REVIEWS

STEALTH INC. 2: A GAME OF CLONES

Δεν ξέρω εάν το έχει το όνομα αλλά όπως ο φίλτατος Μποράτσος, έτσι και εγώ συνειδητοποίησα πως είμαι γιωτάς με τα platformers, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να τελειώσω το Stealth Inc.2. Για να σας λύσω την απορία από τώρα, δεν τα κατάφερα… Το Stealth Inc.2: A Game of Clones είναι η συνέχεια του Stealth Inc. 1: A Clone in the Dark (γνωστό και ως Stealth Bastard) και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των puzzle platformers με stealth στοιχεία.

Η ιστορία ξεκινάει αμέσως μετά το κωμικοτραγικό τέλος του πρώτου, όπου ένας υπάλληλος της PTΙ (η εταιρεία που παράγει τους κλώνους και τους βάζει να περνάνε τα χίλια μύρια, in the name of science), αφήνει έναν κλώνο να δραπετεύσει ώστε να φτάσει τον έναν πόντο που του λείπει για να πάρει την πρωτιά ως ο καλύτερος υπάλληλος του τμήματος διασφάλισης ποιότητας. 

stealthinc01Reborn…

Αμέσως μετά την δραπέτευση του κλώνου, αναλαμβάνουμε τον έλεγχό του και καλούμαστε να περιπλανηθούμε σε έναν open world χάρτη που είναι ουσιαστικά το εργαστήριο της PTI. Το εργαστήριο χωρίζεται σε 6 τμήματα με 8 βασικούς θαλάμους δοκιμών. Το πρώτο τμήμα λειτουργεί ως tutorial για τα βασικά mechanics του παιχνιδιού και τα υπόλοιπα 5 για να οικειοποιηθούμε με τα gadgets που μας δίνονται στους θαλάμους δοκιμών του εκάστοτε τμήματος. Κάθε φορά που καταφέρνουμε να τελειώσουμε και τον 8ο θάλαμο δοκιμών, μας ξεκλειδώνεται το gadget του τμήματος για να το χρησιμοποιήσουμε στον open world χάρτη του εργαστηρίου ώστε να φτάσουμε σε κρυφά test chambers και να βρούμε στολές και καπέλα για τον κλώνο μας που είναι σκόρπια στα πιο μη-εμφανή σημεία του χάρτη. Στους τοίχους του εργαστηρίου και στους θαλάμους δοκιμών, εμφανίζονται μηνύματα που μας αφήνει ο επιστήμονας που μας απελευθέρωσε. Εάν δεν υπήρχαν τα καρτουνιστικα cutscenes που μας εξηγούν την ιστορία, θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πως πίσω από τα μηνύματα βρίσκεται η GLaDOS, αφού το ύφος και η ειρωνεία τους την θυμίζουν πολύ.

stealthinc02Δείγμα των “motivational” μηνυμάτων που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού…

Ο λόγος που δεν έχω αναφερθεί στο gameplay ακόμα είναι για να ξεχαστώ και να ηρεμήσω από το τελευταίο play through. Ναι αγαπητέ φίλε του Ragequit, το Stealth Inc.2 σε αρκετά σημεία γίνεται τόσο απελπιστικά δύσκολο που ως μόνη λύση μοιάζει να είναι αυτή που το τηλεχειριστήριο (το οποίο, παρεμπίπτοντος, βολεύει πάρα πολύ στο Stealth Inc.2) ανοίγει κρατήρα στην οθόνη του υπολογιστή. Ένας συνδυασμός κλασσικού platform gameplay, stealth και physics, με διάφορους εχθρούς να περιπλανούνται και να μας δυσκολεύουν τη ζωή. Εχθροί όπως ένα σκυλί-ρομπότ που κάνει χαρές όταν μας βλέπει και ειδοποιεί τους γύρω εχθρούς, ένα τετράποδο ρομποτικό κεφάλι αστυνομικού (!) που είναι και ο πιο συνηθισμένος εχθρός, ένα ρομποτικό μάτι, το Sentinel, το οποίο στέλνει τον κλώνο μας στον άλλο κόσμο όταν βγει από τις σκιές σχεδόν άμεσα και ούτω καθεξής.

stealthinc03Ο ανυπόμονος κλώνος-NPC περιμένει να πάμε επιτέλους στην κονσόλα.

Την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε όπλου την καλύπτουν τα gadgets που ανέφερα πριν. Στο σύνολο υπάρχουν 6 μαραφέτια από τα οποία το τελευταίο είναι κρυφό και ξεκλειδώνεται ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα και όχι μέσα από τους θαλάμους δοκιμών. Το πρώτο gadget, το Inflate-a-mate, είναι ένα φουσκωτό μονόφθαλμο πλάσμα που λειτουργεί ως βάση για να ανέβουμε σε ψηλά σημεία του χάρτη, να κρυφτούμε πίσω του απο τους εχθρούς κλπ. Το δεύτερο gadget είναι το Jack Boy που μας επιτρέπει να παίρνουμε τον έλεγχο ενός εχθρού και να τον χρησιμοποιήσουμε εναντίων άλλων ή ως βοηθό για να λύσουμε κάποιο puzzle ελέγχοντας τον κλώνο μας και τον εχθρό ταυτόχρονα. Σε γενικές γραμμές το κάθε ένα από τα μαραφέτια προσθέτει και διαφορετικό gameplay στα εκάστοτε test chambers οπότε θα αφήσω τα υπόλοιπα ως έκπληξη εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το Stealth Inc.2.

stealthinc04Clone-y brainstorming

Αν και κατάλαβα πως τα platform παιχνίδια δεν είναι το στοιχείο μου, το Stealth Inc.2 παρά τον εκνευρισμό που προκαλεί λόγω του είδους του, το βρήκα όμορφο, με καλοδουλεμένο τεχνικό τομέα. Τα 2D περιβάλλοντα με τους 3D χαρακτήρες κινούνται σε ρέτρο πλαίσια που ταιριάζουν σε platform τίτλο και οι θάλαμοι δοκιμών κυμαίνονται από πανεύκολοι μέχρι βάναυσα δύσκολοι.

Όσοι έχουν μυηθεί στους μαζοχιστικούς ρυθμούς παιχνιδιών πλατφόρμας, σίγουρα θα το ευχαριστηθούν. Εγώ προσωπικά έχω αρχίσει θεραπείες anger management.

Pros

[tie_list type=”thumbup”]

 • Όμορφη καλλιτεχνική επιμέλεια
 • Η σχεδόν παντελής έλλειψη οποιουδήποτε loading screen, καθιστώντας το παιχνίδι άμεσο και γρήγορο.
 • Η εισαγωγή του open world χάρτη, αποφεύγοντας τα μενού και τις άσκοπες παύσεις ανάμεσα στις πίστες.
 • Η δυσκολία του θα ξεδιψάσει όσους διψάνε για platform παράνοια…

[/tie_list]

Cons

[tie_list type=”thumbdown”]

 • …και θα τρελάνει εμάς τους απλούς κοινούς θνητούς.
 • Η διάρκεια του θα φανεί μικρή στους βετεράνους του είδους. (Τα περισσότερα speedruns τελειώνουν μέσα σε κάποια δευτερόλεπτα!)
 • Η παρουσίαση της ιστορίας θα μπορούσε να γίνει με καλύτερο τρόπο και όχι με βουβά cutscenes.

[/tie_list]

RATING - 82%

82%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

5 Comments

 1. Καλημέρα Στέφανε νο2.
  Ωραιότατο review, και συγχαρητήρια για την υπομονή και επιμονή σου. Όπως είπες, ωραίο αρτιστικό κομμάτι, και γρίφοι για όλα τα γούστα. Εγώ θα το τσεκάρω πάντως, η αίσθηση του να ξεπερνάς τις δυσκολίες σε τέτοια παιχνίδια είναι μοναδική.

 2. Εξαίρετο ρηβιού Νεαρέ Ζόμποβιτς, πέρασες άξια το gauntlet του Απάλευτου-Παιχνιδιού-Προς-Παρουσίαση!

 3. ΜΑΣΤ ΧΑΒ
  Λάτρεψα το πρώτο, περίμενα πως και πως το 2.

  Θενξ 4 δε ρηβιού, Ζομπικάου. Βουρ για το Λος Σάντος τώρα..

 4. Ενδιαφέρον review χαράς το κουράγιο σου μαν ίσως παιχτεί κάποια στιγμή στο μέλλον

 5. Δωρεάν στο Humble Bundle ([url]”https://www.humblebundle.com/store/p/stealthinc2_agameofclones_freegame”[/url]) μέχρι 31 Αυγούστου (thnx soad).

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEnglish