REVIEWS

THE CREW

Νομίζω πλέον μπορούμε να το γράψουμε με παχύ γκάνγκστα σπρέι στους τοίχους του πλησιέστερου υπόγειου γκαράζ : το 2014 ήταν με διαφορά η χειρότερη χρονιά που είχε η Ubisoft στην πρόσφατη ιστορία της. Με τα πρόωρα λανσαρίσματα ημι-ανάπηρων εκδοχών των Watch_Dogs and Assassin’s Creed : Unity, η εταιρεία κατόρθωσε όχι μόνο να κλονίσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των παικτών ως προς αυτή, αλλά κατέληξε να κλείνει μια χρονιά, έχοντας μονάχα τα μικρά αλλά θαυματουργά Valiant Hearts and Child Of Light να την βγάζουν ασπροπρόσωπη. Το Far Cry 4 μπορεί να ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός πως επρόκειτο ουσιαστικά ένα μεγάλο reskin του Far Cry 3. Τι συμβαίνει όμως με το The Crew; H Ubisoft, σε μεγάλη φόρμα, είχε υποσχεθεί ένα συναρπαστικό arcade racer MMO, με μια εντυπωσιακότατη υπό κλίμακα ανακατασκευή των Ηνωμένων Πολιτειών, ως τον ψηφιακό μας παιχνιδότοπο.

Crew9Ζοριλίκια στο βάλτο

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να διχάσει για άλλη μια φορά. To The Crew προσφέρει ψυχαγωγία και διασκέδαση ευθέως ανάλογη των προσδοκιών του παίκτη από αυτό. Ναι, η υλοποίηση και η έκταση του περιβάλλοντος κόσμου, είναι πραγματικά εκπληκτική. Οι εναλλαγές στα τοπία, από την αστική σήψη του Detroit ως τις μαγευτικές ερήμους της Νεβάδα, είναι πραγματικά χάρμα ιδέσθαι. Χωρίς η μηχανή γραφικών να είναι ικανή για το εκπληκτικό αποτέλεσμα του Unity (όταν δουλεύει και όπου τρέχει φυσικά) , τα περιβάλλοντα αποδίδονται πολύ όμορφα, με τους φωτισμούς και τις σκιάσεις να κάνουν την διαφορά και ξεχωριστή οπτική ταυτότητα για κάθε γεωγραφική περιοχή. Ίσως το χορταστικότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στο The Crew, είναι να αγνοήσεις ολοκληρωτικά το σενάριο και να αρχίσεις να περιπλανιέσαι σε αυτές τις πανέμορφες, εικονικές Ηνωμένες Πολιτείες, με το Demon Cleaner των Kyuss να χτυπιέται και να αλυχτά γύρω από τους κυλίνδρους της μηχανής σου.

Crew7Τα εντυπωσιακά τρακαρίσματα η ειδικότητά μας. Φυσικά κατόπιν του πανέμορφου slow motion, επιστρέφουμε στο δρόμο και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Φυσικά, αν αποφασίσουμε να κόψουμε την γλυκιά περαντζάδα και να ασχοληθούμε με αυτούς καθαυτούς τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται λιγότερο ρόδινα. Το σενάριο είναι απευθείας ξεσηκωμένο από το Μεγάλο Βιβλίο Των Αμαξοκαγκουροκλισεδραμάτων και σώζεται μονάχα χάρη στο εξαιρετικό επίπεδο της παραγωγής. Πολύ μεγάλη λεπτομέρεια στις pre-rendered cinematics και υψηλοτάτου επιπέδου voice-acting συνεισφέρουν στο να νιώσουμε πως και εμείς επιτέλους τρυπώσαμε στα γυρίσματα του τελευταίου Fast And The Furious. Προσωπικά με κάλυψε απόλυτα, καθώς δεν είχα την οποιαδήποτε προσδοκία από ένα σενάριο τέτοιου τύπου παιχνιδιού. Αντίθετα, βρήκα την προσπάθεια της Ubisoft να εμφυσήσει τα πάντα με κάποια αίσθηση σκοπιμότητας, μάλλον συγκινητική. Το ίδιο το παιχνίδι τώρα, ακολουθεί μια ιδιότυπη δομή η οποία φέρνει αρκετά σε RPG. Κατά την διάρκεια του Tutorial, ξεκλειδώνουμε το πρώτο μας αυτοκίνητο μαζί με κάποιες, πολύ βασικές αναβαθμίσεις γι’αυτό. Καλό θα είναι να μάθουμε να αγαπάμε το συγκεκριμένο όχι-και-τόσο-ταπεινό όχημα, καθώς θα μας συντροφεύει (εάν δεν ενδώσουμε στο επαίσχυντο Pay To Win μοντέλο που υιοθετεί ο τίτλος, αλλά περισσότερα γι’αυτό, αργότερα) τουλάχιστον για τις πρώτες έξι-επτά ώρες παιχνιδιού. Το κάθε αυτοκίνητό μας ανεβαίνει level ανεξάρτητα από τον Alex, τον χαρακτήρα που υποδυόμαστε. Ο Alex, εκτός από χαμένο ανιψάκι του Gary Oldman και μέγας hip κάγκουρας καριέρας, έχει το δικό του levelling σύστημα (και ουσιαστικά ισοδύναμο με το παραδοσιακό “player level” που συναντάμε στα καθαρόαιμα RPG) το οποίο δίνει ορισμένα universal bonus σε όλα τα αυτοκίνητα που οδηγούμε. Πόντους εμπειρίας προκειμένου να ανεβαίνουμε επίπεδο, τόσο στα αυτοκίνητα όσο και στο χαρακτήρα μας, παίρνουμε…κυριολεκτικά από παντού. Ακόμη δηλαδή και να συμμετάσχουμε σε κάποιον PvP αγώνα και να τερματίσουμε τελευταίοι, λαμβάνουμε άφθονα experience points και χρήματα. Ούτε λόγος για τις σεναριακές αποστολές και challenges, η ολοκληρώση κάθε μιας εξ’αυτών, μας ραίνει με καλύτερο εξοπλισμό, experience points και ακόμη περισσότερα χρήματα.

Crew1Ο πρωταγωνιστής μας Alex, τουλάχιστον κατορθώνει να είναι μισό κλίκ πιο ενδιαφέρων τύπος από τον Aiden Pierce.

Το συγκεκριμένο μοντέλο διαρκών ανταμοιβών του παίκτη λειτουργεί θετικά, καθώς μιλά απευθείας στο ερπετοειδές μέρος του εγκεφάλου μας, που υπάρχει για να θρέφεται με λαμπερά και ανούσια markers για achievements, levels και απειροελάχιστα μπλιτζιμπλόγκια που όμως είμαστε βέβαιοι μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην κορυφή. Στο The Crew βέβαια, το τι πραγματικά σημαίνει η συγκεκριμένη κορυφή, είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό. Ουσιαστικά, η πρόοδος μας στο παιχνίδι είναι αμείλικτα και αξεδιάλυτα συνυφασμένη με το επίπεδο του χαρακτήρα και των αυτοκινήτων μας. Τουτέστιν, κανείς βαθμός οδηγικής δεξιοτεχνίας δεν πρόκειται να μας ξελασπώσει, εάν το αυτοκίνητό μας δεν είναι αναβαθμισμένο στο επίπεδο που απαιτεί η κάθε αποστολή ή/και αγώνας. Φυσικά ο χάρτης του παιχνιδιού μας προειδοποιεί κάθε φορά για το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να βρισκόμαστε πριν αναλάβουμε την κάθε πρόκληση, οπότε αν διαπιστώσουμε πως έχουμε μείνει πίσω, μπορούμε να grind-άρουμε κάποια από τα άπειρα μικρότερα οδηγικά challenges που μας περιμένουν. Παλιά καραβάνα η Ubisoft στο γέμισμα του χάρτη με markers και το The Crew φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αγώνες ταχύτητας, drift, drag, εντυπωσιακές διαφυγές από την αστυνομία αλλά και κυνηγητό και καταστροφή εχθρικού αυτοκινήτου, όλα δίνουν το παρόν και λειτουργούν όπως θα περίμενε κανείς σε ένα καθαρόαιμο arcade racer. Οι περισσότερες από αυτές τις αποστολές μπορούν είτε να ολοκληρωθούν solo είτε ως μέλος κάποιου Crew. Το παιχνίδι φυσικά μας ενθαρρύνει και μας “σπρώχνει” διαρκώς στο να παίζουμε όσο περισσότερες αποστολές μπορούμε ως μέλη πληρώματος. Το αντίστοιχο Crew Finder εργαλείο λειτουργεί ελαφρώς αλλοπρόσαλλα, καθώς αναζητά απλώς παίκτες που να βρίσκονται κοντά μας στον κόσμο του παιχνιδιού, δίχως να υπολογίζει καθόλου το επίπεδό τους ή τις δυνατότητες των αυτοκινήτων τους. Αυτό, σε συνεργατικές αποστολές, καταλήγει να λειτουργεί ως μαγικό Auto-Win κουμπί, καθώς αν παίξουμε ας πούμε multiplayer μια αποστολή που μας δυσκολεύει, με έναν παίκτη κτήνος στο πεντηκοστό επίπεδο (το τωρινό level cap του παιχνιδιού) να μας βοηθά, είναι απολύτως εφικτό εμείς να βγούμε εκτός αγώνα από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, αλλά να χρεωθούμε νίκη, επειδή τερμάτισε πρώτος ο συμπαίκτης μας. Κατ ‘ ουσίαν δηλαδή, στο The Crew κερδίζουμε ακόμη και όταν χάνουμε. Ακόμη και σε PvP αγώνα να μπούμε (οπού κερδίζει πάντα και απαρέγκλιτα ο παίκτης υψηλοτέρου level), ακόμη και τελευταίοι και καταϊδρωμένοι να έρθουμε στην κατάταξη, πάλι θα βγάλουμε ένα κάρο ανταμοιβές.

Crew3Οι δυνατότητες παραμετροποίησης των αυτοκινήτων μας είναι πάμπολλες και οι συνδυασμοί τους ικανοί να μας απασχολήσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα

Το φαινόμενο αυτό, θα ενοχλήσει τους arcade racing πιουρίστες, καθώς η αγνή οδηγική μας ικανότητα δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο στο παιχνίδι. Η έκβαση κάθε αγώνα έχει να κάνει με τα upgrades του αυτοκινήτου μας και με το αν επιλέξουμε να παίξουμε με Crew παικτών υψηλού επιπέδου. Η εύρεση συμπαικτών κυμαίνεται φαινομενικά τυχαία. Υπήρχαν φορές που πραγματικά δεν έβρισκα κανέναν και άλλες που δεν προλάβαινα να απαντάω σε αιτήματα για αγώνες. Το συγκεκριμένο ζήτημα φαντάζομαι θα επιλυθεί όταν ο πληθυσμός στον servers του παιχνιδιού σταθεροποιηθεί.

Crew10Ναι, όταν όλα λειτουργούν όπως πρέπει, το The Crew μπορεί να είναι *τόσο* εντυπωσιακό.

Και επιστρέφουμε στην ουσία του παιχνιδιού : το The Crew αποτελεί το ιδανικό arcade racer του τουρίστα. Είναι στα καλύτερά του, όταν απλώς βάζουμε μπροστά και φεύγουμε, με συντροφιά τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές του soundtrack του και αρχίζουμε να κάνουμε χάζι κάποιο από τα πάμπολλα landmarks που είναι διασκορπισμένα στο χάρτη του. Για τα τελευταία μάλιστα, υπάρχει και μια σύντομη περιγραφή καθώς και μια άρτια τρισδιάστατη απεικόνισή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τουριστική φαντασίωση. Τώρα αν έχετε και τρεις καλούς φίλους που να διατίθενται να οργώσουν τα ψηφιακά χώματα μαζί σας και δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις από το αγωνιστικό κομμάτι, μια χαρά θα περάσετε. Αν έρθετε με προσδοκίες για το επόμενο μεγάλο racing παιχνίδι, απλά θα απογοητευτείτε πικρά. Αξιόλογος τίτλος που δεν καταφέρνει να ξεφύγει από την σκιά των τεράστιων προσδοκιών που δημιούργησε το marketing του, αλλά παρ’ ολ’ αυτά μπορεί να προσφέρει απλόχερα αρκετές ώρες διασκέδασης στον κατάλληλο παίκτη.

{youtube}61CXXBHrPE8{/youtube}

Pros

 • Εκπληκτική υλοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπό κλίμακα
 • Δυνατές επιλογές στο soundtrack
 • Σε καθαρά arcade επίπεδο και από την στιγμή που έχετε αφοσιωμένη παρέα να παίζει μαζί σας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα διασκεδαστικό
 • Άφθονες και διαρκείς ανταμοιβές προς τον παίκτη

Cons

 • Ελάχιστη οδηγική ικανότητα απαιτείται εκ μέρους του παίκτη, καθώς το level του οδηγού και του αυτοκινήτου προσδιορίζουν ουσιαστικά το αποτέλεσμα
 • Αν δεν έχετε φίλους να παίζουν μαζί σας, το Crew Finder εργαλείο αποδεικνύεται μάλλον ιδιότροπο και δύσχρηστο
 • Τα ασχολίαστα Pay2Win microtransactions τα οποία “κοσμούν” τον τίτλο
 • Το οδηγικό μοντέλο δεν είναι όσο ακριβές θα περιμέναμε, ακόμη και για έναν καθαρά arcade τίτλο
 • Απαίτηση να είμαστε always online προκειμένου να παίξουμε

RATING - 72%

72%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

 1. Γιατί να μάθουμε να αγαπάμε το πρώτο όχημα; Τα υπόλοιπα που ξεκλειδώνεις πρέπει να πληρώσεις για να τους κάνεις αναβαθμίσεις ή δεν σε αφήνει κάν να ξεκλειδώσεις άλλα;

 2. Ξεκλειδώνεις κανονικά τα πάντα, απλώς αν πας με το σταυρό στο χέρι και κάτσεις να grindarεις χωρίς να πληρώσεις, θέλεις τουλάχιστον 7-8 ώρες με το πρώτο αυτοκίνητο. Τα πάντα ξεκλειδώνονται παίζοντας το ίδιο το παιχνίδι, απλώς ετοιμάσου για ανελέητο και hardcore grind-άρισμα αποστολών!

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN