REVIEWS

SPELLBIND

Το Spellbind αποτελεί ένα adventure game πρώτου προσώπου και είναι δημιούργημα της μικρής ελληνικής εταιρείας Spider Key Games. Όταν έπεσε λοιπόν στην αντίληψή μου, δε θα μπορούσα παρά να αναζητήσω έναν promo code για την παρουσίαση του στο site μας. Σημειώστε εδώ πως πρόκειται για έναν τίτλο διετίας που αρχικά κυκλοφόρησε σε mobile συσκευές και λίγες μέρες πριν έκανε την εμφάνισή του στην πλατφόρμα του Steam.

Το παιχνίδι μας τοποθετεί σε έναν fantasy κόσμο και συγκεκριμένα στην πόλη του Riathon. Αναλαμβάνουμε το ρόλο του Luppe, ενός δεκαεξάχρονου κλεφτράκου που αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας μιας μικρής συμμορίας. Στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο του για να αποκτήσει τον τίτλου του “βασιλιά των κλεφτών”, ο Luppe θα έρθει αντιμέτωπος με τον αρχηγό μιας αντίπαλης συμμορίας ονόματι Ricko και θα προσπαθήσει να φέρει εις πέρας μια -σχεδόν- ακατόρθωτη αποστολή: να μπει στα κελάρια του Lord Amatar και να κλέψει την μποτίλια του ακριβότερου και παλαιότερου κρασιού του. Βεβαίως τα πράγματα περιπλέκονται και η περιπέτεια του Luppe θα τον οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια και σε επικίνδυνα παιχνίδια για την ίδια του την ψυχή.

Spellbind 01Για ένα μπουκάλι κρασί ξεκίνησαν όλα…

Το παιχνίδι αποτελεί ένα κλασικό adventure game παλαιάς κοπής και θα το χαρακτήριζα σαν έναν καθαρόαιμο Myst-clone. Στατικές οθόνες μας καλούν να τις εξερευνήσουμε, αντικείμενα συγκεντρώνονται στο inventory μας, στοιχεία καταγράφονται στο σημειωματάριό μας και puzzle περιμένουν να βρουν τη λύση τους.

Η βάση του Spellbind είναι τα puzzles. Στο παιχνίδι θα βρείτε γύρω στα 12 διαφορετικά puzzles με μεγάλη ποικιλία: κρυπτόλεξα, tetris-clones, sliding puzzles, κωδικούς και πολλά ακόμη. Σε κάθε puzzle υπάρχει ένα πλήκτρο για Hints που βασικά εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας και χειρισμού του εκάστοτε γρίφου. Καλό θα είναι να το χρησιμοποιείτε αφού δεν δίνει ουσιαστική βοήθεια ή κάποια διευκόλυνση στη λύση. Σημαντικό, επίσης, κομμάτι των puzzles είναι μια μπάρα χρόνου που θα βρείτε στην κορυφή της οθόνης σας. Όταν ο χρόνος αυτός περάσει τότε μπορείτε απλά να προσπεράσετε το puzzle και να πάρετε άμεσα τη λύση του. Φυσικά καλό θα ήταν να μην την χρησιμοποιήσετε ποτέ, διαφορετικά τι adventurers θα ήσασταν;

Spellbind 02Ο σχεδιασμός πλασμάτων και αντικειμένων σε πολλές τοποθεσίες δεν ταιριάζει καθόλου με το περιβάλλον…

Εκτός των puzzles θα βρείτε και αρκετούς γρίφους που απαιτούν τη χρήση αντικειμένων στο περιβάλλον. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και εύκολα αφού ο εξονυχιστικός έλεγχος του περιβάλλοντος θα σας δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες ώστε να μη χρειαστεί να στύψετε διόλου το μυαλό σας. Στη διάρκεια της δράσης θα αποκτήσετε και spells (από εκεί και το τίτλος του παιχνιδιού) που λειτουργούν ακριβώς όπως τα αντικείμενα: απλά επιλέγετε που θέλετε να κάνετε cast το εκάστοτε ξόρκι. Σημειώστε εδώ πως κάθε πληροφορία που μαθαίνετε καταγράφεται στο σημειωματάριό σας για άμεση πρόσβαση όταν αυτή σας χρειαστεί.

Το Spellbind αποτελεί στην ουσία του ένα μεγάλο γρίφο. Κάθε puzzle που λύνετε θα σας δίνει μια πληροφορία ή θα σας ανοίγει μια νέα τοποθεσία, όλα όμως συνδυάζονται αρμονικά και αποτελούν τμήματα ενός μεγαλύτερου γρίφου, που θα ανακαλύψετε πλέον όταν φθάσετε στο τέλος. Εκεί μια σειρά επιλογών ηθικής φύσεως θα σας ανταμείψει με ένα από τα δύο διαφορετικά φινάλε. Μάλιστα μετά τους τίτλους τέλους μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε νέες επιλογές για να δείτε και το δεύτερο φινάλε χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσετε το παιχνίδι από την αρχή.

Spellbind 03Στο σημειωματάριό σας καταγράφεται κάθε πληροφορία που ανακαλύπτετε…

Εκεί που το Spellbind μειονεκτεί είναι στον τεχνικό τομέα. Τα γραφικά είναι μέτρια, οι τοποθεσίες κακοσχεδιασμένες και πολλά αντικείμενα δείχνουν ξένα προς το υπόλοιπο περιβάλλον. Καταλαβαίνω πως πρόκειται για μεταφορά από mobile συσκευές αλλά από τη στιγμή που το παιχνίδι είναι μικρό σε μέγεθος και οι τοποθεσίες του είναι ελάχιστες θα μπορούσε να περάσει ένα “γυάλισμα” προτού φθάσει στις οθόνες των υπολογιστών μας. Hotspots δεν θα δείτε πουθενά αλλά ευτυχώς τα αντικείμενα είναι ευδιάκριτα και δε θα χρειαστεί να καταφύγετε σε pixel hunting στρατηγικές. Τέλος πρέπει να προσθέσω στα αρνητικά του τίτλου τη χρήση της αγγλικής γλώσσας σε όλα τα κείμενα του παιχνιδιού… περιλαμβάνει υπερβολικά πολλά λάθη, πράγμα απαράδεκτο για τίτλο που εμφανίζεται στις λίστες παιχνιδιών του Steam!

Εδώ θα πρέπει να επιβραβεύσω τους δημιουργούς για τον άψογο επαγγελματισμό τους. Στη διάρκεια ενασχόλησής μου με τον τίτλο ανακάλυψα ένα bug που απαγόρευε την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Σε επικοινωνία με την εταιρεία μου απάντησε ΑΜΕΣΑ ο Χρήστος και σε λιγότερες από 24 ώρες το patch ήταν ήδη διαθέσιμο στο κοινό. Η άψογη επικοινωνία και η άμεση λύση δεν θεωρούνται δεδομένα ακόμα και στις μεγάλες εταιρείες του χώρου… συγχαρητήρια λοιπόν στα παιδιά της Spider Key Games!

Spellbind 04Μπόλικα Easter eggs θα κάνουν το χειλάκι σας να χαμογελάσει…

Τα 2,99 ευρώ που κοστίζει το Spellbind είναι ελάχιστο ποσό για να σας κρατήσει συντροφιά για ένα απόγευμα. Προσωπικά ολοκλήρωσα το παιχνίδι σε 2 ώρες. Σίγουρα αξίζει τα χρήματά του και την υποστήριξή σας. Δε πρέπει να παραβλέψουμε τα όποια αρνητικά του τίτλου, που έχουν να κάνουν κυρίως με την παρουσίαση και το τεχνικό κομμάτι. Εκεί στην Spider Key Games: δώστε λίγη περισσότερη αγάπη στα μελλοντικά σας δημιουργήματα. Ιδέες υπάρχουν… εκμεταλλευτείτε τις!

Pros

  • Ποικιλία γρίφων.
  • Εύκολος και άμεσος χειρισμός.
  • Χαμηλή τιμή.

Cons

  • Τεχνικός τομέας.
  • Κακή αποτύπωση των αγγλικών κειμένων.
  • Μικρή διάρκεια.

RATING - 67%

67%

Νίκος Καλαγκιάς

Nikos is a gamer who is characterized by two simple words: "Steel" and "Fire". Yes, you got it right. Any video game that has a fantasy/medieval element in it has his name written all over it. He plays mostly RPGs and strategies while never saying no to well-polished hack 'n slash fantasy titles. Where the war horn sounds, where steel meets steel, where courage and heroism transcend everything and the sacrifice of a brother exalts the warrior ideals... you will find Nikos next door screaming: "Chaaaarge!"

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN