REVIEWS

DEADFALL ADVENTURES

Πως θα λέγατε ένα παιχνίδι που υπόσχεται FPS δράση, ενδιαφέροντες γρίφους και εξερεύνηση; Εγώ, τουλάχιστον φιλόδοξο. Την πρώτη φορά βέβαια που είδα screenshot του Deadfall Adventures το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεν μου κίνησε το ενδιαφέρον αφού φάνηκε να είναι ένα ακόμα shooter του σωρού. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι τελικά. Tο στούντιο πίσω από το παιχνίδι είναι το Farm 51 (συντελεστές του οποίου είναι γνωστοί για το Painkiller franchise) ενώ εκδότης του είναι η Nordic Games, που –μην ξεχνάμε- έχει αναλάβει και πολλά από τα ορφανά της THQ (Titan Quest, Darksiders, Red Faction κλπ.)

Προσέξτε τώρα σενάριο. Είμαστε στο μεσοπόλεμο, λίγο πριν την έκρηξη του Β’ΠΠ. Αναλαμβάνουμε το ρόλο του James Quatermain , απόγονου του γνωστού Allan Quatermain ήρωα του H.R. Haggard (μια καρικατούρα του οποίου είχε ενσαρκώσει ο Sean Connery στο League of Extraordinary Gentlemen). Ο James λοιπόν, είναι τύπος λίγο μποέμ, λιγάκι περισσότερο γυναικάς, αρκετά μέθυσος και εντελώς τυχοδιώκτης, ο οποίος αναλαμβάνει (με το αζημίωτο) να βοηθήσει μια παλιά του φίλη, την καλλίπυγο σέξι πράκτορα-επιστήμονα Jen Goodwin στην έρευνά της για αρχέγονα μυστικά σε τρεις ηπείρους- στις ερήμους της Αιγύπτου, τους πάγους της Αρκτικής και τις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής . Στην πορεία τους θα βρεθούν Ναζί, μούμιες, Σοβιετικοί, ζόμπι κονκισταδόρες, Άραβες μισθοφόροι, μόνο ο Scorpion King λείπει. Μονοδιάστατοι ήρωες, προβλέψιμη πλοκή, ωκεανός από κλισέ- η απεικόνιση της εποχής πάντως φαίνεται να έχει γίνει σωστά κρίνοντας από τα όπλα και τα οχήματα. Αν και η Farm 51 ισχυρίζεται πως έμπνευση της αποτελούν τα βιβλία του Haggard, σε πρώτη ανάγνωση, το στόρι προκαλεί facepalm-είναι πιο τετριμμένο και από γραβιέρα σε σακούλα στα ψυγεία του Σκλαβενίτη. Ιντιάνα Τζόουνς, η Μούμια, Alan Wake (και σύμφωνα με τους κονσολάδες φίλους μου, εγώ δεν το έχω παίξει) Uncharted όλα μπήκαν στον αποχυμωτή. But will it blend? Ως ένα βαθμό…

0002DA

0003DAΕσείς που λέτε ότι πήγαινε το “Well shaped”΄;

GAMEPLAY

Όπως είπαμε, το Deadfall Adventures είναι ένα ενδιαφέρον FPS/Adventure υβρίδιο. Και πρόκειται όντως για υβρίδιο και όχι για κάποιο action με λίγους, σποραδικούς γρίφους. Το adventure κομμάτι αποτελεί εξίσου σημαντική όσο και εκτενή συνιστώσα με το shooter κομμάτι. Το στήσιμο βέβαια είναι πρώτου προσώπου και η κίνηση, ο χειρισμός των όπλων, η σκόπευση κλπ. είναι τα τυπικά που βρίσκουμε στα περισσότερα FPS. Πιστόλια, τουφέκια, sniper rifles,καραμπίνες, υποπολυβόλα, ρουκετοβόλα κλπ. θα βρεθούν στο διάβα μας καθώς και άφθονα πυρομαχικά – αλλά και να τελειώσουν κανένα πρόβλημα: τα αρχικά περίστροφα του James δεν μένουν ποτέ από σφαίρες. Όμως τόσο η ποσότητα όσο και η σημασία των γρίφων για την εξέλιξη της πλοκής δικαιωματικά δίνουν στο παιχνίδι τον Adventure παρανομαστή.

Τώρα βέβαια το πάντρεμα δύο τόσο διαφορετικών κατηγοριών games εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα και τη συνοχή του gameplay. Εδώ όμως η Farm 51 κατά τη γνώμη μου τα πήγε καλά. Η εναλλαγή μεταξύ δράσης, εξερεύνησης και γρίφων γίνεται τόσο ομαλά και αβίαστα που το παιχνίδι κυλάει σαν νεράκι. Μάλιστα η αχίλλειος πτέρνα του παιχνιδιού δεν βρίσκεται στο adventure τμήμα του αλλά στο Shooter: οι ανθρώπινοι εχθροί είναι εντελώς προβλέψιμοι –προτιμούν είτε να καλύπτονται και να ξεμυτίζουν ανά τακτά διαστήματα για να ρίξουν σφαίρες ή χειροβομβίδες είτε να έρχονται σιγά-σιγά προς το μέρος σας πυροβολώντας. Από ένα σημείο και μετά οι μάχες μαζί τους κουράζουν αφού μπορείτε σχεδόν άφοβα να πάτε δίπλα τους με μια χραπαχρούπα (επαναληπτική καραμπίνα ντε) και να τους ξαπλώσετε με ένα ή δύο φυσίγγια προτού σας καταφέρουν melee χτύπημα. Το απολύτως προβλέψιμο recoil των όπλων έχει επίσης τεχνητή αίσθηση. Πάλι καλά που το παιχνίδι είναι γεμάτο με undead αντιπάλους οι οποίοι και πιο επιθετικοί είναι και λίγη περισσότερη τακτική χρειάζονται στην αντιμετώπισή τους. Βλέπετε εκτός από τον Indiana Jones, ο αγαπητός Quatermain έχει και άλλα πρότυπα. Οι νεκροζωντανοί απεχθάνονται το φως και ο ήρωας μας είναι εξοπλισμένος με φακό, ο οποίος αν εστιάσει πάνω τους, τους καθιστά τρωτούς μετά από λίγο – από πρωτοτυπία χορτάσαμε. Ο φακός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο ελέγχου του πλήθους (crowd control) αφού ακινητοποιεί για μικρό χρονικό διάστημα τους undead και τυφλώνει τους ανθρώπους.

0004DAΚύβος Ρούμπικ- εφεύρεση των Μάγια.

Οι γρίφοι τώρα είναι διαφόρων ειδών και ποικίλης δυσκολίας- από γελοιωδώς εύκολοι μέχρι σχετικά ζόρικοι και από απολύτως λογικοί μέχρι εντελώς ό,τι να ναι. Χωρίς να δώσω spoilers θα αναφέρω ότι θα χρειαστεί να πατήσετε πλάκες, να λύσετε αινίγματα, να κινήσετε αγαλματίδια, να πυροβολήσετε στόχους με συγκεκριμένη σειρά, να σύρετε μοχλούς, να στρέψετε κάτοπτρα κλπ – νομίζω πιάσατε το νόημα. Μερικοί γρίφοι μάλιστα απαιτούν να μαζέψετε αντικείμενα στο υποτυπώδες/προσωρινό inventory αλλά για άμεση και όχι μελλοντική χρήση. Κατά κανόνα η λύση του κάθε γρίφου βρίσκεται μπροστά σας ή το πολύ σε παρακείμενη περιοχή. Ο ήρωας μας τώρα διαθέτει ένα σημειωματάριο δώρο του προπάππου του ο οποίος σύμφωνα με το σενάριο είχε επισκεφτεί τις μυστηριακές αυτές τοποθεσίες παλαιότερα. Το σημειωματάριο αυτό μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα αφού μερικοί γρίφοι πρακτικά δεν λύνονται χωρίς τη βοήθειά του ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί κανονικό τυφλοσούρτη ,ακυρώνοντας στην πράξη την όποια διαδικασία σκέψης.

Εκτός από τους κεντρικούς γρίφους, υπάρχουν και οι δευτερεύοντες. Θυμάστε τις υποσχέσεις περί εξερεύνησης; Τελικά δεν υλοποιούνται αφού το παιχνίδι είναι γραμμικό αλλά πάντως υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από τους αντικειμενικούς σκοπούς της βασικής πλοκής. Διασκορπισμένοι παντού βρίσκονται διάφοροι θησαυροί, κάποιοι σε κοινή θέα, κάποιοι λίγο πιο κρυμμένοι και κάποιοι πίσω από σπαζοκεφαλιές-οδηγός στην εύρεσή τους η πυξίδα μας. Συλλέγοντάς τους μπορούμε σε συγκεκριμένα σημεία να τους ανταλλάξουμε με διάφορα «Ταλέντα» ενίσχυσης του χαρακτήρα μας – φανταστείτε το σύστημα του Far Cry 3 αλλά στο πολύ απλούστερο. Υπάρχει το Path of Warrior (ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας) το Path of the Life (ίαση κλπ.) και το Path of Light (αντι-undead). Ενδιαφέρον σύστημα, προσφέρει λίγο έξτρα βάθος στο παιχνίδι, ίσως ωθήσει μερικούς και σε δεύτερο playthrough ως εκεί όμως.

ΓΡΑΦΙΚΑ/ΗΧΟΣ/ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Deadfall Adventures είναι χτισμένο πάνω στην Unreal Engine 3 και χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο DX9, όπως εκατοντάδες άλλοι τίτλοι τα τελευταία χρόνια οπότε λίγο-πολύ ισχύουν τα γνωστά.

 0007DAΓουατεμαλέζικο φεγγάρι, πετάξου μέχρι το Quetzaltenango…

Το παιχνίδι φορτώνει ενάμισι νήμα ενώ γενικά είναι ελαφρύ-στο σύστημα της δοκιμής τα fps κυμάνθηκαν μεταξύ 40-60 σε high settings (720p) με πολύ ομαλό gameplay. Καλοσχεδιασμένες τοποθεσίες, σωστός φωτισμός αλλά τα character models μοιάζουν ξεπερασμένα, ενώ αρκετές φορές θα συναντήσετε επιφάνειες με χαμηλής ανάλυσης textures-τίποτε δηλαδή που να σας κάνει να γουρλώσετε τα μάτια α λα Στιβ Μπουσέμι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον ήχο. Πολύ όμορφα μουσικά μοτίβα (τα οποία αλλάζουν ανάλογα με την τοποθεσία και το αν βρίσκεστε σε μάχη ή όχι), προσεγμένα εφέ περιβάλλοντος, αλλά το voice acting είναι κακό.

Οι διάλογοι είναι μάλλον φτωχοί ενώ και τα εφέ των όπλων και εκρηκτικών δεν έχουν τίποτε το αξιοσημείωτο. Το animation είναι γενικά μέτριο, με την παράδοξη εξαίρεση των νεκροζωντανών (Theyve got the moves like Jagger) . Το παιχνίδι γενικά δίνει την εικόνα μιας όχι ακριβής αλλά πάντως νοικοκυρεμένης παραγωγής με λίγα glitches (ή μπορεί να μου δίνει αυτήν την αίσθηση εξαιτίας της παράλληλης ενασχόλησής μου με το Battlefield 4…).

MULTIPLAYER

Ναι, έχει και τέτοιο. Το παιχνίδι προσφέρει δύο modes: deathmatch και survival (coop με δεκάδες μούμιες για εχθρούς). Δυστυχώς ,μία εβδομάδα μετά την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού, στην πλατφόρμα του PC τουλάχιστον, δεν κινείται φύλλο προς αυτήν την κατεύθυνση – καθυστέρησα μάλιστα επίτηδες το Review μπας και καταφέρω να δοκιμάσω το MP αλλά φευ. Αν το Deadfall Adventures κίνησε την προσοχή σας, να ξέρετε ότι μάλλον θα περιοριστείτε στο single player. Όχι ότι αυτό είναι κακό αφού το περισσότερο βάρος κατά τη δημιουργία του εκεί έπεσε. Άλλωστε και τα shooting mechanics του δύσκολα θα του επέτρεπαν να διακριθεί στον ανελέητο online FPS ανταγωνισμό.

0006DAΕδώ μου θύμισε λίγο Metro 2033.

ΑΞΙΖΕΙ;

Αν δει κάποιος το παιχνίδι ως καθαρό action θα συγχυστεί και θα απογοητευτεί, αφού η δράση δεν είναι αξιώσεων ενώ και οι γρίφοι αρκετές φορές απαιτούν σκέψη, δοκιμή και πλάνη. Θα έχει χάσει ελαφρώς το νόημα όμως- το παιχνίδι δεν είναι απλό shooter – οι σημαντικότερες τελικές μάχες άλλωστε περιλαμβάνουν και αυτές γρίφους και δεν εξαρτώνται απλά από την ικανότητα του παίκτη στο σημάδι. Αν το ξεκινήσει με διάθεση για ψάξιμο και σκέψη θα ικανοποιηθεί ως ένα βαθμό. Δυστυχώς η καμπύλη συνολικού ενδιαφέροντος πέφτει αρκετά πριν από το τέλος αφού ούτε η δράση ούτε οι γρίφοι της τελικής πράξης (σε αντίθεση με την ισορροπημένη δεύτερη) κλιμακώνονται ανάλογα με την πρόοδο στο παιχνίδι. Πάντως το Deadfall Adventures προσφέρεται για μερικές ώρες διασκέδασης αν και η υψηλή του τιμή δυστυχώς δεν το καθιστά ελκυστικό για άμεση αγορά.

Το παιχνίδι διατίθεται στην Ελλάδα από την Enarxis.

 kuiv

Pros

  • Ενδιαφέρουσα μίξη FPS με Adventure που…

Cons

  • …δυστυχώς κάνει κοιλιά προς το τέλος.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 66%

66%

Kuivamaa

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

9 Comments

  1. Πάει καιρός που το έπαιξα, αλλά μου το εμφάνισε αριστερά το σαιτ. Το παιχνίδι μου άρεσε πολύ και γενικά το βρήκα αρκετά καλό. Δεν το λες σούπερ ουάου, αλλά σίγουρα είναι πάνω του μετρίου. Λίγο να αρέσει σε κάποιον κάτι εκ των Lost World, Indiana Jones, Uncharted, και η αρχαιολογία εν γένει, σίγουρα αξίζει ένα playthrough ειδικά άμα το πετύχετε σε χαμηλή τιμή!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek