REVIEWS

SHARDLIGHT

Βλέποντας τους τίτλους τέλους του Shardlight να περνάνε από την οθόνη μου και υπό τους ήχους της μελαγχολικής κιθάρας του εξαιρετικού «When The Reaper Comes», δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ τι μας περιμένει την ημέρα που η Wadjet Eye Games θα αποφασίσει να αφήσει πίσω τα «δεσμά» του AGS και να μας παρουσιάσει ένα μοντέρνο παιχνίδι περιπέτειας. Και αυτό γιατί, η ποιότητα της γραφής, η πρωτοτυπία του σεναρίου, η ηχητική επένδυση και τα εξαιρετικά voice-overs του Shardlight δείχνουν οιονεί προορισμένα για το φανατικό, μα πολύ μικρό -δυστυχώς- κοινό των νέο-ρετρό παιχνιδιών περιπέτειας. Ας δούμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Shardlight1Από την ατμοσφαιρική εισαγωγή της περιπέτειας

Δημιούργημα των Francisco Gonzales (A Golden Wake) και Ben Chandler (The Blackwell Epiphany, μεταξύ άλλων), το Shardlight διαδραματίζεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό δυστοπικό μέλλον. Ο πυρηνικός όλεθρος έχει αφήσει πίσω του μια ρημαγμένη, δηλητηριασμένη Γη. Οι λίγοι επιζώντες, πασχίζουν να ξαναχτίσουν κάτι που να θυμίζει καλοντυμένο φάντασμα της παλιάς τους ζωής, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αριστοκρατίας, μιας ομάδας «πεφωτισμένων τυράννων», οι οποίοι αρέσκονται να παρουσιάζονται ως πνευματικοί απόγονοι της Γαλλικής μοναρχίας. Υπόσχονται ευημερία και ανάπτυξη στον απελπισμένο λαό, ενώ δεν διστάζουν να επιβάλλουν την εξουσία τους με την βία, όποτε αυτή αμφισβητείται. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα εξαιτίας της επιδημίας του Green Lung, μιας τρομερής αρρώστιας στην οποία είναι εκτεθειμένοι όλοι οι κάτοικοι της πόλης-δίχως-όνομα στην οποία διαδραματίζεται η περιπέτειά μας. Υπάρχει μεν ένα εμβόλιο, αλλά φυλάσσεται άγρυπνα από την Αριστοκρατία. Η άρχουσα τάξη έχει άμεση και απεριόριστη πρόσβαση σε αυτό. Τα λιγότερο… προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας όμως, αναγκάζονται να αναλαμβάνουν αποστολές αυτοκτονίας (“Lottery Jobs” όπως τις ονομάζει η Αριστοκρατία) προκειμένου να κερδίσουν λαχνούς για την εβδομαδιαία κλήρωση εμβολίου.

Shardlight2Τα βιβλία του Nelson, κρύβουν πολύτιμες πληροφορίες

Παρά τον υψηλό κίνδυνο των συγκεκριμένων αποστολών, η απόγνωση πολλών κατοίκων τους οδηγεί στο να τις αναλαμβάνουν με προθυμία. Η πρωταγωνίστριά μας, η νεαρή Amy Wellard, έχει πρόσφατα παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα του Green Lung. Δεν έχει λοιπόν άλλη επιλογή, από το να αναλάβει και αυτή την πρώτη της «τυχερή» αποστολή, για λογαριασμό της Αριστοκρατίας. Θα πρέπει να επιδιορθώσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τομέα 82, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και πάλι το ενεργειακό δίκτυο της περιοχής. Ο ετοιμοθάνατος άνδρας που θα ανακαλύψει στην διάρκεια της αποστολής της, της ζητά να παραδώσει ένα μήνυμα το οποίο μέλλει να αλλάξει οριστικά την ζωή της.

Shardlight10O ανατριχιαστικός Tiberius

Με έντονους απόηχους της μελαγχολίας του μαγευτικού Primordia και τον πολιτικό προβληματισμό στο επίκεντρό του, το Shardlight ξεχωρίζει με ιδιαίτερη ευκολία ως ένας από τους πλέον καλογραμμένους, πειστικούς και ενδιαφέροντες τίτλους περιπέτειας των τελευταίων ετών. Οι γρίφοι του αν και ξεκινούν δυναμικά και σε ένα ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα αυξημένο επίπεδο δυσκολίας, γρήγορα απλοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ουσιαστικά πρόκειται για απόλυτα λογικές ενέργειες, στις οποίες καλούμαστε να προβούμε, προκειμένου να προχωρήσουμε στο παιχνίδι, μια δομή αντίστοιχη εκείνης που είδαμε στο πολύ ενδιαφέρον A Golden Wake. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για Telltale-ικά επίπεδα απλοποίησης/ανυπαρξίας, αλλά όσοι αρέσκονται στις δύσκολες σπαζοκεφαλιές, σίγουρα δεν θα βρουν εδώ την πρόκληση που αναζητούν.

Shardlight6Βιώνοντας το Όραμα του Θεριστή

Το επίπεδο δυσκολίας φυσικά, λίγη σημασία έχει όταν καλούμαστε να βιώσουμε μια τόσο καλοδομημένη αφήγηση. Στην διάρκεια της περιπέτειας, θα γνωρίσουμε τον αινιγματικό Danton, αρχηγό του επαναστατικού πυρήνα, αλλά και την μυστηριώδη Cult of the Reaper, μια παραθρησκευτική σέχτα η οποία λατρεύει τον ίδιο τον Θεριστή. Ο οποίος για κάποιο ανεξήγητο λόγο, τείνει να εμφανίζεται συχνά πυκνά όταν πρόκειται κάποιος να πεθάνει, ενώ τα κοράκια του παρακολουθούν άγρυπνα σχεδόν κάθε σπιθαμή της πόλης. Η ποιότητα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του τίτλου πραγματικά πιάνει ταβάνι με το Shardlight. Παρά τους εμφανείς περιορισμούς του AGS, κάθε pixel του Shardlight είναι σχεδιασμένο με τέτοιο μεράκι και αίσθηση της δραματουργίας, που πραγματικά θα σας κάνει να πιστέψετε πως παίζετε κάποιο χαμένο διαμάντι της Lucas Arts από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η ηχητική επένδυση και τα άψογα voice overs ολοκληρώνουν το ατμοσφαιρικότατο πακέτο και μετά από μια-δυο ώρες, καταργούν κάθε αίσθηση πως παίζουμε «ρετρό» τίτλο. Κατορθώνουν ουσιαστικά να δημιουργήσουν μια τόσο δυνατή ατμόσφαιρα, ώστε είναι αδύνατο να αφήσεις το παιχνίδι από ένα σημείο και μετά.

Shardlight8Τα τοπία του Shardlight είναι ώρες-ώρες, μαγευτικά

Το Shardlight, παίρνει περήφανα την θέση του ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες δημιουργίες της Wadjet Eye. Η μοναδική του ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το επίπεδο της παραγωγής, αποτελούν πραγματικό δώρο για τον old school φίλο των παιχνιδιών περιπέτειας. Και να θυμάστε, όταν ο Dave Gilbert αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα και να φέρει αυτό το επίπεδο έμπνευσης σε ένα πιο…εύπεπτο οπτικό πακέτο, θα παραμιλάει το σύμπαν. Μέχρι τότε, απολαύστε το μυστήριο του Shardlight, σαν καλά κρατημένο μυστικό, ανάμεσα σε παλιούς πολεμιστές.


Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

Pros

 • Εξαιρετικό soundtrack και ιδιαίτερα προσεγμένα και ταιριαστά voice-overs
 • Ζωντανός κόσμος, ο οποίος “πουλάει” σωστά την μυθολογία του και κατορθώνει να γίνεται πιστευτός
 • Ατμοσφαιρικά και ιδιαίτερα καλλιτεχνικά γραφικά
 • Κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι το φινάλε…

Cons

 • …το οποίο όμως έρχεται ίσως νωρίτερα απ’ όσο θα θέλαμε
 • Οι γρίφοι του είναι ιδιαίτερα εύκολοι από την μέση περίπου και μετά με αποτέλεσμα ενδεχομένως να δυσαρεστηθούν οι πιο σκληροπυρηνικοί φίλοι των παιχνιδιών περιπέτειας

SCORE - 89%

89%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

4 Comments

 1. Κάποια μέρα πρέπει να πιάσω σερί τα adventures της Wadjet Eye, ο κατάλογος της είναι γεμάτος διαμαντάκια… Ισχύει πάντως ότι είναι καιρός να προχωρήσει λιγάκι στο τεχνικό τομέα, νομίζω ότι έχει εξαντλήσει πλέον την AGS.

 2. Ωραιο ριβιου! Και βρηκα τι θα παιξω μολις τελειωσω το heavens hope. 🙂
  Το Primordia το επαιξα το καλοκαιρι και μου αφησε οσο λιγα παιχνιδια το στιγμα του μιας και συχνα πιανω τον εαυτο μου εκτοτε να σκεφτεται τον κοσμο του και τα εναλlακτικα φιναλε πουχουν μεινει εκει και με περιμενουν.
  Στηριζουμε wadjet eye games με τα μπουνια λεμε!

 3. Πολύ ωραία παρουσίαση, Στέφανε. Μ’ έχεις ψήσει άσχημα να την αδειάσω πάλι την χρεωστική.

 4. επιβεβαιώνω από τη δική μου πιο χαλαρή οπτική γωνία (καθώς δεν είμαι φανατικός adventurer), πως πρόκειται για διαμάντι.
  Ακόμα και σε full price που είναι κοντά στο δεκάρικο αξίζει.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN