REVIEWS

CITIES: SKYLINES

Θα είμαι λίγο απότομος ξεκινώντας το review, αλλά θέλω να πω καταρχάς συγνώμη. Συγνώμη για το 95 στα 100 που έδωσα στο Simcity 2013, γιατί παίζοντας το Cities Skylines κατάλαβα ότι δεν ήταν τόσο καλό όσο νόμισα τότε και απλά επιβεβαίωσα την φράση “στο αποβρόχι καλό και το χαλάζι”. Θα καταναλώσω λοιπόν λίγο χρόνο στην αποδόμηση του Simcity πρώτα, για να καταλάβετε καλύτερα το μεγαλείο του Cities Skylines.

Δυστυχώς όταν γράφεις ένα review έχεις πολύ περιορισμένο χρόνο να κρίνεις το παιχνίδι και ένα παιχνίδι που τεχνικά δεν έχει τερματισμό μπορεί αρκετά συχνά να σε ρίξει στην παγίδα να το κρίνεις λάθος ή να αφήσεις κάποια περιθώρια βελτίωσης λόγο πρότερου έντιμου βίου ή/και πραγμάτων που έχουν πει κατά καιρούς οι developers.

Στην πορεία μάθαμε ότι είναι τόσο δύσκαμπτη μια μεγάλη εταιρία όπως η εκδότρια ΕΑ που αν κάτι δρομολογηθεί λάθος ή αλλάξεις γνώμη για κάτι στο παιχνίδι που έχεις προτείνει για χρηματοδότηση, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει αλλαγή μόλις εγκριθεί. Αποτέλεσμα ήταν να περάσει καιρός και πολλή γκρίνια μόνο και μόνο για να μπορούμε να παίζουμε offline.

Άλλα προβλήματα που βγήκαν στην πορεία ήταν το αναπόφευκτο ότι ο περιορισμένος χώρος για να στήσεις την πόλη σου ήταν τελικά πολύ πιο περιορισμένος από ότι μου φάνηκε όταν έγραφα και νόμιζα ότι θα μπορέσω απλά να δώσω διαφορετικές ειδικότητες στην κάθε πόλη για να προσπεράσω το πρόβλημα του χώρου.

cities-custom1Κανένα πρόβλημα χώρου στο Cities, εδώ μια πόλη από τον redditor DinoRambo.

Να βάλω δηλαδή μια πόλη μόνο εργοστάσια, μια μόνο μαγαζιά, μια μόνο σπίτια και με ένα καλό σύστημα Μ.Μ.Μ. να μετακινώ τον κόσμο ανάμεσα στις πόλεις, κάτι που δεν δούλεψε εν τέλει και κατέληξα να μαραζώσουν οι πόλεις μου και μαζί και το ενδιαφέρον μου για το παιχνίδι. Δυστυχώς η αποκλειστικότητα του Origin άφησε το παιχνίδι εκτός Steam Workshop που θα μπορούσε με την βοήθεια της κοινότητας να δώσει μια δυνατή πνοή ζωής που θα κράταγε το παιχνίδι ενδιαφέρον καθώς περνάει ο καιρός.

Αρκετά όμως με το Simcity, ήρθε η ώρα (ελπίζω) να ξεχάσουμε αυτή την αποτυχία (δική μου από πλευράς review, της ΕΑ από πλευράς παιχνιδιού) και να δούμε το παιχνίδι που μας άξιζε μετά το Simcity 4, το παιχνίδι που φαντάζει τόσο φυσική εξέλιξη από την σειρά που μας μεγάλωσε με τα city simulators που δεν μπορείς παρά να δεις αμέσως ότι οι developers είναι και αυτοί απογοητευμένοι gamers. Ευτυχώς για εμάς τους κοινούς θνητούς gamers όμως, αυτοί μπορούσαν να φτιάξουν ένα παιχνίδι τόσο καλό που να έχουν να λένε πλέον “έλα εδώ να σου δείξω πως το κάνουν σωστά” και κερδίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα να τυπώσουν και μπλουζάκια με αυτό.

Το Cities Skylines λοιπόν πήρε έγκριση για να ξεκινήσει σαν project μόλις είδαν τι έγινε με το Simcity, ή καλύτερα μόλις είδαν τι δεν έγινε. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι single player και δεν έχει κάποιο βλαμμένο “always on” σύστημα, με τους developers μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη στο PC Gamer δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να προσθέσουν multiplayer στο μέλλον, αφού δεν υπάρχει πραγματικά λόγος, ούτε έχει να προσφέρει κάτι. Το παιχνίδι είμαστε εμείς και η πόλη μας και δεν χωράνε άλλοι, end of story. Φυσικά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν έχει επιπλέον πράγματα που μπορείτε να χαρείτε αν είστε online, άλλωστε μόνο και μόνο η σύνδεση με το Steam Workshop δίνει μια μεγάλη γκάμα νέου υλικού για το παιχνίδι. Αν μάλιστα δεν σας κάνει κάτι από το Workshop μπορείτε να βγάλετε τον δημιουργό από μέσα σας, αφού το παιχνίδι σας παρέχει την δυνατότητα τόσο στο να φτιάξετε δικά σας maps (την στιγμή που το Simcity μας έκοψε ακόμα και το terraforming) όσο και τα δικά σας assets με τον αντίστοιχο editor, δηλαδή μπορείτε να σχεδιάσετε μόνοι σας κτήρια, δρόμους κτλ.

Ξεκινώντας το παιχνίδι ίσως να σας κάτσει λίγο περίεργα το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο tutorial και παρόλο που κατά την διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχουν παντού tips για το πως θα παίξετε, η πρώτη πόλη σας μάλλον θα πάει άπατη καθώς θα κάνετε τους πειραματισμούς σας και θα γνωρίζεται το παιχνίδι και τους μηχανισμούς σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό βέβαια, περισσότερο θα ήταν κάτι καλό που θα ήθελα να δω αλλά δεν με ενόχλησε κιόλας που δεν υπάρχει. Το interface είναι οικείο για όσους έχουν παίξει ξανά κάποιο City Sim game και θα βρείτε τις γνωστές κατηγορίες για zoning, utilities κτλ, τα οποία ξεκλειδώνουν σταδιακά καθώς προχωράτε στο παιχνίδι και ανεβαίνετε “level”. Το level ανεβαίνει όταν φτάνετε σε συγκεκριμένα milestones πληθυσμού και ξεκλειδώνει επιπλέον δυνατότητες όπως την φορολογία, μεγαλύτερο δανεισμό και πιο προχωρημένα κτήρια για πχ την αστυνομία, επιπλέον περιοχές γύρω από την πόλη και αρκετά άλλα πράγματα.

Γενικά η αίσθηση της προόδου στο παιχνίδι είναι πολύ δυνατή, αφού ξεκινάτε από ένα μικρό τετράγωνο στο χάρτη (που στο Simcity είναι όλη η πόλη…) και σταδιακά ξεκλειδώνουν περιοχές που μπορείτε να αγοράσετε. Ενώ και οι λειτουργίες εντός της πόλης που ξεκλειδώνετε σταδιακά είναι έτσι σχεδιασμένες που να μην τις έχετε ανάγκη από την αρχή, αλλά καθώς μεγαλώνετε την πόλη και λίγο πριν φτάσετε τον πληθυσμό για το επόμενο level, να νιώθετε ότι τις έχετε ανάγκη.

cities-review-small1Σιγά σιγά μεγαλώνει ο χάρτης και η πόλη σας!

Έτσι το παιχνίδι από την μια σας κρατάει το ενδιαφέρον γιατί νιώθετε ξεκάθαρα πως ότι κάνετε συμβάλλει στην πρόοδο σας και από την άλλη, ότι δεν σας προσφέρει ξεκλείδωτο νιιώθετε την ανάγκη να το ξεκλειδώσετε και έτσι σας “σπρώχνει μπροστά”. Μπορεί να ακούγεται κάπως χαζό που το αναφέρω, αλλά πόσες φορές δεν παίξατε κάποιο παιχνίδι και βαρεθήκατε γιατί δεν σας καθόταν καλά στο μάτι; Είναι ακριβώς αυτό, το να σου δίνει το παιχνίδι λόγο να ασχοληθείς μαζί του περισσότερο από μερικές μόνο ώρες στην αρχή και το Cities Skylines το πετυχαίνει να σε δέσει με τους ρυθμούς του χωρίς να κάνει κοιλιά το gameplay.

Κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και δείχνει ότι έχει δοθεί πολύ προσοχή στο micromanagement είναι η δυνατότητα για δημιουργία districts. Δηλαδή συγκεκριμένων περιοχών όπου ουσιαστικά ορίζετε “ζωγραφίζοντας” πάνω στην πόλη και μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και περιορισμούς. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε κάνει zoning για βιομηχανία αλλά να το χωρίσετε σε επιμέρους districts τα οποία μπορούν να έχουν άλλη φορολογία και κάποια να είναι περιορισμένα να μπορούν να ανοίξουν μόνο αγροκτήματα ή επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου. Πέρα από το όφελος για specialization σε συγκεκριμένα πράγματα αυτό βοηθάει και στο να δώσετε κίνητρα για πιο οικολογική βιομηχανία, έχοντας για παράδειγμα μεγαλύτερο φόρο στο district που έχει να κάνει με τα εργοστάσια.

Άλλο ενδιαφέρον είναι ότι μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένα policies για τα districts, οπότε μπορείτε να ορίσετε smoke detectors μόνο στην βιομηχανία που είναι πιο επιρρεπής στις πυρκαγιές ή κάποιο policy για την μείωση κατανάλωσης νερού μόνο στα σπίτια, έτσι γλιτώνετε κάποια χρήματα από το να ορίζετε τα policies για όλη την πόλη. Βέβαια αυτά δεν είναι όλα διαθέσιμα από την αρχή, γιατί όπως είπα όλα ανοίγουν σταδιακά. Αλλά στην αρχή έτσι και αλλιώς δεν θα έχετε τα χρήματα για να επεκταθείτε τόσο πολύ ώστε να υπάρχει ανάγκη για districts. Α και που είστε, μπορείτε να ονομάσετε το κάθε district όπως θέλετε, χαζομαρούλα; Μικρολεπτομέρεια; Εμένα μου άρεσε πολύ αυτό το επίπεδο παραμετροποίησης πάντως. Αξίζει να σημειωθεί ότι φυσικά δεν είναι όλες οι περιοχές κατάλληλες για όλα. Με τα διάφορα overlay maps μπορείτε να δείτε για παράδειγμα πού είναι εύφορο το έδαφος για φάρμες, πού έχει αρκετά δέντρα για υλοτομία, πού έχει ορυκτά για εξόρυξη ή ακόμα και πού έχει δυνατούς ανέμους για να βάλετε ανεμογεννήτριες. 

Μια ακόμα διαφορά που θα βρείτε σε σχέση με το zoning όπως το ξέραμε, είναι ότι πλέον δεν βάζετε μια τεράστια περιοχή και ότι βγει (ή αν είναι πολύ μεγάλη να προτείνει το παιχνίδι δρόμους). Κάθε δρόμος που θα βάλετε έχει συγκεκριμένο grid γύρω του όπου δείχνει πού μπορείτε να ορίσετε ζώνες, το οποίο μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα το μέγεθος του δρόμου. Έτσι μπορείτε να ξέρετε απόλυτα πόσο χώρο θα χρειαστεί να αφήσετε μέχρι τον επόμενο παράλληλο δρόμο που θα βάλετε και να μεγιστοποιήσετε την χρήση του zone που θέλετε.

Στο κομμάτι των δρόμων και γενικά των συγκοινωνιών θα βρείτε τα γνωστά, μικρούς φθηνούς δρόμους, μεγάλους με πολλές λωρίδες και αυτοκινητόδρομους, δύο κατευθύνσεων ή μονόδρομους (οι οποίοι δρόμοι με πολλές λωρίδες, για την ώρα έχουν ένα bug και ενώ έχει ο δρόμος πολλές άδειες λωρίδες, τα οχήματα πάνε και μπαστακώνωνται το ένα πίσω από το άλλο σε μια, αγνοώντας τις άδειες γύρω τους), ενώ θα βρείτε και κάτι νέο. Πλέον από κάποιο σημείο και μετά θα μπορείτε να αναβαθμίσετε τους δρόμους ώστε να έχουν παρτέρια και δέντρα, τα οποία δεν είναι απλά καλλωπιστικά αλλά συμβάλλουν στην μείωση του παραγόμενου θορύβου από τον δρόμο, κάτι που με την σειρά του ανεβάζει το land value και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις.

cities-review-small5Ding! Μόλις πήρα level!

Η δυνατότητα δε του να φτιάξετε ξανά γέφυρες (λόγω της ελευθερίας που έχουμε πλέον στο χάρτη) ήταν για μένα μια μικρή ανεξήγητη έκρηξη χαράς. Τι να πω είχα ρουτινιάσει φαίνεται τόσο καιρό. Να σημειώσω ότι υπάρχει η δυνατότητα με PageUp και PageDown να ανυψώσετε ή να χαμηλώσετε τους δρόμους, ώστε να τους προσαρμόσετε σε διάφορες υψομετρικές διαφορές που θα βρείτε στο χάρτη.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) είναι ακόμα ένα δυνατό κομμάτι του παιχνιδιού που δείχνει πόση προσοχή στην λεπτομέρεια έχει δοθεί. Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, απλά ξεχάστε το “σπέρνω στάσεις λεωφορείων και όλοι απλά χαίρονται σαν βλάκες”. Πλέον βάζετε μια στάση (αφού βάλετε σταθμό λεωφορείων πρώτα, βεβαίως βεβαίως!) και ορίζετε την αρχή και το τέλος της, με την διαδρομή και τις ενδιάμεσες στάσεις της! Κάτι που σας δίνει πολύ συγκεκριμένη διαχείριση της ροής των κατοίκων σας, αφού μπορείτε να ορίσετε τις διαδρομές συγκεκριμένα και να έχετε για παράδειγμα 2 γραμμές από τα σπίτια προς την βιομηχανία και άλλες 2 ξεχωριστές από τα σπίτι προς τα καταστήματα ή τα γραφεία.

Μιας και είπα γραφεία, άλλο ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ότι μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένο χώρο για γραφεία και δεν είναι μπλεγμένο με ένα γενικό και αόριστο “commercial zone”. Κάτι που σας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια στην διαχείριση και μπορείτε επιτέλους να ορίσετε συγκεκριμένες ζώνες και όχι να βλέπετε γραφεία να φυτρώνουν ανάμεσα στα Mall. 

Στα γνωστά και αναγκαία utilities της πόλης σας θα βρείτε όπως συνήθως κτήρια για την υγεία, την αστυνόμευση, την πυρόσβεση, την εκπαίδευση και την διασκέδαση των πολιτών σας και φυσικά κτήρια για τις ανάγκες του νερού, των αποβλήτων και του ρεύματος . Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι η απόσταση που καλύπτει κάποιο κτήριο, ας πούμε λόγου χάρη η πυροσβεστική, δεν έχει να κάνει με έναν ξερό κύκλο που δείχνει την άμεση κάλυψη (γιατί πρακτικά καλύπτει όλο το χάρτη, αλλά δεν θα προλάβει ένα κτήριο που καίγεται στην άλλη άκρη). Όχι φίλοι μου, πλέον ενεργό ρόλο στην κάλυψη παίζουν οι δρόμοι! Αν βάλετε την πυροσβεστική σε ένα μικρό στενάκι θα δείτε σαφώς πολύ περιορισμένη κάλυψη στην γύρω περιοχή, ενώ αντιθέτως αν την τοποθετήσετε πάνω σε ένα μεγάλο δρόμο με τρεις λωρίδες διπλής κατεύθυνσης, θα δείτε το εύρος που καλύπτει να αυξάνεται δραματικά!

Τα δε πάρκα που ανήκουν στα utilities για την διασκέδαση των κατοίκων, θα δείτε ότι ανεβάζουν την ποιότητα ζωής και το happiness όχι μόνο στις κατοικίες, αλλά και στις βιομηχανίες, άλλωστε οι χαρούμενοι εργαζόμενοι είναι και πιο αποδοτικοί στην δουλειά τους.
Όσο αφορά το νερό και τα απόβλητα, εσείς ορίζετε ένα δίκτυο από σωλήνες το οποίο είναι διπλό και καλύπτει και τις δύο ανάγκες. Σε αυτό το δίκτυο πρέπει να συνδέσετε μια παροχή νερού και μια αποχέτευση των λυμάτων, και εδώ είδα κάτι που μου φάνηκε πολύ φυσικό και παράξενο που έλειπε μέχρι τώρα από άλλα παιχνίδια. Μπορείτε να βάλετε ένα κτήριο να πετάει τα σκατά στο ποτάμι… έτσι απλά όπως κάνουμε οι βάρβαροι εδώ και δεκαετίες. Φυσικά αν δεν προσέξετε προς τα που πάει η ροή του νερού και βάλετε τα λύματα να πάνε με την ροή προς το κτήριο που τραβάει νερό από το ποτάμι θα έχετε μεγάλο πρόβλημα υγείας στην πορεία.

cities-review-small4Από την μια τα λύματα στο ποτάμι, από την άλλη οικολόγος…

Μεγάλη βάση πρέπει να δώσετε και στα στερεά απόβλητα, δηλαδή τα σκουπίδια. Αν αρχίσουν να μαζεύονται ο κόσμος όπως είναι φυσικό αρρωσταίνει και αν το σύστημα υγείας σας δεν μπορεί να αντέξει τους αρρώστους αυτοί πεθαίνουν. Αυτό με την σειρά του ανεβάζει το βάρος του υποσυστήματος υγείας που ασχολείται με την εναπόθεση των νεκρών, είτε σε νεκροταφεία, είτε με την καύση τους. Αν δηλαδή το σύστημα υγείας σας αποτύχει, οι νεκροί αυξάνονται και αν το σύστημα διαχείρισης των νεκρών δεν προλαβαίνει να τους μαζεύει γύρω από το σπίτι του νεκρού, το land value και η υγεία μειώνεται. Η μείωση του πληθυσμού με την σειρά της έχει αρνητικό αντίκτυπο στην βιομηχανία που χάνει το ανθρώπινο δυναμικό της και εν τέλει κλείνουν εργοστάσια και επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο μαραζώνουν και τα μαγαζιά που δεν έχουν πελάτες…

…και έτσι φτάνουμε στο γεγονός ότι όλη η πόλη σας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με κάθε κομμάτι της και αν δεν δουλεύει σαν καλογρασαρισμένη μηχανή, τα προβλήματα θα αρχίσουν να έρχονται χεράκι χεράκι μέχρι να χρεωκοπήσετε. Γιατί το γαϊτανάκι γεγονότων που περιγράφω παραπάνω έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην ίδια την πόλη, αφού οι κάτοικοι που πεθαίνουν σαφώς παύουν να πληρώνουν φόρους, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες που κλείνουν λόγω αυτού, παύουν και αυτές να αποδίδουν φόρους και εσείς μέσα σε αυτό τον πανικό θα προσπαθήσετε να αυξήσετε την χρηματοδότηση για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα υγείας ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος.

cities-review-small3Όπως παρατήρησε φίλος στο steam “πυρηνική έριξες;”

Δεν σας είπα το καλύτερο φυσικά στο παραπάνω, οι νεκροί σαφώς όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους και δεν δουλεύουν, ούτε ψωνίζουν, αλλά άκουσον άκουσον, δεν οδηγούν πλέον και δεν φτάνουν φορτηγά με κάρβουνο εγκαίρως στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αρχίζουν να υπολειτουργούν. Το πρόβλημα ενέργειας με την σειρά του κόβει το ρεύμα στις αντλίες νερού και αποβλήτων ανεβάζοντας το πρόβλημα υγείας ακόμα περισσότερο και το κερασάκι στην τούρτα; Χωρίς νερό το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας υπολειτουργεί στο μισό οπότε μόλις λάβει καύσιμα πάλι δεν σας φτάνει η ενέργεια για τις ανάγκες της πόλης σας ώστε να φτάσει ρεύμα στις αντλίες νερού… ενώ οι κάτοικοι που ζουν ακόμα τα μαζεύουν και φεύγουν σταδιακά και η πόλη νεκρώνει και το αρνητικό πρόσημο στα έσοδα μετράει πλέον σε δεκάδες χιλιάδες…

Συγχαρητήρια, μόλις χρεωκοπήσατε. Είναι γεγονός ότι η πόλη σας δεν θα γεννάει λεφτά από το πουθενά και αν κάτι στραβώσει πρέπει να είστε έτοιμοι να το φτιάξετε άμεσα, αλλιώς θα ξεκινήσει μια αλληλουχία γεγονότων που δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε αν δεν έχετε την απόλυτη προσοχή σας σε ότι συμβαίνει στην πόλη. Δεν μπορείτε να χαλαρώσετε λεπτό, γιατί η πόλη καταλήγει να είναι ένας μεγάλος ζωντανός οργανισμός με πολλές εξαρτήσεις και αν σπάσει ένας κρίκος στην αλυσίδα, αν δεν αντιδράσετε άμεσα ή απλά δεν έχετε τους οικονομικούς πόρους να αντιδράσετε άμεσα, θα καταλήξετε σε μια διαρκή κατηφόρα μέχρι την καταστροφή της πόλης.

Αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακό πως ισορροπεί το παιχνίδι οικονομικά, αφού σας δίνει μια σχετική χαλαρότητα στο πως θα επενδύσετε τα χρήματα και πως θα αναπτύξετε την πόλη σας, αλλά αν δεν είστε προσεκτικοί στην διαχείριση των χρημάτων, ξαφνικά γίνεται ανελέητο και η καταστροφή ένα τσιγάρο δρόμος (κατηφορικός, με κατάληξη στον γκρεμό).

cities-review-small2The Greek way…

Παρασύρθηκα από τον καταστροφικό συνειρμό και δεν ανάφερα παραπάνω ότι όλα τα κτήρια που φτιάχνετε εσείς (κλινικές, αστυνομία κτλ) δεν χρειάζεται να τα καταστρέψετε για να τα μετακινήσετε, μπορείτε να τα μετακινήσετε με κάποιο κόστος, το οποίο σαφώς είναι μικρότερο από το να τα κτίσετε από την αρχή.

Καθώς εξαντλώ τα θέματα του παιχνιδιού και φτάνουμε στο τέλος του review, θέλω να αναφέρω την επίδραση της εκπαίδευσης στο παιχνίδι. Συνήθως αν δεν έχετε εκπαιδευμένο πληθυσμό, απλά δεν ανοίγουν εταιρίες που μπορούν να τον αξιοποιήσουν. Εδώ αν δεν έχετε εταιρίες να τον αξιοποιήσουν, λαμβάνεται τα παράπονα των απόφοιτων σε μορφή twitter (!) όπως και όλα τα παράπονα και δρώμενα της πόλης. Αν λοιπόν έχετε ορίσει τις περιοχές της βιομηχανίας να είναι κατά κύριο λόγο φάρμες, θα διαμαρτυρηθεί ο κόσμος και φυσικά δεν θα πάει να δουλέψει αγρότης ο άλλος που έχει πτυχίο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στις φάρμες που δεν έχουν εργάτες! Ως αποτέλεσμα θα χρειαστεί να ισορροπήσετε την προσφορά και την ζήτηση μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς. Οπότε δεν φυτεύεις σχολεία και πανεπιστήμια και μετά απλά αράζεις, πρέπει να φροντίσεις για να βρουν δουλειές αυτοί οι απόφοιτοι!

Παράξενο που μέχρι τώρα δεν έχω αναφέρει τίποτα για τα γραφικά και τον ήχο; Πράγματι παράξενο, και ομολογώ ότι δεν είναι λόγω του ότι μάλλον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν έχει τόση σημασία γιατί είναι όλα μια χαρά (που είναι), αλλά στο ότι το παιχνίδι σε απορροφάει τόσο πολύ που πραγματικά δεν θα κάτσεις να ασχοληθείς πολύ με τα γραφικά και τον ήχο.

Είναι εκεί, κάνουν την δουλειά τους όμορφα και σωστά, αποδίδουν κάθε λεπτομέρεια που χρειάζεσαι (και αρκετές που δεν χρειάζεσαι, αλλά είναι όμορφες λεπτομέρειες) και δουλεύουν σαν ένα σκηνικό σε μια ταινία. Είναι σωστό, είναι λεπτομερές, δεν του λείπει τίποτα αλλά κανένας δεν παρατηρεί πόσο ωραίο σκηνικό είναι γιατί όλοι έχουν αφοσιωθεί στην δράση και την ιστορία της ταινίας. Αυτή η ταινία όμως θα ήταν μαύρο χάλι χωρίς τα σωστά σκηνικά και αυτό πιστεύω είναι το επίτευγμα του παιχνιδιού. Έχει πολύ ωραία γραφικά, αλλά δεν βασίζεται σε αυτά για να δείξει τι αξίζει! Αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορείς να έχεις στις μέρες μας και καλά γραφικά και καλό gameplay.

cities-custom2Massive λέμε, εδώ custom χάρτης από τον Raerei Cove by Eva (AKA AKiss4Luck). (Υπάρχει στο steam workshop).

Κλείνοντας θα παρατηρήσατε ότι δεν έχω γράψει κανένα αρνητικό για το παιχνίδι. Αυτό οφείλεται σε δύο πράγματα, καταρχάς δεν υπάρχει κανένα game breaking bug, μόνο εδώ και εκεί κάποια μικρά προβλήματα όπως για παράδειγμα μερικές φορές μένουν κάποια τετράγωνα όταν κάνεις dezone και το θέμα με τις λωρίδες στο δρόμο που αναφέρω παραπάνω. Τίποτα που να μην μπαλώνεται με κάποιο μελλοντικό patch. Το δεύτερο είναι ότι προσωπικά δεν βλέπω κάτι να του λείπει, δεν ξέρω αν φταίει το φτωχό μου το μυαλό ή έχω χαμηλές απαιτήσεις (εδώ γούσταρα το simcity), αλλά θα ήθελα να ακούσω γνώμες στα σχόλια αν πιστεύετε ότι κάτι σας λείπει από το παιχνίδι!

Οπότε αν σας έπεισα για το παιχνίδι μέχρι τώρα, προχωρήστε άφοβα στην αγορά του, είναι ένα city simulator με στιβαρό στήσιμο και πολύ μεράκι και είναι εμφανής η αγάπη των developers, σε βαθμό που θα έλεγα ότι είναι παιχνίδι από gamers για gamers.

 

Το παιχνίδι έτρεξε άψογα στο σύστημα:

nitroSpecs

Ελάχιστες απαιτήσεις:

OS: Microsoft Windows XP/Vista/7/8/8.1 (64-bit)
Processor: Intel Core 2 Duo, 3.0GHz or AMD Athlon 64 X2 6400+, 3.2GHz
Memory: 4 GB RAM
Graphics: nVIDIA GeForce GTX 260, 512 MB or ATI Radeon HD 5670, 512 MB (Does not support Intel Integrated Graphics Cards)
DirectX: Version 9.0c
Network: Broadband Internet connection
Hard Drive: 4 GB available space

Προτεινόμενες απαιτήσεις:
OS: Microsoft Windows 7/8 (64-bit)
Processor: Intel Core i5-3470, 3.20GHz or AMD FX-6300, 3.5Ghz
Memory: 6 GB RAM
Graphics: nVIDIA GeForce GTX 660, 2 GB or AMD Radeon HD 7870, 2 GB (Does not support Intel Integrated Graphics Cards)
DirectX: Version 11
Network: Broadband Internet connection
Hard Drive: 4 GB available space

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο και για MacOSX, Linux και SteamOS.

Pros

 • Mods, mods, mods! Όχι μόνο δέχεται mods αλλά η κοινότητα τα παράγει με ρυθμούς ως και 2000 την ημέρα!
 • Μεγάλος χάρτης, που μπορείς να επεκτείνεις την πόλη σε όλον!
 • Πολύ έντονη η αίσθηση του progression στο παιχνίδι.
 • Map και assets editors, βάλε και εσύ το λιθαράκι σου!
 • Πολύ λεπτομερή management, από micro μέχρι macro επίπεδο. Ό,τι κάνεις ή δεν κάνεις μετράει και ορίζεις πολλές μικρές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα τα bus lines!

Cons

 • Δεν έχει επιλογή restart στο ingame menu, λεπτομέρεια, αλλά δεν έχει.
 • Το παράθυρο με τα twits που σε ενημερώνει δεν μπορεί να γίνει resize και λόγο όγκου πληροφοριών θα ήταν πολύ βολικό.
 • Το navigation θα βοήθαγε να μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους εκτός από το να πας στις άκρες της οθόνης, με μεσαίο click and hold π.χ.
 • Κάποια μικρά bugs εδώ και εκεί.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 100%

100%

11 Comments

 1. Δεν πρέπει να υπάρχει λάτρης city builder που να μην το έχει ήδη στην library. Το μόνο που νοιώθω πως θα ήθελα θα ήταν λίγο παραπάνω comic relief όπως τα παλιά Sim City με τους Sims και τους Advisors ως άμεσο feedback για την πόλη. Ο Chirper είναι κομμάτι ενοχλητικός. Με εξέπληξε πραγματικά το περιεχόμενο στο steam και η άνεση στην εγκατάστασή του.

 2. Εγώ είχα να παίξω city building από εποχές Zeus master of Olympus.
  Τυχαία είδα 1 video στο youtube από εναν streamer.. μετά είδα άλλο ένα.. και 3 μέρες μετά το αγόρασα (τη deluxe παρακαλώ!!)
  Ότι και να πω για το παιχνίδι είναι λίγο, τα πε όλα ο Νίκος!
  Το χειρότερο είναι να μη προλαβαίνεις να παίξεις..χαχα αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία..

 3. Εχω πολύ καιρό να μπω στο ragequit, αλλα για το συγκεκριμένο review θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ το δικό μου 100/100. Αψογο city building/simulation. Αυτό που θα ήθελα να δω στο μέλλον είναι μεγαλύτερη ποιλικία στα κτίρια ( ας πουμε κατι σε πιο ευρωπαικό στυλ), μερικές official δυνατοτητες για terraforming (νομιζω υπάρχει mod), να μπορείς να κάνεις sunken highways, μεγαλύτερη ποικιλιία σε δρόμους (highways), modular αεροδρόμια/λιμάνια, δυνατότητα για plopable buildings.χμ, ρποσ το παρόν αυτά:)

  κατα τα άλλα το παιχνιδι είναι όντως 100/100

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL