REVIEWS

PURE POOL

Δια το όλον συναισθηματικόν της υπόθεσης «μπιλιάρδο», θα σας παραπέμψω αυτοαναφορικά και εντελώς ανερυθρίαστα, στην παρουσίαση που είχα γράψει για το πολύ καλό «Pool Nation», προ ορισμένων μηνών. Τον καιρό που κυκλοφόρησε, ήταν ουσιαστικά το μοναδικό «σύγχρονο» παιχνίδι μπιλιάρδου που είχαμε για το PC και ως εκ τούτου, έπαιζε ουσιαστικά δίχως αντίπαλο.

PurePool1Αν μη τί άλλο, τα layouts των τραπεζιών είναι πολύ προσεγμένα

Το “Pure Pool” της VooFoo Studios, μας έρχεται, πέρα από το εύθυμο hype περί nextgen παιχνιδιού, με την υπόσχεση πως αποτελεί τον «ρεαλιστικότερου εξομοιωτή μπιλιάρδου μέχρι στιγμής στο PC». Κατά κάποιο τρόπο, ο ανωτέρω ισχυρισμός στέκει και αποτελεί ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα για τον τίτλο. Σε επίπεδο γραφικών και παρουσίασης, το Pure Pool προσφέρει μονάχα τα απολύτως απαραίτητα : μια αίθουσα/lounge bar με τα φώτα χαμηλά και μονίμως out of focus, η οποία μπορεί να φαίνεται λίγη μπροστά στα ευφάνταστα και χλιδάτα περιβάλλοντα του Pool Nation, αλλά προσωπικά τελικά μου άρεσε περισσότερο, καθώς δημιουργεί την αίσθηση «στεκιού», χωρίς ποτέ να σου αποσπά ουσιαστικά την προσοχή από το παιχνίδι. Το σχετικά περιορισμένο soundtrack from chillout/fauxblues/lounge κομμάτια, επίσης κρίνεται συμπαθές και διακριτικό, ιδανικό συμπλήρωμα της ίδιας της δράσης.

PurePool2Τα γραφικά του τραπεζιού και το μοντέλο φυσικής, είναι ίσως τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο είδος

Σαν οπτικοακουστικό πακέτο, το Pure Pool προσπαθεί σαφώς λιγότερο από τον άμεσο ανταγωνιστή του, αλλά ο μινιμαλισμός του υποπτεύομαι θα ικανοποιήσει τους πιουρίστες του αθλήματος οι οποίοι ζαρώνουν τα μούτρα τους σε κάθε «arcade-ο-ποίηση» του αγαπημένου τους σπορ. Στο δια ταύτα όμως.

Το μοντέλο φυσικής και ο τρόπος απόκρισης της μπάλας, χτυπάνε στην καρδιά κάθε παιχνιδιού μπιλιάρδου που σέβεται τον εαυτό του. Εδώ το Pure Pool πετυχαίνει διάνα, καθώς έρχεται όσο πιο κοντά μπορεί να σε φέρει μια ψηφιακή εμπειρία στο να κρατάς πραγματικά την στέκα. Δεν παρέχεται καν η topdown απεικόνιση στην οποία μας έχουν συνηθίσει τα παιχνίδια του είδους, με το σκεπτικό πως «σε ένα κανονικό παιχνίδι μπιλιάρδου, κανείς δεν βλέπει έτσι το τραπέζι». Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περπατήσουμε γύρω γύρω από το τραπέζι και να αναλύσουμε τις διαθέσιμες πιθανότητες για τη βολή μας, όπως ακριβώς δηλαδή θα κάναμε και σε ένα κανονικό παιχνίδι. Αν και είναι εφικτό να παίξετε με πληκτρολόγιο και ποντίκι, συνιστώ ανεπιφύλακτα χειριστήριο με αναλογικούς μοχλούς. Ακόμη και αυτό όμως θα σας παιδέψει, ειδικά όταν προσπαθείτε να μετακινηθείτε σε ολόκληρο το τραπέζι ώστε να ακουμπήσετε την μπάλα μετά από φάουλ. Ενώ δηλαδή η μπάλα ανταποκρίνεται εξαιρετικά και οι οπτικές βοήθειες είναι ακριβώς αυτές που πρέπει (σε αντίθεση με το Pool Nation, όσο πιο «στρωμένη» είναι η βολή, τόσο πιο έντονη είναι η βοήθεια, ενώ σε μακρινές βολές εξαφανίζεται εντελώς), ο υπόλοιπος χειρισμός δείχνει να έχει σχεδιαστεί με την ίδια ακριβώς σπαρτιατική φιλοσοφία που διέπει και το υπόλοιπο παιχνίδι.

PurePool3Tα Accolades που μαζεύουμε σε κάθε παιχνίδι επηρρεάζουν και το πόσα experience points μας πιστώνονται στο τέλος κάθε ματς

Το μεγαλύτερο φάουλ του Pure Pool είναι φυσικά πως το παιχνίδι λανσαρίστηκε με το online multiplayer στοιχείο του (τον λόγο αγοράς του ουσιαστικά, από τους περισσότερους παίκτες τουλάχιστον) να είναι εντελώς μη λειτουργικό. Δίχως υπερβολή, το πρώτο μήνυμα που αντίκρισα κατά την έναρξη της ενασχόλησής μου με τον τίτλο, ήταν το «Pure Pool could not connect to the server, please try again later». Δεν έχω αμφιβολία πως το ζήτημα θα διορθωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά σίγουρα αφήνει εξαιρετικά αρνητική πρώτη εντύπωση, όταν με το «καλημέρα», ένας τίτλος που αγοράζεις για να παίξεις κυρίως online σε λίγκες και τουρνουά, σε περιορίζει στην single player εξάσκηση.

Το single player κομμάτι προσφέρει δυο πρωταθλήματα, 8ball και 9ball, με τις απαραίτητες «παραλλαγές» ως μπόνους (Killer, Accumulation, Speed Ball κ.ο.κ.) και ιδιαίτερα αυξημένο δείκτη δυσκολίας, ο οποίος ναι μεν είναι θεωρητικά παραμετροποιήσιμος, αλλά ακόμη και στο Amateur επίπεδο που έπαιξα ο μικρός γιωτάκος, ήταν εξαιρετικά φυσιολογικό ο αντίπαλος να σπάει πρώτος και κατόπιν, άνετος και ωραίος, να παίρνει ολόκληρο το παιχνίδι μονοστεκιά, μη αφήνοντάς με να κάνω τίποτε άλλο πέρα από το να κρατάω το χειριστήριο και να κοιτάζω, σαν ταλαίπωρος 14χρονος στην πρώτη του κοπάνα. Έχει ενσωματωθεί ένα σύστημα levelling, όπου ανάλογα με τις επιδόσεις μας σε κάθε παιχνίδι μαζεύουμε experience points που σταδιακά μας ανεβάζουν κατηγορία, αλλά επίσης μας βοηθούν να ξεκλειδώσουμε κάποια από τα –ομολογουμένως λίγα- unlockables, όπως στέκες, τσόχες, αυτοκόλλητα για τις μπάλες κ.ο.κ.

PurePool4Μέχρι να φτιαχτεί το multiplayer κομμάτι του τίτλου, μόνο στο τοπικό “διπλό” μπορείτε να βγάλετε γούστα

Επειδή δεν θέλω να γίνομαι άδικος, θυμίζω πως και το Pool Nation, όταν πρωτολανσαρίστηκε, είχε αρκετά από τα ίδια προβλήματα, παρουσιάζοντας παρ’ ολ’ αυτά, ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο, ιδιαίτερα για παίκτες που ενδιαφέρονταν για την arcade πλευρά και το όλο «fun factor» της υπόθεσης. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως μετά από δυο-τρεις εβδομάδες γερών patches, το Pure Pool θα σταθεί στα πόδια του και θα μπορέσει να αναδείξει όλες του τις χάρες.  Ως έχει αυτή την στιγμή, πρόκειται για ένα πολύ καλά δουλεμένο, ρεαλιστικό εξομοιωτή μπιλιάρδου, ο οποίος επιλέγει να μην ασχολείται καθόλου με φραμπαλάδες και μπιχλιμπίδια και περνάει κατευθείαν στο ψητό.

Το αν θα προτιμήσει κανείς το Pool Nation έναντι του Pure Pool έχει να κάνει καθαρά με το τι αποζητά από ένα παιχνίδι μπιλιάρδου. Το πρώτο προσφέρει χαλαρό παιχνίδι, με μπόλικα εξωφρενικά arcade κόλπα και αρκετό χιούμορ, το δεύτερο είναι σαφώς σοβαρότερο και κεντραρισμένο στα εντελώς βασικά του σπορ, θυμίζοντας εξαιρετικά μια πραγματική παρτίδα στο μπιλιαρδάδικο της γειτονιάς σας. Η βαθμολογία μπαίνει με την προϋπόθεση πως το multiplayer στοιχείο θα έχει αποκατασταθεί αν όχι τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έστω λίγες ημέρες αργότερα.

Pros

 • Εξαιρετικό μοντέλο φυσικής
 • Πολύ όμορφα γραφικά στο τραπέζι
 • Η ρεαλιστικότερη εξομοίωση του αθλήματος μέχρι τώρα στο PC
 • Η πολύ λογική τιμή στην οποία διατίθεται

Cons

 • Προς ώρας μη λειτουργικό multiplayer
 • Φτωχό από άποψης φραμπαλάδων και κοκοψινιών
 • Σίγουρα όχι φιλικό προς τον αρχάριο ή τον αμύητο παίκτη

RATING - 80%

80%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

 1. Είχα δει ένα gameplay video και μου φάνηκαν μάπα τα physics, οπότε προσπέρασα. Με το review να τα λέει έτσι, έκατσα να δω τώρα καναδυό ακόμα βιντεάκια και δεν είναι όσο χάλια νόμιζα. Με τρομάζω μερικές φορές.

  Σαν setting πάντως προτιμώ το ρεαλιστικότερο μπαρ του Pure από αυτά του Nation. Σαν fmv φαίνεται, μου έβγαλε κάτι από Τex. Aλλά μόνο ένα μπαρ γαμώτο; Μικρό το κακό, αλλά λίγη ποικιλία δεν θα έβλαπτε.

  Btw, oι μπάλες αναπηδάνε για κανένα λόγο; Όχι τα αεροπλανικά του Pool Nation μεν, αλλά σε κανένα βίντεο δεν είδα να σηκώνονται από το τραπέζι.

 2. ΠΑΡΑ πολύ σπάνια αναπηδάνε και μόνο αν χτυπήσεις με φάλτσο. Όσες φορές (2-3, μη φανταστείς) μου συνέβη, έγινε καθαρά ράντομλι, δεν μπόρεσα ποτέ να το κάνω συνεχόμενα δηλαδή και εκ προθέσεως, οπότε βάζουμε έναν αστερίσκο σε αυτό. Τα αεροπλανικά του Nation, ούτε κατά διάνοια!

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN