REVIEWS

EARLY ACCESS: ATOM RPG: TRUDOGRAD

Το ATOM RPG ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο ευχάριστες RPGοεκπλήξεις των τελευταίων ετών. Μπορεί να του αποδόθηκε ο υπερβολικά απλοϊκός χαρακτηρισμός “Fallout στη Ρωσία“, και όχι εντελώς άδικα, εδώ που τα λέμε, μιας και το παιχνίδι φαίνεται να μεταλαμπαδεύει στυγνά πάμπολες πτυχές του gameplay των δύο πρώτων Fallout. Ωστόσο, πέρα από αυτήν την επιφανειακή ταύτιση, το game κατάφερνε να αποτελέσει από μόνο του ένα εξαιρετικό RPG παλιάς κοπής, με τους Falloutικούς μηχανισμούς του να συνδυάζονται αριστοτεχνικά με έναν άκρως ενδιαφέροντα, καλογραμμένο και… εξόχως Σοβιετικό κόσμο. Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η περσινή ανακοίνωση για τη δημιουργία ενός stand-alone expansion του ATOM, ονόματι Trudograd, γέμισε με ενθουσιασμό και προσμονή τους φίλους του αρχικού game. Το οποίο expansion κυκλοφόρησε στο Steam πριν από λίγες εβδομάδες, υπό καθεστώς Early Access.

Trudograd Live Action Intro
Από την εντυπωσιακή, Live Action εισαγωγή του Expansion.

Τα γεγονότα του expansion διαδραματίζονται δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των γεγονότων του βασικού σεναρίου του ATOM RPG. Μετά από την ατμοσφαιρικότατη Live Action εισαγωγή του game, λαμβάνουμε ένα briefing το οποίο μας ενημερώνει πως ο χαρακτήρας μας πρέπει να μεταβεί στην πόλη ονόματι Trudograd προκειμένου να εντοπίσει έναν επιστήμονα, η έρευνα του οποίου ενδεχομένως και να αποτρέψει μια καταστροφή, στην ακριβή φύση της οποίας θα αποφύγω να αναφερθώ, προς αποφυγήν spoilers, καθώς αυτή αφορά την πλοκή και το φινάλε του βασικού ΑΤΟΜ.

Το Trudograd, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της ευρύτερης περιοχής δράσης του ΑΤΟΜ RPG, είναι ένα παλιό βιομηχανικό-ερευνητικό κέντρο που κατάφερε να επιβιώσει του Μεγάλου Πολέμου του 1986 εν πολλοίς άθικτο. Η πόλη αυτή αποτελεί ουσιαστικά και το πεδίο όπου λαμβάνει χώρα το σύνολο της δράσης του expansion, με τις συνοικίες να αποτελούν τους διαθέσιμους προορισμούς στον World Map μας. Στα πλαίσια της Early Access έχουμε προς το παρόν πρόσβαση μόνο σε μερικές από τις συνοικίες, που αντιστοιχούν στα προάστια και τις κατοικίες της πρώτης “βαθμίδας” της πόλης.

Trudograd City Map
Μέχρι την τελική έκδοση του game αναμένεται να προστεθούν, μεταξύ άλλων, οι “υψηλότερες” βαθμίδες της πόλης αλλά και οι υπόγειες εγκαταστάσεις της. Αρκετό πράμα, με άλλα λόγια.

Η υπόσταση του Trudograd ως stand-alone expansion συνεπάγεται πως κάποιος μπορεί να το αγοράσει και να μπει σε αυτό κατευθείαν και χωρίς να έχει στην κατοχή του (ή έστω να έχει παίξει καν) το ATOM RPG. Η ολοκλήρωση του προηγούμενου game προσφέρει βέβαια κάποια οφέλη, όπως η δυνατότητα για απευθείας Import του ATOMικού χαρακτήρα μας στο Trudograd (διαδικασία η οποία μεταλαμπαδεύει τα στατς του χαρακτήρα μας και το world state του imported save, όχι το inventory και τα όπλα που είχαμε στο ΑΤΟΜ). Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιος μπει στο expansion έχοντας πλήρη άγνοια του τι συνέβη στο προηγούμενο game, μπορεί να δημιουργήσει νέο χαρακτήρα και στη συνέχεια να απαντήσει σε μια σειρά in-game ερωτήσεων σχετικά με τις κύριες τοποθεσίες του ATOM, με τις απαντήσεις αυτές να διαμορφώνουν τους βασικούς πυλώνες του World State.

Δεδομένης της Early Access υπόστασης του game, το Trudograd στην παρούσα μορφή του αποτελεί ουσιαστικά το 1/3 ή 1/4 του τελικού προϊόντος. Aκόμα και σε αυτή τη φάση, όμως, καθίστανται σαφείς οι αρετές του αλλά και οι προσθήκες/βελτιώσεις που έχουν επέλθει στο περιβάλλον του game σε σχέση με τις αντίστοιχες συνθήκες του ATOM RPG.

Trudograd Bombagan Card Game
Στο game εισάγεται επίσης και το Bombagan, ένα ξεχωριστό card game το οποίο μπορούμε να παίξουμε ανά το Trudograd για πλάκα ή έναντι χρημάτων!

Αυτές οι προσθήκες είναι τόσο τεχνικής φύσεως, όπως τα αισθητά βελτιωμένα γραφικά (γεγονός που ενισχύει αρκετά την ατμόσφαιρα στα χιονισμένα περιβάλλοντα του Trudograd), όσο και αμιγώς gameplay χαρακτήρα. Κύριες ανάμεσα στις δεύτερες είναι το ανανεωμένο Ability Tree (με τα Perks να συγκεντρώνονται σε ένα νέο Perk Wheel), η βελτιστοποίηση του Inventory (το οποίο ξεφεύγει επιτέλους από τα Falloutικά πρότυπα και “επεκτείνεται” ώστε να θυμίζει περισσότερο Grid και λιγότερο λίστα), αλλά και η εισαγωγή της δυνατότητας για Modding/Upgrading των όπλων μας.

Τα παραπάνω βέβαια ενισχύουν απλως το “ζουμί” του game, που δεν είναι άλλο από τον σταθερά εξαιρετικό συγγραφικό τομέα. Τα περίπου 30 quests που έχουν υλοποιηθεί στην ΕΑ έκδοση είναι αρκετά πρωτότυπα στη σύλληψή τους και μπορούν να προχωρήσουν και να επιλυθούν με πληθώρα τρόπων (και με τη χρήση διαφόρων δυνατών skill checks), ενώ εξίσου έξυπνοι και καλογραμμένοι (και, σε σημεία, πραγματικά ξεκαρδιστικοί) είναι και οι διάλογοι με τους πάμπολλούς NPCs. Αξίζει να σημειωθεί και η διαφοροποίηση/βελτιστοποίηση του τρόπου που διεξάγονται οι διάλογοι, έτσι ώστε κάποιος που θέλει να αποφύγει τα lore dumps και να μην διαβάσει το 100% των κειμένων να μπορεί να εστιάσει απλά στις plot-critical ερωταπαντήσεις που προωθούν τα quests του.

Έχουν υλοποιηθεί επίσης και instances που συνδυάζουν διάλογο και δράση, με τρόπο που θυμίζει λίγο συνδυασμό Falloutικών Talking Heads με σκηνικό Choose-Your-Own-Adventure.

Παρά τις εξαιρετικές εντυπώσεις βέβαια, εξυπακούεται πως μιλάμε πάντα για έναν τίτλο σε Early Access. Έτσι, πλην του ελλειπούς περιεχομένου σε σχέση με την τελική έκδοση, συναντώνται στην παρούσα φάση διάφορα ορθογραφικά λάθη ή μικρά glitchαρίσματα κατά τους διαλόγους (όπου πχ τα λόγια ενός NPC εμφανίζονται εσφαλμένα ως επιλογή μας στο διάλογο), τα Perks του Ability Tree θέλουν σίγουρα λίγο ή πολύ tweakάρισμα (κάποια εξ αυτών, πχ, βρίσκονται σίγουρα στην λάθος υποκατηγορία), και το ίδιο ισχύει και για τα Survival στοιχεία που επιχειρείται να υλοποιηθούν (δηλαδή οι μετρητές για Cold και Hunger). Αναφέρθηκαν επίσης από χρήστες τα περιστασιακά crashαρίσματα, αλλά προσωπικά ευτύχησα να μην συναντήσω κάτι τέτοιο.

Αλλά αυτά είναι αναμενόμενα λίγο-πολύ για έναν τίτλο που είναι “work-in-progress” και αποτελεί το 1/3 του πλήρους game ουσιαστικά. Το ζητούμενο είναι να ικανοποιεί ο κεντρικός πυρήνας του game, και αυτός φαίνεται να ικανοποιεί και με το παραπάνω, σε σημείο που όταν τελείωσα τα διαθέσιμα quests που βρίσκονται ήδη στο Trudograd ανυπομονούσα για τη συνέχεια.

Η τιμή του game, 860 ρούβλια 11 ευρώ στο Steam, είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά την άρση του Early Access. Συνεπώς, δεδομένου ότι κάποιος λάτρεψε το ATOM RPG, δεν έχει εξ αρχής ένσταση απέναντι στο όλο Early Access μοντέλο, και επιθυμεί να στηρίξει τους δημιουργούς του, δεν χάνει σε τίποτα να επενδύσει από τώρα στο εγχείρημά τους. Αν, πάλι, κάποιος είναι πιο σκεπτικός και θέλει να περιμένει για την πλήρη έκδοση αυτής της μετα-σοβιετικής περιπέτειας… ο Νοέμβρης-Δεκέμβρης είναι πιο κοντά απ’ότι φανταζόμαστε.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly
elGreek