lucinos
Death Knight
<blockquote><br>κι ενα αρθρο καπως απλοικο βεβαια, αλλά με μια γενικη παρουσιαση του φαινομενου μελτνταουν κλπ.<br>ασε που το "απλοικο" δεν ειναι και κακο πραμα, σωνει και καλα.<br><br>https://www.pcsteps.gr/236228-meltdown-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-spectre-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/<br><br>εντιτ οφτοπικαρα: μερακληδικο σαιτ το pcsteps. οι γραφιαδες του φαινεται οτι αγαπανε το τοπι και το κατεχουν και με βοηθησε και αρκετα στην εγκατασταση των διανομων λινουξ πριν μηνες στο λαπτοπακι μου, αφου εχει ειδικα λεπτομερη βημα βημα αρθρα για καποιες διανομες.<br><br>α, βρηκα κι αυτο. δεν ξερω αν ειναι αξιοπιστο, αλλα το ποσταρω οπως και να χει.<br>https://secnews.gr/162954/ashampoo-spectre-meltdown-cpu-checker/<br></blockquote><br><br><blockquote><br>Τι μπορεί να μου υποκλέψει κάποιος μέσω αυτών των κενών ασφαλείας;<br>Θεωρητικά, οτιδήποτε αποθηκεύεται στη μνήμη του υπολογιστή. Αναφορικά, θα μπορούσε να είναι φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία, κωδικοί, και πάει λέγοντας.<br></blockquote><br>Από αυτά που έχω διαβάσει/καταλάβει, η διαδικασία κλοπής είναι εξαιρετικά αργή οπότε πρακτικά φωτογραφίες/βίντεο δεν κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν όμως κωδικοί, αριθμοί καρτών κλπ.<br><br>Επίσης το Spectre ουσιαστικά δεν είναι συγκεκριμένο bug αλλά κατηγορία, είδος ευπάθειας που σαν κατηγορία αφορά όλους τούς επεξεργαστές που έχουν την συγκεκριμένη λογική και ουσιαστικά όλους εδώ και πάνω από 20 χρόνια ακόμα και τούς ARM. Δεν υπάρχει όμως γνωστός τρόπος εκμετάλλευσης τής ευπάθειας με εξαίρεση την intel ή αυτό έχω καταλάβει. Για την intel υπάρχει τρόπος οπότε μιλάμε για συγκεκριμένο bug που ανήκει στην γενικότερη κατηγορία. Το ειδικό bug τής intel είναι το Meltdown.<br><br>Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το πατς δεν επηρεάζει τις γενικότερες επιδόσεις, πχ τα FPS στα παιχνίδια, αλλά επηρεάζεις τις εικονικές μηχανές και το IO. Καθώς το IO που γίνεται από άνθρωπο είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο αργό ίσως δεν αφορά καθόλου τα παιχνίδια.