SPECIALS

EARLY ACCESS: NIFFELHEIM

Μου αρέσει να παρουσιάζω κυκλοφορίες σε early access. Η φάση στην οποία βρίσκονται δικαιολογεί λαθάκια, bugs και κάποιες φορές, όταν δεν έχουν περάσει χρόνια από τη κυκλοφορία (βλ. World of Diving), την έλλειψη περιεχομένου. Σε αυτή τη φάση λοιπόν βρίσκεται και το Niffelheim της Ellada Games. Ναι η εταιρεία λέγεται Ellada αλλά δεν είναι Ελληνική. Σε συζήτηση που είχα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της μου εξήγησε πως οι δημιουργοί της εταιρείας είναι δύο αδέλφια και την ονόμασαν έτσι για χάρη της αδελφής τους που λέγεται Ellada… Ίσως το καλύτερο όνομα που έχω ακούσει!

Πίσω στα δικά μας πάλι για να δούμε με τι έχουμε να κάνουμε. Το Niffelheim είναι ένα 2D RPG action exploration με αρκετά survival στοιχεία παιχνίδι με επιρροές (σύμφωνα με τους developers) από Terraria και Elder Scrolls. Χειριζόμαστε τον ήρωα μας (αυτή τη στιγμή είναι μόνος ένας αλλά σύντομα θα γίνουν τέσσερις) στον οποίο αφού εμποδίστηκε ο δρόμος προς τη Valhalla , βρέθηκε σε έναν άλλο κόσμο (βγαλμένο επίσης από τη Σκανδιναβική μυθολογία) χωρισμένο σε πέντε ηπείρους που ακούει στο όνομα Niffelheim. Τέσσερις από αυτές τις ηπείρους είναι διαθέσιμες για να ξεκινήσουμε ως βάση μας ενώ στη μέση υπάρχει ένα νησί στο οποίο βρίσκεται η πόλη. Όλες οι περιοχές είναι προς το παρών ίδιες καθώς μόνο η μία έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή που μιλάμε αλλά στη τελική κυκλοφορία θα είναι όλες διαφορετικές και μάλιστα με τις δικές τους ιδιαιτερότητες και συνθήκες.

niffelheim 1Ο κόσμος του Niffelheim

Στη περιοχή μας λοιπόν, υπάρχει η βάση μας ή αλλιώς το κάστρο μας. Στην επιφάνεια της Γης μπορεί να φαίνεται πολύ μικρό στην αρχή (μέχρι να το αναβαθμίσουμε) αλλά από κάτω κρύβονται πολλά. Μπαίνοντας σε αυτό μεταφερόμαστε στο υπέδαφος όπου θα βρούμε ένα σωρό διαφορετικά workshops όπως forge, sawmill, alchemy lab και άλλα. Όλα αυτά μπορούμε να τα αναβαθμίσουμε αρκετές φορές ώστε να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε καλύτερα αντικείμενα. Το εντυπωσιακό όμως βρίσκεται ακόμα πιο κάτω.

Κατεβαίνοντας πιο βαθιά στο υπέδαφος θα συναντήσουμε το ορυχείο μας. Να είσαστε σίγουροι πως θα αφιερώσετε πολύ χρόνο σε αυτό και το καλό είναι πως δεν θα πάει χαμένος. Τα ορυκτά που συλλέγονται είναι βασικά υλικά για τη κατασκευή αντικειμένων αλλά και για την αναβάθμιση της βάσης μας. Πραγματικά, το ορυχείο είναι τεράστιο. Κατέβηκα πολλά επίπεδα και εκεί που νόμιζα πως έφτασα τελικά στο πάτο του εμφανίστηκαν και άλλα. Εκτός από ορυκτά όμως, μέσα στις στοές παραμονεύουν και πολλοί κίνδυνοι. Αράχνες, σκελετοί και λύκοι είναι μερικοί από αυτούς, ενώ δε λείπουν και τα bosses, τα οποία καλά θα κάνετε να τα αποφύγετε μέχρι να δυναμώσετε αρκετά. Πάντως οι ανταμοιβές από αυτά είναι εξαιρετικές.

niffelheim 2Σκούρα τα πράγματα

Κατά τη διάρκεια του mining ή των περιπετειών μας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η βάση μας θα δεχθεί επιδρομή από σκελετούς. Αν η μπάρα ζωής της βάσης μας φτάσει στο μηδέν αυτό σημαίνει και το τέλος του παιχνιδιού. Θεωρώ πως αρκετά δύσκολα θα γίνει αυτό αφού αρχικά το παιχνίδι μας ενημερώνει όταν δεχόμαστε επίθεση (ακόμα και όταν είμαστε μακριά από αυτή), ώστε να επιστρέψουμε στη βάση και να την υπερασπιστούμε και αφετέρου μετά τις αναβαθμίσεις που θα κάνουμε, αυτή δυναμώνει αρκετά ώστε να αντέξει αρκετή ώρα τα χτυπήματα.

Τι γίνεται όμως όταν πεθάνει ο ήρωας μας; Σύμφωνα με τους δημιουργούς «Ο θάνατος δε σημαίνει τίποτα για τους Θεούς». Έτσι μόλις πεθάνουμε χειριζόμαστε τη ψυχή μας, την οποία και πρέπει να οδηγήσουμε μέχρι το πτώμα μας για να αναστηθούμε. Το penalty για τον θάνατο μας είναι η απώλεια 20% των χρημάτων μας και ορισμένες φορές ίσως πέσει και κάποιο αντικείμενο μας. Για να μην γίνει όμως ούτε αυτό πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε πάντα πάνω μας φαγητό. Το φαγητό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο παιχνίδι καθώς είναι αυτό που μας αναπληρώνει τους πόντους ζωής. Το cooking σύστημα είναι πολύ ενδιαφέρον και θα μας αναγκάσει να πάρουμε παράτολμες αποφάσεις. Εδώ και εκεί στη Γη θα βρούμε φρούτα, λαχανικά, μανιτάρια ή ζώα για να πάρουμε το κρέας τους. Το ζήτημα που τίθεται στον παίκτη όμως είναι το πως θα τα καταναλώσει. Μπορούμε να τα φάμε όπως είναι αναπληρώνοντας λίγα HP. Μπορούμε όμως και να τα κρατήσουμε ώστε να τα μαγειρέψουμε με αποτέλεσα να έχουμε μεγαλύτερα οφέλη. Μπορούμε ακόμα και να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους φτιάχνοντας ακόμα καλύτερα φαγητά. Θα περιμένουμε μέχρι να αναβαθμίσουμε τη κουζίνα μας ή θα τα καταναλώσουμε έτσι; Αυτό είναι δική μας επιλογή. Το σίγουρο είναι ένα, πως δεν υπάρχουν σε αφθονία. Άρα η κάθε επιλογή μετράει. Στη ίδια μοίρα βρίσκεται και το ξύλο. Γρήγορα θα καθαρίσουμε τη περιοχή μας από τα δέντρα με αποτέλεσμα να ξεμείνουμε από ξύλα. Βέβαια, όπως και στη περίπτωση του φαγητού, τα δέντρα θα ξαναβγούν αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνει αυτό. Γενικά, τα περισσότερα πράγματα στο Niffelheim γίνονται respawn από πρώτες ύλες μέχρι εχθρούς.

niffelheim 3Μου την πέσαν από παντού

Όταν πια με το καλό δυναμώσει λίγο ο χαρακτήρας μας, μπορούμε να εξερευνήσουμε περισσότερο τον κόσμο του παιχνιδιού. Θα συναντήσουμε dungeons στα οποία μπορούμε να κάνουμε mining ή να αναζητήσουμε το boss που ζει εκεί και να αποκτήσουμε όλα τα καλούδια που θα μας φέρει ο θάνατος του. Να σημειώσω πως και τα bosses του παιχνιδιού γίνονται respawn μετά από λίγη ώρα.

Το Niffelheim θα έλεγα πως είναι αυτή τη στιγμή μόλις στο ένα τέταρτο ολοκληρωμένο. Περιμένουμε να δούμε τις άλλες τρεις περιοχές, με τα δικά τους dungeons και εχθρούς όπως επίσης και τι θα μας προσφέρουν οι χώροι στους οποίους όταν μπαίνουμε, ενημερωνόμαστε πως είναι ακόμα υπό ανάπτυξη. Και όμως, ακόμα και σε αυτή τη φάση, είναι ένα παιχνίδι κρατάει τον παίκτη για αρκετές ώρες. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα στο χέρι. Από το περιβάλλον και τα φανταστικά σχέδια πίσω από το πεδίο δράσης μας, μέχρι και το τελευταίο αντικείμενο. Υπάρχουν φυσικά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν όπως η πολύ αργή κίνηση του χαρακτήρα, μερικά animations στη μάχη, κάποια θεματάκια balancing κ.α. αλλά όπως είπα στην αρχή, συγχωρούνται λόγω early access. Φαίνεται πως είναι καλοδουλεμένο και με μια βόλτα στο forum του στο steam γίνεται αντιληπτό πως τα παλικάρια της Ellada games έχουν όρεξη να δημιουργήσουν κάτι πολύ καλό. Προσωπικά, ανυπομονώ να το δω στη τελική του μορφή.

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση Κάπταιν!

    Με ψήνει η φάση, για άγνωστο λόγο μου θυμίζει το μυθικό Moonstone αν και το στύλ παιχνιδιού δείχνει αρκετά διαφορετικό!

  2. Ακούγεται πολύ καλό! Περιμένουμε με ενδιαφέρων την full έκδοση! Thx για την παρουσίαση.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN