REVIEWS

BELLADONNA

Τα πανέμορφα, hand drawn γραφικά του Niklas Hallin, είναι το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει τα βλέμματα στο Belladonna. Μη έχοντας την παραμικρή διαφήμιση ή προβολή πίσω του, ο τίτλος εμφανίστηκε διακριτικά στα ράφια του Steam και το παλαιογκοθάκι μέσα μου σκίρτησε. Ο ίδιος ο δημιουργός του, προσδιορίζει το παιχνίδι ως μια “παλιομοδίτικη, point and click περιπέτεια γοτθικού τρόμου”. Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο ο χαρακτηρισμός αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μετά από ένα λιτότατο -αλλά ιδιαίτερα προσεγμένο- εισαγωγικό animation, ξυπνάμε στο υπόγειο εργαστήριο κάποιου σατανικού δόκτωρος με δυσκολοπρόφερτο όνομα. Η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού έχει επανέλθει στην ζωή μέσα από μια διαδικασία αντίστοιχης εκείνης που χρησιμοποίησε ο Δρ. Φρανκενσταϊν στον αγώνα του ενάντια στους φυσικούς νόμους. Εξερευνώντας το κάστρο και τους κήπους του και ανακαλύπτοντας διάσπαρτες σελίδες από τα ημερολόγια βασικών χαρακτήρων, διαπιστώνουμε σταδιακά τί πραγματικά έχει συμβεί στο τραγικό και έκπτωτο σπιτικό μας αλλά και ποιός θα είναι ο ρόλος μας στα τεκταινόμενα από εδώ και στο εξής.

BD1Τα εκτός τόπου χαρωπά σχόλια της πρωταγωνίστριας, καταστρέφουν την όποια αίσθηση “τρόμου” από νωρίς

Η διάρκεια της περιπέτειας, βλέποντας και κάνοντας τα πάντα, δεν ξεπερνά τη μια ώρα, γεγονός που φυσικά συμβαδίζει με την χαμηλή τιμή διάθεσης του τίτλου. Ακόμη και οι γρίφοι που θα συναντήσουμε, λειτουργούν περισσότερο ως μύηση στο είδος των point and click adventures για κάποιο νεαρό παιδί που ξεκινά μόλις να ανακαλύπτει το είδος, παρά ως σοβαρές προκλήσεις για τον πεπειραμένο adventurer.

Παρά την αρχική εντύπωση “σοβαρού” τρόμου που ενδεχομένως δημιουργεί η περιγραφή του παιχνιδιού, έχουμε μια μάλλον ανάλαφρη απόδοση του όλου Φρανκενσταϊνιστικού κόνσεπτ, που μου θύμισε πολύ έντονα μικρογραφία του A Vampyre Story. Η πρωταγωνίστρια ειδικά, αν και έχει όψη φρικτού τέρατος που μόλις γύρισε από τον τάφο, μιλά σαν χαρούμενη σπασικλοέφηβη και πετάει διαρκώς αστειάκια και λογοπαίγνια, τα οποία ισοπεδώνουν από νωρίς κάθε έννοια τρόμου ή εφιαλτικής ατμόσφαιρας.

BD2Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι υποδειγματικός

Παρ’ ολ’ αυτά, η ιστορία που αποκαλυπτέται στην πορεία της σύντομης περιπέτειάς μας, κερδίζει τελικά τις εντυπώσεις, με την αφοσίωσή της στην απόδοση ενός B-movie σκηνικού και ίσως και εν μέρει χάρη στις “κιούτ” παραφωνίες της. Μόλις ξεπέρασα δηλαδή την αρχική μου προσδοκία πως θα έπαιζα ένα αυθεντικό και “σκληρό” παιχνίδι ψυχολογικού τρόμου, μπορώ να πω πως ευχαριστήθηκα την παραμονή μου στο παγωμένο κάστρο της Belladonna. Τεχνικά, τα γραφικά είναι πανέμορφα και το voice-acting καθαρά θέμα γούστου. Προσωπικά με απογοήτευσε ο αέρας χαζοχαρούμενης παιδίσκης της πρωταγωνίστριας, ο οποίος ειδικά στην αρχή της περιπέτειας που δεν έχουμε σχεδόν καμία πληροφορία για το σενάριο, φαντάζει εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Στην πορεία, συνήθισα και δεν με ενοχλούσε τόσο. Φυσικά κάποιος μπορεί να το βρει γοητευτικό και ταιριαστό με τον αέρα “παλιού, καλού, ανώδυνου” adventure game που αποπνέει το παιχνίδι.

BD3Δεν θα έχετε να κάνετε μονάχα με ζοφερές τοποθεσίες κατά την διάρκεια της περιπέτειας.

Τα animations που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ βασικά και σε σημεία το παιχνίδι θυμίζει περισσότερο καλλιτεχνικό demo των δυνατοτήτων του δημιουργού του, παρά μια ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν παύει φυσικά να είναι πανέμορφο οπτικά και να αποτελεί μια πρώτης τάξεως εισαγωγή σε ένα αγαπημένο είδος, ιδανικό και για παίκτες μικρότερων ηλικιών, τους οποίους και ενδεχομένως θα γοητεύσει το όλο μοτίβο τρόμου που χρησιμοποιείται. Το Belladonna δίνει μια πολύ καλή γεύση των δυνατοτήτων του δημιουργού του, ο οποίος θεωρώ πως αν συνεργαστεί με μια πλήρη ομάδα ανάπτυξης, μπορεί να μας δώσει ιδιαίτερα αξιόλογες δουλειές στο μέλλον.

Pros

  • Εξαιρετικά hand drawn γραφικά
  • Αποτελεί ιδανική εισαγωγή στα point and click adventures
  • Κατορθώνει να είναι ατμοσφαιρικό σε σημεία, παρά τον ξεκάθαρο B-movie προσανατολισμό του

Cons

  • Η φωνή της πρωταγωνίστριας είναι εντελώς άστοχη, θυμίζοντας χαρούμενη έφηβο σε εκδρομή και όχι ένα μόλις νεκραναστημένο πλάσμα
  • Υπερβολικά σύντομη διάρκεια 
  • Υπεραπλουστευμένοι γρίφοι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL