REVIEWS

ATOM RPG: TRUDOGRAD

Το ATOM RPG ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο ευχάριστες RPGοεκπλήξεις των τελευταίων ετών. Μπορεί να του αποδόθηκε ο υπερβολικά απλοϊκός χαρακτηρισμός “Fallout στη Ρωσία“, και όχι εντελώς άδικα, εδώ που τα λέμε, μιας και το παιχνίδι φαίνεται να μεταλαμπαδεύει στυγνά πάμπολες πτυχές του gameplay των δύο πρώτων Fallout. Ωστόσο, πέρα από αυτήν την επιφανειακή ταύτιση, το game κατάφερνε να αποτελέσει από μόνο του ένα εξαιρετικό RPG παλιάς κοπής, με τους Falloutικούς μηχανισμούς του να συνδυάζονται αριστοτεχνικά με έναν άκρως ενδιαφέροντα, καλογραμμένο και… εξόχως Σοβιετικό κόσμο. Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η προπέρσινη ανακοίνωση για τη δημιουργία ενός stand-alone expansion του ATOM, ονόματι Trudograd, γέμισε με ενθουσιασμό και προσμονή τους φίλους του αρχικού game. Το οποίο expansion κυκλοφόρησε αρχικά στο Steam τον Μάιο του 2020 σε καθεστώς Early Access και σε πλήρη έκδοση αισίως τον περασμένο μήνα.

Trudograd Live Action Intro
Από την εντυπωσιακή, Live Action εισαγωγή του Expansion.

Τα γεγονότα του expansion διαδραματίζονται δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των γεγονότων του βασικού σεναρίου του ATOM RPG. Μετά από την ατμοσφαιρικότατη Live Action εισαγωγή του game, λαμβάνουμε ένα briefing το οποίο μας ενημερώνει πως ο χαρακτήρας μας πρέπει να μεταβεί στην πόλη ονόματι Trudograd προκειμένου να εντοπίσει έναν επιστήμονα, η έρευνα του οποίου ενδεχομένως και να αποτρέψει μια καταστροφή, στην ακριβή φύση της οποίας θα αποφύγω να αναφερθώ, προς αποφυγήν spoilers, καθώς αυτή αφορά την πλοκή και το φινάλε του βασικού ΑΤΟΜ.

Το Trudograd, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της ευρύτερης περιοχής δράσης του ΑΤΟΜ RPG, είναι ένα παλιό βιομηχανικό-ερευνητικό κέντρο που κατάφερε να επιβιώσει του Μεγάλου Πολέμου του 1986 εν πολλοίς άθικτο. Η πόλη αυτή αποτελεί ουσιαστικά και το πεδίο όπου λαμβάνει χώρα το σύνολο της δράσης του expansion, με τις συνοικίες να αποτελούν τους διαθέσιμους προορισμούς στον World Map μας. Πέρα από την ίδια την πόλη βέβαια, στην πορεία του game θα κληθούμε να εξερευνήσουμε και αρκετές τοποθεσίες εκτός των τειχών της.

Trudograd World Map
Δείγμα του World Map. Αναμενόμενα, σε κάθε στιγμή του ταξιδιού μας σε αυτόν μπορεί να συναντήσουμε και κάποιο φιλικό ή εχθρικό random encounter.

Η εστίαση της δράσης αποκλειστικά σε μία πόλη και τα άμεσα περιβάλλοντά της, σε αντίθεση με τον αρκετά πιο εκτενή κόσμο του ATOM RPG, προσφέρει το όφελος του να εμβαθύνεται αρκετά περισσότερο το Lore που χαρακτηρίζει την ίδια την πόλη και τις επιμέρους υποπεριοχές της. Έτσι, η κάθε συνοικία του Trudograd και των προαστίων του διαθέτει τον ξεχωριστό της χαρακτήρα και τους ιδιαίτερους κατοίκους της, στοιχεία που αμφότερα στηρίζουν τις ευρύτερες κατευθυντήριες γραμμές της αφήγησης του game: αφενός την πάλη ανάμεσα στη διεφθαρμένη άρχουσα τάξη του Trudograd και σε μια εκκολαπτόμενη “επανάσταση” που απειλεί να πνίξει τη μπουρζουαζία στο αίμα της, αφετέρου μια ασαφή απειλή από “τους Λαούς του Βορρά” οι οποίοι φημολογείται πως πρόκειται να επιτεθούν στην πόλη ανά πάσα στιγμή.

Μέσα σε αυτό το μίγμα ταξικής πάλης και αόρατης, επερχόμενης απειλής (η οποία με τη σειρά της γεννάει και άλλα παρεπόμενα, όπως ρατσισμός προς τους κατοίκους με καταγωγή από το βορρά επειδή “λειτουργούν ως κατάσκοποι του φημολογούμενου στρατού εισβολής”), προσθέτουμε και την αποστολή του χαρακτήρα μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως ενδιαφέρον κοκτέιλ επιλογών και επιπτώσεων, μέσα στον ιδιαίτερο μετα-σοβιετικό και μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που γνωρίσαμε στο αρχικό ATOM.

Trudograd Bombagan Card Game
Στο game εισάγεται επίσης και το Bombagan, ένα ξεχωριστό card game το οποίο μπορούμε να παίξουμε ανά το Trudograd για πλάκα ή έναντι χρημάτων!

Η υπόσταση του Trudograd ως stand-alone expansion συνεπάγεται πως κάποιος μπορεί να το αγοράσει και να μπει σε αυτό κατευθείαν και χωρίς να έχει στην κατοχή του (ή έστω να έχει παίξει καν) το ATOM RPG. Η ολοκλήρωση του προηγούμενου game προσφέρει βέβαια κάποια οφέλη, όπως η δυνατότητα για απευθείας Import του ATOMικού χαρακτήρα μας στο Trudograd (διαδικασία η οποία μεταλαμπαδεύει τα stats και τα perks του χαρακτήρα μας, συν το world state του imported save, αλλά όχι το inventory και τα όπλα που είχαμε στο ΑΤΟΜ). Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιος μπει στο expansion έχοντας πλήρη άγνοια του τι συνέβη στο προηγούμενο game, μπορεί να δημιουργήσει νέο χαρακτήρα και στη συνέχεια να απαντήσει σε μια σειρά in-game ερωτήσεων σχετικά με τις κύριες τοποθεσίες του ATOM, με τις απαντήσεις αυτές να διαμορφώνουν τους βασικούς πυλώνες του World State.

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές ενασχόλησης με το Trudograd, καθίστανται σαφείς οι αρετές του αλλά και οι προσθήκες/βελτιώσεις που έχουν επέλθει στο περιβάλλον του game σε σχέση με τις αντίστοιχες συνθήκες του ATOM RPG. Αυτές οι προσθήκες είναι τόσο τεχνικής φύσεως, όπως τα αισθητά βελτιωμένα γραφικά (γεγονός που ενισχύει αρκετά την ατμόσφαιρα στα χιονισμένα περιβάλλοντα του Trudograd), όσο και αμιγώς gameplay χαρακτήρα. Κύριες ανάμεσα στις δεύτερες είναι το ανανεωμένο Ability Tree (με τα Perks να συγκεντρώνονται σε ένα νέο Perk Wheel), η βελτιστοποίηση του Inventory (το οποίο ξεφεύγει επιτέλους από τα Falloutικά πρότυπα και “επεκτείνεται” ώστε να θυμίζει περισσότερο Grid και λιγότερο λίστα), αλλά και η εισαγωγή της δυνατότητας για Modding/Upgrading των όπλων μας.

Trudograd Dialogue CYOA
Έχουν υλοποιηθεί επίσης και instances που συνδυάζουν διάλογο και δράση, με τρόπο που θυμίζει λίγο συνδυασμό Falloutικών Talking Heads με σκηνικό Choose-Your-Own-Adventure.

Τα παραπάνω βέβαια ενισχύουν απλώς το “ζουμί” του game, που δεν είναι άλλο από τον σταθερά εξαιρετικό συγγραφικό τομέα. Πέρα από την εξαιρετικά καλογραμμένη υλοποίηση των κεντρικών πυλώνων της αφήγησης, τα quests του game είναι αρκετά πρωτότυπα στη σύλληψή τους και μπορούν να προχωρήσουν και να επιλυθούν με πληθώρα τρόπων (και με τη χρήση διαφόρων δυνατών skill checks), ενώ εξίσου έξυπνοι και καλογραμμένοι (και, σε σημεία, πραγματικά ξεκαρδιστικοί) είναι και οι διάλογοι με τους πάμπολλους NPCs. Αξίζει να σημειωθεί και η διαφοροποίηση/βελτιστοποίηση του τρόπου που διεξάγονται οι διάλογοι, έτσι ώστε κάποιος που θέλει να αποφύγει τα lore dumps και να μην διαβάσει το 100% των κειμένων να μπορεί να εστιάσει απλά στις plot-critical ερωταπαντήσεις που προωθούν τα quests του.

Όσον αφορά την επιβεβλημένη παράθεση των όποιων “αρνητικών”… Τα ψεγάδια που μπορώ να εντοπίσω στο game αφορούν καθαρά δευτερεύοντα στοιχεία, που ίσως ενοχλήσουν βέβαια κάποιους. Μικρά bugs που διορθώνονται προοδευτικά με την κυκλοφορία patches, διάφορες “αβολεψιές” που προκύπτουν από την παλαιάς φιλοσοφίας σχεδίαση του UI και τις οποίες δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε σε πιο σύγχρονους τίτλους (όπως για παράδειγμα το ότι πρέπει να μπεις στο Inventory και να τοποθετήσεις το Lockpick στα χέρια του χαρακτήρα αν θες να το χρησιμοποιήσεις σε κάποια περίσταση), αλλά και την μάλλον ατυχή επιλογή να πραγματοποιήσει τα περιορισμένα voice-overs του τίτλου ένα και μόνο άτομο, το οποίο αλλάζει τον τόνο της φωνής του κατά το δοκούν.

Trudograd Ending
Δεν θα ήταν δυνατόν να απουσιάζουν από το φινάλε του game τα Falloutικά ending slides που οπτικοποιούν τις κυριότερες επιλογές μας στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η συνολική διάρκεια του Trudograd είναι σχεδόν στο μισό του αρχικού ATOM, δηλαδή γύρω στις 30-40 ώρες για ένα υπερπλήρες playthrough, με δεδομένη την ανάγκη για τουλάχιστον 1 ακόμα playthrough προκειμένου να εξερευνηθούν όλες οι προσφερόμενες επιλογές στα main και secondary quests. Γεγονός που υποθέτω ότι δικαιολογεί και την απόφαση των δημιουργών του game να το μετατρέψουν από “απλό” expansion του ATOM σε πλήρως αυτόνομο game. Απολύτως προς τιμήν τους βέβαια, η τιμή του game, 860 ρούβλια 11 ευρώ στο Steam, παραμένει εξαιρετικά χαμηλή σταθερά από την ΕΑ κυκλοφορία μέχρι και το full release, σα να πρόκειται για απλό DLC αντί για πλήρες game. Μπορεί επίσης να αγοραστεί ως πακέτο με το αρχικό ATOM για λίγο πάνω από 20 ευρώ, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει αγοράσει το αρχικό game.

Συμπερασματικά, όποιος έπαιξε και λάτρεψε το ATOM δεν έχει κυριολεκτικά ούτε έναν λόγο να μην παίξει και λατρέψει και το Trudograd, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εν συντομία ως “ελαφρώς βελτιωμένο κομμάτι της εμπειρίας του ATOM”. Όσον αφορά τους “υπόλοιπους”, ισχύουν στο ακέραιο τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει και στο τέλος του αντίστοιχου review για το ATOM: όσοι εκτιμούν την ουσία του πρώτου Fallout και των Wasteland της inXile, και το gameplay που τα χαρακτηρίζει , δεν θα μετανιώσουν ούτε λεπτό την ενασχόληση μαζί του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Ένα βελτιωμένο, stand-alone κομμάτι ΑΤΟΜικής εμπειρίας, που θα ικανοποιήσει στο ακέραιο τους λάτρεις του αρχικού game αλλά και τους φίλους των turn-based RPG.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL