SPECIALS

Αφιέρωμα στη σειρά FINAL FANTASY – Μέρος 1ο

Οι περισσότεροι λίγο πολύ πιθανόν να έχετε ξανακούσει την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του πρώτου Final Fantasy. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Squaresoft (σημερινή Square-Enix) έπειτα από ορισμένες εμπορικά αποτυχημένες κυκλοφορίες βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Η επιτυχία του Dragon Quest (1986) της αντίπαλης τότε εταιρίας Enix ανάγκασε τα αφεντικά της Squaresoft να δώσουν το πράσινο φως στον Hironobu Sakaguchi να δημιουργήσει ένα fantasy-RPG. O Sakaguchi ήταν έτοιμος να αφήσει την καριέρα του στη βιομηχανία παιχνιδιών και να επιστρέψει στις σπουδές του. Έτσι το παιχνίδι προοριζόταν ως κύκνειο άσμα τόσο της εταιρίας όσο και του δημιουργού του.

Σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Final Fantasy (18/12/1987). Δεκάδες βασικοί τίτλοι και spin-offs αργότερα, όντας η δεύτερη πιο ευπώλητη σειρά RPG στην ιστορία με πάνω από 130 εκ. τμχ. πωλήσεις και ταυτόχρονα δέκατη σειρά σε πωλήσεις ανεξαρτήτου είδους, έχοντας φανατικό κοινό αλλά και πολέμιους, καθιστούν τη σειρά το πιο δυνατό και μακροβιότερο κύκνειο άσμα.

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή μέρα θα κάνουμε μία σύντομη αναδρομή επικεντρωμένη στους 15 βασικούς τίτλους της σειράς, παραλείποντας sequels και spin-offs. Ορισμένα χαρακτηριστικά της σειράς είναι οι δυνατές ιστορίες, οι αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες, το στιβαρό gameplay, η εξαίσια μουσική, αλλά και το απαιτούμενο grinding και τα αμέτρητα random encounters με εχθρούς. Κάθε τίτλος είναι σεναριακά αυτόνομος και εισάγει νέα στοιχεία gameplay, τα οποία θα εξετάσουμε στη συνέχεια. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα κοινά θεματικά στοιχεία που, όπως θα διαπιστώσετε, επαναλαμβάνονται όπως και βασικοί κανόνες gameplay.

ff1smallAnd so their journey began. The four Warriors of Light felt overwhelmed by the great task destiny had placed upon them. They did not know the true significance of the four crystals they held in their hands… The crystal that once, long ago, shone with a light so brilliant. The time for their journey had come. The time to cast off the veil of darkness and bring the world once more into the light… – Εισαγωγή

FINAL FANTASY

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία (NES) το 1987, στην Αμερική (NES) το 1990 και στην Ευρώπη (PlayStation) το 2003. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρει το δρόμο του στα PC.

Η ιστορία ακολουθεί τέσσερις Πολεμιστές του Φωτός (Warriors of Light), οι οποίοι έχουν από ένα σκοτεινό κρύσταλλο και προσπαθούν να επαναφέρουν το φως τους ώστε να σώσουν τον κόσμο. Στην αρχή του παιχνιδιού διαθέτουμε party 4 ατόμων, δίνουμε όνομα στους χαρακτήρες και επιλέγουμε την κλάση τους ανάμεσα σε 6 διαθέσιμες (warrior, monk, thief, black, white και red mage). Αργότερα στο παιχνίδι υπάρχει η επιλογή για περαιτέρω αναβάθμιση των κλάσεων κερδίζοντας πρόσβαση σε άλλα όπλα, ξόρκια και νέα μοντέλα χαρακτήρων.

Το party μας τριγυρνάει στον κόσμο σε top-down προοπτική, επισκέπτεται πόλεις, σπηλιές, παλάτια, dungeons, αγοράζει εξοπλισμό, ξεκουράζεται στα inns, αναλαμβάνει quests και αναμετράται με τέρατα. Η πλειοψηφία των τεράτων προήλθε από την πρώτη έκδοση του Dungeons & Dragons και ακολουθήθηκε η λογική τύπου «τα τέρατα της φωτιάς να είναι αδύναμα στον πάγο», ενώ και το σύστημα μαγείας αντλεί επίσης έμπνευση από το D&D. Οι μάχες προκύπτουν ύστερα από random encounters και είναι καθαρά turn-based. Μετά από κάθε μάχη οι ήρωές μας κερδίζουν XP και σταδιακά βελτιώνουν τα στατιστικά τους. Αξιοσημείωτο είναι πως κατά τη διάρκεια των μαχών υιοθετήθηκε η δεξιά-αριστερή στοίχιση των party-τεράτων σε αντίθεση με την προοπτική πρώτου προσώπου που ήταν συνηθισμένη στο είδος. Πέρα από τα πόδια ως μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούμε πλοίο, κανό ενώ κάνει την εμφάνισή του στη σειρά το εμβληματικό αερόπλοιο, το οποίο θα το δούμε και σε όλα υπόλοιπα μέλη της κυρίως σειράς.

Τον Hironobu Sakaguchi (Lead designer) πλαισίωσαν μεταξύ άλλων ο Hiroyuki Ito (battle system design), ο Yoshitaka Amano (character design, main concept artist) και ο Nobuo Uematsu (μουσική επιμέλεια). Αυτοί αποτέλεσαν και τον πυρήνα των ομάδων ανάπτυξης για τους μελλοντικούς τίτλους. Η μουσική είναι αξιομνημόνευτη από τον πρώτο κιόλας τίτλο και δεν έχουμε παρά να προτείνουμε το main theme, παραλλαγές του οποίου συναντούμε σε όλη τη σειρά.

ff2smallΣτιγμιότυπο από την PSP έκδοση με ανανεωμένα γραφικά.

FINAL FANTASY II

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία (NES) το 1988 και 15 χρόνια αργότερα σε Αμερική και Ευρώπη (PlayStation) το 2003. Δυστυχώς μέχρι σήμερα επίσης δεν έχει βρει το δρόμο του στα PC.

Η ιστορία του παιχνιδιού επικεντρώνεται σε τέσσερις νέους που ορφάνεψαν κατά τη διάρκεια εισβολής της αυτοκρατορίας της Palamecia. Οι τρεις από αυτούς θα γίνουν μέλος της επανάστασης κόντρα στην αυτοκρατορία και θα αναζητήσουν τα ίχνη του τέταρτου. Αυτή τη φορά έχουμε νέο κόσμο, χαρακτήρες, πιο δεμένη και σκοτεινή ιστορία καθώς και νέα στοιχεία gameplay. Οι χαρακτήρες μας έχουν προκαθορισμένα ονόματα.

Ως προς το gameplay, το σύστημα κλάσεων και το leveling up μέσω XP εγκαταλείφθηκαν. Στη θέση τους υιοθετήθηκε ένα σύστημα εξέλιξης κατά το οποίο τα στατιστικά των χαρακτήρων μας αυξάνονταν αναλόγως των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούμε στο παιχνίδι. Στη θεωρεία η ιδέα πίσω από αυτό το νέο σύστημα ήταν πως οι παίκτες θα έχτιζαν όπως οι ίδιοι ήθελαν τον χαρακτήρα τους μέσα από μία συνεχή εξέλιξη καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στην πράξη οι παίκτες βρήκαν αμέσως ανορθόδοξες μεθόδους κατάχρησης του συστήματος υπέρ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνήθης τακτική να επιτίθενται οι ίδιοι στα μέλη του party μειώνοντας τη ζωή (HP) αυξάνοντας δυνητικά τη μέγιστη ζωή (max HP).

Στο FFII έχουμε την πρώτη εμφάνιση χαρακτήρα με την επωνυμία Cid, στο ρόλο πρώην λευκού ιππότη του Fynn. Επίσης εισήχθη και η μασκότ της σειράς τα αγαπημένα Chocobos. Μουσική πρόταση: Φυσικά το Chocobo Theme, παραλλαγές του οποίου ντύνουν και επόμενα μέλη της σειράς.

ff3jobssmallΗ απαρχή του συστήματος κλάσεων.

FINAL FANTASY III

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία (NES) το 1990, σε remake (στοιχεία της ιστορίας, 3D γραφικά, επανεκτέλεση μουσικής) σε Αμερική (DS) το 2006 και Ευρώπη (DS) το 2007. Η έκδοση των PC (Steam) που κυκλοφόρησε το 2014 βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο DS remake και στις εκδόσεις για τα κινητά.

Η ιστορία μας αρχίζει όταν ένας σεισμός φανερώνει μια κρυφή σπηλιά κοντά σε ένα χωριό πάνω σε ένα πλωτό νησί. Τέσσερα ορφανά μασκαρεμένα ως Onion Knights εξερευνούν τη σπηλιά και βρίσκουν τον Κρύσταλλο του Αέρα (Crystal of Wind). Ο κρύσταλλος τους παρέχει ένα τμήμα της δύναμής του και τους δίνει οδηγίες για το πώς να επαναφέρουν την ισορροπία στον κόσμο. Μέσω του κρυστάλλου επίσης είναι εφικτό οι χαρακτήρες μας να αλλάξουν κλάση κατά βούληση, ενώ όσο προχωρούμε συναντούμε μεγαλύτερη ποικιλία σε αυτές βρίσκοντας περισσότερους κρυστάλλους και ολοκληρώνοντας διάφορα side quests.

Συνολικά υπήρχαν 22 διαθέσιμες κλάσεις (jobs), δημιουργώντας ένα αρκετά ευέλικτο σύστημα το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά μεταγενέστερους τίτλους. Εκτός από τις προϋπάρχουσες κλάσεις που είχαμε στον πρώτο τίτλο μπορούμε επιπλέον για παράδειγμα να γίνουμε Scholar, Geomancer, Viking, Dragoon, Bard και Summoner. Κάθε κλάση διαθέτει ένα ειδικό skill, ξεχωριστά στατιστικά και πρόσβαση σε συγκεκριμένα όπλα/ξόρκια. Οι εντολές που δίνουμε στο party κατά τις μάχες εμπλουτίζονται με το Steel και το Jump, ενώ για πρώτη φορά μπορούμε να κάνουμε summoning (επίκληση) τεράτων. Πλέον η ζωή (HP), η ζημιά και διάφορα status αναγράφονται πάνω από τους χαρακτήρες/εχθρούς. Ακόμα μία σημαντική βελτίωση αποτελεί η ενσωμάτωση του auto-targeting. Στα προηγούμενα δύο παιχνίδια αν ο εχθρός που είχαμε στοχεύσει πέθαινε προτού έρθει η σειρά μας τότε χάναμε την επίθεση επιτιθέμενοι στο κενό, τώρα η σειρά πηγαίνει αυτόματα στον επόμενο ζωντανό στόχο.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι εφευρέτης αερόπλοιων. Τα moogles κάνουν την εμφάνισή τους. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: The Boundless Ocean.


ff4smallΗ εσωτερική μάχη του Cecil είναι ο κινητήριος μοχλός της εξέλιξης της ιστορίας.

FINAL FANTASY IV

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία (SNES) και στην Αμερική (SNES) το 1991. Στην Ευρώπη (PlayStation) το 2002, σε remake (στοιχεία της ιστορίας, 3D γραφικά, voice acting, minigames, επανεκτέλεση μουσικής) (DS) το 2007. Η έκδοση των PC (Steam) που κυκλοφόρησε το 2014 βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο DS remake και στις εκδόσεις για τα κινητά.

Η στρατιωτική χώρα του βασιλείου του Baron είναι από τις ισχυρότερες της γης, με περήφανο στρατό και μεγαλοπρεπή αεροπορία, γνωστή ως Κόκκινα Φτερά (Red Wings). Ωστόσο, οι πρόσφατες ενέργειες του βασιλιά κάνουν ακόμη και τους πιο πιστούς να αμφιβάλλουν για την κρίση του. Ο αρχηγός των Red Wings, Cecil, διατάσσεται να επιτεθεί στην πόλη Mysidia και να πάρει τον κρύσταλλο του νερού (water crystal) από αθώους μάγους που τoν προστατεύουν. Όταν ο Cecil αμφισβητεί τις διαταγές του βασιλιά χάνει αμέσως τη θέση του στην αεροπορία και στέλνεται για να παραδώσει ένα πακέτο στο χωριό Mist, συνοδευόμενος από τον καλύτερο φίλο του Kain, αρχηγό των Dragoons, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η ανεξήγητη συμπεριφορά του βασιλιά είναι ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Συνολικά θα συναντήσουμε 12 playable χαρακτήρες (άλλους με μεγαλύτερο ρόλο, άλλους με μικρότερο) σταθερής κλάσης ανάλογα με την εξέλιξη της ιστορίας, σχηματίζοντας party έως 5 ατόμων (ρεκόρ για τη σειρά). Ήταν το πρώτο jRPG με τόσο βαθείς χαρακτήρες και πλοκή. Το αρχικό σενάριο μάλιστα μειώθηκε στο ¼ της αρχικής του έκτασης εξαιτίας της περιορισμένης χωρητικότητας των κασετών του SNES.

Σε επίπεδο gameplay, έχουμε την εισαγωγή του Active Time Battle (ATB) συστήματος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε βασικό μέλος της σειράς μέχρι και το FFIX. Οι χαρακτήρες κάνουν επιθέσεις όταν περάσει ορισμένος χρόνος και γεμίσει η κρυφή μπάρα ATB, η οποία εξαρτάται από το στατιστικό ταχύτητα (speed). Οι εχθροί κάνουν επιθέσεις σε πραγματικό χρόνο αδιαφορώντας για τις πράξεις του party. Εμφανίζονται για πρώτη φορά οι ξαφνικές (pre-emptive και back) επιθέσεις.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι επικεφαλής του σώματος μηχανικών του βασιλείου του Baron, απολύτως playable χαρακτήρας. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: Theme of Love.

ff5smallO κύριος στα δεξιά είναι το πρώτο mini-boss που θα έρθει και σε επόμενους γύρους “διαπραγματεύσεων”.

FINAL FANTASY V

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία (SNES) το 1992, στην Αμερική (PlayStation) το 1999 και στην Ευρώπη (PlayStation) το 2002. Η έκδοση των PC (Steam) που κυκλοφόρησε το 2015 βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις remastered εκδόσεις για τα κινητά.

Η ιστορία μας επικεντρώνεται σε μία ομάδα τεσσάρων αγνώστων που οι περιστάσεις τους έφεραν κοντά. Οι τέσσερις κρύσταλλοι που αποτελούν την πηγή ζωής του πλανήτη άρχισαν μυστηριωδώς να σπάνε ο ένας μετά τον άλλο. Οι κρύσταλλοι επίσης φυλακίζουν έναν κακό μάγο ονόματι Exdeath, ο όποιος προσπαθεί να δραπετεύσει και να αποκτήσει τεράστια δύναμη. Έτσι οι ήρωές μας έρχονται ενάντια στα σχέδια του. Η ιστορία είναι αρκετά αδύναμη, ενώ συνολικά υπάρχουν πέντε playable χαρακτήρες αισθητά λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι.

Σε επίπεδο gameplay, έχουμε καλύτερη ενσωμάτωση του ATB συστήματος από το FFIV, όπως και την επιστροφή και βελτίωση του συστήματος κλάσεων από το FFIII. Πιο συγκεκριμένα το παιχνίδι εισήγαγε την ορατή μπάρα ATB και έτσι οι παίκτες γνώριζαν τη σειρά επίθεσης των μελών του party. Οι ήρωες εκτός από XP κερδίζουν ability points (AP), τους οποίους επενδύουν στις κλάσεις τους. Οι χαρακτήρες μπορούν μάθουν είτε μια Εντολή (πχ Steal) είτε μια δευτερεύουσα ability, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα κι αν αλλάξουν κλάση. Εισάγονται οι κλάσεις Blue Mage, Time Mage και Mime, ενώ στο σύνολό τους οι διαθέσιμες κλάσεις φτάνουν τις 22 προσφέροντας μεγάλη παραμετροποίηση στους χαρακτήρες. Η ομάδα ανάπτυξης έφτασε τα 45 άτομα σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 14 άτομα του FFIV.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι μηχανικός που εφηύρε την μηχανή που πολλαπλασιάζει τη δύναμη των κρυστάλλων. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: Dear Friends.

ff6smallΗ τεχνολογία σε πρώτο πλάνο. Πανέμορφο εξώφυλλο.

FINAL FANTASY VI

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία (SNES) και στην Αμερική (SNES) το 1994 ενώ στην Ευρώπη (PlayStation) το 2002. Η έκδοση των PC (Steam) που κυκλοφόρησε το 2015 βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις remastered εκδόσεις για τα κινητά.

Χίλια χρόνια πριν συνέβη ο Πόλεμος των Μάγων (War of Magi). Οι άνθρωποι τον θυμούνται ως μία από τις πιο φρικτές τραγωδίες στην ιστορία κατά την οποία ο κόσμος καταστράφηκε και η μαγεία χάθηκε. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο σίδηρος, η πυρίτιδα και οι ατμομηχανές πήραν τη θέση της μαγείας και η ζωή επέστρεψε στην άγονη γη. Ώσπου η αυτοκρατορία ανακάλυψε τα ίχνη ενός μυστικιστικού όντος με την επωνυμία Esper και θέλησε να εκμεταλλευτεί τη δύναμή του με σκοπό να κατακτήσει τον κόσμο. Οι περισσότεροι από τους βασικούς πρωταγωνιστές μας ανήκουν στους Returners, την επαναστατική ομάδα ενάντια στα σχέδια της αυτοκρατορίας.

Σε αντίθεση με το μεσαιωνικό-φανταστικό περιβάλλον των προηγούμενων Final Fantasy τίτλων, το FFVI τοποθετείται σε steampunk περιβάλλον, εμπνευσμένο από τη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση (τέλη του 19ου αιώνα-αρχές 20ου). To FFVI διαθέτει με διαφορά το μεγαλύτερο καστ πρωταγωνιστών σε όλη τη βασική σειρά, απαριθμώντας 14 ήρωες. Έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο κάθε ήρωας να έχει ξεχωριστό backstory, προσωπικό soundtrack, τη δική του συμβολή στην ιστορία και ξεχωριστά sidequests. Είναι ο πρώτος τίτλος που μας αφήνει να εναλλάσσουμε τα μέλη του party κατά βούληση, ενώ ξεκλειδώνουμε πρόσθετες cutscenes αν βρεθούμε με το σωστό μέλος, στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. O κακός του παιχνιδιού, Kefka, είναι από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στη σειρά.

Ως προς το gameplay, για τις μάχες υπάρχει το καθιερωμένο ATB σύστημα. Έχουμε την εμφάνιση των Desperation Attacks, ειδικών παντοδύναμων κινήσεων που μπορεί να συμβούν τυχαία όταν οι χαρακτήρες μας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (critical status). Τα Espers κάνουν την εμφάνισή τους και μέσω αυτών μπορούμε να μάθουμε όποια ξόρκια θέλουμε σε οποιονδήποτε χαρακτήρα. Στο FFVI αποτυπώνεται όλη η εμπειρία των προηγούμενων τίτλων και το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαίσιο. Κλείνει την εποχή των 2D γραφικών και της αποκλειστικότητας της Nintendo με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι ο εφευρέτης της τεχνολογίας Magitek. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: The Dream Oath Opera – Maria and Draco (Aria di Mezzo Carattere). (Να περιμένετε να ακούσετε την άλτο, τον τενόρο και τον μπάσο).

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Κάπου εδώ ολοκληρώνουμε το πρώτο μέρος του αφιερώματος μας. Οι πρώτοι 6 τίτλοι είχαν βγει για τις κονσόλες της Nintendo, οι επόμενοι θα ακολουθήσουν για τα συστήματα της Sony, ενώ αργότερα θα κυκλοφορήσουν και στα PC και στα συστήματα της Microsoft. Το 2003 έγινε η συγχώνευση της Squaresoft με τη μεγάλο αντίπαλο της Enix (Dragon Quest series) και δημιουργήθηκε η Square-Enix που γνωρίζουμε σήμερα. Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, θα δούμε τα υπόλοιπα της σειράς, ανάμεσά τους ένα από τα ακριβότερα παιχνίδια που αναπτύχτηκε ποτέ και το δεύτερο πιο επιτυχημένο MMORPG από άποψη ενεργών παικτών την παρούσα στιγμή.

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

5 Comments

  1. Όμορφη παρουσίαση, κατά διαβολική σύμπτωση πριν λίγες μέρες μου έλεγε ο αδερφός μου την ιστορία πίσω από το όνομα της σειράς (είχαμε πιάσει κουβέντα για το ροστερ της enix και την εξαγορά της square) :p.
    Πάντως παρακολουθώ τα ff που ανέβηκαν στο steam και πότε μέχρι τώρα δεν έχουν μπει πάνω από 50%, ενώ από την άλλη όλα τα άλλα παιχνίδια της SE τα έχει χώμα, κάποιο κόλλημα ίσως;

  2. Βλέπεις Χάβοκ, τί ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ θυσίες και αλλοτρίωση έχουν επιφέρει όλες τούτες οι κάσες με την ‘Πέλφε; “Έλα τώρα, άσε τα παιδιά να ασχοληθούν με τεράστια μάτια και σχολικές ποδιές, εσύ είσαι σταρ αγόρι μου, έχεις άλλα πράγματα να ασχοληθείς” μου σιγοψιθύρισαν τα διεφθαρμένα χείλη του Πλοκαμοκεφαλαίου και παρέδωσα τα Άγια.

    Ίσως χρειαστεί να γράψω αφιέρωμα-καταπέλτη “Gegen Anime”, έτσι, για το rawk, με ειδική γκέστ παράγραφο Γκουνελιώτη για να ανάψουν τα αίματα.

  3. Ισχύει αυτό που λες Παναγιώτη. Τα FF πάντα μέχρι -50% πέφτουν, ενώ δεν κυκλοφορούν ευρέως στα κλειδάδικα.

  4. Από το 6 θα διάλεγα το Terra’s theme, μαζί το to Zanarkand είναι μακρά τα δύο αγαπημένα μου από όλη την σειρά :p . Περιμένω με ανυπομονησία το 2 μέρος αν και με τα τελευταία τελευταία δεν έχω καμία επαφή

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN