίες να τρυπήσουμε την αντίπαλη άμυνα και να σημειώσουμε ένα σχετικά άνετο τέρμα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι οι αμυντικοί είναι πολύ πιο γρήγοροι σε σχέση με τους επιθετικούς, που κουβαλάνε τη μπάλα, και τους προφταίνουν ακόμη κι όταν οι τελευταίοι ξεκινούν από πολύ πλεονεκτική και προωθημένη θέση την κούρσα τους, θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε το επίπεδο δυσκολίας που θα αγωνίζεστε απέναντι στον υπολογιστή, ενώ θα στρέψουν ξεκάθαρα το ενδιαφέρον σας στο διπλό, ή online, παιχνίδι. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό βέβαια, αλλά αν σκέφτεσαι ότι το να κάτσεις να παίξεις ενάντια στον υπολογιστή θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειώσεις maximum 3 γκολ, κι αυτά ύστερα από πάρα πολλή προσπάθεια, την ίδια στιγμή που θα δέχεσαι αρκετά, σε βάθος χρόνου πιθανότατα θα σας αποθαρρύνει από το να συνεχίζετε να το επιχειρείτε.

PES2014 Snap4Όταν ο τερματοφύλακας αποφασίσει να κάνει έξοδο, η “λόμπα” είναι η καλύτερη επιλογή

Όταν όμως αγωνιστείτε με αντίπαλο έναν άλλο παίκτη, θα δείτε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και θα διασκεδάζετε πολύ περισσότερο τον κάθε αγώνα. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας του παιχνιδιού δε μπορώ να πω ότι με χάλασε, αφ’ ενός διότι πλησιάζει πολύ περισσότερο στις συνθήκες των πραγματικών αγώνων, αφ’ ετέρου μας αναγκάζει να γίνουμε καλύτεροι, αν θέλουμε να επιτύχουμε κάτι αξιόλογο, όταν εξοικειωθούμε με τη φετινή έκδοση του παιχνιδιού. Το θέμα είναι ότι έγινε αρκετά απότομα και είναι ξεκάθαρο το κενό που υφίσταται σε μία τέτοια μετάβαση, που θα έπρεπε να είναι πιο ομαλή και προοδευτική.

ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Κατόπιν όλων των παραπάνω, οι υπόλοιπες ελλείψεις που έχει (και) ο φετινός τίτλος, φαντάζουν πταίσματα. Δε μπορεί ωστόσο να περάσει απαρατήρητη η απουσία της Borussia Dortmunt από το ρόστερ των διαθέσιμων ομάδων (όπως κι εκείνες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, για εμάς τους Έλληνες), η μειωμένη γκάμα γηπέδων και η παντελής έλλειψης βροχής κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι δικαιολογίες που προέβαλλαν οι άνθρωποι της Konami για το τελευταίο (=οφείλεται στην αλλαγή της game engine) ήταν τουλάχιστον ατυχείς, καθώς πρέπει εν τέλει κι οι εταιρείες να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι όταν ζητούν ανελλιπώς από τους παίκτες να καταβάλλουν σε ετήσια βάση ένα σεβαστό ποσό για να αποκτήσουν την ανανεωμένη (;) version του παιχνιδιού τους, οφείλουν κι εκείνες από πλευράς τους να παραδίδουν κάτι έτοιμο και πλήρες. H δε έλλειψη ισπανικών γηπέδων συνιστά μία ακόμη ήττα για την ιαπωνική εταιρεία στην πολύχρονη αναμέτρησή της με το αντίπαλο δέος, που δεν είναι άλλο από την Electronic Arts και το FIFA.

Φυσικά δεν έχει νόημα να γκρινιάξουμε για τ’ ότι για μία ακόμη χρονιά οι Αγγλικές ομάδες, πλην της Manchester United, δε φέρουν τα πραγματικά τους ονόματα, καθότι πρόκειται για παγιωμένη κατάσταση που έχει και πάλι να κάνει με τη μη δυνατότητα εξασφάλισης των σχετικών δικαιωμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα μη ανανεωμένα rosters των ομάδων, που, ως είθισται, θα περιμένουν σχετικό patch για να ανταποκρίνονται στις μετακινήσεις των παικτών που έλαβαν χώρα κατά τη φετινή μεταγραφική περίοδο. Αυτό για το οποίο μπορούμε όμως να διαμαρτυρηθούμε, είναι τ’ ότι και φέτος υφίστανται παίκτες που μοιάζουν ασταμάτητοι από τις αντίπαλες άμυνες. Κι αν δεχθούμε ότι για τους Cristiano Ronaldo και Lionel Messi αυτό είναι λογικό, δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον, 38χρονο πλέον, Francesco Totti, ή τους Mirko Vucinic και Fabio Quagliarella της Juventus. Αυτοί και μερικοί ακόμη σούπερ σταρς είναι πάντως οι μόνοι που είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αξιόλογες ντρίπλες όσο έχουν κατοχή της μπάλας. Οι υπόλοιποι θα σας δυσκολέψουν πολύ στο να καταφέρετε να αποφύγετε τον αμυντικό που προσπαθεί να ανακόψει την πορεία σας, αναγκάζοντάς σας να επιδοθείτε σε συνεχές passing game, θυμίζοντας Barcelona επί θητείας Pepe Guardiola.

PES2014 Snap5Ούτε και φέτος απέδωσε καλά το δίδυμο Σωτηρακόπουλου-Θαναηλάκη

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να πούμε ότι τα στελέχη της Konami φροντίσανε να εισάγουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία στο φετινό PES. Οι νέοι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία των παικτών, το μεγάλο βάθος επιλογών που μας δίνονται αναφορικά με την επιθετική και αμυντική τακτική που θα ακολουθήσουμε στον αγώνα και η ενδεχόμενη πρωτοβουλία του διαιτητή να αφήσει μία φάση να εξελιχθεί, ακόμη κι ο επόπτης έχει σηκώσει το σημαιάκι (!), φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης στη σειρά. Την ίδια στιγμή, επιτέλους οι εκτελέσεις ελευθέρων από μέρους των τερματοφυλάκων είναι πιο σωστές, δε καταλήγουν πάντα σε αντίπαλο παίκτη στη μεσαία γραμμή, ενώ  πιθανή απόπειρά τους να δώσουν τη μπάλα με τα χέρια σε συμπαίκτη που βρίσκεται κοντά τους κρύβει κινδύνους να γίνει το λάθος και να χαθεί η κατοχή της.

Όσοι αρέσκονται στην ενασχόληση με τη Master League θα χαρούν να μάθουν ότι φέτος μπορούν να αλλάξουν ομάδες αλλά και να αναλάβουν εθνικά συγκροτήματα,  ενώ οι φίλοι του Αργεντίνικου πρωταθλήματος θα βρουν χρήσιμη την ενσωμάτωσή του. Σίγουρα όμως εκείνοι που θα φανερώσουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι, όπως τονίστηκε και παραπάνω, οι παίκτες που συνηθίζουν να ξοδεύουν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα προ του αγώνα, για να καταστρώσουν την τακτική τους, καθώς αυτή, περισσότερο από άλλες χρονιές, θα αποδειχθεί κλειδί για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, αν συνηθίζετε να επισκέπτεστε κάποιον φίλο σας για να παίξετε PES κι εσείς απλά πατάτε το «Start» περιμένοντας εκείνον να ολοκληρώσει τις κινήσεις του, μη περιμένετε να έχετε πολλές πιθανότητες να κερδίσετε, ή να αποσπάσετε έστω μία ισοπαλία. Το PES 2014 «φωνάζει» να βγάλουμε τον προπονητή που κρύβουμε μέσα μας κι εμείς, θέλοντας και μη, πρέπει να ανταποκριθούμε, λιγότερο ή περισσότερο, στο κάλεσμά του.

PES2014 Snap6Ένα πάτημα και… όπου πάει η μπάλα

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Όπως προφανώς καταλάβατε, στο εν λόγω review προτίμησα να εστιάσω, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού της Konami, που είναι κι εκείνο άλλωστε που ενδιαφέρει την πλειοψηφία όσων θα ασχοληθούν μαζί του. Όσον αφορά αυτό λοιπόν, το PES 2014 μαστίζεται από πολλά προβλήματα, που δε θεωρώ ότι θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν μέσω κυκλοφορίας patches στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Σίγουρα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με τους προκατόχους του, προσπαθεί να αποκτήσει μία νέα ταυτότητα, αλλά αυτή, για την ώρα, έρχεται συνοδεία πολλών και σοβαρών υστερήσεων. Δεν αποκλείω η έκδοση που θα δούμε του χρόνου, η οποία σίγουρα θα έχει τις βάσεις της στη φετινή, να είναι εκείνη που θα θέλαμε να έχουμε στα χέρια μας για την τρέχουσα χρονιά. Μέχρι τότε όμως, δε μπορώ σε καμία περίπτωση να σας πω ότι αξίζει η αγορά του Pro Evolution Soccer 2014, ειδικά αν κατέχετε την αμέσως προηγούμενη version του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι εισάγει στην Ελλάδα η Zegetron.

Pros

 • Το μοντέλο κίνησης των παικτών είναι καταπληκτικό
 • Πάμπολλες επιλογές τακτικής
 • Πλησιάζει περισσότερο στο πραγματικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τις πρότερες εκδόσεις του

Cons

 • Τραγική A.I παικτών και τερματοφυλάκων  
 • Κόρνερ και φάουλ έχουν καταστεί σχεδόν άχρηστα
 • Η λειτουργία της προωθημένης μπαλιάς έχει σοβαρό πρόβλημα
 • Απουσία ισπανικών γηπέδων, αλλά και πιθανότητας εμφάνισης βροχής κατά τη διάρκεια ενός αγώνα
 • Οι αμυντικοί έχουν υπέρμετρο προβάδισμα έναντι των επιθετικών
 • Οι αγώνες ενάντια στη CPU είναι ιδιαίτερα δύσκολοι πλέον
 • Το ελληνόφωνο σπικάζ είναι, για μία ακόμη φορά, ατυχές

RATING - 65%

65%

manos426f

Manos can't help but feel happy that he was actively involved in gaming writing in the years 2009-2017, when he was given the opportunity to write reviews for some adventure game gems, such as "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

16 Comments

 1. Ως “φιφάκιας” (αθάνατο ’98) νιώθω μία δικαίωση πού ο βασιλιάς είναι πίσω στο θρόνο του. Πάντα θεωρούσα το Pro σχετικά πιο arcade από το Fifa (τίγκα στο fanboy). Κρίμα πάντως για τους φίλους του Pro. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πλέον οι εταιρείες προτιμούν να σπάνε το ρητό “if it ain’t broken, don’t fix it”.

 2. “Κι αν κάποιος από εσάς θεωρεί ότι το Α και το Ω σε ένα football game είναι η εμφάνισή του, θα τον προτρέψω να ασχοληθεί με τα αθάνατα Sensible World of Soccer ή Kick Off 2, για να καταλάβει δια παντός, αν είναι αληθινός ποδοσφαιρόφιλος, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.”
  I love you, man!

 3. [i]α) οι γραμμές που τους δίνουν να διαβάσουν είναι τόσο λίγες β) μαρτυράνε τόσο ξεκάθαρα ότι διαβάζουν ένα κείμενο, τη στιγμή που είναι πεπειραμένοι sportscasters και γ) η χροιά της φωνής τους είναι τόσο αστεία κι εντελώς εκτός κλίματος σε ορισμένες περιπτώσεις. [/i]

  Γιατί αντί να δείξουν επαγγελματισμό κάνουν αρπαχτη.

 4. Eγω βλέπω οτι τα τελευταία χρόνια κάποια προβλήματα στα ποδοσφαιράκια παραμένουν άλυτα με το μεγαλύτερο να είναι η βλαμμένη ΑΙ και κάποιες φάσεις που μοιάζουν να είναι προσχεδιασμένες να καταλήγουν με συγκεκριμένο τόπο (π.χ. φεύγεις αντεπίθεση με 3 παίκτες και οταν δίνεις πάσα δεν δίνει σε αυτόν που είναι σε ποιο πλεονεκτική θέση για γκόλ, όταν μαρκάρεις κοντά στο πλάγιο η μπάλα πάει σχεδόν πάντα αουτ, ειδικά σε υψηλό επίπεδο δυσκολίας οι κόντρες 9 στις 10 φορές καταλλήγουν στον αντίπαλο) με αποτέλεσμα να μου σπάνε τα νεύρα και τα εχω παρατήσει, θα προτιμούσα να δίναν περισσότερη σημασία σε αυτά και τον κόσμο στην κερκίδα ας πούμε παρα στα γραφικά και κάτι συζητήσεις με την διοίκηση που είναι καμμένες, για το Ελληνικό σπικάζ τι να πω… φαντάζομαι ακόμα περιγράφουν άλλον αγώνα ε;

 5. Εξαρτάται για ποια εποχή μιλάς.Τα PRO 5-6 και λίγες εκδόσεις μετά ήταν πιο arcade από τα FIFA;Don’t think so.

 6. Μας είχαν βγάλει τα χιόνια πριν μερικά χρόνια, αλλά όχι και τη βροχιά ρε konami! Έλεος!

 7. Raz,το pro παντα ηταν πιο arcade ,ακομα και στις 2-3 χρονιες που ηταν καλυτερο.Κινηση παικτων και ντριμπλαρισμα της μισης αντιπαλης ομαδας με εναν παικτη χωρις κοπο,θυμιζε εποχες tehkan soccer,kickoff και virtua stirker

 8. 2005 μέχρι και 2009 δεν το λες 2-3 χρόνια.
  Επίσης, ισχύει αυτό που λέει ο Raz, σε εκείνο το διάστημα τα Pro ήταν simulation σε σχέση με τα FIFA, ύστερα άρχισαν να αντιστρέφονται οι ρόλοι…

 9. Βασικά το PRO ήταν καλύτερο από το 2003 μέχρι και την έκδοση του 2009,κατά τη γνώμη μου.Από όταν μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο PC δηλαδή (το ISS 3 δεν το μετράω).Επίσης,ξεκίνησε σαν πιο arcade,αλλά από το 5 και μετά για κάποια χρόνια ήταν πολύ πιο ρεαλιστικό και δύσκολο από το FIFA.Για μένα προσωπικά που εκείνη την εποχή το έλιωνα,ήταν πολύ δύσκολη η μετάβαση από το arcade 4 στο πολύ πιο simulation 5.

 10. H επισημη αναγεννηση του φιφα ηρθε στο φιφα 08 (στις κονσολες μονο δυστυχως,στα pc ειχαν μεινει πισω για τις επομενες 2-3 εκδοσεις) και ολος ο κοσμος το γυρισε στο φιφα,για ποιο pro 09 μου λετε?Εκτος και αν εννοειτε για το γνωστο ελληνικο κολλημα οποτε παω πασο. Ιss εννοειται πως ηταν οτι πιο arcade εχει κυκλοφορησει.
  Πιο ρεαλιστικο και δυσκολο το τοτε pro?? Πιο διασκεδαστικο ισως,καλυτερα γραφικα ισως αλλα οχι και πιο ρεαλιστικο και πιο δυσκολο!! (1 robot περναει 6 αντιπαλα robots για πλακα…)

 11. F-I-Football-A ,αλλα και football manager καλα ειναι,αρκει να χει το football καπου στο τιτλο. Μακρια απο γιαπωνεζικα(!?) soccers (!!) 🙂

 12. Αυτο το πράμα δεν αξίζει να λέγετε προ…
  ολα χάλια ομως…

  παιζω προ καπου 9 ή 10 χρονια και περισσότερο θα μου άρεσε αν έπαιζα προ 6

  …μπορω να γράφω μεχρι αυριο τα αρνητικά του, η τραγικότητα σε όλο της το μεγαλείο

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEnglish