REVIEWS

THE WITCHER III: HEARTS OF STONE

Θα περίμενα πως κάποιους μήνες μετά την ολοκλήρωση του Σπουδαιότερου, ο ενθουσιασμός μου αναφορικά με τον αιματοβαμμένα οικείο κόσμο που δημιούργησε η CD Projekt RED στην ασύγκριτη τριλογία των περιπετειών του Geralt της Rivia, θα είχε, αν όχι υποχωρήσει ελαφρά, τουλάχιστον πιάσει κάποια διαχειρίσιμα επίπεδα φανμπόηκης ψυχασθένειας. Φευ. Η πρόσφατη κυκλοφορία του Hearts of Stone, πρώτου expansion pack του μυθικού πλέον Wild Hunt, όχι μόνο θέτει νέα στάνταρ ως προς το τί πρέπει να θεωρείται «expansion pack» στα video-games, αλλά κατορθώνει να αφηγείται μια ιστορία στην οποία η θεόπνευστη φαρσοκωμωδία διαδέχεται το γοτθικό μελόδραμα με τρόπο τόσο φυσικό, τόσο αβίαστα οργανικό, που το 90% των game developers εκεί έξω θα πρέπει να ξεκινήσει ετήσια προσκυνήματα/εργαστήρια στα γραφεία των Πολωνών γητευτών.

HOS1Για το ζωντανό Γκόγια που είναι το Wild Hunt είπαμε; Ε, θα τα ξαναπούμε!

Όταν ανακοινώθηκε το Hearts of Stone ως πρώτο, «μικρό» expansion των δέκα ωρών, κανείς μας δεν έβαζε με το νου του τί μας περίμενε. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για ένα «αστυνομικό μυστήριο» για λογαριασμό του αινιγματικού Γυάλινου Άντρα, τοποθετημένο στην Oxenfurt και τα περίχωρά της. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, περιμέναμε κάτι αντίστοιχο με το έξοχο investigation quest της Vizima, που είχαμε δει στο πρώτο Witcher. Και θα αρκούσε. Πραγματικά. Θα χοροπηδούσαμε όλοι ευτυχισμένα και οι βαθμολογίες θα ξεκινούσαν από 90% και πάνω.

HOS2Τα RPG Mini-Games που περιλαμβάνονται στο Witcher III, σχεδόν μας κάνουν να ξεχνάμε πως πρόκειται για το κορυφαίο card game της αγοράς.

Όχι όμως. Οι Πολωνοί δεν αρκέστηκαν στο να είναι απλώς οι κορυφαίοι στην κατηγορία τους. Αποφάσισαν να μας δείξουν πόσο μακριά μπορεί να φτάσουν. Πώς ορίζουν οι ίδιοι το «μικρό και γρήγορο» expansion. Το Hearts of Stone, είναι, με δυο κουβέντες, μια εκπληκτική περιπέτεια, εντελώς απαραίτητη για κάθε οπαδό του σκυθρωπού Λύκου της Ρίβια. Χρονικά, τοποθετείται μια ανάσα πριν το φινάλε του παιχνιδιού, σύντομα μετά την ολοκλήρωση του Reason of State. Ένα νέο quest προστίθεται στο journal μας, ζητώντας μας, εντελώς αθώα, να επισκεφθούμε ένα συγκεκριμένο πίνακα ανακοινώσεων προκειμένου να ξεκινήσουμε την περιπέτειά μας. Και πράγματι, εκεί μας περιμένει ένα τυπικό συμβόλαιο για την εξολόθρευση κάποιου φοβερού τέρατος. Άλλη μια μέρα στα λασποχώραφα της δουλειάς, έτσι;

HOS7Από την ατμοσφαιρική διάρρηξη του Οίκου Borsodi

Ε λοιπόν, το νέο, «απλό» συμβόλαιο που θα αναλάβει ο Geralt, θα τον φέρει αντιμέτωπο με ένα πανάρχαιο, απίστευτης ισχύος και μοχθηρίας ον και θα δοκιμάσει τις αντοχές του μέχρι τα άκρα. Το Hearts of Stone απευθύνεται αποκλειστικά σε βετεράνους του Wild Hunt και αν και το συνιστώμενο επίπεδο εκκίνησης της περιπέτειας είναι το 30ο, θα ήταν σοφό να μην επιχειρήσετε το περιεχόμενό του εάν δεν έχετε φτάσει τουλάχιστον στο 35ο επίπεδο εμπειρίας. Η δυσκολία των αντιπάλων που θα συναντήσετε, καθώς και οι πραγματικά εξαιρετικές boss battles, θα τεστάρουν στο έπακρο όλα όσα έχετε μάθει ως τώρα για το σύστημα μάχης του παιχνιδιού. Άψογος χειρισμός των evades/parries καθώς και των signs/oils/potions/bombs κρίνεται απολύτως απαραίτητος, εάν θέλετε να έχετε την παραμικρή ελπίδα να ολοκληρώσετε επιτυχώς το Hearts of Stone. Και μιλάμε πάντοτε για το κανονικό επίπεδο δυσκολίας. Death March και λοιπά καουμποηλίκια, μόνο για τους πραγματικά μαζοχιστές ανάμεσά σας.

HOS8Η μάχη με τον Caretaker θα δοκιμάσει πραγματικά τα νεύρα σας. Πολύτιμο hint : τα sidesteps και το Quen είναι φίλοι σας.

Η δράση του Hearts of Stone χωρίζεται σε τρία διακριτά μέρη : την απίστευτη φαρσοκωμωδία του γάμου στον οποίο καλούμαστε να συμμετάσχουμε, την σχεδόν Grand Theft Aut-ική ληστεία του Δημοπρατηρίου Borsodi και την απερίγραπτα δραματική και γοτθική κορύφωση της ιστορίας, στον έκπτωτο οίκο των Von Everecs. Εάν μάλιστα επιθυμούμε να βιώσουμε και το «πραγματικό» φινάλε της περιπέτειας, μας περιμένει μια πραγματικά απερίγραπτη και αγωνιώδης σεκάνς, σε ένα κόσμο βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες μας. Καθώς η μαγεία του Hearts of Stone έγκειται στο σταδιακό ξεδίπλωμα της εκπληκτικής του ιστορίας, θα σταθώ λίγο μονάχα σε στοιχεία τα οποία έχουν αποτελέσει μέρος του marketing του expansion και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται spoilers.

Hos10Κάτι από Πτώση Του Οίκου Των Άσερ στην τελευταία πράξη της περιπέτειας

Η επιστροφή της Shani είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη, αλλά ενδέχεται να πρόκειται και για την πιο καλογραμμένη, φυσική και όμορφη σεκάνς ειδυλλίου που εμφανίζεται σε ολόκληρο το Wild Hunt. Ολόκληρη η ημέρα του γάμου στο Brunwich είναι τόσο μαεστρικά σκηνοθετημένη, ο διαρκής «χορός» με την Shani τόσο καλοκουρδισμένος, που πραγματικά γύρισα πολλά χρόνια πίσω, όταν είχα την μεγάλη τιμή και χαρά να παρευρεθώ σε μια αντίστοιχη τελετή. Το Hearts of Stone μου θύμισε πράγματα από εκείνη την ημέρα που θεωρούσα από καιρό χαμένα στις αιθαλομίχλες της μεσήλικης συντριβής.

HOS6Fly Me To The Moon

Όσο για το σαγηνευτικό Olgierd Von Everec, την τραγική φιγούρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας μας, ό,τι και να γράψω θα είναι λίγο. Με διαφορά από τους πλέον ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί σε παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. Και σαν να μην έφτανε το πραγματικά έξοχο σενάριο (το οποίο μάλιστα διανθίζεται με ορισμένους σχεδόν…adventure game μηχανισμούς προς το τέλος του), οι δαιμονικοί Πολωνοί φρόντισαν να σκορπίσουν και μερικά «μηχανικά» στολίδια στο αριστούργημά τους.

Εκτός λοιπόν από τις αρκετές νέες περιοχές που προστέθηκαν βορειοανατολικά της Oxenfurt και τα απαραίτητα side quests «γνωριμίας» με αυτές, φρόντισαν να προσθέσουν ένα νέο τύπο crafter, τον Runewright, ο οποίος, με αντάλλαγμα αστρονομικά ποσά orens, αναλαμβάνει να «σημαδέψει» τον εξοπλισμό μας με πανίσχυρες Ρουνικές λέξεις, οι οποίες ξεκλειδώνουν ορισμένες ενδιαφέρουσες δυνάμεις, υπό τις σωστές πάντα συνθήκες. Χωρίς να κρίνονται απαραίτητες, σίγουρα αποτελούν μια ευχάριστη προσθήκη στο ήδη δαιδαλώδες και στιβαρό crafting σύστημα του παιχνιδιού. Τα νέα set εξοπλισμού, της Viper Witcher Armor προεξέχουσας, είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτα, όπως και η ματιά που μας δίνεται στην ύστατη μοίρα της Order Of The Flaming Rose.

HOS9Οι “φύλακες” της έπαυλης θα σταθούν πολύτιμοι βοηθοί μας.

Συνολικά, το Hearts of Stone προσθέτει γύρω στις 15 ώρες πλούσιου, χορταστικού, υπερ-απαραίτητου περιεχόμενου στην εποποιία του Wild Hunt. Η ποιότητα της γραφής και το ίδιο το σενάριό του, δεν διστάζουν αφ’ ενός να παρωδήσουν ανελέητα τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και τον χαρακτήρα του Geralt, λίγο πριν μας αποστομώσουν με την ένταση της δραματουργίας τους.

Σκοτεινό, πανέμορφο, αναπάντεχο, δύσκολο, σπαρακτικό. Και ναι, αυτό που σφυρίζει ο Gaunter O’ Dimm όταν συναντιέστε μεσάνυχτα στο Σταυροδρόμι, είναι Morricone. Και ναι, Τακτικέ Αναγνώστη, η συγγένειά του με ένα κάποιο Walter O’ Dim, ενίοτε γνωστό και ως Marten Broadcloak, Randall Flagg ή απλώς, Άντρα Με Τα Μαύρα, είναι κάθε άλλο παρά συμπτωματική.

Το παιχνίδι εισάγεται στην Ελλάδα από την Bandai Namco Entertainment, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την διάθεση του review κωδικού.

{youtube}ZRXGsPBUV5g{/youtube}

Pros

 • Πλουσιότατη διάρκεια, κοντά στις 15 ώρες, μεγαλύτερη από ολόκληρα παιχνίδια, πόσο μάλλον expansion packs
 • Το σενάριο και η παρουσίαση επαναπροσδιορίζουν το τί είναι αφηγηματικά εφικτό σε ένα video game
 • Ουσιώδες, λεπτομερές, υπέροχα γραμμένο, συνεχίζει τη Μεγάλη Περιπέτεια.
 • Το κορυφαίο παιχνίδι όλων των εποχών μόλις έγινε καλύτερο

Cons

Stephanos Koutsoukos

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

23 Comments

 1. Δεν διαφωνώ ότι οι Πωλονοί δίνουν ρέστα, αλλά ας μνημονεύσουμε και τη Bethesda η οποία ποτέ δεν μας ξενέρωσε με τα expansions της

 2. Μετά την Αποκατάσταση Της Αδικίας Με Τη Βλακεία Με Το Λοστό (ΤΜ) πιστεύω πως είναι εντάξει πλέον να επιστρέψουμε σε “φυσιολογικές” βαθμολογίες 😀

 3. +12% Trolling Skill. Ίσως το μόνο καλό expansion της Bethesda να ήταν το Point Lookout. Για τα Έλντερ Σκρόλς δεν κατέω 🙂

 4. Φίλε μου, χαιρόμαστε που ανήκεις στην μικρή αλλά ισχυρή πνευματική ελίτ, η οποία κατανοεί και το πραγματικό νόημα του Τρού Πι Σι Κέημινγκ (Βυζγοιά+Αίματα=Ονειρεμένη Ποιότητα). Πιστεύω πως αυτά τα δυο χαρακτηριστικά είναι που καθιστούν και τα παιχνίδια Wechter τα κορυφαία action adventures της αγοράς. Μόνο το Uncharted 4 σκέφτομαι πως μπορεί να τα ξεπεράσει, αλλά θέλω να δω αν θα παίζει στο PS3 μου!

 5. Δεκτόν, αρκεί να μένουμε σε τριψήφια επίπεδα. Βάλε και ένα nsfw κάπου αν και τώρα τις είδαμε όλες τις εικόνες. Εννοείται πως δεν έχω διαβάσει το κείμενο αφού μόλις μπήκα στο act3 στο Witcher σκέτο.

 6. [quote]Και ναι, αυτό που σφυρίζει ο Gaunter O’ Dimm όταν συναντιέστε μεσάνυχτα στο Σταυροδρόμι, είναι Morricone. Και ναι, Τακτικέ Αναγνώστη, η συγγένειά του με ένα κάποιο Walter O’ Dim, ενίοτε γνωστό και ως Marten Broadcloak, Randall Flagg ή απλώς, Άντρα Με Τα Μαύρα, είναι κάθε άλλο παρά συμπτωματική.[/quote]

  ALL ABOARD THE HYPE TRAIN! ([url]”http://i.imgur.com/2D6cx2v.gif”[/url])

 7. Πρέπει κάποιος επιτέλους να αφουγκραστεί το Hive-Mind του ελληνικού (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ) gaming community και να δημιουργήσει το απόλυτο αφιέρωμα της σύγχρονης σκεπτόμενης Gaming δημοσιογραφίας: ΤΟΠ-10 ΚΩΛΟΙ ΒΥΖΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΕΝΙΔΙΑ ΣΕ GAMES. Θα είναι το αφιέρωμα που θα τερματίσει όλα τα αφιερώματα…

  …αν και με πληροφορούν από το κοντρόλ πως κάτι τέτοιο έγινε ήδη, σχετικά πρόσφατα κιόλας. Φτου. Ντάξει μαγκες κλείστε το σαιτ, δεν έχει νόημα πλέον. Δεν ξεπερνιέται έργο τέτχιου επιπέδου.

 8. Το έπος των επών αξίζει μόνο 100/100. Να σημειώσω πως τα 10 ευρώ (και πιο φθηνά…) που ζητάει είναι πολύ λίγα. Άλλοι για τέτοιου είδους expansion θα ζητούσαν κάνα 20άρι μη πω και παραπάνω αν και φυσικά, με τίποτα δε θα έφταναν το μεγαλείο της CDPR. Άσε τους άλλους να πουλάνε skins η όπλα για 5 ευρώ έκαστο.

  Αυτό είναι ένα ηχηρό χαστούκι στη gaming βιομηχανία που ξεχειλίζει με season passes των 60 ευρώ, ultimate editions των 120 ευρώ και πάει λέγοντας. Ωραίο review Στέφανε, προφανώς συμφωνώ σε όλα. 😀

 9. Ένα δίκιο το έχεις, τα Tribunal, Bloodmoon και Shivering Isles ήταν ωραία expansions. Για του skyrim δεν ξέρω ακόμα…

  Αν και το Blood and Wine, είναι πριν το τέλος του βασικού παιχνιδιού, θα περιμένω και αυτό για να τα παίξω σερί. Βέβαια ένα μίνι εγκεφαλικό θα το πάθω όταν δω τίποτα updates των 15-20gb. 🙂

 10. Όσα παράπονα και αν κάνουμε για τα dlc το συγκεκριμένο αξίζει και με το παραπάνω, ειδικά για αυτή την παιχνιδάρα.

 11. Δηλαδή ο Γκέραλντ είναι η επόμενη ζωή του Ρόλαντ?

  Α ρε Λευκέ, εσύ και οι ιδέες σου…

 12. @Borracho: Εκεί που γράφεις Wechter, υπονοείς μήπως το ομώνυμο βελγικό ροκ μουσικό φεστιβάλ;!

 13. Στο Skyrim το μόνο κακό ήταν ένα sims που είχαν βγάλει. Σίγουρα δεν έφτανε το Shivering Isles, βγάζω εκτός συναγωνσιμού τα έπη των επών, αλλά δεν πιστεύω ότι μας άφησε παραπονεμένους.
  Το Fallout 3 δεν το μετράω σαν RPG οπότε το αφήνω εκτός.

  Μιας και σύντομα ευελπιστώ να ξεκινησω το 3, αν πάρω το Hearts of Stone πρέπει να πάρω και το season pass?

 14. Όχι, αλλά μ’αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι 🙂

  Τα φρικτά lore/ορθογραφικά λάθη είναι ίδιον εξάλλου του τρόπου γραφής που μιμούμαι στο αντίστοιχο σχόλιο, κυρίως για να δείξουν πως οι συγγραφείς τους δεν έχουν την παραμικρή επαφή με οτιδήποτε ποιοτικό 🙂

 15. Cercaphus, βασικά είναι η διάλεκτος της πνευματικής ελίτ που αναφέρει πιο πάνω… Ελπίζω το ταξίδι μου με το Gerard να ξεκινήσει σύντομα, κι έτσι…

 16. Και ο Gerrard ([url]”http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01457/Steven_Gerrard_1457824i.jpg”[/url]) ελπίζει να ξεκινήσει ταξίδι μαζί σου σύντομα, κι έτσι 😀

 17. Κρόνο, προφανώς όχι. Το season pass περιλαμβάνει και τα 2 expansion (hearts of stone, blood & wine), οπότε ή θα πάρεις αυτό ή τα exp μεμονωμένα. Έχε υπόψη ότι με το sp γλυτώνεις 5 ευρώ (25 αντί για 30), αν θυμάμαι σωστά.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEnglish